Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam
Kubki smakumąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy orzechy i mleko. Miksujemy szybko, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy
Mia Cucina SofietaSkładniki: 300 g gotowego ciasta francuskiego ( 1 opakowanie) 1 opakowanie orzechów laskowych 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu 2 jajka 10 dag cukru pudru Wykonanie: Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i kroję w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Ciasto orzechowe Składniki: 250 g grubo siekanych orzechów włoskich 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odłożyć(...)będą wykorzystane do kremu. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek, mąkę oraz miód. Całość dokładnie wymieszać. Upiec ciasto w 170stopni przez około 25 minut. Pozostawić do wystudzenia. 400g śliwek suszonych pokroić na połowę lub ćwiartki, zalać 250 ml czystej wódki ( ja to robię dzień wcześniej i zostawiam na noc). Krem Składniki: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek
W garach u Gosipieczenia – 1 łyżeczka KREM: * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g * mleko – 800 ml * margaryna – 220 g * olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza – 1 szt * cytryna – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy(...)tortownicy wkładamy 1 makowy blat, pokrywamy 1/3 kremu ( następnie kolejno: blat, krem , blat, krem ). Wyrównujemy wierzch i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy podprażonymi na patelni orzechami i kokosem oraz pokrojonymi owocami. Przepis zainspirowany przepisem na Tort makowo-budyniowy ze strony mojeciasto.pl . Zmniejszyłam ilość mleka w kremie. Dodałam olejek pomarańczowy. Dodałam orzechy oraz kokos. Dodałam pomarańcze oraz
Ostra na SłodkoKto nie lubi jabłek? Ja uwielbiam a szczególnie zapiekana. Jak byłam mała zawsze piekła je babcia i wcinałam, aż uszy mi się trzęsły. Nadal je uwielbiam
Niezły Młynekmasy jabłkowo - orzechowej: 0,8 kg twardych jabłek 40 g mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 100 g siekanych orzechów włoskich pół łyżeczki olejku migdałowego Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są soczyste, odciskamy z nich nadmiar soku. Do jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną, wanilię, siekane orzechy włoskie oraz olejek migdałowy. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe. Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty): Białka ubijamy, aż będą sztywne. Do ubitych białek dodajemy stopniowo
Smak mojego domuzupełności wystarczyć na piernik pieczony w małej blaszce. Jeśli spodziewacie się sporego grona gości, wystarczy podwoić ilość składników, przelać ciasto do dużej blaszki (25x35 cm lub trochę mniejszej) i piec około 40 minut. Ciasto możecie wzbogacić o bakalie, orzechy, kawałki czekolady czy skórkę pomarańczową. Gotowy piernik błyskawiczny możecie przełożyć powidłami, dżemem lub kremem. Nie musicie oblewać go polewą miodową, dobrze(...)łyżki miodu, 25 g masła, 1/3-1/2 łyżki kakao, szczypta cynamonu opcjonalnie garść wiórków kokosowych lub drobno posiekanych orzechów Połączyć mąkę, przyprawę do piernika, cukier i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej, miód i jogurt. Szybko wymieszać zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut. Przygotować polewę miodową: masło rozpuścić
Lekcje w kuchnikruche ciasto. Oczywiście można ciasto zagnieść ręcznie. Ja już niestety zrobiłam się wygodna i tę czynność wykonuje za mnie mikser. Na końcu dodajemy jagody goji i kawałki orzechów. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek, zawinąć każdy w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Ja schładzam ok.15-30 minut w komorze 0*C. Może być
Smaczne ZdroweGruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 1 kg gruszek 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka(...)końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy gruszki, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy prostokątnej i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Jeżeli pieczemy w formie tortowej to należy piec przez
Jadło i czytadłosoli 1 kg jabłek 3 różne galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ] 10 dkg mąki 5 dkg cukru pudru 4 dkg margaryny kilka orzechów włoskich Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić formę(...)minut . Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka. Piec około 25 minut w temperaturze około 180 stopni.Odstawić do ostygnięcia
Moje domowe kucharzeniedoskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS. Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła szczypta soli Konfitura z buraków i czerwonej cebuli: 1 burak 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła(...)buraka. Podsmażamy 5 minut. Dodajemy miód, a gdy się roztopi wlewamy ocet balsamiczny i dusimy, aż płyn odparuje i pozostanie gęsty syrop. Doprawiamy solą i pieprzem. Suche składniki ciasta mieszamy, dodajemy zimne masło i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim małe ceramiczne foremki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę
Smakowity Blog Kulinarnyklasyk na świątecznym stole. Keks migdałowy to rewelacyjnie pyszny klasyk na świątecznym stole. Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej 2 łyżki(...)następnie sól i dżem i mieszam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na masę jajeczną. Dodaję suszone owoce i pokrojone orzechy i całość delikatnie mieszam łopatką. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, a górę posypuję płatkami migdałów. Keks migdałowy piekę w 170 stopniach około 65-75 minut, aż migdały i ciasto mocno się zarumienią
Słodki sentymentklasyk na świątecznym stole. Keks migdałowy to rewelacyjnie pyszny klasyk na świątecznym stole. Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej 2 łyżki(...)Orzechy kroję. Miękkie masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku cały czas ubijając do momentu uzyskania piankowej konsystencji. Dodaję następnie sól i dżem i mieszam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na masę jajeczną. Dodaję suszone owoce i pokrojone orzechy i całość delikatnie mieszam łopatką. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto
Słodki sentymentwody 150g margaryny/masła Dodatkowo: około 200g gotowej masy makowej 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki dowolnych bakalii np. rodzynki, żurawina 1 łyżka miodu (pominęłam bo masa jest już wystarczająco słodka) Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, wody oraz margaryny/masła zagniatamy ciasto foremki na babeczki smarujemy(...)masłem, następnie wylepiamy je ciastem ( ja ciasto wałkowałam, wycinałam koła i dopiero wylepiałam nim foremki) z części ciasta wycinamy np. gwiazdki tak przygotowane foremki z ciastem napełniamy masą makową ( wcześniej wymieszałam masę razem z orzechami i bakaliami) , na wierzchu układamy gwiazdki babeczki pieczemy zależności od wielkości użytych foremek około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowe studzimy, dodatkowo
Słodkie zapomnienie