rumie od firmy Eterno 1 puszka masy krówkowej 1/2 szklanki posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich Blaszka o wymiarach 24/36 cm Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, miód i masło. Wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 10 minut. Ciasto podzielić(...)miękką margaryną na puszysty krem. Warstwy ciasta : 1. Placek 2. Polowa masy krówkowej 3. Masa budyniowa 4. Placek 5. Reszta masy krówkowej 6. Wierzch posypać orzechami Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują po kilku dniach, ale na drugi dzień też jest już pyszne. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidrugiej mieszamy namoczone siemię lniane, rozgniecionego banana, jogurt i ewentualnie miód (jeśli banan jest mało słodki). Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy – delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min w 180 st. C (czas zależy od mocy piekarnika, po 30 min. Warto sprawdzić za pomocą patyczka czy chlebek
Marcepanowa kuchniajajka 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki bez dodatku cukru /z tego co się orientuję jedyne takie znajdziemy w NETTO) 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki krem: około 400-500g sera mielonego do serników PRESIDENT + ksylitol wg. smaku (ja ograniczyłam ksylitol do minimum bo same ciasto jest dość słodkie, dlatego niesłodka masa(...)Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, ksylitol, sól, proszek, sodę, przyprawy w drugim naczyniu miksujemy jajka z olejem łączymy zawartość obu naczyń dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy przekładamy ciasto do formy (prostokątnej lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka studzimy w formie, następnie wyjmujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnadal gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Dodać wodę różaną. zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszone orzechy lub pistacje i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto : masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokruszone ciasto knafeh (lub zmiksowany chleb tostowy) i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszać do czasu aż ciasto całkowicie wchłonie rozpuszczone masło(...)Ciasto podzielić na dwie części Masa serowa : ser ricotta wymieszać ze śmietaną na gęstą masę (uwaga: do masy serowej także można dodać rozdrobnione orzechy) Blachę do pieczenia wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do blachy, wygładzić, lekko dociskając, tak aby powstała równa warstwa. Masę serową nałożyć na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia.i również
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataproszku do pieczenia Składniki na krem: – 125 g serka mascarpone – 100 g gęstego mleczka kokosowego – 2 łyżki masła orzechowego – banan Dodatki: – orzechy włoskie, orzechy ziemne, kiwi Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone zimne masło, jajko, erytrytol, proszek do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki(...)Formę do pieczenia wypełnij ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 10-13 min w temp. 180°C. Krem: Mleczko kokosowe połącz z serkiem mascarpone, bananem i masłem orzechowym, a później dokładnie zblenduj do kremowej konsystencji. Do babeczek dodaj mleczno-orzechowy krem, posyp posiekanymi orzechami i plasterkami kiwi. Zjadaj ze smakiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się
Mrs. Endorfinasłodkich endorfin. Jak dobrze więc, że można przygotować wypieki dobre dla naszego zdrowia i zaspokajające potrzeby wewnętrznego głodomora :) Dzisiejszy chlebek pierwotnie miał być zwykłym ciastem cukiniowym (czytaj z cukrem), które chciałam urozmaicić dodatkiem gruszek i orzechów włoskich. Gdy jednak postanowiłam zrezygnować z pieczenia tradycyjnych słodyczy, za radą Gosi zamieniłam gruszki na jabłka (których od Taty mam dostatek) i odrobinę miodu(...)grubo posiekaj i wrzuć do mokrych składników razem z rodzynkami. Na koniec wsyp płatki owsiane i mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników. Przelej ciasto do foremki i wyrównaj. Możesz wierzch udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i plasterkami jabłka. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez 50-60 min. - aż patyczek wbity w środek chlebka będzie suchy. Wyjmij chlebek
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis na przepyszny makowiec śnieżny z bitą śmietaną i masą orzechową oraz makiem według przepisu siostry Anastazji pochodzący z książki 100 nowych ciast. Biszkopt składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa I składniki: 25 dag maku mielonego 10 dag cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek(...)szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnia żelatynę. Wymieszać. Masa III Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa I - masa II - masa III Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji
Pychotkaaałyżka smalcu 20 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia słoik wiśni drylowanych mogą być również świeże owoce garść rodzynek orzechy mielone do posypania Beza kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru 20 dkg kokosu 1. Ciasto ucierane: margarynę Palmę firmy Bielmar ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami(...)jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami. 3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni
Kuchnia u Bietkidodać do masła. Posiekać całość nożem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie z ciasta urywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować rękami w kulki, lekko rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 10-12 min. Ostudzić. Krem(...)podgrzać (nie doprowadzić do zagotowania!), zalać nią czekoladę i odstawić na chwilę, by się roztopiła. Dodać cynamon i chilii, wszystko dokładnie wymieszać. Przekładać kremem upieczone ciasteczka. Smacznego! :) źródło: gazetka "Ciasta świąteczne
Słodkie inspiracjewyrabianiem ciasta na chleb mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze około 21°C. CIASTO Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli. Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na około 30 minut do autolizy. Jednym z celów autolizy jest nasycenie mąki wodą przed wyrabianiem ciasta. Pod koniec(...)minut ręcznie. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wstępnej fermentacji na około 2,5 godziny. W trakcie fermentacji ciasto składamy* trzy/cztery razy w odstępie 30 minut. Przed ostatnim składaniem dodajemy posiekane orzechy. *Jak składać chleb? Polecam krótki film instruktażowy Kathariny Arrigoni 30 minut po ostatnim składaniu wyrzucamy ciasto na deskę podsypaną mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Tajemnice SmakuSylwestra i nie tylko! Serdecznie polecam :) Składniki: (na tortownice o średnicy 23 cm) Ciasto czekoladowo-orzechowe: 80 g gorzkiej czekolady 140 g masła 3/4 szkl cukru 5 łyżek naturalnego kakao 2 duże jajka 1 szkl kefiru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Chrupiące orzechy: 200 g orzechów włoskich 1 łyżka(...)wyłożonych papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Piec w 180 st.C przez około 20-25 min do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Chrupiące orzechy: Masło, cukier, miód oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zkarmelizowania. Dodać orzechy włoskie i wymieszać. Gorącą masę wylać na płaską
Nastoletnie Wypiekaniezmieni stan skupienia) Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Do masy wrzucamy posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy. Wykładamy silikonowe foremki ciastem. Posypujemy ciasto posypką (mieszamy w miseczce 2 łyżki cukru trzcinowego z 1/2 łyżeczki cynamonu i garstką posiekanych orzechów laskowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
Ania i Marcin gotująsię z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM 1 1 kostka masła 200-250 g 2 szklanki mleka(...)posypania WYKONANIE : Orzechy mielimy mieszamy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier, oraz po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z orzechami, delikatnie mieszamy łyżką. Dwie formy o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na pół i wylewamy na blachy. Pieczemy w 180 stopniach C (góra - dół) ok. 30 minut
Pani na deserowocami lata z truskawkami z jabłkami z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 szt.suszonych
potrawyregionalne250g mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera feta półtłustego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 50g startego na grubych oczkach tarki sera żółtego oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. 2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie (uważać aby czosnek nie przypalił się, ponieważ będzie gorzki(...)odparuje woda. Zdjąć z ognia. 4. Do szpinaku dodać pokrojony w kostkę ser feta i mieszać do rozpuszczenia się sera feta. 5. Porcję szpinaku o wielkości orzecha położyć na kwadracie ciasta francuskiego, a następnie posypać serem żółtym i zawinąć każdy kwadrat w sakiewkę. 6. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min. w temp 200 stopni C. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą