ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:264/988)

Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką 606

Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką Składniki: Biszkopty: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 70g zmielonych orzechów włoskich Do nasączenia: 150ml ostygniętej kawy(...)Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na jedną przesiać kakao, wymieszać, a do drugiej dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać ( patrz FILM ). 5. Każde ciasto przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego

Mała Cukierenka
Apfelstrudel mocno jabłkowy ;) 130

jabłka pokrojone w kostkę - 3 jabłka starte na grubych oczkach - 9 łyżek cynamonu** - 5 łyżek cukru brązowego - 2 garści orzechów (najlepiej włoskich) - 3/4 szklanki rodzynek - 50 g rozpuszczonego masła - 2 garści bułki tartej (najlepiej z ciemnego pieczywa) Składniki na ciasto zagniatać, tak długo, aż stanie się sprężyste. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Jabłka pokrojone(...)kostkę poddusić na małej ilości oleju razem z cukrem brązowym i trzeba łyżkami cynamonu. Dusić, aż do miękkości (ok. 10 minut). Orzechy rozdrobnić (np. orzechy włożyć do woreczka foliowego i uderzać tłuczkiem). Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować jak najcieniej, ułożyć na ściereczce. Rozwałkowane ciasto wysmarować połową masła, posypać garścią bułki tartej, połową odsączonych rodzynek, połową jabłek startych na grubych

Corner With Recipes
Rogale z białym makiem i orzechami 157

także dość pracochłonne w przygotowaniu.  Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim,  ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów. Nie są to tradycyjne rogale Marcińskie. Są jednak na tyle smaczne, że można je zabrać do pracy na drugie śniadanie lub przygotować(...)szkolnej śniadaniówki. Składniki na 16 sztuk: Na ciasto: 400g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej 50g masła 1 jajko 3 łyżki brązowego cukru 20g świeżych drożdży Nadzienie: 150g białego maku 100g orzechów włoskich 50g płatków migdałowych lub mąki migdałowej 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki lub więcej ksylitolu Dodatkowo do posmarowania: 1 jajko 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło rozpuścić

Fabryka pomysłów
Szarlotka z orzechową pianką i lodami 175

łyżka smalcu 35 dag cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe 1 kg jabłek 1 budyń wiśniowy lub malinowy 1/3 szklanki orzechów włoskich tłuszcz do formy lody Wykonanie: Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść ciasto, zawinąć w folię i przenieść na pół godziny do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka, cienko pokroić i rozgotować w małej ilości wody(...)jasny złoty kolor. Po przestudzeniu, posypać budyniem w celu zatrzymania soku z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem 235

Składniki na ciasto: 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżki soli 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczka cukru 15g drożdży 1 łyżka oliwy   Dodatki do pizzy: 1 gruszka orzechy włoskie ser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowy łyżka miodu pieprz kilka listków mięty  Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach(...)ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej

Smakowity Blog Kulinarny
Mazurek Czekoladowo- Czekoladowy z Bakaliami 178

grubo posiekanej 80 g orzechów laskowych i pecan , pokrojonych na kawałki 40 g migdałów blanszowanych pokrojonych w słupki 50 g chałwy waniliowej pokruszonej na kawałki 30 g rodzynek namoczonych w rumie (u mnie rodzynki Black Jumbo) 2 łyżki wiórków kokosowych 8 suszonych moreli pokrojonych w paseczki 3 suszone figi pokrojone w paseczki Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta wrzuciłam do blendera(...)folię spożywczą i włożyłam do lodówki na około 30 minut. Ciasto nożna również zagnieść ręcznie, tak samo jak zagniatacie kruche. W czasie, w którym ciasto chłodziło się w lodówce zabrałam się do krojenia czekolady, orzechów i bakalii, które potrzebne będą na wierzch.  Po 30 minutach wyciągnęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam je i wyłożyłam nim dno blaszki

Blondynka Gotuje
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 202

gorzkiej czekolady  DODATKOWO : garść posiekanych orzechów, garść pokrojonych daktyli, czekoladowe pralinki Ferrero Rocher WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy  do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy(...)Ostrym nożem wycinamy kształt pisanki, a ze ściętych kawałków ciasta formujemy wałeczek. Przyklejamy go do boków ciasta, formując rant. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.  Arkusz papieru wraz z ciastem zsuwamy na dużą blachę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż się zrumieni. Wyjmujemy, studzimy. MASA KAJMAKOWA : do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i mieszamy. Stawiamy na ogniu

cool and minty
Snikers trochę inaczej 957

żółtku a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako. Na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25-30 minut. Placek z orzechami: Orzechy posiekać ale nie za drobno. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier(...)nasączony biszkopt posmarować połową kremu. Przykryć plackiem z orzechami. Wyłożyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami

Monia miesza i gotuje
Marwitkowe ciasto marchewkowe - zdrowa słodycz 141

naprawdę strał w dziesiątkę i polecam wszystkim niedowiarkom :) Ciasto jest upieczone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i gryczanej, ale mimo wszystko wyszło bardzo puszyste. Orzechy, marchewka, cynamon... Jesień można jakoś przetrwać z takim połączeniem ;) Marwitkowe ciasto marchewkowe 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)ksylitolem na puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać starte marchewki, mielone orzechy, miód, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut

FitKot
Chleb kokosowo - orzechowy lub kokosowo - rodzynkowy 201

Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek 70 g wiórków kokosowych 200 ml mleka kokosowego lub 50 ml mleka kokosowego i 150 ml wody 1 łyżka oleju roślinnego 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, dodać drobno posiekane orzechy lub rodzynki i raz jeszcze zagnieść. Formę do pieczenia posmarować cienko masłem, oprószyć mąką, napełnić ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jabłecznik z masą z orzechów laskowych 226

zaserwowałam rodzince. Owoce sezonowe, typu jabłka czy gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE

Gotuję Testuję
Orzechowiec 3031

Orzechowiec to niezwykle pyszne i wyjątkowe ciasto miodowe oraz najlepszy krem budyniowy i orzechy w lekkim karmelu. Ten przepis zachwycił już wielu naszych gości. Ciasto orzechowiec można też piec na Święta. - sprawdzony przepis - długo zachowuje świeżość - wspaniałe ciasto na świąteczny stół

AniaGotuje.pl
Koszyczek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego 225

około 40 minutach – wyplatanie koszyczka : Ciasto ładnie wyrosło teraz uformuję wałeczki z których wyplotę koszyczek. Ciasta nie wyjmuję z miski tylko odrywam po kawałeczku (kawałki wielkości orzecha włoskiego) i dłońmi formuję wałeczek turlając ciasto o blat o takiej długości aby obejmował wzdłuż całą głębokość miseczki razem z dnem na którym wypiekamy koszyczek. Ciasto w misce cały czas mam nakryte ściereczką

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Plum pie, czyli tarta ze śliwkami 136

bogate w te owoce. Niemniej udało mi się zebrać ich tyle, by trochę powcinać, upiec ciasto, a część zamknąć w słoikach (przepis na powidła śliwkowe z orzechami włoskimi i miodem pojawi się wkrótce). Ciasto jest aromatyczne i intensywne w smaku. Myślę, że fantastycznie komponowałoby się z gałką lodów waniliowych domowej roboty ;) PLUM PIE, CZYLI TARTA ZE ŚLIWKAMI Składniki na ciasto

Życie zamknięte w smaku