sztywną pianę pod koniec dodać cukier, całość ubijać razem przez 2 minuty. Następnie dodać mielone migdały i wiórki kokosowe, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdą kuleczkę spłaszczyć, a następnie ułożyć na blaszce. Ciastka pieczemy około 12-18 minut w zależności od grubości ciastek, brzegi powinny zrobić się rumiane. Po upieczeniu(...)pomocy rękawa cukierniczego, gotowe ciastka włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Każde ciastko chwycić za spód i zanurzyć w czekoladzie (tylko stożek) chwilę trzymać ciasto stożkiem do dołu, aby ociekł nadmiar czekolady. Gotowe ciastka układać na talerzu, wstawić do lodówki, aby czekolada stężała. Ciastka przechowujemy w lodówce, można je również zamrozić. Smaczneogo
SprawdzonaKuchnia.plodkąd założyłam mojego bloga :) Dziękuję Wam za to, że jesteście ze mną, że korzystacie z moich przepisów i dzielicie się ze mną różnymi informacjami :) Składniki: ciasto - 100 g posiekanych orzechów włoskich - 100 g zmielonych orzechów włoskich - 100 g rodzynek - 100 g wiórków kokosowych - 1/2 szklanki cukru - 8 jajek - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 1 puszka(...)masy białkowej dodajemy 4 żółtka, cały czas mieszając. Dosypujemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Masę mieszamy łyżką, dosypując wiórki kokosowe, rodzynki oraz posiekane orzechy. Masę dzielimy na pół i pieczemy w tortownicy dwa placki w 180 C przez około 30 minut. Gdy placki stygną możemy zabrać się za przygotowanie masy. Do garnka
Zainspirowana w kuchniWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na rogaliki z ciasta twarogowego z przepysznymi powidłami śliwkowymi firmy ORZECH oraz prażonymi ziarenkami z ZIARENKOWA MIGDAŁOWY PRZYLĄDEK :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 150 g margaryny 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 3 łyżeczki kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera białego pól tłustego Powidła(...)śliwkowe ORZECH Ziarenka Migdałowy przylądek ZIARENKOWO 1 roztrzepane jajko do smarowania Wykonanie : Mąkę przesiać do miski z proszkiem , dodać margarynę , jajka cukier , cukier waniliowy , ser , śmietanę . Wszystkie składniki wymieszać mikserem na grudkowata masę . Ciasto przełożyć na stolnice i szybko zagnieść, zawinąć w folie i odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować , od talerza wyciąć
Sama słodycz i szczypta chiliokoło 50 ml wody, przykrywamy i pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, żeby zaczęły pracować. Następnie do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy miód, sól, wodę, olej, orzechy i drożdże. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki pszennej lub dodajemy jeszcze wody. Ciasto ma być elastyczne, zwarte (takie żeby można było(...)wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło to około godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy kolejny raz aby pozbyć się powietrza i na desce, wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Przykrywamy go ściereczką i pozostawiamy do ostatniego wyrośnięcia
PatiGotujedodatkiem samego soku z marchwi bez dodatku wody. W wykonaniu bardzo prosty i tak naprawdę nie zmieniałam w przepisie prawie nic. Zamiast rodzynek dodałam tylko suszoną żurawinę a ciasto rosło w koszyczku. Piekłam na nagrzanej blasze z piekarnika. Chleb jest słodkawy i taki wyjątkowo śniadaniowy. Można go jeść z białym serem, dżemem, miodem , masłem albo zupełnie bez niczego. Chleb marchwiowy(...)ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin
Leśny Zakątekpolewę 200 g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki śmietanki kremówki garść płatków migdałowych posiekane włoskie orzechy Jak przyrządzić? Blachę do pieczenia smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (masło powoduje, że papier przykleja się do blachy i nie przesuwa podczas przekładania ciasta do formy). Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Masło ucieram z cukrem pudrem na jasną, gładką masę(...)piekarnika i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Czekoladę na polewę siekam i wrzucam do rondelka, wlewam śmietankę. Podgrzewam na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewam powstałą mieszanką ciasto, posypuję płatkami migdałów i orzechami. Odstawiam do stężenia czekolady. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkisłodyczach wspominam, to mam dla wspaniały sernik. Podpatrzyłam go na stronie Domowe Wypieki, ale nie byłabym sobą, gdybym delikatnie nie zmodyfikowała. Mam tu na myśli głównie spód ciasta, do którego dodałąm mielone orzechy włoskie. Mój Tata uwielbia serniki, więc obiecałam że przygotuję jakiś na święta. Spodziewał się zwykłego, a tu niespodzianka. Zwykły zazwyczaj wychodzi mi taki suchy(...)font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 19x28cm Ciasto kruche orzechowe: 120g masła 50g cukru kryształu 1 żółtko +/-150g mąki tortowej 80g drobno posiekanych lub mielonych orzechów włoskich Szczypta soli Masa serowa: 1 kg podwójnie zmielonego twarogu lub dobrej jakości „wiaderkowego” 5 jajek 150g cukru kryształu ¾ szklanki
Kuchnia w czekoladziewspaniałe, robi się je łatwo, szybko i przyjemnie. Co ważne ciasto smakuje prawie identycznie jak baton snickers, co rzadko się zdarza przy tego typu ciastach. Uwielbiam takie ciasta-bez pieczenia, z orzechami, kajmakiem i mlekiem w proszku :-) Poezja No ale miało być krótko więc zaczynamy: SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm -2 opakowania herbatników kakaowych (około 60 sztuk) -450g mleka(...)herbatniki i resztę masy kajmakowej. Następnie na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne, nie za długo by ich nie przypalić. Następnie studzimy je i siekamy na drobniejsze kawałki. Posypujemy nimi ciasto i gotowe :-) Mówiłam,że banalne i szybkie :-) Ciasto musi poleżeć noc w lodówce, ale następnego dnia jest rewelacyjne, pięknie wygląda, super się kroi i smakuje cudownie. Polecam i życzę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusłuchają ostrego techno, bujają się po mieście i miłują sztukę. Bierzcie i jedzcie! Składniki: Ciasto kruche 2 szklanki mąki 200g masła 2 jajka sól i pieprz do smaku Farsz 4 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 gruszki 150 g sera gorgonzola kilka plastrów boczku garść orzechów włoskich(...)parmezanu w płatkach Przepis: Jajka, mąkę, masło, sól i pieprz dokładnie ugniatacie przy pomocy widelca (ciasto nie lubi ciepłych męskich dłoni). Wyrobione ciasto odkładacie do lodówki na minimum godzinę. W między czasie podsmażacie boczek. Posiekane drobno orzechy prażycie na patelni bez tłuszczu. Gruszki kroicie w plastry. Formę do tarty wykładacie rozwałkowanym ciastem. Wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
GRUBY WAŁEKCiasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Gorąco polecam Ciasto prince polo Drukuj przepis Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 120 Składniki Biszkopt: : -6 jajek -1 szklanka cukru -1,5 szklanki mąki -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: -7 białek -3/4 szklanki cukru -100g orzechów mielonych -100 g wiórków kokosowych -4 duże wafelki Prince Polo(...)papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, a następnie przekrawamy ciasto wzdłuż na pół. --> Biszkopt orzechowy: --> Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki, mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut
Marta Gotujewiórki i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut Ciasto orzechowe 150 g orzechów włoskich 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Połowę orzechów posiekać drobno nożem, a drugą połowę zmielić. Białka ubić(...)masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta placek kruchy 1/3 kremu ciasto kokosowe 1/3 kremu ciasto orzechowe 1/3 kremu placek kruchy polać polewą posypać dowolną posypką ja posypałam orzeszkami snikers s. Anastazji
O kuchni z uczuciemjest za to elastyczne i mocno porowate. Wypieki z ciasta serowo-olejowego najlepiej smakują tuż po upieczeniu, ewentualnie na drugi dzień. Dość szybko czerstwieją, choć można je krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej i w ten sposób przywrócić im świeżość. Rożki są mocno orzechowe w smaku. Bazą ich nadzienia są rozdrobnione orzechy włoskie, a dodatkami - słodka śmietanka i cukier. Fakt(...)można przygotować około 40-45 małych rożków . Rożki orzechowe (z ciasta serowo-olejowego) Składniki: CIASTO SEROWO-OLEJOWE 300g mąki pszennej 150g zmielonego twarogu 60g (3 łyżki) śmietany 18% 6 łyżek oleju 50g domowego cukru waniliowego 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia NADZIENIE 150g orzechów włoskich 80ml śmietanki 30% 50g domowego cukru waniliowego białko do posmarowania rożków Wykonanie: - orzechy włoskie
Smakołyki Berenikibędę mogła na nowo delektować się smakiem czekolady, której w tym cieście nie żałowałam. Wafelki Lusette nadały większej słodyczy i jeśli będę je ponownie dodawać, zmniejszyłabym ilość cukru w cieście o 20-30 g, przynajmniej. Ale to już kwestia gustu. Przepisy na brownie, które poznałam w listopadzie, zawierały zdecydowanie więcej cukru niż moja wersja. Jeśli chodzi o dodatek oleju(...)masę czekoladową, cały czas mieszając trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy. Wsyp przesianą mąkę wraz z drobinkami z sitka i wymieszaj, do połączenia.Wrzuć posiekaną czekoladę z orzechami i żurawinę, przemieszaj. Ciasto brownie wylej na wafelki i wyrównaj. Na górze rozłóż truskawki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 160°C przez 22 minuty (20-25 minut). Ciasto ma mieć
Anioszek w kuchniBardzo proste szybki i zdrowe muffiny z marchewki i płatków owsianych. Wartość kaloryczna 1 muffinki to ok 130 kcl dla porównania inne marchewkowe muffiny( zwłaszcza
Wylizany Rondelciasto pochodzi z zeszytu mamy, a farsz jest wytworem mojej fantazji. Składniki na ciasto: ½ kg mąki ¾ szklanki cukru 1 masło 2 jajka i 2 żółtka 1 cukier waniliowy Ze wszystkich składników zagniatam ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część ciasta rozwałkowuję i układam na wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm (można zrobić rant z ciasta). Tortownicę wkładam(...)przyrządzam farsz. Składniki: 4 duże jabłka 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru ½ szklanki siekanych migdałów ½ szklanki mielonych orzechów 1 cukier waniliowy Jabłka obieram i trę na dużych oczkach, dodaję pozostałe składniki i mieszam. Z 1/3 ciasta wykrawam dowolne kształty, które będę układać na jabłeczniku (u mnie są to gwiazdki i księżyc). Wyciągam tortownicę z piekarnika, wykładam farsz
Słodki sentymentbiałym serem lub konfiturą owocową. Dziś mam dla Was propozycję wytrawnych naleśników. Jako farsz zaproponowałem świeże liście jarmużu, orzechy pekan i kremowy ser topiony. Czas przygotowania: 25 min. Składniki na 5 szt. Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe: 0,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka(...)mleka 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta soli DODATKI: 1 opakowanie sera topionego kremowego (użyłem produktu MSM MOŃKI ) 3 garści świeżego jarmużu 2 łyżki orzechów pekan 1 pomidor natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, mleko i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. PRZYGOTOWANIE naleśników
kulinarnyJa