ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:244/988)

Kluski śląskie z bułką tartą 227

ziemniaczaną w takiej ilości, by zrównała się z ubitymi na płasko pozostałymi ziemniakami. Następnie wbić jajko i dokładnie mieszać rękoma, by powstało jednolite, gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Kulamy kulki wielkości orzecha włoskiego, a na środku wbijamy palec tworząc tzw. dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 3-5 minut do wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni

na moim stole...
Francuskie rożki z nadzieniem jabłkowo-orzechowym… 212

Dzisiaj szybki deser dla tych, którym brakuje czasu lub zwyczajnie nie chce się przesiadywać w kuchni. A wszystko za sprawą … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Ciastka dyniowe z toffee 132

połączenia i wstaw na 30 minut do 1 godziny do lodówki. W tym czasie poprzekrawaj cukierki toffee na połówki i połącz cukier z cynamonem. Ze schłodzonego ciasta formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włóż cukierek toffee, a następnie obtocz ją w cynamonowym cukrze. Układaj je na papierze do pieczenia lub innej nieprzywierającej powierzchni, uważając by nie stykały się

Food Square
Ciasto szafranowo – miodowe 173

  Ostatnio zagościła w naszej kuchni przyprawa dość droga, ale dająca potrawom i wypiekom nie tylko charakterystyczny kolor, ale również smak. Mowa o szafranie, jest to

Szybko Tanio Smacznie
Tort Orzechowo czekoladowy z masą maślaną białą oraz czekoladową 214

szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao  kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła  cukier

Pychotkaaa
Makowo-kokosowe ciasto na bazie białek 217

który należy dobrze wystudzić.  Gdy będzie zimny zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ciasto przeciąż na 2 blaty i delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą przekładając masą. Ciasto idealnie smakuje z orzechami lub migdałami

Pychotkaaa
Grillowane czekoladowe ciasteczka na desce cedrowej 241

sodę mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę. Do mieszanki dodajemy maślankę i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Wyrabiany ciasto. Powinno mieć zwartą strukturę ale jednocześnie być lepkie. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (rozpłaszczamy je). Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury do około 190 ° C. Na namoczonej desce grilla wykładamy ciasteczka i pieczemy w grillu z zamkniętym piekarnikiem przez około 12 minut

naRuszcie
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 1288

żółtka i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Kruche ciasto formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po schłodzeniu, z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiamy nimi każdą foremkę do babeczek (uprzednio natłuszczoną i wysypaną mąką) oraz nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez

MyCookBook.pl
Budyniowe ciasteczka z oczkiem 186

składniki, oprócz marmolady, wrzucamy do sporej miski. Miksujemy na jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy, robimy wgłębienie. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde wgłębienie nakładamy odrobinę marmolady. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15 minut. Studzimy

Gotowanie moimi oczami
Krówkowy sernik na zimno 23208

Sernik na zimno, który rozpływa się w ustach. Jeżeli lubicie masę krówkową to poniższe ciasto przypadnie Wam do smaku. Wierzch sernika polałam rozpuszczoną masą krówkową z orzechami(...)posypałam płatkami migdałowymi. Oczywiście możecie to pominąć i wierzch ozdobić, np. roztopioną czekoladą.  Składniki na formę o średnicy 18 cm:: 150 g masy krówkowej z orzechami + 50 g na posmarowanie wierzchu ciasta 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego 250 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kakao

Ugotować
Chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi 176

kremu. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować ( wymieszałam ręcznie, mój mikser nie dał rady ) do otrzymania jednolitej masy.  Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce, następnie spłaszczyć je łyżką.  Układać w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut do lekkiego zbrązowienia. Studzić na kratce

kulinarnyswiatdomi
10 warstwowy tort korzenny 296

krem do zamrażalnika na 15 minut A teraz zaczynamy zabawę, składania tortu, kolejność smarowania krążków dowolna na koniec cały tort smarujemy dookoła kremem budyniowym, do pozostałych okruszków ciasta dodała 100 g orzechów włoskich i łyżkę ciemnego mokrego cukru muscovado. Obsypać tort i wstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie było to 10. Smacznego

greenscarf
"Coraz bliżej Święta..." I nieświąteczny keks wytrawny 203

Gdy C. wychodził rano do pracy, otworzyłam tylko jedno oko i życzyłam mu miłego dnia. Zerknęłam za okno, i uśmiechnęłam się do siebie. Moim oczom ukazała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka pieczarki 347

butelka Wykonanie: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem,  dodajemy wanilię i jajko. Całość chwilę ucieramy i wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy. Formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie szyjkę butelki dokładnie maczamy w kakao i delikatnie wciskamy w przygotowane kulki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego

Malinowe Pocałunki
CZEKOLADOWE CO-NIECO 200

cukier) i utrzeć na gładką, puszystą masę. Do masy dodajemy jajko, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.10-15 minut na termoobiegu.  Po upieczeniu

Smaczne Zdrowe