ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:196/988)

Ciasto bananowe - pyszne! 137

półkach, a Wasza potrzeba skonsumowania czegoś słodkiego niebezpiecznie sięga zenitu. Moim zdaniem to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Warto nie rezygnować z wierzchniej warstwy kremu, jest przyjemnym jego dopełnieniem. Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne, w sam raz na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi lub do skonsumowania w węższym gronie...samemu? ;)  Składniki na tortownicę o śr 20 cm Czas przygotowania(...)suchego patyczka 4. Ciasto studzimy 10 min w foremce, następnie przekładamy na kratkę 5. Wierzch - mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, do powstania gładkiej konsystencji orzechy prażymy na suchej patelni 6. Zimne ciasto smarujemy z wierzchu masą z mascarpone oraz oprószamy prażonymi orzechami

Słodki Kompromis
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 139

Pyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie do pieczenia firmy Nordic Ware:). Dostałam ją do przetestowania dzięki uprzejmości sklepu Leduvel , który jest dystrybutorem tej marki. Forma jest piękna, dosyć ciężka, babka cudownie wyrosła i ostygniętą wyciągnęłam z niej bez problemu. Bardzo polecam(...)oznacza kwiat lilii).   Zapraszam na FILM !         Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 141

Pyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie do pieczenia firmy Nordic Ware:). Dostałam ją do przetestowania dzięki uprzejmości sklepu Leduvel , który jest dystrybutorem tej marki. Forma jest piękna, dosyć ciężka, babka cudownie wyrosła i ostygniętą wyciągnęłam z niej bez problemu. Bardzo polecam(...)oznacza kwiat lilii).   Zapraszam na FILM !         Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie

Mała Cukierenka
KARTOFELKI 136

Składniki ( na +/- 16szt): 600g herbatników, ciasta itp. 100g miękkiego masła 2 łyżki nutelli 3-4 łyżki   alkoholu np. wódki garść posiekanych orzechów około ½ szklanki wiśni w alkoholu roztopiona czekolada do polania kartofelków Wykonanie: ciasto kruszymy ( ja użyłam malaksera), następnie dodajemy pozostałe składniki czyli miękkie masło, nuellę, alkohol   oraz wiśnie w alkoholu lub kandyzowane i garść posiekanych orzechów , całość(...)mieszamy ( gdyby masa była zbyt sucha można dodać więcej nutelli , natomiast jeżeli byłaby zbyt miękka trzeba dodać garść pokruszonego ciasta czy też herbatników) następnie formujemy z masy kulki ( moje były wielkości orzecha włoskiego) które polewamy  roztopioną czekoladą ale nie jest to konieczne. Przechowujemy w lodówce

Słodkie zapomnienie
Knedle z truskawkami - dwa rodzaje ciast 208

ulubione knedle z truskawkami. Z łatwością możecie zamiast truskawek użyć śliwek lub innych ulubionych owoców. Podawajcie polane śmietaną lub jogurtem i posypcie cukrem, cynamonem lub zmielonymi orzechami laskowymi. Sekret dobrych knedli tkwi w cieście. Powinno być dobrze zrobione, by farsz z nich nie wypływał. Aby ciasto ziemniaczane było zwarte należy przygotować je ze świeżo ugotowanych i wystudzonych ziemniaków. Do takich(...)kształt kulki. Gotuję w osolonej wodzie około 4 minut od wypłynięcia na wierzch. Gotowe na talerzu polej rozpuszczonym masłem, posyp szczyptą cynamonu i orzechami laskowymi. Moja rada: Jeśli kulki się lepią dodajcie do ciasta knedli mąki pszennej. Jeśli chcecie zrumienić ładnie gotowe knedle to obsypcie je bułką tartą i przyrumieńcie na rozgrzanym klarowanym maśle.  Smacznego Wam życzę

Zasmakuj Kuchni
Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu! 170

kalorycznego, bez czegoś słodkiego i pysznego, a jak twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: -  350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ciasto wylej masę sernikową - wstaw do pieca, temp. 170 stopni C, dół + góra, pieczemy na złoty kolor, u mnie sernik piekłam 50 minut - wyjmujemy ciasto z pieca i studzimy, polewamy gorącym karmelem z orzechami - po całkowitym wystudzeniu kroimy - pamiętaj, że sernik zawsze smakuje najlepiej na drugi dzień po pieczeniu Przepis na to cudne ciasto na spotkanie z przyjaciółką zgłaszam

SMYKWKUCHNI
Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu) 134

bardzo puszystą i białą masę. Następnie dodać kakao, kawę i po wymieszaniu ziarna ekspandowane. Całość delikatnie wymieszać (łyżką) tak, aby każde ziarenko było dokładnie oblepione ciastem jajecznym. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę i orzechy.   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (prawie całe; babeczki podczas pieczenia odrobinę urosną) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 15-20 minut

Di gotuje
Moje rogale marcińskie 269

jajka Lukier: sok z 1/2 cytryny cukier puder (tu już każdy decyduje sam jaką chce mieć konsystencję) Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka garść drobno posiekanych orzechów i migdałów  Wykonanie: Ciasto:  Z ½ szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru(...)między wałkowaniem przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto nadaje się do robienia rogali..  Według przepis Margarytki należy zostawić je w lodówce na całą noc, ale ja nie miałam już czasu. Powinno się je wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą w osobnych naczyniach. Zostawić na 30 minut

Pasja Smaku
Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą 159

masła orzechowego (z kawałkami orzechów) 80 g masła 3/4 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 3 łyżki masła orzechowego (z kawałkami orzechów) 2 łyżki cukru pudru 100 g śmietany kremówki 30% Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i masło orzechowe. Ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać mleko i roztopione masło z masłem orzechowym(...)puder i masło orzechowe. Podgrzewać na najmniejszym ogniu (cały czas mieszając!), aż składniki się połączą i uzyskamy konsystencję polewy. Smacznego To też może Cię zainteresować: Babeczki czekoladowe z ganache Ciasto snickers Brownie Ciasteczka z masłem orzechowym     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Wspaniały WITARIAŃSKI MAKOWIEC i równie wspaniały SOS CZEKOLADOWY 164

Namaczamy przez noc 1 i 1/3 szklanki daktyli (z tego 1 szklanka będzie potrzebna do masy ciastowej, a 1/3 do masy makowej) oraz 3/4 szklanki maku. Do "ciasta" potrzebujemy jeszcze: - 2 szklanki orzechów - Adam mówi, że pecan, a opcjonalnie włoskich, więc ja użyłam włoskich, oraz  - 3 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego. Koniec składników na sam makowiec, prawda, że piękne(...)sobie podkładką - papierem do pieczenia i dociskamy delikatnie z góry, żeby nie było dziur w makowcu.  Pomijając noc moczenia i czas łupania orzechów (można sobie ułatwić życie używając łuskanych ale ja tam wolę świeże), przygotowanie ciasta zajęło mi jakieś 25 minut.  Gotowego makowca wkładamy do lodówki i szykujemy czekoladę do polania.  TUTAJ  macie oryginalny przepis

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem 182

cukier puder 1,5 szklanki, mleko 200 ml, budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania, olejek waniliowy 1 łyżka, krokant orzechowy: orzechy włoskie 20 dag, masło pół kostki, cukier 10 dag, miód 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta, najpierw siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto rękoma aż będzie dobrze wyrobione. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z części zostawiamy na stolnicy(...)ciasta i w ten sam sposób z nią postępujemy. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, ale nie wkładamy jej do piekarnika, ponieważ tę część ciasta będziemy zapiekać z krokantem. Orzechy włoskie siekamy. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie

kulinarne odsłony pati
Zielona babka wielkanocna 179

SKŁADNIKI ( na dużą babę wielkanocną lub keksówkę +/- 25cm) ciasto: 2 nieduże miękkie awokado ( około 300 g po usunięciu pestki i skórki) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego 2/3 szklanki brązowego cukru 4 jajka 200 g masła 80 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki syropu o smaku orzechów makadamia ( można(...)puszystą masę. Wbijać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i orzechami wymieszać i powoli wsypywać do masy, dolać mleko oraz syrop orzechowy i cały czas ucierać masę mikserem.  Wmiksować awokado do masy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, wyrównać i piec około 70 minut, do suchego patyczka. Jeżeli

DefinicjaSmaku
Szarlotka z orzechami i pianką 170

pyszna szarlotka :) Kruchutkie ciasto, solidna warstwa jabłkowego wnętrza i słodka bezowa pianka, która wspaniale uzupełnia się z kwaśnym smakiem jabłek. Fajnym akcentem są tu chrupiące orzechy włoskie ukryte pod jabłkowym nadzieniem. Bardzo jesienne ciasto :) Wypróbujcie :) Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 3 żółtka 200 g masła, zimnego 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru ( jeżeli posiadacie tylko gruby brązowy cukier wystarczy(...)gęsta, błyszcząca piana. Do ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie posiekane orzechy włoskie. Na orzechy wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłkach równą warstwą rozprowadzić ubite białka. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec 40 - 50 minut w 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.   Smacznego

Opowieści z piekarnika
Sernik "Krówka" 198

Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki:   ciasto: 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej małe jajko 60 g masła łyżka miodu 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa(...)twarogu sernikowego 1/4 szklanki cukru ekstrakt waniliowy 2 małe jajka 1/4 szklanki kremówki łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowej ok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania