ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:270/988)

Jabłecznik z orzechową kruszonką 233

cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny(...)mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić

Mała Cukierenka
Jabłecznik z orzechową kruszonką 484

cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny(...)mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić

Mała Cukierenka
NIEBO W GĘBIE 221

łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe KREM ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 1 kieliszek wódki DODATKOWO: herbata do nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy(...)herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy ciasta, dociskamy.. KREM ORZECHOWY : Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy, mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu, uważając aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy po trochu masę orzechową oraz alkohol. Krem wykładamy

słodki bratek
Drożdżowa babka z orzechowym nadzieniem 229

tortownicę, jak i wiele innych produktów w promocyjnych cenach. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 1 szkl. ciepłego (nie gorącego!) mleka 1/2 szkl. drobnego cukru 500 g mąki pszennej tortowej 1 op. cukru wanilinowego 2 żółtka 100 g masła skórka otarta z 1 małej cytryny Masa orzechowa: 200 g mielonych orzechów laskowych 1 szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 op. cukru(...)dodajemy resztę mleka oraz cukru, żółtka, skórkę otartą z cytryny oraz cukier wanilinowy i masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu aż do zwiększenia objętości (na około 1,5 godziny). Mielone orzechy wsypujemy do miski. W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem obu cukrów. Gorącym mlekiem zalewamy orzechy. Odstawiamy do czasu aż masa ostygnie

Smaki Na Talerzu
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 122

mógł najlepiej wykorzystać jej składniki odżywcze :) Razowa tarta orzechowa z jabłkami i kremem śmietankowym Składniki na ciasto:  (porcja na 2 średnie tarty lub dużą i małą) 2,5 szklanki pszenicy zmielonej na mąkę (lub tyle samo mąki razowej) 3 garście zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru ok 150 g zimnego masła szczypta soli duże jajo 2-3 łyżki słodkiej(...)łyżki cukru wanilia chlust Amaretto - do smaku 2 duże jabłka z czerwoną skórką sok cytrynowy Spód do tarty razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone!  Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem do konsystencji "okruchów chleba". Zrób "dołeczek" i wlej do niego jajko wymieszane ze śmietanką. Zagnieć szybko

Gary Bez dna
Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 208

masła lub margaryny 0,5 szkl.cukru =odjęłam 1 łyżkę cukru z tego 2 żółtka 1 łyżka śmietany 12% lub 18% Dodatkowo: garść pekanów lub innych orzechów 2 łyżki sosu klonowego Ciasta nie wychodzi za dużo ale wystarczająco. Jak widać na boki tarty ciasta już nie starcza-można zrobić 1.5 porcji żeby było idealnie;) Wszystko zagnieść i zrobić dwie kule jedną

Kubki smaku
BEZsernik truskawkowy 276

uzyskaniu masy- z kawałkami orzechów, dodajemy truskawki oraz syrop daktylowy, po czym całość ponownie blendujemy. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej agar i na małym ogniu gotując dokładnie mieszamy. Gdy proszek cały się rozpuści w wodzie, przelewamy go do zblendowanej masy i dokładnie mieszamy. Na koniec całość przekładamy do aluminiowej formy jako kolejną warstwę. Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki

healthy dreams
Czekoladowa pychotka 157

Bardzo proste ciasto, zawsze się udaje Składniki: 1 szklanka cukru 1,5 szklanka mąki  1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklani mocnej kawy 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 jajka 5 łyżek kakao 0,5 łyżeczki chili 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 100 gram posiekanych orzechów 1 kieliszek alkoholu ( amaretto, rum lub whisky(...)kakao, następnie wlewamy olej, kawę oraz alkohol. Dodajemy jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszany oraz  przesiany z mąką oraz przyprawę chili. Łączymy wszystko, dodajemy posiekane orzechy oraz połamaną tabliczkę czekolady. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczoną i posypaną skruszonymi biszkoptami lub bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez ok 30 minut

kgwjanczewo
Mazurek kajmakowy. 165

mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą to być np. bazie, jajka, napis lub fantazyjne esy-floresy), możemy posypać wierzch orzechami bądź suszonymi owocami. Gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gotowe!      Jeszcze raz życzę Wam wesołych Świąt Wielkanocnych

Rozpustne gotowanie
ciasteczka kakaowe z bezą i orzeszkiem 183

Czasem zamiast ciasta lubię do kawki chrupnąć ciasteczko:) Same bezy są dla mnie za słodkie ale takie kakaowe ciastka z odrobiną bezy i orzechami są w sam raz. Dobrze zabezpieczone długo pozostają świeże, można więc upiec większą ilość.  Składniki na około 80 sztuk: na ciasto(...)mąki pszennej 2 łyżki kakao 125 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 2 białka 3/4 szklanki cukru szklanka orzechów laskowych Mąkę wymieszać z kakao. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i kieliszkiem wycinać kółka. Układać je na blaszce do pieczenia. Białka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO "DAMSKI KAPRYS" (KAKAOWE) 297

Kolejny przepis na moje ukochane ciasta warstwowe. Dzisiaj wersja czekoladowa. Tym razem masę zrobiłam z 1 porcji, ale jeżeli chcecie mieć jej więcej, to spokojnie można

Przepisy Aleksandry
Ciasto makowo-gruszkowe 342

przegotowanej wody cukier puder 4 szt gruszki Przygotowanie:   Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto. Gruszki umyć

Ala piecze i gotuje
Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem 170

Kruche ciasteczka z nadzieniem jabłkowym, z polew ą  czekoladow ą , orzechami i aromatem cynamonowym... niezwykle rozpływające się w ustach. Do zrobienia ciasteczek możemy zaangażować nasze dzieci, które będą miały ogromn ą  frajdę  przy robieniu słodkich pierożków. Składniki: Ciasto: m ą ka pszenna 2 szklanki, masło 150 g, śmietana 18 % 1 łyżka, jajko(...)cytryny 1 łyżka, proszek do pieczenia pół łyżeczki, Nadzienie: jabłka 3 szt, cynamon 1,5 łyżki, Polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, mleko 2 % 3 łyżki, Posypka: orzechy włoskie 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i siekamy nożem ciasto.Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane z m ą k ą , to należy ciasto zagnieść szybko

kulinarne odsłony pati
Ciasto orzechowo-adwokatowe 271

Ciasto orzechowe przełożone kremem ajerkoniakowym i pyszną masą krówkową nie jest zbyt słodkie i dałam mniej alkoholu, niż w oryginalnym przepisie, więc krem nie ma bardzo intensywnego smaku.    Składniki: (blacha 24x24) Biszkopt orzechowy: 100 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mielonych orzechów włoskich Krem ajerkoniakowy: 100 g masła(...)dekoracji Przygotowanie: Biszkopt:  Jajka ubijać z cukrem pudrem około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25-30 minut w temp. 180 stopni C.  Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Polecam choć

talerz przyjemności
Piernik staropolski 167

cały piernik obciążamy np. grubą książką i odstawiamy na kilka dni by zmiękł. Piernik dekorujemy polewą czekoladową, roztopioną czekoladą lub lukrem. Możemy dodatkowo obsypać go orzechami.   By upiec pierniczki dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, wycinamy pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy  około 10 minut w 180 stopniach. Pierniczki dekorujemy polewą

Smak mojej kuchni