Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku
Apetyczna babeczkaDziś zapraszam na kolejnego drożdżowego zawijańca, a mianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów nadaje mu niesamowitego efektu, jest pyszne i świetnie się prezentuje! Dla nas to kolejny eksperyment, jak się okazało, baaardzo udany! Wierzch jest nieco chrupiący, a wnętrze delikatne jak muślin. Zamiast orzechów można użyć mielonego, suchego maku(...)minut, żeby ciasto wyrosło- powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach 25x40 cm. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. Gotowe nadzienie smarujemy na placku pozostawiając 1 cm rant. Zwijamy w roladę, zlepiamy
Rozpustne gotowanieporzeczki firmy ORZECH Ciasteczka robi się bardzo szybko dzięki temu zaoszczędzimy czas. Smakują wyśmienicie. Idealne do kawy czy herbaty. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 400 g ciasto francuskie 1/2 słoika Dżemu Porzeczkowego ORZECH 10 dag sera białego chudego 0.5 łyżki miodu miód do smarowania ciastek PRZYGOTOWANIE: Z ciasta wycinam w miarę równe prostokąty. Za pomocą łyżeczki
Gotowanie Patkizbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze się do serników. Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej. Składniki Tortownica o śr 28 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 dag masła 1 czubata łyżeczka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa: 1 kg kremowego(...)masła 1 budyń czekoladowy o smaku trufli 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 łyżki rumu Dekoracja: polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki
Wanilia i Kardamonpuszysta babeczka z kubeczka, która w niczym nie ustępuje tradycyjnemu ciastu z piekarnika, podana z pomarańczowym serkiem. Przepis miał zaczekać do Halloween, ale nie mogłam tyle czekać :) Mam nadzieję, że całość Wam posmakuje :) Składniki: 60 g pieczonej dyni 1/2 łyżki otrębów owsianych 1/2 łyżki płatków owsianych kilka orzechów włoskich 1 jajko kilka całych orzechów(...)włoskich 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Otręby, płatki i orzechy zmielić na mąkę. Dodać jajko, orzechy, dynię, proszek, przyprawę i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Foremkę do zapiekania wysmarować olejem/masłem/olejem kokosowym. Przelać ciasto i piec w mikrofali 2-3 minuty. Do podania polecam serek kremowy wymieszany z 1 łyżeczką soku z pomarańczy
Chocolate Muffin Blogpoczątek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam! Składniki : 400 g marchewki 130 g mąki owsianej 4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek) Polewa: pół opakowania serka kremowego 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny(...)innej misce wymieszać mąkę i przyprawy oraz proszek. Wsypać składniki suche do masy jajeczno-marchewkowej i dokładnie wymieszać szkatułka. Dodać orzechy i bakalie, wymieszać. Formę 30x11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenna. Wlać ciasto i wyrównać. Piec 60-70 minut w 170°C. Wyjąć z formy jeszcze lekko ciepłe. Przełożyć na deskę i wstydzić. Przygotować
Chocolate Muffin BlogCukiernia Lidla", odrobinkę tylko go zmodyfikowaliśmy, oryginalnie jest z orzechami włoskimi, ta wersja też jest pyszna, ale po próbie z laskowymi, przygotowujemy właśnie orzechy laskowe z pistacjami i wówczas mamy best brownie ever! Paweł Małecki gotowe ciasto proponuje posypać kakao, my robimy polewę czekoladową. Wybierzcie swoją wersję i uwierzcie: to proste w przygotowaniu ciasto jest absolutnym czekoladowym cudem. Oby rozpoczęty(...)laskowych oraz na polewę - 80 g kuwertury czekoladowej - 40 g masła - 1 łyżka mleka Kilka sztuk posiekanych pistacji do posypania ciasta. Na początek rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i przez 6 do 8 minut prażę na blaszce orzechy, laskowe i pistacje, trzeba ich bardzo pilnować, aby ich nie spalić, potem, kiedy lekko ostygną, trzeba lekko złuszczyć spieczoną łuskę
I tu będę miała takie teciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej. Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli(...)łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 . Nożem nakreślić w dwóch rzędach trójkąty. Masę wykładamy kolejno na każdy trójkącik ( po bokach zostawić
Słodkości i nie tylkopachnące, idealne do kawki. SKŁADNIKI : 200 g masła 4-5 łyżek cukru 2 szklanki mąki tortowej (280 g ) 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany orzechy do dekoracji(...)Następnie wsypujemy resztę składników. miksujemy 30 s / o 6-7. Ciasto jest miękkie, wykładamy je na talerz i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ewentualnie robimy wzorki widelcem. W środek każdego ciastka wciskamy po kawałku orzecha. Pieczemy w temperaturze 180 C %, przez
Kulinarne Fantazje MarioliPrzygotowanie: Masło posiekać, dodać pozostałe składniki (oprócz konfitury) i zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i robić w nich wgłębienie palcem lub końcem drewnianej łyżki, nakładać po łyżeczce konfitury. Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut
Piąty grzech głównyznowu skorzystałam z przepisu Dorotus . Jak dla dziewczyny, która za masłem orzechowym i orzechami nie przepada (to ja:)) muffinki te okazały się smaczne i kuszące, zresztą nie tylko dla mnie:) I szczerze napiszę, że bardzo mi smakowały. Składniki na 12 muffinek: 250 g mąki; 5 łyżek cukru pudru; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; szczypta soli; 6 łyżek(...)Nałożyć do nich ciasta. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 o C. Przed wyjęciem z formy muffinki należy ostudzić. Uwagi: od siebie dodałam do ciasta oprócz batoników, około 4 dkg posiekanych orzechów włoskich i 3 łyżki wiśni ze słoika. Ciasto było zbyt gęste, więc dodałam jeszcze około 50 ml mleka. Wszystko się zgrało, a muffiny okazały się rewelacją
In my kitchenpozostały krem budyniowy. Górny krążek ciasta smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy całość. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Czekoladą polewamy całe ciasto. Wierzch ciasta można ozdobić karmelem z orzechami, lub samymi orzechami. W pierwszym przypadku należy przygotować karmel tak samo jak warstwę karmelową. Jednak wtedy, w celu porcjowania ciasta warto posiadać nóż elektryczny, ponieważ
Słodka Stronaaromat oraz łyżkę śmietany i nadal miksować. Suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól wymieszać w osobnej misce. Do składników "mokrych" dodać składniki "suche" i zagnieść ciasto. Dodać czekoladę oraz orzechy. Formę wyścielić papierem do pieczenia. Kształt mozna nadać dowolny. Ja robiłam kulki w dłoni i spłaszczałam je w formie na placki :) Smacznego
Justa próbuje gotowaćpudru 1 jajko 1 żółtko Masa z mleka w proszku: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka w proszku 14 dag masła Dodatkowo: skórki kandyzowane orzechy, migdały wiórki kokosowe Ciasto kruche: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować
Smakołyki AsiOrzechowiec to przepyszne ciasto na wyjątkowe okazje a także święta. Przełożone masą budyniową i warstwą orzechów w karmelu smakuje obłędnie, może być znakomitym dodatkiem do kawy nie tylko dla amatorów słodkości. Dodatkowo można je jeszcze przełożyć konfiturą wiśniową dla wzbogacenia walorów smakowych. składniki na blachę(...)ognia. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. W garnku podgrzewamy masło, miód i cukier, gdy masło się rozpuści wsypujemy orzechy, ciągle podgrzewając mieszamy tak aby orzechy całkowicie oblepiły się masą karmelową. W blaszce układamy pierwszą warstwę ciasta a na niej rozsmarowujemy krem budyniowy, na budyniu kładziemy drugą warstwę ciasta lekko dociskamy a na wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Ciasto wstawiamy na kilka
Smakowite Dania