ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:210/988)

Pierniczki z orzechami 206

pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik, tj. miód, piwo, połamane na kawałki orzechy oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Wyrabiamy na gęstą masę i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm , wycinamy foremkami wybrane

Wielopokoleniowo
Makowiec bez jajek i glutenu 183

drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy(...)ozdobić suszonymi owocami, orzechami albo np. pestkami granatu. Smacznego! Mak nie wymagać będzie gotowania, jeśli zostanie wcześniej namoczony. Wówczas koniecznym będzie odlanie maku na sitku i jego odciśnięcie w ściereczce. Jeśli nie posiadamy przejrzałego banana można dodać owoc mniej dojrzały, a masę, jeśli będzie niedostatecznie słodka, dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem. Jeśli chcemy uzyskać wyższe ciasto należy upiec

Even Better Food
Ekspresowe ciasto z borówkami 128

wrzucić inne owoce, np. truskawki, maliny, śliwki, jabłka, gruszki, jagody, lub z nich zrezygnować, podobnie jak z dodatku kakao, wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę lub posiekane drobno orzechy, migdały. Przepis elastyczny! Ciasto pyszne, dlatego polecam! Ekspresowe ciasto z borówkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka lekko czubata łyżeczka kakao

Zasmakuj Kuchni
Proste ciasto marchewkowe 452

wyrobienia bez miksera, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać rózgą kuchenną lub końcówką od miksera. Łatwiej się nie da! W podstawowej wersji dodatkiem są siekane orzechy włoskie, bakalie, a ciasto udekorowane kremowym serkiem philadelphia. U mnie dziś przepis bez dodatków. Spróbujcie, z pewnością Wam zasmakuje   Proste ciasto marchewkowe, bez miksera Delikatne, puszyste, mięsiste i wilgotne ciasto

Zasmakuj Kuchni
Mini pączki z ricottą 161

łyżka spirytusu cukier puder do posypania  smalec do smażenia Przygotowanie: Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia. Powinno postać gęste, lepkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i w dłoniach obsypanych mąką robimy kulki - mini pączki.  2-3 kostki smalcu rozgrzewamy w szerokim rondlu i na gorący tłuszcz wrzucamy wcześniej przygotowane mini pączki

Bon appetit mon amie
Niemieckie pierniczki Lebkuchen 148

przyprawę do pierników, migdały i skórkę kandyzowaną. Zalewamy całość letnim miodem z masłem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Kulki układamy w sporych odległościach od siebie, bo pierniczki podczas pieczenia rozlewają się. Najlepiej pieczenie rozłożyć na 2 blaszki

Gotowanie moimi oczami
Szybkie ciasto orzechowe 271

kawy, bo na przykład zapowiedzieli się "za pięć minut" goście. Lekko ciepłe ciasto można podać na stół, wystarczy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Zresztą, sami skuście się i upieczcie je :) Składniki: 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych - użyłam mielonych włoskich orzechów BackMit , 4 jajka, 1/3 szklanki(...)utrzeć z cukrem (można mikserem), dodać mleko i olej - zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć. Na końcu dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.) Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką

Codzienna kuchnia niecodzienna
cygańska droga czyli walka z galaretką 209

wersji czekoladowej jak i makowej. Ja wykonałam biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje.  Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bajaderki – ziemniaczki, czyli drugie życie świątecznych ciast 226

u00f3rka pomara\u0144czy)\r","2-3 \u0142y\u017cki kakao (opcjonalnie)\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a orzechowego (opcjonalnie)\r","mielone orzechy, kakao, cukier puder do obtaczania (opcjonalnie)"],"name":"Bajaderki \u2013 ziemniaczki, czyli drugie \u017cycie \u015bwi\u0105tecznych ciast","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasta \u015bcieramy na tarce.\r","Dodajemy rozpuszczone mas\u0142o, alkohol i d\u017cem.\r","Dodajemy bakalie(...)wanilią) 3 łyżki amaretto 2/3 szkl. bakalii ( u mnie orzechy, migdały i skórka pomarańczy) 2-3 łyżki kakao (opcjonalnie) 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie) mielone orzechy, kakao, cukier puder do obtaczania (opcjonalnie) Sposób przygotowania Ciasta ścieramy na tarce. Dodajemy rozpuszczone masło, alkohol i dżem. Dodajemy bakalie (siekamy jeśli lubimy) Całość mieszamy. Jeśli masa nie daje się formować, dodajemy alkohol, dżem

Mieszam w Garnku
Bezglutenowe ciasto orzechowo – czekoladowe 163

wypiek nie jest słodki i nie dodawałam do niego w cale cukru. Są za to orzechy laskowe – miękkie, te ze środka, i rozkosznie chrupiące, lekko czekoladowe na wierzchu (to wynik działania temperatury szalejącej w piekarniku). Jeżeli czujecie już jesień, koniecznie przygotujcie to ciasto, można je nawet zjadać z masłem i popijać gorącym mlekiem lub kawą! Do przygotowania ciasta potrzebujemy(...)proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą łyżki. Na samym końcu dodajemy orzechy. Przenosimy do keksówki (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy kilka sztuk orzechów, dodatkowo wciskając je w ciasto. Pieczemy ok 40-45 minut w 170 stopniach (termoobieg). Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Wyborna szarlotka orzechowa 157

malakserze lub blenderze na pył. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Orzechy łączymy z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy masło pokrojone na kawałki – możemy posiekać je z suchymi składnikami nożem lub wstępnie wyrobić w mikserze z hakiem. Dodajemy żółtka jajek i zagniatamy na jednolite ciasto (ręcznie lub w mikserze z hakiem). Ciasto dzielimy na dwie części

Poezja smaku
Mocno orzechowe, kruche ciasteczka 114

orzechów laskowych. A dzisiaj upiekłam je z orzechów w ł oskich. Dla urozmaicenia część orzechów mielonych zastąpiłam drobno-siekanymi.   Mocno orzechowe, kruche ciasteczka: na 70 ciasteczek Składniki: 200 g masła 140 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli 300 g mąki 200 g mielonych orzechów mąka do podsypania szczypta cynamonu dodatkowo: kuwertura kawałki orzecha Wykonanie(...)ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na powierzchni podsypanej mąką i wycinać foremką dowolne kształty. Kłaść na foremkę wyłożona papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 12- 15 minut na złoto. 3. Ostudzone ciasteczka dekorować kuwerturą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i kawałkiem orzecha

dolcevitainmykitchen
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI 176

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto (12-14 szt.) : 150g zimnego masła 30g zmielonych migdałów 120g drobnego cukru 225g mąki pszennej szczypta soli 1 duże jajko Składniki na nadzienie: 300 g białego maku 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 100 g marcepanu ¾   szklanki cukru pudru 3 podłużne biszkopty(...)pokruszone na okruszki 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody garść orzechów włoskich lub migdałów po posypania babeczek   Wykonanie: Kruche ciasto na babe czki: do miski wkładamy pokrojone masło ( wygodniej wtedy się wyrabia ciasto), zmielone migdały, cukier oraz połowę mąki, rozcieramy ręką lub mikserem, następnie dodajemy

Słodkie zapomnienie
Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem 355

warto. Kruchy spód, miękkie jabłka z rodzynkami i z wierzchu pyszne chrupiące migdały w miodzie z orzechami, pychotka! Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pakowanie cukru wanilinowego(...)rondelka po jabłkach wsypać cukier, dodać miód, mleko i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać i masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta. 8. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika, 15 minut przed końcem

Mała Cukierenka