śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego kulki wielkości orzecha. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy w otwartym piekarniku
Kuchnia MagdaLenyśmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego kulki wielkości orzecha. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy w otwartym piekarniku
Kuchnia MagdaLenywersji bezalkoholowej ule można nadziewać gotową masą kajmakową lub kremem czekoladowym. Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki. Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Białko lekko rozpić widelcem dodać orzechy (wiórki kokosowe), cukier puder i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę białka, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych orzechów (wiórek kokosowych). (Wiórki kokosowe najlepiej, jeśli są drobne i bardziej wilgotne). Nadzienie
My sweet a lifepiernika. Dodać do masy maślanej, zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można przez noc). Od schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki, wielkości mniej więcej orzecha laskowego. Z każdego kawałeczka formować kulkę, spłaszczać, na środku układać kawałeczki marcepanu. Zawijać ciasto wokół marcepanu, formować kulki. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGotujemy na parze przez ok. 20 min. Orzechy kroimy jak najdrobniej. Mąkę mieszamy z mlekiem. Solimy. Ugotowane plastry selera moczymy w cieście z mleka i mąki. Obtaczamy w orzechach. Smażymy na oliwie lub oleju, aż będą rumiane. Propozycja podania: ziemniaki gotowane na parze sałatka ze szpinaku z awokado
Weganka gotujelekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól morską, olej rzepakowy, roztopioną Smakowitą Pajdę, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany) imbir i żurawinę. Razem z tymiankiem dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko łyżką(...)Ciasto przekładamy do papilotek, posypujemy tartym serem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z gałązką tymianku i orzechami. Smacznego! Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej " Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytprzepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru 4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić
Krakowskie smaki Anikwiatki. Składniki: 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek i smarujemy go marmoladą, a następnie ciasto zawijamy do środka. Teraz lekko spłaszczamy powstałą kulkę i nadcinamy brzegi tworząc
Salonik smakówszklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta 2 jabłka 2 gruszki cukier puder Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy razem(...)składników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce oraz mieszankę bakaliową (orzechy, rodzynki, żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Wierzch posypujemy cukrem
Taste Therapyklasyczną wersję wiewiórki na jabłkach oraz wersję brązową . Ponieważ moje drzewo pigwowe obficie w tym roku zaowocowało, postanowiłam połączyć pigwy z orzechami włoskimi, którymi zostałam ostatnio obdarowana (A. - dziękuję 😊 ). Po obróbce termicznej pigwy są słodkie, więc do ciasta nie dodałam zbyt wiele tego słodziwa. Ciastu dobrze robi dodatek cytrusów. Składniki (na dużą keksówkę): 6 pigw sok z cytryny 3 łyżki(...)obficie sokiem z cytryny. Do pigw dodać żurawiny, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Całość dobrze wymieszać. Do pigw z bakaliami dodać mąkę, proszek do pieczenia i rozbełtane jajka. Dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę pigwową. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Gdy ciasto lekko ostygnie wyłożyć na kratkę. Stylowa okładka książki "Kuchennymi
Weekendy w domu i ogrodzieznajduje się już kilka mazurków, na które przepisy znajdziecie na blogu. A dzisiaj kolejny wielkanocny wypiek, mazurek z powidłami, bezą i orzechami. Sfotografowany pod presją, w biegu, bo chłopaki zaglądali mi przez ramię, gotowi dobrać się do ciasta. Ciasto: 320 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła szczypta soli 3 żółtka z dużych jajek słoik powideł śliwkowych Beza: 3 białka(...)cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 80 g posiekanych orzechów włoskich Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać żółtka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
Czerwień i błękitwłoskimi) 240g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna) 1 łyżka karobu (można użyć kakao) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Dodatkowo: mąka do podsypywania ciasta (u mnie ta sama co w ciastkach) Orzechy należy zmielić. (U mnie powstała wilgotna papka - dłużej mielona byłaby masłem orzechowym. Możecie je uprzednio podprażyć na suchej patelnie, ale wtedy należy użyć około 30-40g mąki(...)mniej.) Wszystkie składniki (z orzechami) szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę schłodzić w lodówce - minimum przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować gładkim wałkiem (podsypując mąką) na grubość około 5 mm, a następnie wałkiem grawerowanym (również delikatnie oprószonym mąką). Następnie z tak przygotowanego ciasta - wykrawać (foremką lub np. szklanką) dowolne kształty (u mnie kółka o średnicy
Di gotujeszklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 82%) 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki naturalnego kakao 70 g cukru 2 jajka mały jogurt naturalny + 200 g dowolnych orzechów (u mnie mieszanka) Przygotowanie: Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu(...)dokładnie zblendować z kaszą. W misie rozmiksować ze sobą pozostałe składniki dodając stopniowo zblendowaną kaszę. Formę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, a wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć, wystudzić. Udanych wypieków
Kuchnia EllieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto z gruszkami i bakaliami. Puszyste i wilgotne w środku z dużą ilością gruszek. Jego przygotowanie zajmuje
Marta GotujeTradycyjne, świąteczne ciasto rodem z Wysp Brytyjskich, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów oraz korzennych przypraw i… przy okazji mocno okraszone dużą ilością brandy. U nas musi być makowiec i sernik, u nich to niezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii u mojej(...)dawałabym jednak ziemnych – 200 g obranych migdałów – 250 g orzechów włoskich Owoce kandyzowane 200 g – 100 g kandyzowanej skórki z cytryny lub limonki – 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy Razem bakalie 1800 g Pozostałe składniki: – 400 ml brandy do ciasta oraz dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta
To co kocham