ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:272/988)

Razowe ciasteczka z bakaliami 148

łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek orzechów włoskich lub laskowych ( lub innych ulubionych ), z grubsza posiekanych 6 łyżek płatków migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto(...)Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego, formować z nich kulki i układać na blasze w odstępach od siebie, lekko spłaszczając dłonią ( ciasteczka w piekarniku lekko rozleją się na boki ). Piec przez około

Opowieści z piekarnika
Słodkie środy - Ciasteczka kawowe - ziarenka kawy 241

Następnie dodajemy sól, kakao i stopniowo mąkę cały czas miksując. Gdy składniki będą dobrze połączone wstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie urywamy z ciasta małe kuleczki wielkości małego orzecha laskowego i formujemy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,delikatnie przyciskając do niej - czyli spłaszczając ciasteczko. Nożem robimy wgłębienia, najlepiej tą tępą stroną. Piekarnik

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta makowa 272

zamrażalnika na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę - u mnie o średnicy 25 cm. Resztę ciasta pozostawiamy na udekorowanie wierzchu tarty - wycinamy foremką do ciasteczek, u mnie gwiazdki.  Masę makową wykładamy do miski, dodajemy posiekane orzechy i pokrojone suszone owoce, jeśli są bardzo wysuszone możemy je na chwilę zamoczyć we wrzątku. Do masy dodajemy roztrzepane(...)minut, do lekkiego zrumienienia brzegów i stężenia masy. Następnie na wierzch tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce. Smacznego :)  * U mnie gotowa  masa makowa ** Orzechy włoskie, siekane migdały, morele, daktyle i rodzynki

Plate of Joy
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 209

sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek(...)kostkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Natomiast w misce roztrzepujemy jaja z jogurtem naturalnym, które doprawiamy również szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Orzechy siekamy drobno a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, nakładamy na wysmarowaną formę do tarty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie

Mango Papaja
Babeczki z kremem orzechowym 191

cytryny masa - 100 g zmielonych orzechów włoskich - 3 łyżki cukru pudru - 4 łyżki śmietany 30 % Przygotowanie: Wszystkie składniki na babeczki przesiekać, następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić je do lodówki na co najmniej 30 minut. Orzechy, cukier i śmietanę łączymy tak by powstała gęsta masa. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki na babeczki i wypełniamy je przygotowaną masą. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Pierogi z mięsem z kurczaka i pieczarkami 183

Dziś zapraszam na pyszne pierogi z mięsem i kapustą w towarzystwie pyszne Sałatki z Patisona firmy ORZECH.   Zapraszam i życzę smacznego :) SKŁADNIKI: Ciasto na ok 60 pierogów: 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła FARSZ: Farsz 1.5 kg fileta z kurczaka 2 kg pieczarek 3 łyżki warzywka sól(...)Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi. Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min.   Podaję z Sałatką z patisona firmy ORZECH

Gotowanie Patki
Surowe ciasto ze skiełkowanej kaszy gryczanej 234

Dotychczas surowe ciasta do mnie nie przemawiały, głównie za sprawą ogromnej ilości orzechów do nich używanych, wiadomo nerkowce są pyszne, ale też bardzo, bardzo drogie, przynajmniej dla mnie. Lubię kaszę gryczaną, a ta nie palona jest już w ogóle przepyszna, podczas gdy kiełkuje „wydziela się” z niej glut, który jest wprost stworzony do sklejania. Napakowałam to ciasto samym(...)źródło witamin i minerałów, siemię lniane itd. Może jakoś specjalnie to ciasto nie jest piękne, ale nadrabia i to bardzo smakiem i kremową konsystencją, o już wiem co mi przypomina- tiramisu! Składniki: 300 g suchej, niepalonej, skiełkowanej kaszy gryczanek 150 g daktyli 100 ml gorącej wody 50 g orzechów 100 g nasion słonecznika kopiasta łyżka karobu łyżka mielonego ostropestu łyżka

greenscarf
Nazuki- ormiańskie kruche bułeczki z nadzieniem orzechowo-cukrowym 145

jest bardzo elastyczne i mięciutkie, pracować z tym ciastem to sama przyjemność Składniki na ciasto: – 300g masła – 4 szklanki mąki pszennej – 300g śmietany – 3 jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: – 200g cukru trzcinowego lub zwykłego – 200g orzechów włoskich – 2 łyżeczki cynamonu – cukier puder do posypania Mąkę przesiać do głębokiej miski(...)mąki i wymieszać. W osobnej misce jajka wymieszać ze śmietaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do mąki z masłem, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na 2 godziny. Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić blenderem, wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować dość cienko, wyciąć szklanką krążki

Smaki Armine
Tort orzechowo-migdałowy 186

specjalne okazje, ale taka właśnie się przytrafiła więc wyjścia nie było :) Powstało naprawdę coś pysznego, co z czystym sumieniem mogę polecić. Orzechy, masło orzechowe, jednym słowem przysmak dla wiewiórek :) Składniki na ciasto : 5 jaj ⅔ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej ⅔ szklanki cukru  100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)przesiać do miski, dodać zmielone orzechy i migdały. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie  wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Tortownicę wysmarować  olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec

Gosia gotuje
Tort ambasador 177

szklanka cukru 2 szklanki mleka 8 żółtek jaja 1 budyń waniliowy 4 kolorowe galaretki 3 łyżki kakao 1 biała czekolada deserowa 1 gorzka czekolada 10 dag orzechów włoskich Składniki na spód ciasta: 1 szklanka mąki 1 jajko 10 dag cukru ½ szklanki mleka 8 dag margaryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao ½ łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag dżemu tłuszcz do formy(...)spód placka: Margarynę zmiksować z dżemem, dodać jajko, cukier i stopniowo dodawać mleko. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i połączyć z margaryną i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, po czym ostudzić. Wykonanie masy: Trzy galaretki ugotować oddzielnie w szklankach wody, zaś jedna galaretkę gotujemy

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z kulkami orzechowymi wg siostry Anastazji 500

serowej wylać na formę wyłożyć kulki orzechowe i zalać drugą częścią masy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę. masa masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Przełożenie ciasta: Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa Uwaga! Dobrze jest nawilżyć biszkopty przegotowaną wodą

Pychotkaaa
Ciasto orzechowo-cytrynowe bez miksera 178

etapów przygotowania, składniki wrzucam do miski, mieszam rózgą, łyżką, gotowe. Takie ciasto przygotowuję na kilka sposobów, posypane wiórkami, cukrem pudrem lub polane dowolną polewą, lukrem: - z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji cytrynowej, - z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, - ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, - z owocami(...)polewą czekoladową bądź posypuję cukrem pudrem. Przepis na ciasto zainspirował mnie, trafiłam na niego na blogu  Moja Delicja, jest urozmaicone o orzechy włoskie i polewę, dzięki czemu uzyskałam orzechowo-cytrynowy smak ciasta z dodatkiem czekolady. Wspaniałe połączenie

Zasmakuj Kuchni
Zagubiona szarlotka 160

dopuścić do przekształcenia w dżem :-). * 10 dag cukru (opcjonalnie - ja nie dodawałam) Kruszonka: * 10 dag orzechów włoskich * 10 dag cukru * 5 dag płatków owsianych * 2 łyżki pokruszonych herbatników * esencja waniliowa * 10 dag masła Do dzieła!!! Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem i delikatnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W rondelku roztopić masło i wsypać wszystkie składniki

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka z orzechami 197

pasują. Ja starałam się dać więcej orzechów, niż dżemu. Zresztą orzechy własnoręcznie "usuwałam" z drzewa :D Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 40 sztuk. U mnie było więcej, ale miałam ciasteczka różnej wielkości: jedne były większe, inne mniejsze. Część w ogóle była mała. Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji - ciasteczka w tej książce nazywają się "ciasteczkami babci(...)łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut W tym czasie obieramy orzechy (jeśli mamy w łupinkach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 225

farszu możemy dodać miodu lub marcepanu. Ja jako nadzienie wykorzystałam sparzony i 3-krotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz(...)maszynce do mięsa, mielimy z nim również orzechy, migdały, figi i daktyle. Na koniec do farszu dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię