window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 230g miękkiego masła 210g cukru (użyłam jasnego brązowego) 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70g posiekanych orzechów włoskich 100g wiórków kokosowych 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody szczypta soli 210g płatków owsianych 130g rodzynek (lub żurawiny, pokrojonych moreli, daktyli) 1. Masło przełożyć do miski, dodać(...)wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Mąkę wymieszać z sodą, solą. Do maślanej masy dodać mąkę, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na niskich obrotach. 3. Do ciasta dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy, wymieszać łyżką lub rękoma ( patrz FILM ). 4. Z ciasta formować kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową do wypieków, ciastka
Mała Cukierenkahimalajskiej od Skworcu ) 50g zmielonych orzeszków ziemnych (niesolonych) (**) Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i na końcu wymieszać z orzeszkami. (Orzeszki podprażyłam na suchej patelni i zmieliłam malakserem.) Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego (lekko podrosną). Kulki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. (*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie nie jest
Di gotujeSkładniki na 5 bez: 3 białka jajek (około 70 g) w temperaturze pokojowej 130 g cukru opakowanie cukru waniliowego Krem: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml
Moja Galeria SmakuPoznań. 11. listopada, urodziny ulicy św. Marcin i setki, tysiące pochłoniętych świętomarcińskich rogali. Kolorowa parada i porywające koncerty. Tak właśnie świętuje stolica Wielkopolski. Biały mak, krucho-drożdżowe ciasto, słodki lukier i chrupiące orzechy - tak niewiele, a zarazem tak wiele. Pyszności. Nie ma Święta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic(...)dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dekoracja: cukier puder odrobina mleka posiekane orzechy włoskie Mąkę przesiewam na stolnicę, masło siekam na mniejsze kawałki, rozcieram z mąką, aby powstała konsystencja sypkiego piasku. Dodaję cukier, rozkruszone drożdże, jajka i śmietanę, ekstrakt, po czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut
W kuchni Karmel-itkirodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota(...)minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu lejącego 3 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy kefir. Ubijamy krótką chwilę. Następnie dodajemy mąkę. Ubijając wlewamy olej. Kolejno
Made By Mom And Sonmoim domu i niezależnie jakie to święta snikers musi być. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to gorąco Wam polecam. Kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i chrupiące orzechy w karmelu, czego chcieć więcej :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 100 g cukru - 200 g margaryny - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody - 2 łyżeczki śmietany 18 % masa orzechowa - 200 g orzechów włoskich(...)żółtka - 7 łyżek mąki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na 3 równe części. Dwa placki pieczemy w wysmarowanej formie o wymiarach 25 cm x 35 cm przez około 15- 20 minut w 180 C ( aż się przyrumienią). Na patelni rozpuszczamy margarynę, cukier i miód. Orzechy grubo siekamy i dorzucamy je do rozpuszczonej margaryny
Zainspirowana w kuchniCiasto idealne na ciepłe majowe popołudnia, jako uzupełnienie aromatycznej kawy. Zamiast tradycyjnego kruchego spodu na maśle znajdziemy tutaj płatki owsiane, miód i masło orzechowe. Do tego
Chocolate Muffin BlogDrodzy czytelnicy! Od kilku dni mam przyjemność recenzować na Instagramie 7 e-booków z fit przepisami! Tak, nie żartuję :). Wiem, że słodzę Wam na każdym kroku
Słodki PomysłPrzepis na te ciastka nie był planowany. Wyprodukowałam sporą ilość puree z dyni, połowę zamroziłam, a pozostała część musiała zostać spożytkowana inaczej i tak oto powstało ciasto , które Wam pokazywałam ostatnio, syrop do kawy oraz zupa . Reszta trafiła do dyniowych ciasteczek z płatkami owsianymi. Są dość syte, więc rewelacyjnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy lub umilą jesienne wieczory(...)wymieszać. W drugiej misce dokładnie wymieszać olej/masło, cukier oraz puree dyniowe na gładką masę. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać, na koniec wsypać żurawinę oraz orzechy i wmieszać w ciasto. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki nakładać porcje ciasta, następnie lekko spłaszczyć. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * Jeżeli
Fabryka pomysłówlubi murzynka? Chyba każdy, to takie klasyczne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Tym razem jego smak wzbogaciłam dodatkiem rabarbaru, gruszki i orzechów. Jak zawsze zniknęło w mgnieniu oka. * szeroka keksówka 20*23 cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier puder i wodę zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać białka ubite na pianę i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszkę i rabarbar umyć, pokroić na paski i położyć na ciasto, lekko dociskając aby zatopić je w cieście. Wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaostudzoną czekoladę. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jednolitą masę schłodzić (około 2 h) w lodówce. Po tym czasie z ciasta formować kulki (odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego) i od razu obtaczać je w cukrze pudrze. (Ciasto jest troszkę lepkie, więc można sobie pomóc poprzez lekkie podsypywanie dłoni cukrem pudrem.) Ciastka (nie należy
Di gotujetestowania. Przejrzysta paczuszka o wadze 150 g kryła w środku dorodne smaczne orzechy, które są świetnym składnikiem wielu sałatek czy dodatków do ciast i deserów. Zresztą jak wiadomo orzechów włoskich nie trzeba nikomu rekomendować- produkt ten jest godny polecenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodanych na ciasto włożyć do miski i wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Skubać po kawałeczku ciasta i zrobić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na spód blaszki jedną obok drugiej. Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki. Ser zmielić. Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: * na ciasto: pół kg mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka sody
Kulinarny Pamiętnikjest dobry, pachnie świętami.Domowy pieczywem z aromatem piernika, na pewno zaskoczymy naszą rodzinę. 1 szklanka zaczynu aktywnego na zakwasie 10 dkg śliwek suszonych 100 g pierników 1/2 szklanki orzechów włoskich 50 dkg mąki pszennej typ 650 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 szklanki wody zimnej Śliwki moczę przesz noc w ziemnej wodzie.Moje(...)przekładam zaczyn aktywny, dodaje przesianą mąkę, pierniki, sól rozpuszczoną w wodzie, miód, przyprawę do piernika, i wyrabiam ciasto mikserem końcówką hak. Dodaję w między czasie śliwki, orzechy i dalej wyrabiam około pięć minut. Ciasto odstawiam pod przykryciem na cztery godziny. Po dwóch godzinach ciasto wyrabiam ponowie mikserem, i tak co pół godziny. Dno foremki o wymiarach 25X12 wysypuje mąką
wesoła kuchnia