ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:245/988)

domowe ciasteczka owsiane 710

oraz kefir i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta mokrymi dłońmi odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w miarę większych odstępach, gdyż ciasteczka się rozpłyną. Kuleczki lekko spłaszczamy i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami 555

składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, aż się zarumienią

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciastka z jezynami czyli poWeekendowe Lakocie odc.133 159

rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem. Przelewamy całość do miski. Dodajemy kakao, mąkę z proszkiem i sól. Zagniatamy ciasto na końcu dodając białko.  Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  W każde ciastko wtykamy po jednej jeżynie. Pieczemy ciastka w 180 st.C przez 12 minut. Zdejmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Trufelki chałwowo-kokosowe (z markiz chałwowych) 142

syropem/miodem (wg smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można również je ozdobić polewą lub kulki całkowicie w niej obtoczyć. Decydując

Di gotuje
paluszki chlebowe - grissini 340

godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłam ciasto na cztery części - jedną zostawiłam naturalną, do drugiej wgniotłam mak, do trzeciej -  ziarna sezamu, do czwartej - rozmaryn. Z ciasta odrywałam kulki wielkości orzecha włoskiego i formowałam z nich cieniutkie wałeczki o długości około 25 cm. Układałam na blaszce wyłożonej papierem i piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni. Z tej porcji

babka w formie
Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem 145

Starożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką nutą cynamonu. Składniki (15 ciasteczek) 100 g kaszy jaglanej 100 g migdałów 50 ml mleka 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka

My Chcemy Jeść
ciasteczka bycze oczy wg s. Anastazji 184

pieczenia na stolnicę. Dodajemy żółtka, cukier puder, masło oraz smalec. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Możemy schłodzić je w lodówce. Następnie odrywamy po małym kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzech włoskiego. W każdej robimy dołeczek, napełniamy go marmoladą i wkładamy migdał. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy w odstępach gdyż ciasteczka się trochę rozpłaczą

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka z ricottą. 192

cukier utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać jajko i sól, dalej miksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać je do zmiksowanego ciasta. Wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do lekkiego zrumienienia (ok. 25 minut). Oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie

zadanie-gotowanie
Grahamkowe ciasteczka do mleczka 146

szkl otrąb pszennych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szl cukru pudru 3 żółtka 250 g masła szczypta soli Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu aż powstanie jednolite ciasto, Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy 15 min w temp 200 st. najlepiej smakują z mlekiem

Gotowanie jest łatwe
Marchewkowe kluski 168

mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy  na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Z ciasta formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego lub większe. W garnku zagotować wodę,posolić. Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3  minuty, a następnie wyciągnąć je łyżką

O kuchni z uczuciem
Chrupiące owsiane ciasteczka 127

cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia.   źródło

Smaki Natalii
Ciastka marchewkowe z dżemem truskawkowym. 143

truskawkowy Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki dodać masło oraz marchewkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem lub małym naczyniem zrobić w kulkach wgłębienie (mocno docisnąć). Wierzch posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

zadanie-gotowanie
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA 170

Delikatne, słodkie i czekoladowe ciasto, o posmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i  efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort urodzinowy na 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool 181

lepszego. Chciałabym, aby świat przynajmniej w części oddał Wam to wszystko, co Wy dajecie światu. Tego życzę Wam z całego serca. Składniki ciasta (na średnią tortownicę): 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych 4 jajka 1/3 szklanki oleju 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Żółtka utrzeć z cukrem (można mikserem), dodać mleko i olej - zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć. Na końcu dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.) Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka owsiane z kokosem 200

następnie ugniatamy ręką,aby powstała zwarta kula.Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatamy dłonią i formujemy ciasteczka o grubości około 0,5 cm. Ciasteczka pieczemy 15-18 minut, po wyjęciu z piekarnika

Smakowity Blog Kulinarny