ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:254/988)

Przepisy wigilijne Karola Okrasy 189

orzechów włoskich sparzonych przyprawa do piernika miód limonka Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, po czym smażymy w naczyniu, aż zgęstnieją. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy pierogi. Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było

Kuchnia Bazylii
Piernik dyniowy z orzechami pieczony w foremkach PapilArt. 183

Witajcie:) zapraszam dzisiaj na przepyszny piernik dyniowy z orzechami, można go przełożyć powidłami lub kremem, ja zrobiłam bez niczego bo moje dzieci taki najbardziej lubią.Ciasto upiekłam  w Foremkach Wesołych Świąt PapilArt.  Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo mięciutki i delikatny :)  Składniki: 2 pełne szklanki mąki tortowej Młynomag 1 szklanka oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka(...)foremki PapilArt   Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą dynię i posiekane orzechy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek.Jeśli nie macie takich małych możecie upiec w keksówce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto salceson (piernik z jabłkami) 209

kostkę jabłka. Wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec 50 min. w 180stopniach w rozgrzanym piekarniku. Rozpuścić czekoladę i po upieczeniu polać po wierzchu ciasta oraz  dodać na wierzch orzechy. Przepis nadesłany od mojej mamy :) Smacznego

W kuchni u Moniki
KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ 267

cukier puder – 50 g NADZIENIE: * mielony mak – 100 g * cukier – 25 g * miód – 30 g * orzechy, płatki migdałów, kandyzowana skórka – ok. 100 g * mleko – 75 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Masło ziekamy z mąką , dodajemy jajko i cukier puder, zagniatamy ( możemy podlać odrobiną wody ). Owijamy w folię spożywczą i wkłądamy na 30 minut do mrożenia

Ostra na Słodko
GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO! 279

śliwkowych czy masła orzechowego. Pełna dowolność, najważniejsze jest ciasto, a dodatki wybierz takie, jak lubisz najbardziej. Ja połączyłam masę makową z masłem z orzechów laskowych i przyprawą piernikową, to jest petarda! PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny (lub 120 g masła) - 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - 1/2 szklanki cukru(...)może być dowolna: krem czekoladowy, powidła śliwkowe, orzechy, masa makowa, to co lubisz) - 3/4 szklanki masy makowej - 200 g masła z orzechów laskowych - 2 łyżeczki przyprawy do pierników - 3 łyżki miodu W/w składniki wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na okrągłe blaty. Blat ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy blatem i zlepiamy ciasto, dół z górą

SMYKWKUCHNI
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru 143

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True Taste Hunters , tylko delikatnie go zmodyfikowałam. Zamiast zwykłej marchewki dałam odpady z soku buraczano-marchewkowego, więc ciasto jest bardzo ekonomiczne :) . Ciasto nie zawiera cukru, nabiału, jajek, glutenu. Jest odpowiednie dla alergików i wegan. Składniki(...)odpady z soku, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 175 stopniach, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce w formie przez kilka godzin, wyjąć z formy, pokroić. Nie trzymać w lodówce, bo stwardnieje. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Wegańskie i bezglutenowe ciasto

moj przepis na
Makowiec drożdżowy 237

nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie maku w makutrze przez moją Mamę(...)łyżki rumu (lub spirytusu albo wódki) - cukier waniliowy 16g Dodatkowo: - 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland) - morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka rumu - 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego) Składniki na lukier: - 1//2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki goracej wody Świeże lub suche drożdże (nie mylić z instant, które dajemy bezpośrednio

mojewypiekiinietylko
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 154

wizję upieczenia słodkich bułeczek z cynamonem, aż w sieci nie znalazłam tego ciasta. Wtedy od razu wiedziałam, że je upiekę. Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna (z czego byłam bardzo zadowolona) a jabłka i orzechy nadają tej drożdżówce jesiennego charakteru. Składniki: 700 g mąki 10 g suchych drożdży(...)spowrotem do miski, przykrywamy ,ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aż podwoi swoją objętość. Orzechy włoskie siekamy. Dodajemy do nich brązowy cukier oraz miękkie masło. Dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je dżemem a następnie masą orzechową. Na końcu

My simple kitchen
Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. 485

Bardzo podoba mi się proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący. Składniki:  200g ciasta kadayif 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ½ szklanki orzechów włoskich połamanych Masa budyniowa. 2 budynie waniliowe ¾ l mleka 5 łyżek cukru Laska wanilii 1 śmietana w proszku-Śnieżka Wykonanie. Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić(...)się nimi trochę, podrzucając do góry. Na patelni  roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku, który    nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku

Kulinarny karnet Christophera
Sernik kapitański 144

Wspaniały z dodatkiem drożdży sernik kapitański. Koniecznie wypróbujcie ten pyszny serniczek. Wilgotny, pełen orzechów i innych dodatków. Całość polana mleczną czekoladą. Rewelacja! Więcej przepisów na ciasta znajdziecie również na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeśli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Źródło przepisu gazetka Ciasta i torty  Składniki 1 kg sera twarogowego(...)żółtka. Drożdże rozetrzeć z mlekiem na gładko i dodać do masy jajecznej. Dodać zmielony ser i zmiksować. Na koniec wsypać rozdrobnione orzechy i migdały. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wlać

O kuchni z uczuciem
Czekoladowo-orzechowa "baba" 179

stopionego masła lub margaryny masa orzechowa  * 200 ml mleka * 200 g cukru * 300 g orzechów włoskich * 2 łyżki masła lub margaryny * 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej * 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie) polewa * biała polewa czekoladowa * mleczna polewa czekoladowa Sposób wykonania ciasto  Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę(...)formie to tylko raz. masa orzechowa  Mleko wlać do garnka, dodać cukier masło i posiekane drobno (grubo zmielone) orzechy. Całość zagotować, zestawić dodać mannę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Wlać rum i wymieszać. Ułożyć w formie pierwszy płat ciasta, wyłożyć na niego ok. 1/3 jeszcze ciepłej masy, rozsmarować, ułożyć drugi płat ciasta, lekko docisnąć, wyłożyć resztę masy, rozsmarować, przykryć

Mix smaku
Prince Polo 646

specjalne okazje. Mało tego, że bardzo fajnie wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie ;) Przepis pochodzi ze strony  Zjem to! Polecam!:) Blaszka 22x33cm. Składniki: Ciasto: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100g siekanych orzechów włoskich 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne(...)żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Maślane ciasteczka z orzechami 190

Przepis na ciasteczka z rodzinnego zeszytu mojego ząbkowickiego sąsiada Daniela. Zapisane, jako ciasto wyciskane. W wykonaniu przepisu zagubiło się masło a ciasteczka wyciska się szprycą do tortów. Z niedokładnością przepisu poradziłam sobie, zamieniłam mąkę pszenną zwykłą na orkiszową a orzechów nie mieliłam tylko pokroiłam nożem. Tak powstały przepyszne ciasteczka. Po upieczeniu trzeba poczekać aż wystygną na blasze, zanim je zdejmiemy(...)Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wymieszane mąki z cukrem waniliowym i odrobiną soli. Łączymy składniki dokładnie, na koniec dodając pokrojone orzechy przyprażone wcześniej na suchej patelni. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą zawijamy w folię spożywczą i formujemy, tworząc okrągłe batony z ciasta. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Ciasto odwijamy z foli i ostrym

Leśny Zakątek
Jogurtowy sernik na zimno 286

owocowy smak - 3 opak woda gotowana - 1 szkl Wierzch sernika : galaretki niebieskie - 2 opak woda gotowana - 750 ml Przygotowanie : Chałkę zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić wałkiem do ciasta. Do chałki dodać tarte orzechy, wymieszać. Masło roztopić w rondlu, dodać starte produkty, wymieszać. Gorącą masę  wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm,dobrze docisnąć łyżką. Masa serowa: Do blendera wlać

Kuchnia Danusi
Makowiec z bezą na kruchym cieście 281

kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki orzechów włoskich 200g masy marcepanowej Beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto: Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut

Pyry na Gaz