Misę przykryć ściereczką i odłożyć by ciasto podwoiło swoja objętość. Ciasto uderzyć dłonią by odgazować, przełożyć na stolnicę podsypana mąką i kilka razy zagnieść. Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Dwie tortownice o średnicy 28 cm lub 1 prostokątną blachę wysmarować olejem. układać kulki z ciasta pozostawiając między nimi małe odstępy bo ciasto rośnie. Włożyć
Ala piecze i gotujeCiasto bananowe z tego przepisu jest najpopularniejszym ciastem na blogu Moja Delicja. Jest proste, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ponieważ na codzień staramy się ograniczać używanie
Moja DelicjaCiasteczka z gorzką czekoladą, orzechami włoskimi, płatkami owsianymi i powidłami śliwkowymi. Bardzo proste w wykonaniu, mokre składniki łączymy z suchymi. Wykładamy łyżeczką i gotowe. Najwięcej czasu
Moja Galeria Smakuupieczone ciastka "katarzynkami". Według innego podania katarzynki są dziełem Katarzyny, córki toruńskiego młynarza. Podczas, gdy dziewczyna przygotowywała specjalne smakołyki na przyjazd króla, pszczoły podpowiedziały jej, aby dodała do ciasta miodu. Kasia tak zrobiła, a ciastka wyszły znakomite. Smak pierników wprawił w zachwyt króla i dworzan i zostały one nazwane katarzynkami. Nie wiadomo dziś, w której z tych legend jest więcej(...)posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki rumu szczypta soli Miód podgrzać z masłem. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika. Dodać do miodu razem z orzechami i rumem. Wyrobić ciasto przez 5-7 minut. Będzie klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Wyrobione ciasto schłodzić 2 godziny w lodówce (można też przez noc). Rozwałkować na grubość 8-10 mm. Najłatwiej
Pełny talerzbakaliami. Pokochałam je od pierwszego kęsa. Ciasto: 30g świeżych drożdży (najlepiej kupionych na wagę) szklanka mleka (250ml) ½ kg mąki tortowej szczypta soli1 laska wanilii 3 duże żółtka 70g cukru 60g stopionego masła kostka miękkiego masła 82% Nadzienie: 400g białego maku 100g cukru pudru 100g płatków migdałów 200g orzechów włoskich 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej 150g marcepanu 4 łyżki śmietanki(...)kilka biszkopcików (jeśli masa jest zbyt rzadka) Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka ok. 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g płatków migdałów 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Ciasto: 50g masła topimy i studzimy. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę mleka oraz 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Cukier ucieramy z żółtkami. Pozostałą mąkę przesiewamy
Kuchnia w czekoladziegorzkej 95% 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe) Polewa: 6 kostek czekolady gorzkiej 95% 2 łyżki wody 1/4 szklanki mleka roślinnego Dekoracja: garść orzechów nerkowca Mąkę owsianą lub zmielone płatki owsiane wymieszać z masłem orzechowym. Przełożyć na przygotowaną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 22 cm) i dokładnie ugnieść dłońmi, aby powstał(...)łyżki wody oraz mleko roślinne i całość podgrzewać na małym ogniu do momentu uzyskania gładkiej polewy. Od razu wyłożyć na przestudzone ciasto, wyrównując brzegi i powierzchnię ciasta, na koniec udekorować orzechami nerkowca. Smacznego
Banana Smileskilka kropli aromatu migdałowego, Dodatkowo: 80g masła, 1 łyżka cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz makowy: Do maku dodaję jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto (powinno być elastyczne). 3. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam(...)momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wykładam na talerz. Polewam podrumienionym masłem i oprószam cukrem. Do przygotowania farszu do pierogów wykorzystałam mak mielony oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony MAKAR jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć, ani mielić, co pozwala
Tradycyjna kuchnia Kasiuznanie i nie ma co się dziwić - robi się je błyskawicznie, bez piekarnika, bez obawy o zakalec:). Trudno uwierzyć, że robię tego typu ciasto po raz pierwszy. Postanowiłam spróbować od ciasta przypominającego w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze. 250g herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej czekoladowej 500g(...)orzechami i wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami. 4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły
Szefowa kuchniblaszki o wymiarach 25x35cm. Warstwa orzechowa: W garnku rozpuszczamy masło z miodem, na koniec dodajemy orzechy. Dokładnie mieszamy, wylewamy na blaszkę. Pieczemy 15minut w 170 o C. Kruche blaty : Mąkę łączymy z sodą i pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Każdy kawałek wałkujemy na placki o wymiarach 25x35cm. Pieczemy przez
Słodki ZakątekDodać jajko i wanilię i miksować aż się połączą. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego
IMPRESJA SMAKUklik ), organizowany jest festiwal miodu w Antimachii. Miodem tymiankowym polewa się grecki jogurt ( Yiaourti me Meli ) a także grillowane figi. Inne popularne greckie miody to miód piniowy oraz orzechy zatopione w miodzie . Miód tymiankowy możecie kupić również w czasie waszych wakacji na Krecie. Retsina Retsina to słynne greckie wino o żywicznym posmaku . Dwa tysiące lat temu wino przechowywano(...)miasteczkiem Zia na czele oraz Antimachia . Podobny asortyment mają sklepy w miasteczku Mandraka na pobliskiej wyspie Nissiros. Inne popularne pamiątki to: suszone zioła, przyprawy, słodycze (nugaty, chałwa, orzechy w miodzie i ciasta), Metaxa, naturalne gąbki, ręcznie robione mydła oliwkowe, miedziane naczynia na wino, naczynia do zaparzania kawy po turecku, ikony. Gdzie robić zakupy? Oto moje sprawdzone sklepy: Agora, miasto
Chilli Czosnek i Oliwapieczenia i skórkę cytrynową. Po dodaniu każdego składnika dokładnie zmiksować. Jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy umyte i pokrojone owoce oraz ćwiartki orzechów włoskich oraz opcjonalnie kruszonkę. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni
Pyry na Gazmgnieniu. To co, spróbujecie upiec? Do przygotowania blachy ciasta potrzebujemy: – 4 jaja – 1 szklankę cukru – 2 szklanki mąki tortowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody – 1 łyżeczka cynamonu – 2/3 szklanki oleju (np. z pestek winogron) – 10 dkg orzechów włoskich – 10 dkg rodzynek lub żurawiny – Ok. 70 dkg jabłek(...)mikserem. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę (po 1-2 łyżki), proszek, sodę, cynamon a w końcowym etapie olej, rodzynki i pokrojone orzechy włoskie (wymieszać łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia /ew. posmarować tłuszczem i posypać kaszką manną). Wlać ciasto. Obrać jabłka ze skórki, wykroić gniazdka nasienne, pokroić na spore kawałki i ułożyć na cieście (lekko wgnieść). Piec w temperaturze
Szybko Tanio Smacznie