absolutnie genialny efekt koncowy. Brownies skladniki: 200g czekolady gorzkiej 200g masla 4-5 jajek 1 szklanka cukru 1/3 szklanki maki jako dodatki polecam orzechy wloskie lub nasaczone w amaretto rodzynki kakao gorzkie do posypania ciasta wykonanie: W kapieli wodnej roztapiamy polamana na kawalki czekolade i maslo. Odstawiamy do przestygniecia. W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Dodajemy do nich stopiona(...)czekolade z maslem, dokladnie laczymy obie masy. Na koncu dodajemy make i starannie mieszamy. W tym momencie mozemy dodac orzechy lub rodzynki. Foremke o wymiarach 20cmx20cm wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200°C. Po wystudzeniu dekorujemy gorzkim kakao. Brownies doskonale smakuje tez z lodami lub sosem z owocow lesnych. Smacznego
Przysmaki KarolkiDrożdżowe ciasto ma w sobie przedziwną moc - jego wyrabianie uspokaja, aromat przywołuje najcieplejsze wspomnienia, a smak pozwala zapomnieć o całym świecie. Być może dlatego tak bardzo lubię pracować z drożdżowym ciastem, bo gdy wkładam w niego serce, odwdzięcza się po trzykroć:) Te bułeczki przygotowałam na wzór słynnych cinnabon z tą różnicą, że do nadzienia dodałam orzechy włoskie. Same w sobie(...)puszyste, pachnące orzechami i cynamonem. Można polać je serowym kremem, tak jak podawane są cinnabony, a wtedy przyjemność jedzenia będzie jeszcze większa;) Orzechowe bułeczki z kremem Składniki (na 12 sztuk): 400g mąki 20g drożdży 1/3 szklanki cukru 2 duże jajka 200ml mleka 70g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka oleju nadzienie: 2/3 szklanki mielonych orzechów (włoskie, laskowe) 2 łyżki
Obiad gotowyłyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku) 1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce zrobić wgłębienie, do dołeczka wkruszyć drożdże, wsypać cukier(...)wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Rulon pokroić
Radość kipiąca uśmiechem.utarte żółtka, śmietanę i roztopioną margarynę. Wszystko dobrze wymieszać , można ręką . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nabierać łyżką porcje ciasta i formować w kształcie orzecha włoskiego . Każde ciasteczko lekko spłaszczyć i nałożyć po troszku powideł śliwkowych. Wierzch posypać ziarenkami . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilistałe w mojej książce kucharskiej. Niektóre wersje brownie nie zawierają proszku do pieczenia, przez co ciasto jest zbite, ale i bardziej mokre. Przypomina ciasto z zakalcem, jednak tutaj ten efekt jest zamierzony. Ja, robiąc brownie, dodaje odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki temu ciasto jest bardziej puszyste, lecz ciągle wspaniale wilgotne. Proszek do pieczenia można pominąć, jeśli chcielibyście spróbować mokrego brownie(...)przygotowanej formy. Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 25-30min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka, a środek będzie jeszcze miękki. Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto ostygnie. Notes Brownie czekoladowe świetnie smakuje z dodatkiem orzechów lub z drobno krojonymi kawałkami czekolady białej i/lub mlecznej. Dodatki należy dodawać
SmartBake.plpobliski stół z iście jokerowską finezją). Scena ta została nawet uwieczniona w postaci figurki do edycji kolekcjonerskiej przeznaczonej na rynek amerykański. Wspomniany „keks” czyli fruitcake, jest ciastem pełnym suszonych i /lub kandyzowanych owoców, orzechów, a także przypraw korzennych. Często nasączane jest też różnymi rodzajami alkoholu, najczęściej brandy i likierami. Na zachodzie kojarzone głównie ze Świętami Bożego Narodzenia lub z innymi(...)Wszystko dokładnie mieszamy. 6. MĄKA + PRZYPRAWY + SODA + SÓL Do masy owocowo-jajecznej przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę, posiekane orzechy, sodę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki. 7. PIECZENIE Do wysmarowanej masłem i wyłożone papierem do pieczenia keksówki przekładamy ciasto. Powinno zapełniać formę do mniej więcej 3/5 wysokości. Keks wkładamy na 1/3 wysokości piekarnika i pieczemy
Nerds KitchenSkładniki na cisto: - 250g mąki pszennej - 150g masła (zimnego) - 30g cukru pudru - 20ml zimnej wody - 20g mielonych orzechów - jajko Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 135ml śmietany 36% - 180g białej czekolady (2 tabliczki) - owoce na krem: truskawki, maliny Przygotowanie ciasta: 1. Przesiewamy mąkę i cukier puder, robimy(...)kopczyk, kroimy zimne masło w kostkę i zagniatamy, następnie dodajemy jajko cały czas zagniatamy aż składniki się połączą. Dolewamy po trochu zimnej wody, na koniec dodajemy orzechy cały czas zagniatając cisto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulkę i zawijamy folią. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Wyciągamy ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 3mm. Przekładamy do formy
Coś z niczegoserii bezcukrowej,po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana.Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem.Ciasto cieszyło się takim wzięciem,że piekłam je już dwa razy z rzędu.Polecam ! Składniki na blaszkę 42x29 cm: 2 słoiki z wiśniamia`680g (waga wiśni 350 g x2 ) 100 g orzechów laskowych-opcjonalnie 350 g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)każdym razem ubijać przez pół minuty.Wmieszać partiami mąkę z amaretto ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrównać wierzch szpatułką i równomiernie na cieście rozłożyć odsączone wiśnie.Posypać posiekanymi orzechami laskowymi (dodatek tych orzechów można ewentualnie pominąćponieważ powtarzają się w kruszonce),a na wierzchu rozłożyć równomiernie kruszonkę piec w 180`C 35 minut,do zrumienienia kruszonki studzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto parzone należy chyba do jednego z najbardziej uniwersalnych ciast. Możemy je wykorzystać jako bazę pod desery – ptysie, eklery, karpatkę, jak również wykonać z nich dania wytrawne faszerując np. szpinakiem, podając w formie groszku ptysiowego do gulaszu czy jako dodatek do zup. Mi chyba jednak najbardziej odpowiada wersja deserowa. A ponieważ ptysie na tym blogu już gościły(...)jajkiem dodajemy kolejne jajko i tak do końca. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem wyciskamy przez rękaw małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pamiętajmy, aby zachować spore odstępy, gdyż ciasto parzone bardzo wyrasta. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy około 15-20 minut. Ciastka są gotowe, gdy są wyrośnięte, brązowe
Jacob Tastesdodatkami - a na końcu suszone owoce. (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie czego dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kulki delikatnie spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachować 2-3 cm odległości, ponieważ ciastka urosną.) Pierniczki piec około 20 minut
Di gotujekryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła śliwkowe Wkładka serowa: 300g białego sera 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 mały(...)długość i szerokość foremki. Jeden placek przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 200st C ok 20 minut. Pozostałe 2 części smarujemy powidłami i posypujemy startymi orzechami. Zwijamy w rolady. Na 4 część ciasta ostrożnie przekładamy upieczony, ciepły sernik i zwijamy delikatnie jak pozostałe rolady. Wszystkie 3 pieczemy na złoty kolor ok 25-30 minut w temp. 200st
Kuchnia w czekoladziełyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 szklanka owoców z nalewki ( w moim przypadku będą to wiśnie) 1,5 szklanki mieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów) dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na trzydzieści minut. Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką) z masłem
Miód i pieprzwyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy kajmakowej Polewa(...)margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Dodatkowo: zmielone orzechy włoskie Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, kakao i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno kleić się do rąk dosypać mąki. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać
Ala piecze i gotujefrancuskie 300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże) 100 g jagód 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 1 jajko 2 białka 100 g śmietany 18% 150 g cukru Przygotowanie: Ciasto rozłóż na papierze pergaminowym, zagnij rogi i wstaw do piekarnika na 10 minut 180 C. W tym czasie orzechy i migdały
Niezły Młynek