ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:221/988)

Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 170

Dzisiaj strucla a raczej wianuszek drożdżowy z nadzieniem z orzechów włoskich. To, czy zrobimy struclę, czy wianuszek a może jak w oryginale strucę pieczoną w formię od baby, zależy od naszej fantazji. Ciasto jest przepyszne, jedno z lepszych ciasto drożdżowych jakie robiłam. Wilgotne, nie suche nawet kolejnego dnia. A farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się(...)masy żółtkowej dodajemy mleko ze skórką. Mieszamy aż całość się rozpuści. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej drożdże i pozostałą masę mleczno-jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Nadzienie Orzechy mielimy. Ja użyłam przystawki do blendera. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy cukier, bułkę, masło, śmietankę, żółtka, cynamon. Mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy

Mieszam w Garnku
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 87

szczypta soli Składniki na nadzienie: 4 średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek tartych orzechów 100 g marcepana (może być chlebek marcepanowy, nawet w czekoladzie ) Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym

Słodki sentyment
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 77

szczypta soli Składniki na nadzienie: 4 średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek tartych orzechów 100 g marcepana (może być chlebek marcepanowy, nawet w czekoladzie ) Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym

Słodki sentyment
Pyszne ciasto otrębowe 146

jednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak,który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:)   Blacha : 40 x 14 cm ( ja użyłam dwóch mniejszych ) Składniki(...)proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy. 3. Wsypujemy mak. 4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy. 5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy. 6. Dolewamy olejek migdałowy 7. Wsypujemy bakalie

Różne smaki w kuchni
Mazurek włoski 152

Kolejna pozycja na świąteczny stół. Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie. Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami. 100 g mąki 100 g masła 250 g cukru pudru

Polska Zupa
Wąsy Mikołaja. 110

ciasto drożdżowe, choć nieco inne od tradycyjnego, po upieczeniu jest bardziej kruche, aromatyczne i pachnące. Wypełnione jest dżemem brzoskwiniowym i masą z orzechów włoskich z cynamonem. Dla nas rewelacja! Bardzo polecam! Składniki na Wąsy Mikołaja: CIASTO: 500 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 405) drożdże instant, suszone 7 g (na 500 g mąki) szczypta soli 100 ml ciepłego mleka(...)takie ma być. Wyrobione ciasto należy od razu formować (nie zostawiamy do wyrośnięcia), jeśli jest to niemożliwe ciasto wkładamy do lodówki. Gdy mikser wyrabia ciasto zabieramy się za przygotowanie nadzienia. NADZIENIE: 200 g zmielonych orzechów włoskich (ja mielę partiami w blenderze) 4 białka szczypta soli 160 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu około 200-250 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka pomarańczowe 127

składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy je na wyłożonej papierem formie w małych odstępach, gdyż ciasteczka lekko urosną w górę. Ciasteczka wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechownik 125

Orzechownik, czyli rolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym.  Składniki ciasta: 15 dag mąki 1 małe jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżki cukru waniliowego 10 dag masła 3,5 dag drożdży 3 łyżki letniego mleka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 białko 4 kostki gorzkiej czekolady 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki ciepłego mleka 3-4 łyżki(...)ciemnego rumu skórka otarta z połowy cytryny szczypta cynamonu Dodatki: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki aromatycznego alkoholu (lub więcej, jeśli masa jest zbyt gęsta) ew. ozdoby (orzechy, posypki, czekolada, inne) Wykonanie: Ciasto. Drożdże wymieszać z cukrem, chwilę poczekać, by się rozpuściły. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, włożyć do szczelnego foliowego woreczka, zamknąć i włożyć do garnka

Rodzinka w kuchni
Ciastka Pieczarki 148

się połączą, a na sam koniec wsypujemy porcjami mąki przesiane z sodą. Jeżeli to możliwe miksujemy bądź końcówkę ciasta wyrabiamy rękoma na plastyczną masę.  Z uzyskanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego bądź ciut większe.  Korek, bądź gwint z butelki obtaczamy w kakao i odbijamy kółko tworząc imitacje pieczarki. Tak gotowe ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

W Moim Magicznym Domu
Ciasteczka pełnoziarniste z płatkami owsianymi i orzechami 199

małe kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki ciasteczek i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć. Masa będzie gęsta, ale łatwa do formowania. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka

Smak mojego domu
Ciasteczka Pieczarki 196

oraz pszenną wymieszać razem i przesiać przez sitko razem z sodą oczyszczoną i dodać do masy maślanej, następnie dodać sok z cytryny i razem wszystko zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miedzy nimi odstępy, ponieważ pieczarki w czasie pieczenia urosną. Szyjkę z butelki plastikowej  z półlitrowego napoju zanurzyć

Camilla w kuchni
SERNIK KRÓLEWSKI 426

tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np.  rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy. Składniki na kruche ciasto:  500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżka smalcu 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorzkiego kakao

potrawyregionalne
Fit mazurek czekoladowo-śliwkowy z masą orzechową 165

orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta odłożyć niewielką część ok. 1/4. Większą część wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Miską wyciąć kształt koła, ale nie do końca, górę przedłużyć(...)wodzie. Gdy napęcznieją odlać wodę i zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masa orzechowa: 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki mleka kropelka aromatu waniliowego Orzechy zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wystudzone ciasto wypełnić masami i dowolnie udekorować. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Rolada orzechowa siostry Anastazji 101

będzie smakować moim domownikom, więc zrobiłam od razu z 3 porcji 😄 Wszystko zniknęło :) Składniki na 1 roladę: ciasto: mąka pszenna 20 dag żółtka 2 szt, cukier puder 10 dag, margaryna 10 dag, śmietana 18 % 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, nadzienie: orzechy włoskie mielone 10 dag, białka 2 szt, cukier kryształ 5 dag, dodatkowo: cukier puder do posypania, Sposób(...)przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść razem.  Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier nie zaprzestając ubijania. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i mieszamy delikatnie pianę do połączenia.  Ciasto rozwałkowujemy, delikatnie podsypujemy mąką. Smarujemy masą orzechową i zwijamy roladę. Pieczemy w 170-180 st. C przez 30 min. Upieczoną roladę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie

kulinarne odsłony pati
Pączki serowe z cytrusami 121

zagnieść jednolite ciasto (będzie ono lepkie). Ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę. W szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury około 170 ° C. Wyciągnąć z lodówki ciasto i lepić małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na podsypanym mąką blacie. Aby ciasto nie kleiło się do rąk, posmarować je delikatnie olejem. Pączki wrzucać partiami (u mnie na trzy razy

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania