kupuję w Lidlu, jest wegańskie) 200 g pieczarek 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (lub innej po za manną) 1 cebula około 50 g orzechów laskowych (lub innych) rozmaryn (najlepiej świeży) sól, czosnek suszony, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto francuskie(...)wyjmij z lodówki i opakowania na około 30 minut przed pieczeniem. Cebulę drobno poszatkuj i podsmaż przez 3 minuty, dodaj ugotowana kaszę, posiekane drobno orzechy, rozmaryn i przyprawy. Smaż wszystko razem przez około minutę. Z ciasta wytnij krążki, tak aby pasowały wielkością do otworów w blaszce lub wyłóż ciastem papilotki do mufiinek. Mały trik: aby nie smarować formy dodatkowym tłuszczem
greenscarfciasto jest po prostu przepyszne! Wilgotne, bogate w orzechy i dodającego smaku ananasa oraz aromatyczne przyprawy korzenne. Smakuje zupełnie jak ciasto marchewkowe, więc z powodzeniem możecie zaproponować je nawet tym, którzy ni przepadają za dynią. Składniki: (na formę 23cmx23cm) 2/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu(...)stopniowo sypkie składniki do połączenia. Dosypujemy orzechy i ananasa. Mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach C przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Posypujmy płatkami migdałów. Pozostawiamy do wystudzenia
Pyry na Gazmożna użyć zwykłej) nadzienie 4 łyżeczki dżemu sliwkowego 1 łyżeczka cynamonu mała garść żurawiny (użyłam świeżej) lukier cytrynowy sok z 1/2 cytryny 1 i 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja orzechy laskowe (użyłam świeżo łuskanych) żurawina Wykonanie W małej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Z podanych składników przygotować zaczyn. Składniki wymieszać razem(...)rulon wg dłuższego boku. Przenosimy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy, wierzch można posmarować mlekiem. Obficie posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz żurawiną. Orzechy i żurawinę lekko wciskamy w ciasto. Formę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto lekko sie podniesie i napuszy Chlebek pieczemy na złoty kolor ok. 50 minut w 170-180C. Przygotowujemy lukier: wyciskamy
Raj dla Podniebieniasól 0,5 łyżeczki, przyprawa do piernika 2 opakowania po 40 g, dodatkowo: marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe 1 kg, czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Masło, miód i cukier podgrzewamy na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, przyprawy do piernika, sól oraz(...)Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy marmoladą lub powidłami. Ciasto równomiernie obciążyć i odstawić na 3-4 dni do skruszenia. Do rondelka wlewamy mleko i łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik o niskiej mocy i rozpuszczamy czekoladę. Polewę należy cały czas mieszać. Następnie polewamy wierzch piernika i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego 😊 Przepis zaczerpnięty ze strony: www.mojewypieki.com
kulinarne odsłony patizawinąć w folię, schować do lodówki na minimum 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec ciasto przez 15-20 min, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć. Jabłka: 2 -3 kg jabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych(...)bułki tartej Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na cienkie 2 mm plastry. Na podpieczony spód równomiernie wysypać płatki jaglane, wyłożyć jabłka, wyrównać, lekko wgnieść w formę, wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozwałkować na lekko posypanej mąką ziemniaczaną stolnicy, wykrajać kształty foremką do pierniczków. Piec 1 godzinę w 160 stopniach bez termoobiegu
moj przepis nacukru pudru wykonanie: Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy na sztywny krem. wierzch: ok. 4 łyżki masy krówkowej/ kajmakowej 2 garście orzechów włoskich, posiekanych + na boki złożenia ciasta: Wszystkie blaty nasączamy i przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Na boki i kleksy możemy dodatkowo zrobić krem śmietanowy z połowy porcji
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam proste ciasta, szybkie w przygotowaniu i nie wymagające miksera. Takie właśnie jest to Proste ciasto z cynamonowym cukrem z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. . Ja robiłam już dwa razy w przeciągu tygodnia :) Pierwsze piekłam w wyższej temperaturze (175-180°C) i się zbytnio przypiekło, choć wszystkim częstowanym kompletnie to nie przeszkadzało :) Za to te drugie wyszło idealne! Polecam(...)większej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wmieszać bakalie (orzechy i żurawinę). W drugiej misce widelcem roztrzepać lekko jaja i wymieszać z olejem, śmietaną i jogurtem. Do miski z mąką przelać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników (ciasto będzie gęste). Na dno foremki wyłożyć 1/3 ciasta. Posypać 1/3 cynamonowego cukru. Następnie przykryć
Moja DelicjaJestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, koniecznie z grubą warstwą słodkiego serka śmietankowego. Aż nie mogę się nadziwić, że do tej pory nie mam na nie przepisu na blogu! Zacznę powoli nadrabiać te zaległości, jednak dziś przedstawiam trochę jego inną(...)wersję, w postaci ciasteczek. Bardzo marchewkowe ciasteczka, z przyprawą korzenną, nadziane słodkim serkiem śmietankowym a na koniec wymoczone w lukrze pomarańczowym i posypane prażonymi orzechami – bajka! Może wymagają troszkę więcej zachodu niż tradycyjne ciasto marchewkowe, jednak polecam wypróbowanie tego przepisu bo są przepyszne! Recepturę na nie znalazłam w magazynie BBC Good Food, swoją drogą uwielbiam tą gazetę, gdyż zawsze
karmelowyBardzo szybkie i proste ciasto z dodatkiem startej, surowej dyni, nafaszerowane orzechami włoskimi, o miękkiej i wilgotnej konsystencji oraz niesamowitym aromacie, którego nadaje cynamon, gałka muszkatołowa i aromat pomarańczowy (którego nie warto pomijać ani zamieniać na inny!). Ciasto nie jest zbyt słodkie więc możecie pokusić się np. o polewę kajmakową czy lukier na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem startej skórki(...)oczkach. W misce jajka ubić z cukrem i przyprawami na jasną masę, wlać olej, aromat pomarańczowy, dodać startą dynię, orzechy i wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem oraz sodą, przesypać do miski z dynią i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę (27x20 cm) posmarowaną masłem oraz oprószoną mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około
Kraina Miodem Płynącaszklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Do ozdoby: 2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit Przepis: Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy pod ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto, na koniec dodając ostudzone, roztopione masło. Ciasto odstawiamy(...)masę. Można użyć samej gotowej masy makowej, ale jak dla mnie zawsze czegoś w niej brakuje. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy razem z orzechami i rodzynkami, całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Następnie nakładamy na nie masę makową, zostawiając ok. 3 cm miejsca z każdego
Emcia Pichcimasłem. Z tak ulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego z jasnego i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Kuleczki lekko spłaszczyłam i nadawałam im różne wzorki np.za pomocą widelca
potrawyregionalnedużą tartę lub małe tartaletki. Porcja dla 6 osób Czas przygotowania : 30 min. Czas pieczenia : 40 min. Chłodzenie : 1godz. Składniki na ciasto : ● 280 g mąki pszennej ● 125 g miękkiego masła ● 50 g płynnego miodu ● 30 g orzechów włoskich ● 1 jajko ● 1 szczypta soli Składniki na farsz : ● 4 pigwy ● 1 duży kawałek sera brie (ok. 250 g) ● 3 duże jajka(...)pieprz Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto : miękkie masło utrzyj w misce. Dodaj przesianą mąkę, jajko, miód i zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy oraz sól. Połącz składniki szybko ugniatając opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz. Przygotuj farsz : oczyszczone pigwy obierz ze skórki, wydrąż gniazda
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZapach jaki roznosi się podczas przygotowywania tego ciasta jest oszałamiający. Począwszy od prażenia orzechów, mielenia ich, po pieczenie włącznie. Do tego jeszcze smak. Mocno czekoladowe, niesamowicie wilgotne. Wstyd się przyznać, ale wylizałam bardzo dokładnie miskę, chociaż wiem, że nie powinnam - w końcu były tam surowe jajka. W oryginalnym przepisie na blogu Cooking for Emily , ciasto było(...)Następnie dodać orzechy i wymieszać. Do czekolady z masłem dodać sól i połączyć z masą orzechowo - żółtkową. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą. Formę wyłożyć papierem. Posmarować odrobiną masła i posypać dno cukrem. Gruszki umyć, obrać i pokroić w ósemki. Położyć na dnie formy, na cukrze. Na wierzch wlać ciasto
Sto kolorów kuchnimasą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak. Spróbujcie sami. Polecam. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 żółtek Do smarowania: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła śliwkowe 10 dag pokrojonych orzechów włoskich Beza: 5 białek 20 dag cukru pudru 1 dag mąki ziemniaczanej(...)ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część blaszki wylepić ciastem. Najlepiej piec w dwóch takich samych blaszkach ( jak nie mamy, to bezę dzielimy na dwie porcje). Ciasto smarujemy połową dżemu i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. w tym czasie przygotowujemy bezę. Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy
W kuchennym oknie EwyŚwiętach trochę jeszcze będzie :) Ciasto, na które przepis poniżej jest odkryciem tego roku. Zamieniając przyprawy korzenne na cynamon otrzymujemy ciasto pachnące nie piernikiem, lecz... marchewkowym ;) Jest przepyszne! Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, w oryginale bez orzechów, lecz według mnie świetnie tu pasują i są konieczne. Bardzo polecam! Składniki 120 g suszonych daktyli pół szklanki whisky szklanka maślanki 2 1/4 szklanki(...)miksując. Dodać połowę suchych składników, połowę masy daktylowej i zmiksować. Dodać resztę suchych składników i masy daktylowej, raz jeszcze dokładnie zmiksować całość. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i całość wymieszać. Przelać ciasto do podłużnej foremki o wym. 28x8 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 min. Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek
Słodkie inspiracje