więcej pisać... Koniecznie spróbujcie bo ciasto jest mega pyszne. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru 3 łyżki wrzącej wody 30 g kakao Na poncz: 125 ml mocnej herbaty earl Gray Na masę orzechowo- mleczną : 80 g orzechów laskowych 80 g migdałów(...)pół i smarujemy połową masy przykrywamy drugą połową biszkoptu. Na wierzchu rozprowadzamy drugą część masy wyrownujac. 5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta tworząc dowolny wzór. Wbijamy orzechy ziemne w tężejącą masę i chodzimy min 1 godzinę by całość stężała
vaniliowoczekoladowaznów blendujemy. Wsypujemy wiórki kokosu, kakao, dodajemy olej kokosowy wraz z syropem z agawy i mieszamy. Blachę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy, odkładamy do lodówki. Zabieramy się na masę kokosową. Wykonanie masy kokosowej: Orzechy nerkowca odsączamy z wody i blendujemy. Dodajemy do nich olej kokosowy wraz z syropem z agawy. Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym i dodajemy(...)Wsypujemy wiórki kokosu, kakao, dodajemy olej kokosowy wraz z syropem z agawy i mieszamy. Blachę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ciasto na blaszkę, dokładnie dociskamy, odkładamy do lodówki. Zabieramy się na masę kokosową. Wykonanie masy kokosowej: Orzechy nerkowca odsączamy z wody i blendujemy 10s. obr. 9w naczyniu miksującym. Dodajemy do nich olej kokosowy wraz z syropem z agawy. Otwieramy puszkę
Mania Wypiekaniaciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia. Mieszamy masę makową z bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Odłożone ciasto rozprowadzamy po maku . Ciasto wkładamy do piekarnika temp.180, i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy polewą lub cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszklanki wody 4 łyżki kakao 4 jajka szczypta soli 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika 100 g rodzynek 50 g orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy masło lub margaryna do natłuszczenia formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Margarynę, cukier, wodę i kakao umieścić w garnku, podgrzewać do zagotowania(...)połączyć składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wmieszać w ciasto. Na koniec dodać sparzone rodzynki, płatki migdałów, kandyzowaną skórkę pomarańczy i posiekane orzechy laskowe. Keksówkę lub tortownicę natłuścić, wylać równomiernie ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 50-60 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu piernik polać pozostałą masą kakaową. Piernik
niecodziennikparyłyżek melasy, najlepiej z karobu 2 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżeczki kawy zbożowej 30 g masła, można użyć roślinnego 80 g rodzynek 50 g drobno posiekanych migdałów lub orzechów pół łyżeczki soli Do posmarowania chlebka tureckiego 1 jajko rozbełtane i wymieszane z 2 łyżkami mleka Do wypieku chlebka tureckiego najlepiej sprawdza się melasa z karobu, jest znaczniej bardziej aromatyczna niż(...)sól, kawę zbożową i wyrabiam miękkie jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze około 1 minuty. Z ciasto formuję kulę, przekładam do obsypanej mąką miski i odstawiam na około 90 minut w ciepłe miejsce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożna wykorzystać dysponując tylko mrożonymi, a brzoskwinie mogą być świeże lub z puszki. Znam to ciasto ze starego zeszyty przepisów "Ciasta domowe". Dla własnego dobrego samopoczucia nie wspomnę, z którego jest roku. Mam w domu trochę takich starych zeszytów z różnorakimi recepturami, ciast, sałatek, obiadów i innych. Najczęściej z każdego z nich zrobiłam na przestrzeni lat jeden, góra(...)brzoskwiniowy placek z dodatkiem malin i orzechów. Do jego przygotowania potrzebujecie: - 200g masła - 200g cukru brązowego lub innego - 200g mąki pszennej - 4 jajka - 150g orzechów zmielonych - 5-6 brzoskwini świeżych albo 1 puszkę -150g malin świeżych lub mrożonych - szczypta soli -16g proszku do pieczenia - 50g płatków migdałowych To jest ciasto typu ucieranego, dlatego jedną z ważniejszych zasad
I tu będę miała takie teŚwietna propozycja dla osób szukających prostego i szybkiego w wykonaniu ciasta o wyśmienicie czekoladowym smaku. Przepis wynaleziony w mojej starej stercie wycinków z gazet niewiadomego pochodzenia ;-) Wpis bierze udział w Durszlakowej akcji 'Warzywa w słodyczach' . Składniki -24 dag mąki -4 dag kakao -łyżeczka sody oczyszczonej -po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli -10 dag masła -10 łyżek brązowego cukru(...)dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec ok. 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zielona Kuchniałyżek świeżych ziół (estragonu) 1 żółtko garść orzechów włoskich Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i 50 ml wody. Poczekaj aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiej do salaterki, dodaj sól, zaczyn drożdżowy oraz 250 ml serwatki Mikserem połącz składniki na gładką masę. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdy podwoi objętość zagniataj je przez chwilę rękoma(...)środka, dobrze sklej końce. Blaszkę keksową posmaruj masłem i posyp mąką. Włóż uformowane ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Na złączeniu dwóch rulonów ułóż orzechy włoskie. Żółtko wymieszaj z łyżką wody i posmaruj ciasto. Nagrzej piekarnik do 180-200' i piecz 40-45 minut w zależności od piekarnika. Wypieki w ramach akcji pojawiły się na blogach SMACZNA PYZA
Gotuj Sam!Murzynek to ciasto, które nie wymaga wiele nakładu sił i pracy ze strony, pieczącego. Najczęściej pojawia się u mnie zwykły z polewą czekoladową. Czasem jednak jak w tym przypadku chciałam, aby był wilgotny, pachnący orzechami ( co kojarzy mi się z okresem zimowym) oraz delikatnie zaskakujący kawałkami czekolady w środku. Lubicie takie czekoladowe niespodzianki? Jeżeli tak to spróbujcie :) Składniki(...)olej, mleko oraz wodę i dokładnie mieszam łyżką. Obieram i kroję w kostkę. Obrane orzechy i czekoladę siekam (dość grubo). Jabłka, czekoladę i orzechy łączę w miseczce z odrobina maki pszennej, aby nie opadły w cieście. Dosypuję do masy. Blachę (25x35cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wkładam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 50 minut
ChilliJemycukru z prawdziwą wanilią 150g schłodzonego masła 4 żółtka Masa jabłkowa: 2kg umytych jabłek 1 łyżeczka cynamonu 70g posiekanych orzechów włoskich 70g rodzynek (niekoniecznie) Beza: 5 białek 220g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 30-40g płatków migdałowych Ciasto: 1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko wymieszać. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce(...)jabłka przełożyć na patelnię i smażyć, od czasu do czasu, mieszając, aż zmiękną (tak przez około 10-15 minut). 5. Jabłka zdjąć z ognia, dodać cynamon, orzechy, rodzynki i wymieszać, masę jabłkową odstawić. Ciasto: 6. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x40cm lub 25x35cm. Ciasto przełożyć do blaszki
Mała Cukierenkanajmniejszy kawałek) czy nawet dynia, która jest symbolem jesieni, jednak zimą daje piękny kolor potrawom. Na co dzień odżywiam się zdrowo, choć jak każdy mam kilka odstępstw (pysznego, wilgotnego ciasta nie odmówię) od diety, dlatego polecam Wam moje słodkie propozycje na te święta. Boże Narodzenie dla wielu z Was nadal jest kwintesencją tradycji, gdzie króluje barszcz z uszkami, pierogi(...)tradycji. Czekam na Wasze historie . 1. Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną W tym zestawieniu nie mogło oczywiście zabraknąć mojego ostatniego przepisu na wilgotne ciasto czekoladowe z mascarpone i kaki. Ciasto czekoladowe zawiera mój ulubiony składnik, którym jest… mocne espresso. Tak idealnie wzmacnia czekoladowy smak, że nie zapomnijcie o nim, a dodatek orzechów włoskich nadaje tradycyjny świąteczny smak. Ciasto przełożone
Słodkie Gotowaniemoże zagości u kogoś z Was na świątecznym stole. Dziś jest to wymyślona przeze mnie wersja sernika o dwóch smakach przewodnich: słodkiej masie z orzechów włoskich i lekko kwaskowej nucie czarnej porzeczki. To ciasto to znana już pewnie wszystkim masa z sera gotowanego, tym razem przełożona kruchym ciastem z uprzednio zapiekanymi masami z wyżej wymienionych składników. Jest słodko, sernikowo(...)cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę orzechową: ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao Mleko gotujemy z cukrem ok. 4 minuty. Wsypujemy zmielone orzechy i kakao. Gotujemy do zgęstnienia
Domowe ciastanastępnie wlewamy kawę. Masa powinna być gęsta. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy szpatułką. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40-45 minut, a najlepiej do czasu, gdy patyczek wbity w środek ciasta(...)wyciągnięciu będzie suchy. Studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie wystygnie obcinamy czubek i kroimy jak tort na dwie części. Mascarpone miksujemy wraz z cukrem pudrem, syropem klonowym i kawą. Przekładamy torcik połową kremu, a drugą połowę rozsmarowujemy na wierzchu. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Torcik orzechowo-kawowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuTradycyjne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego-mięciutkie z warstwą pełną białego maku, orzechów, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej, choć u nas nie ma tej tradycji ja pokusiłam się o zrobienie swojej wersji, zredukowałam troszkę ilość masła, bo w oryginale wg mnie było go stanowczo za dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo(...)znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Masa z białego maku: Mak i łuskane orzechy włoskie zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i zestawiamy z ognia, parzymy około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie
Wanilia i Kardamonnastawiamy na 180 stopni. Do miski przesiewamy makę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier z solą i mieszamy łyżką. Dorzucamy olej, śmietanę i jajka i miksujemy mikserem. Ciasto będzie bardzo gęste i w momencie w którym suche nie będą się chciały połączyć z mokrymi składnikami dolewamy wodę i dalej miksujemy, aż skladniki sie połączą. Przelewamy całość do foremki(...)pieczenia – szczypta soli Jeżeli mamy drugą taką samą foremkę to z niej korzystamy. Jeżeli nie, to wyjmujemy upieczone ciasto wraz z papierem, a foremkę wykładamy świeżym papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Wafelki i orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dopiero wówczas łyżka po łyżce dosypujemy cukru i miksujemy do momentu, aż piana
Relaxtime