przepisów, które moim zdaniem nadają się doskonale na świąteczne wypieki. W poniższym zestawieniu znalazły się ciasta trudne i łatwiejsze. Jest kilka serników, pierniki i ciasta z makiem i z orzechami. Pełny przepis po kliknięciu w zdjęcie lub nazwę ciasta. „Gargamel” wg siostry Anastazji Makowiec z wiśniami Biszkopt z masą kokosowo-orzechową Sernik kalifornijski wg siostry Anastazji Słonecznikowiec
Smaki Na Talerzupieczeniem. Rogaliki zrobiłam dziś tak spontanicznie, naszła mnie ochota na coś słodkiego ;) A Wy jak radzicie sobie z nagłymi napadami na słodkie? Składniki: * 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego * marmolada wieloowocowa (użyłam Orzech ) * 1 jajko * opcjonalnie cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie delikatnie jeszcze rozwałkować, aby było cieńsze. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół. Każdą połówkę ciasta podzielić
Zrób to smaczniemasy krówkowe masy orzechowe z kawałkami orzeszków - nowość, która doskonale sprawdza się w wielu wypiekach. Unikalna receptura z orzechami ziemnymi, śmietanką i mlekiem polewy i dekoracje do ciast płatki migdałowe rodzynki królewskie orzechy ziemne i włoskie żurawina suszona W paczce znalazłam również piękny kalendarz z przepisami, który będzie dla mnie dodatkową inspiracją. Na blogu będzie pojawiać się wiele pysznych
Słodkie okruszkidużych oczkach, odstawiamy na dwadzieścia minut, po czym mocno odciskamy z nadmiaru soku. Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i mąki, odciśniętą cukinię, orzechy włoskie, całość mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy w nim placek przez 35-40 minut na koniec sprawdzając patyczkiem
Miód i pieprzmiękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Aby zrobić polewę musimy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Ciasto wilgotne, bardzo smaczne o wyraźnej nucie orzechów laskowych, na pograniczu murzynka i brownie,ale jest puszyste, smaku dodają wiśnie, idealny wypiek na co dzień do kawy czy filiżanki herbaty, nie jest pracochłonne i nie wymaga umiejętności w pieczeniu, wyjdzie każdemu J Forma keksowa 12/40 cm Składniki: 5 jaj ½ kostki masła 82% 1 niepełna szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej(...)migdałowych 1 łyżka ciemnego kakao 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki osączonych wiśni z syropu Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania ciasta muszą być o temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z mielonymi migdałami oraz orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i kakao . Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej puszystej masy, dodać nutellę
Wanilia i Kardamonsera, 1 margaryna, 1,5 szkl. cukru (wg gustu), 1 budyń śmietankowy, 6 jajek, 2 czubate łyżki kaszy manny, skórka pomarańczowa Dodatkowo: polewa czekoladowa, orzechy do posypania WYKONANIE Ciasto: Miękką margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, dodajemy dżem, następnie mąkę wymieszaną z kakao i sodą, wlewamy mleko. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta, mieszamy, pieczemy ok. 30 minut, studzimy. Masa(...)miejsce wlewamy masę serową, drugą warstwę robimy odwrotnie: tam gdzie była masa serowa układamy ciasto, a pomiędzy paski ciasta wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Wystudzony sernik polewamy polewą i posypujemy orzechami
słodki bratekmąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec około 30 minut w temp. 170-180st. Ostudzić i wyciąć kształt piłki, po czym przekroić na 3 części. Nasączyć herbatą z cukrem. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 100g mlecznej czekolady, 1/2 szklanki cukru pudru, 100g posiekanych orzechów laskowych(...)czarnej porzeczki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto posmarować odrobiną kremu maślanego, np. z tego przepisu i pokryć wyciętymi
Z miłości do słodkościłyżki, soda oczyszczona 1,5 łyżeczki, masa: mleko 1 litr, budyń waniliowy 2 opakowania, cukier 6 łyżek, masło 250 g, orzechowy krokant: orzechy włoskie 250 g, cukier 0,5 szklanki, miód 2 łyżki, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Ciasto(...)rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy krokant. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i pokrojone orzechy, podsmażamy przez chwilę, a następnie smarujemy jedną część ciasta. Placki pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. do zezłocenia. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy
kulinarne odsłony patizeszycie kulinarnym od dawna. Rolada zawsze się udaje, pięknie wygląda, niesamowicie smakuje i jest dość prosta do wykonania. Połączenie orzechów, banana i czekolady rozkosznie bombarduje kubki smakowe. Składniki na 2 rolady: Ciasto biszkoptowe • 6 jajek • 3 łyżki cukru pudru • 3 łyżki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Masa orzechowa(...)ugotować budyń. • Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. • Dodawać po łyżce orzechów na przemian z łyżką budyniu i powoli ucierać do wyczerpania składników. Składanie ciasta • Biszkopty rozłożyć i posmarować oba masą orzechową, tak aby przy długich bokach było mniej masy, a najwięcej
To co kochamciasto z masłem orzechowym i odrobiną aromatu np. waniliowego, rumowego lub pomarańczowego bądź alkoholem. Następnie uformować kuleczki do oblania czekoladą. Bajaderki piernikowe można posypać siekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi. Składniki – bajaderki piernikowe – ciasto: 2 jajka o temperaturze pokojowej 30 g mąki kokosowej 40 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna(...)dłuższej ciasteczka zblendować z dodatkiem masła orzechowego, aromatu lub/i alkoholu a następnie formować kuleczki. Każdą kuleczkę obtoczyć w polewie czekoladowej. Bajaderki piernikowe można posypać kruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi albo dodać te składniki do ciasta przed formowaniem kuleczek. Smacznego! — BTW całości w wersji szybkiej bez dodatków z polewą czekoladową z czekolady 90%: 290 g, 1172 kcal
Ola la LCHFZapachniało w kuchni cynamonem i orzechami, czy ktoś nie lubi takich klimatów?. Moja strucla nieco odchudzona, bo bez cukru, na ksylitolu, a jak smakowała to już sami się przekonacie jak spróbujecie :). Przepis podaję na dwie sztuki. Ciasto: - 85 dag mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, ok.400 ml - 15 dag masła - 10 dag ksylitolu(...)masę połączyć ze sobą. Masło rozpuszczany, gdy jest jeszcze ciepłe dodajemy melasę, ksylitol, mleko i śmietankę, mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu. Łączymy ze zmielonymi orzechami i migdałami tworząc gładką masę. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy na prostokąt i zwijamy wg. wyżej pokazanych zdjęć. Zwiniętą strucle odkładamy na przygotowaną formę wyłożona papierem do pieczenia, zostawiamy aby odpoczęła
Apetyczna babeczkaPrzepyszny sernik o nucie orzechowej, z chrupiącymi orzechami na wierzchu i słonym kremem orzechowym. SKŁADNIKI Ciasto: 3/5 kostki masła, 2 jajka, 1 ½ szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki(...)śmietany Masa serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masy orzechowej Helio 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: orzechy arachidowe 200 g masy orzechowej Helio WYKONANIE Ciasto: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x24 cm. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy zmielony twaróg, oraz budyń
słodki bratekGruszka, słodka gorgonzola i orzechy włoskie to dla mnie połączenie idealne. Dziś chciałam Wam je przedstawić jako wytrawne ciasto z gruszkami. Ciasto wyjątkowe bo bez grama cukru (nie licząc tego w gruszkach). Zamiast niego znajdziecie tutaj sól, pieprz i ser. Już widzę miny niektórych z Was – ciasto na wytrawnie? Też tak myślałam i nawet wydawało mi się, że tego(...)połączenie smaku i chyba w cieście sprawdza się najlepiej Łapcie przepis i testujcie Wytrawne ciasto z gruszkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 2 średnie gruszki 3 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia
365 dni dookoła kuchniGruszka, słodka gorgonzola i orzechy włoskie to dla mnie połączenie idealne. Dziś chciałam Wam je przedstawić jako wytrawne ciasto z gruszkami. Ciasto wyjątkowe bo bez grama cukru (nie licząc tego w gruszkach). Zamiast niego znajdziecie tutaj sól, pieprz i ser. Już widzę miny niektórych z Was – ciasto na wytrawnie? Też tak myślałam i nawet wydawało mi się, że tego(...)połączenie smaku i chyba w cieście sprawdza się najlepiej Łapcie przepis i testujcie Wytrawne ciasto z gruszkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 2 średnie gruszki 3 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia
365 dni dookoła kuchniSkładniki: ciasto: 100 g marchewki (1 duża) 100g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 70 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 100 … Czytaj dalej Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem
czarrna od kuchniGorzka czekolada i delikatne w smaku orzechy pekan, stanowią tu doskonale połączenie. Ciasto jest wilgotne, ale nie kleiste, a orzechy niezwykle chrupiące. Jakiś czas temu zakupiłam większą ilość tych orzechów, bo miałam piec tradycyjny american pecan pay ale trochę o tym zapomniałam. Teraz to już niemożliwe, bo część orzechów została zjedzona przez domowników, a tego co zostało jest za mało
Wiem co jem