ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:257/988)

KRÓWKA Z KREMEM KARPATKOWYM 132

ciasto wykonamy w ekspresowym tempie. Niespodziewani goście będą zachwyceni.    herbatniki pełnoziarniste 20 dag masa krówkowa 15 dag orzeszki ziemne 10 dag opakowanie kremu do karpatki sok z cytryny 2 łyżki kakao do posypania    Każde ciastko polewamy łyżką mleka i lekko rozprowadzamy po nim. Polane herbatniki układamy w formie (21 X 21 cm.). Gdy już zapełnimy formę(...)herbatniki pokrywamy warstwą masy krówkowej , a na nią wykładamy następną warstwę ciastek. Teraz pędzelkiem maczanym w mleku lekko nawilżamy herbatniki. I znów kładziemy warstwę masy krówkowej. Orzechy grubo siekamy i rozsypujemy po cieście. Krem karpatkowy wykonujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Na orzechy wykładamy krem , wyrównujemy boki i oprószamy kakaem

Smaczne moje
Murzynek z malinami na oleju 402

się jednak od tradycyjnych przepisów tym, że robi się go na oleju rzepakowym i do tego w 5 minut :)! Jak nie kochać więc takiego ciasta :)? Dodatkowo można do murzynka zamiast malin dodać rodzynki i orzechy i przyprawę do piernika i już mamy zupełnie inne ciasto… Zapraszam na ucztę, oto murzynek z malinami na oleju. Murzynek z malinami na oleju(...)malin (lub np. rodzynki i orzechy) Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z częścią malin. Masę przelać na dużą (24×34 cm)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem pudrem. Smacznego

UgotujmyTo.pl
Proste rogaliki czekoladowe 206

Jeśli próbowaliście kiedyś d omowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo jest pyszne! Planuję to nadrobić w najbliższym czasie :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 jajko + orzechy laskowe(...)Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie nadzienia. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z kremem czekoladowym (np. Nutellą) i voilà – nadzienie gotowe :) Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką (nie powinno się za bardzo kleić, bo ma dość dużo tłuszczu) i rozwałkowujemy na kółko

Ciastkozercy
Pieguski 198

przesianą mąką i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy cukier puder, kakao, sodę oraz jajko i ponownie zagniatamy, aż połączą się wszystkie składniki. Na koniec dodajemy orzechy wraz z czekoladowymi kropelkami i również mieszamy.  Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i formujemy z niego kulki, które lekko spłaszczamy

Emcia Pichci
Wyśmienite ciasto z truskawkami i marcepanem 147

masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 80g masła 75g cukru 75g mąki 75g orzechów włoskich dodatkowo: 15 dag marcepanu (lub więcej jeśli wolicie) 40dag truskawek Wszystkie składniki ciasta zagnieść, wstawić(...)godzinę do lodówki. Po schłodzeniu, wylepić ciastem formę, widelcem zrobić dziurki i piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Orzechy włoskie zmielić na proszek, dodać masło, mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Gdy ciasto nabierze złotego koloru rozkruszyć na nim marcepan, ułożyć truskawki, posypać obficie kruszonką. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze

Zapiski Młodej Żony
Orzechowiec z ananasem-ciasto do góry nogami 237

proste ucierane ciasto-z orzeszkami w karmelu-tanie ,szybkie i banalne-a jakie pyszne, dzisiaj robiłam je pierwszy raz-ale na pewno nie ostatni,pychotka-wszystkim wielbicielom orzeszków-to dla was!!! SKŁADNIKI: 10 dag masła, 2 szkl.cukru, 4 jajka puszka ananasów 20 dag łuskanych orzechów włoskich 2 szkl.mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, PRZYGOTOWANIE: masło roztapiamy i wlewamy do formy(...)tylko odstawiamy, jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puch,mieszając stopniowo dodajemy na przemian łyżkę mąki i łyżkę syropu z ananasów ,na końcu dodajemy proszek do pieczenia, ciasto wylewamy na ananasy z orzechami, pieczemy 30 min w 200 stopniach,a potem jeszcze na 15 min obniżamy temperaturę do 180 stopni Czyli razem pieczemy ok 45 min lekko studzimy,okroimy brzegi

Swojskie jedzonko
Chleb marchwiowy z orzechami 167

ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund.  Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa

Proste Potrawy
Czas na rabarbar 130

roku na pierwszy ogień poszło ciasto. Skoro pogoda nas nie rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów (u nas po równo włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła(...)temperaturze 225g mąki 1 łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy drobno mielimy, dodajemy cukier i cynamon, 15 gram masła rozpuszczamy i łączymy z orzechami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar płuczemy

les mirabelles
Mazurek orzechowy z bezą (nie tylko na Wielkanoc) 655

włoskich zmielonych 120 g mąki pszennej 120 g masła roślinnego 3 żółtka 200 g cukru pudru   Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru   Dodatkowo - połówki orzechów do dekoracji   Zaczynamy od ciasta kruchego na spód. Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem, a następnie posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 14 minut. Rozwałkować(...)blachy. Ścianki wylepić na ok. 1 cm do góry. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 minut, żeby się podpiekło.   Żółtka ucieramy z cukrem pudrem aż pojaśnieją, następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami i wszystko dobrze mieszamy. Wykładamy masę na kruchy spód.   Białka ubijamy na sztywno

Kulinarne Inspiracje
Ciasto czekoladowe z jabłkami 335

Ciasto czekoladowe z jabłkami. Przepisy Thermomix. Składniki: 80 g orzechów włoskich 200 g masła 150 g cukru 4 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 700 g jabłek szara reneta Przepisy Thermomix. Ciasto czekoladowe z jabłkami. Wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Do naczynia Thermomix wsypujemy orzechy i miksujemy czas 20s/obr.8(...)min/obr.4 i przez pokrywę dodajemy po 1 jajku. Dodajemy orzechy, mąkę z proszkiem, cynamonem i kakao mieszamy czas 15s/obr.4 Masę przekładamy do miski z jabłkami i dokładnie mieszamy (nie mieszamy w naczyniu Thermomix ponieważ misa jest za mała) Na blachę dajemy papier do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez 50 min. Poniżej znajdą Państwo film

Themo przepisy
Lebkuchen 135

można mikserem) (fot.1) , tak aby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje) (fot.2) . Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto

Świat Ciasta
Pierniczki mojej Babci 177

miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka rodzynki orzechy laskowe słupki migdałowe Mąkę przesiać z sodą, po środku zrobić dołek. Wlać gorący miód, dodać masło, przyprawę do piernika, cukier i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość(...)Wykrawać foremkami dowolne kształty, układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim pierniczki. Udekorować je rodzynkami i orzechami, wciskając je dość mocno w ciasto. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ja tymczasem rozważam powrót do łóżka. Popołudniowa drzemka wydaje się być zdecydowanie zbyt krótka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowy jaglany bananowiec z bakaliami z pyszną kajmakową polewą 186

się smakowicie! Zresztą sami spróbujcie. :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka kaszy jaglanej surowej (około 200g) - 3 bardzo dojrzałe banany - 4 łyżki mąki kokosowej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki mielonych migdałów (można pominąć) - 4 łyżki miodu/syropu z agawy/klonowego - 1 łyżeczka esencji waniliowej - garść rodzynek - 8 pokrojonych moreli - garść posiekanych orzechów (u mnie orzechy włoskie i nerkowca) POLEWA(...)stopniach przez 50 minut (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Daktyle dokładnie blendujemy z sokiem i rozpuszczonym olejem. Rozsmarowujemy polewę na ostudzonym cieście. Możemy dodatkowo posypać posiekanymi orzechami. Wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin

Smakuje zdrowo
Ciasto marchewkowe 110

Pyszne ciasto, które często gości na naszym stole. Wilgotne, miękkie, proste w przygotowaniu. Nasza wersja jest bez orzechów i rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy będzie smaczniejsze. Zapraszamy do degustacji! 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody(...)puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon (ja przesiewam wszystko razem) i olej. Na koniec dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pyszne ciasto zapowiadające sezon jesienny Zamiast cukru pudru można polać polewą i ozdobić orzechami Ktoś już

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto cappuccino + film 179

smaku śmietankowym gotowa polewa czekoladowa 100 g posiekanych orzechów włoskich przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, budyń, kawę cappuccino oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)powierzchnię i od razu wierzch masy przykrywamy górną częścią biszkopta. Tak przygotowane ciasto polewamy dowolną polewą czekoladową, dokładnie ją rozsmarowujemy i posypujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.   Artykuł Ciasto cappuccino + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania