ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:229/988)

CIASTO ORZECHOWY PUSZEK 173

się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :) SKŁADNIKI NA  CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM 1 1 kostka masła 200-250 g 2 szklanki mleka(...)posypania WYKONANIE : Orzechy mielimy mieszamy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier, oraz po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z orzechami, delikatnie mieszamy łyżką. Dwie formy o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na pół i wylewamy na blachy. Pieczemy w 180 stopniach C (góra - dół) ok. 30 minut

Pani na deser
TARTA ZE SZPINAKIEM 169

owocami lata z truskawkami z jabłkami   z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko  Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 szt.suszonych

potrawyregionalne
SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 136

250g mrożonego szpinaku  1/2 opakowania sera feta półtłustego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 50g startego na grubych oczkach tarki sera żółtego oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. 2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie (uważać aby czosnek nie przypalił się, ponieważ będzie gorzki(...)odparuje woda. Zdjąć z ognia. 4. Do szpinaku dodać pokrojony w kostkę ser feta i mieszać do rozpuszczenia się sera feta. 5. Porcję szpinaku o wielkości orzecha położyć na kwadracie ciasta francuskiego, a następnie posypać serem żółtym i zawinąć każdy kwadrat w sakiewkę.  6. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min. w temp 200 stopni C. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami 178

więc dodaj 50 ml wody. Dodaj posiekane orzechy i wiśnie. Masa jest grudkowata, ale gliniasta, bez problemy daje się formować. Możesz formować kulki wielkości orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczać, lub tak tak ja wylepiaj ciastem formę, dzięki czemu ciacha będą równej wielkości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Smacznego! ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie przetrzymają

greenscarf
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką 114

Zapach lata wczesną wiosną… Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką . Delikatne, miękkie w środku, ale z chrupiącą, lekko słodką kruszonką. Nadziane kwaśnymi owocami leśnymi. O

Moja Delicja
.649. czekoladowo-bananowo pod orzechową skorupką 155

białkowe czekoladowe* ciasto z bananem (w środku) i orzechami ziemnymi~ *z dodatkiem czekoladowej odżywki białkowej Jestem na facebook'u również jako "fotograf" więc jeśli chcecie oglądać moje prace, wiedzieć co słychać,  etc. zapraszam do polubienia! :) KLIK PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki pszennej razowej ~miarka (20g) odżywki białkowej o smaku czekoladowym ~jajko ~50ml mleka sojowego czekoladowego (lub naturalnego) ~banan ~cukier/stevia

breakfast of dreams
Czekoladowy piernik najeżony bakaliami 195

Cześć! Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta. Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii

Pora coś zjeść
Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru) 238

świetnie sprawda się w kruchych ciastach. Tarta idealna dla wszystkich - liczących kalorie, unikających cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może być słodkie! Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mielonych orzechów laskowych 125 g zimnego masła 50 g ksylitolu/cukru 2 żółtka 2 łyżki likieru czekoladowego szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 50 g ciemnej gorzkiej czekolady(...)posiekanych orzechów laskowych dodatkowo: 2 łyżki soku z cytryny 3 gruszki 2 łyżki dżemu morelowego Wykonanie:  mąkę, mielone orzechy, ksylitol, likier czekoladowy, żółtka i pokrojone masło w małe kawałeczki umieścić w misie robota i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce   w międzyczasie masło, kakao i posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan 169

orkiszowych. Olśnienia na takie zestawienie doznałem przeglądając My New Roots autorstwa Sarah Britton. Bardzo mnie to ucieszyło, bo dzięki temu to ciasto jest nie tylko przepyszne, ale i szalenie zdrowe. Kropkę nad „i” stanowią tutaj dodatkowo orzechy pekan, które nie tylko pięknie się prezentują na krwistej żurawinowej masie, ale także dodają świątecznego sznytu. Ciasto to szczególnie polecam wegetarianom, którzy szukają(...)oleju kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan * PRZYGOTOWANIE Spód Płatki owsiane i orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia

Food Square
Brazylijskie bułeczki 160

bułeczki znaleziony tutaj ...bułeczki upieczone z okazji akcji orzechowej i w wspólnego gotowania z Formułą z okazji GP Brazylii, które organizuje  Daria . Na ciasto: 2 szkl.mąki 1/2 szkl. mleka kulka drożdży wielkości dorodnego orzecha laskowego 30 g masła jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Na masę: 3/4 szkl. wiórków kokosowych 1/3 szkl.mielonych migdałów [orzechów] 1/3 szkl. cukru(...)sól. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować kokosową masę. W rondelku zagrzać mleko z cukrem, wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami. Mieszając czekać aż wiórki wchłoną mleko i masa zgęstnieje. Ostudzić ją.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i pokryć masą. Zrolować i pokroić na 12 części. Zawijasy z ciasta układać na blaszce i smarować rozbełtanym jajkiem

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka owsiane z żurawiną 164

Bardzo kruche, pyszne ciasteczka owsiane z mąką razową i płatkami owsianymi, czyli ze sporą dawką błonnika. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Można do nich dorzucić orzechy, ulubione suszone owoce lub kawałki czekolady. Polecam gorąco bo są naprawdę znakomite! Składniki: 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru brązowego 1 jajko 1/2 szklanki pszennej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanki płatków(...)czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekujemy przed

Smakowity Blog Kulinarny
Rogale marcińskie w drugiej odsłonie 88

cukier , umieścić w misce miksera, dodać dwie łyżki miękkiego masła , żółtka i rozczyn , wyrobić na jednolite ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut . Po tym czasie wyjąć ciasto na blat , przerobić ręcznie pozbywając się pęcherzyków powietrza, następnie rozwałkować ciasto na duży prostokąt , rozsmarować na mim połowę masła . Prostokąt złożyć na 3 części rozwałkować ponownie(...)całość wymieszać i odstawić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 68 cm na 35 cm.  Przeciąć ciasto na pół , wzdłuż długiego boku w ten sposób powstaną dwa pasy ciasta, następnie, każdy pasek pokroić na 12 trójkątów . Na każdy trójkąt rozsmarować dużą porcję nadzienia. Trójkąt zwinąć , zaczynając od szerszego końca, uformować rogi ciasta zawijając je do środka, tworząc

SprawdzonaKuchnia.pl
Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z kremem orzechowym 225

przy okazji zaspokoić apetyt na wszelkie słodkości. Oryginalny przepis na ciasto znajdziecie tu:   Ciasto marchewkowe Składniki: Ciasto: 2 jajka 150 g erytrytolu lub ksylitolu 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 1/2 startego jabłka 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masła orzechowego 4 łyżki erytytolu/ksylitolu (opcjonalnie) szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Ciasto: Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodawać powoli rytrytol i ciągle ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie wciąż ubijając dolewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę

Healthy food explorer
PROSTY CHLEB Z GARNKA (NA DROŻDŻACH) 124

chlebek 👌  Z takim prostym przepisem poradzą sobie nawet początkujący w wypieku pieczywa. Podstawowy przepis na chleb z garnka można oczywiście modyfikować według  własnego gustu. Do ciasta można dodać np. orzechy, pestki dyni lub słonecznika, suszone zioła, czy suszone pomidory. Do przygotowania  chleba z garnka potrzebujemy  dużego żeliwnego garnka (bez plastikowych elementów, które mogłyby się stopić(...)rozkruszamy do miski  i zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Mieszamy, kiedy się rozpuszczą dodajemy pozostałe skladniki. Mieszamy (ja robiłam to przy użyciu haka i miksera) do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na cała noc.  Następnego dnia posypujemy blat mąką i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Jeśli dysponujemy koszykiem do chleba to posypujemy

Walijskie Pichcenie
Rogale Marcińskie 151

mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Nadzienie z białego maku: 250 gram białego maku 100 gram migdałów bez skórki 100 gram orzechów włoskich 100 gram marcepanu 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru(...)poprzednio, ten sam proces powtarzam 4 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieszczam owinięte ciasto w lodówce na całą noc. Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam  na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę

Mango Papaja