gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 gram marcepanu 150 gram orzechów włoskich 200 gram migdałów bez skórki 250 gram białego maku 100 gram orzechów laskowych 100 gram suszonej żurawiny 2 jajka Dekoracja: 50 gram marcepanu Ciasto kruche Składniki na ciasto kruche szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut. Nadzienie z białego maku i bakalii Połowę(...)minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Dodaję posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę i jajka, całość dokładnie mieszam. Ciasto kruche wyciągam z lodówki, dzielę na dwie nierówne części (2/3 i 1/3 ciasta). Większą część wałkuję i umieszczam na dnie formy do tarty. Całość wypełniam
Mango PapajaDodatkowo jest to ciasto bezglutenowe, pod warunkiem ,że użyjemy proszek do pieczenia bez mąki- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Smakuje trochę jak mussli, trochę jak preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności , do której niewątpliwie zalicza się kasza jaglana.Polecam, coś nowego - warte spróbowania. :-) Składniki na blaszkę ok.20x24cm: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka wrzącej wody - szczypta soli(...)mieszamy razem w misie malaksera ( olej kokosowy dałam roztopiony, letni) do połączenia składników. Małą formę - u mnie 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30-40 minut ( do suchego patyczka). Ja piekłam 30 minut i było ok. Smacznego
Smaczne Zdroweśmietanki 30%; 5 łyżek mleka; 1 łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego; 50 g startej czekolady; do dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :) Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy(...)Dodajemy kawę i skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na pył orzechami. Mąkę z orzechami powoli dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy
MiksturownikRewelacyjne biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 24x38 cm 7 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek, 5 łyżek cukru(...)pianę, dodajemy cukier, a następnie zmielone orzechy, mąki i proszek do pieczenia – delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25 – 30 minut na złoty kolor. Krem: W 1/3 mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyń, następnie kakao a na końcu spirytus. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, następnie połową kremu, przykrywamy
słodki bratekjeżynowa ) 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie porzeczkowy) 2 łyżki żurawiny 2 łyżki wiśni np. z nalewki 1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno Polewa czekoladowa 1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę ) 1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując(...)stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy) 3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i polewamy ciasto, możemy użyć też gotowej polewy. Wierzch posypujemy orzechami. Smacznego
Gotowanie...to proste !cukrem na puch, następnie dodajemy proszek budyniowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz ewentualnie esencję waniliową. 2. Całość zagniatamy. 3. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, każdą kulkę lekko spłaszczamy i odgniatamy na niej wzorek albo widelcem albo tłuczkiem od mięsa. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Ciasteczka pieczemy
Gotowanie...to proste !odłożyć do posypania ciastek przed pieczeniem). Misę zabezpieczyć od góry folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 – 45 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Nabierać porcje ciasta, toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach (ciastka rosną na boki); nie ma potrzeby ich spłaszczać. Wierzch każdej kulki ciasta posypać kilkoma kawałkami
Even Better FoodDodać zmielone orzechy i zmiksować, a następnie dodać jajko,mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować gałeczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w sporych odstępach. W każdej gałeczce zrobić wgłębienie palcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Po ostygnięciu nałożyć
O kuchni z uczuciemwcześniejszym przygotowaniu ;) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: 3 x 20 minut Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka 4 łyżki płynnego miodu 200 g masła 4 łyżki mleka łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru orzechy włoskie ( do dekoracji) Masa 1: szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Masa(...)zimnej kaszy manny. Masa budyniowa: Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miodownik z dwiema masami: Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :) Smacznego
Różne smaki w kuchniwięc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: 3x20 minut Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka 4 łyżki płynnego miodu 200 g masła 4 łyżki mleka łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru orzechy włoskie ( do dekoracji) Masa 1: szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Masa(...)zimnej kaszy manny. Masa budyniowa: Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miodownik z dwiema masami: Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam na miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :) Smacznego
Słodkości i nie tylkojadłam. Próbowałam wiele przepisów i w każdym czegoś brakowało. Ale to było idealne (było, bo zniknęło w mgnieniu oka ;)). Wilgotne w środku, z orzechami i rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej(...)dwie części. Mascarpone i śmietanę kremówkę delikatnie zmiksować, dodać sól, cukier i sok z cytryny. Zmiksować na sztywno. Podzielić na 2 części i przełożyć ciasto. Wierzch pokryć masą śmietanowo-mascarponową. Udekorować połówkami orzechów włoskich i oprószyć cynamonem. Smacznego
CookYourselfkarmelu. Nadzienie bardzo łatwo przygotować, a jest naprawdę bajecznie smaczne. Jeśli spodoba Wam się ten przepis polecam jeszcze jeden, a mianowicie na Wieniec drożdżowy z orzechami , podobna kombinacja smaków, chociaż inna tekstura ciasta. Nie wiem jak Was, ale mnie takie wypieki nastrajają świątecznie, więc koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon(...)tacy, układamy pierwszy placek ciasta, smarujemy tężejącym masłem, na nim układamy kolejny placek, na nim znów masło i tak do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą ma być ciasto. Całość wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. po tym czasie wyjmujemy placki, wykładamy na oprószonej mąką stolnicy i wałkujemy na grubość około 1 cm, składamy na pół
Rozpustne gotowaniepalcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Nadzienie: 300 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich
Chocolate Muffin Blogsmaczny a także może troszkę zdrowszy niż pozostałe ciasta?! hmm.. na pewno mniej kaloryczny ;-) Składniki na 4 porcje; 4 jabłka 2 łyzki posiekanych orzechów laskowych 3 łyzki miodu 2 kiwi Składniki ciasta; 4 czubate łyzki mąki pszennej 5dkg masła 1 łyzka cukru 3 łyzki zimnej wody Jabłka umyc, wydrązyc środek łyzką do melona jednak(...)wylot bo wszystko co włożymy wypadnie nam podczas pieczenia.. Kiwi pokroić w drobna kostke. Orzechy wymieszać z miodem. Napełnic nimi jabłka. A na wierzch włozyc pokrojone kiwi. Ciasto wyrobić z podanych składników. Schłodzic w lodówce około pół godz. a następnie rozwałkować i większym kubkiem wyciac 4 koła które następnie pociąć na paski szerokości około 1 cm. Paski układac
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: Ciasto: 3 szklanki startej marchwi 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Krem: 500 g serka mascarpone 100 g masła 0/5 szklanki cukru garść orzechów włoskich do posypania wierzchu Sposób wykonania: Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Mąkę przesiewamy(...)Miękkie masło ucieramy z serkiem mascarpone oraz cukrem na gładką masę. Ciasto przekrawamy na dwie części i przekładamy je 3/4 ilością kremu. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch. Ciasto posypujemy lekko rozdrobnionymi orzechami. Całość chłodzimy przez godzinę w lodówce
Qchnia po prostu