ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:199/988)

Sernik z orzechowym spodem 112

włoskich Pokruszone herbatniki mieszamy razem z roztopionym tłuszczem i wykładamy tą masą formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy spód ciasta mamy wyrównany, zabieramy się za dalszą część przygotowywania sernika. Orzechy lekko siekamy. W rondelku umieszczamy golden syrup, cukier, jaja, roztopione masło, sól i wanilię. Całość mieszamy ze sobą, aby jajko połączyło się z resztą składników

MamaOskarka
Jadalne prezenty: Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) 124

syropie miodowym (bez cukru) - Przepis Składniki / na 18 sztuk: 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich lub po 40 g orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu, 100 ml wody, sok i skórka z 1/2 cytryny posiekane orzechy(...)posiekaj.  Orzechy włóż do malaksera i rozdrobnij na bardzo drobne kawałeczki (ewentualnie możesz posiekać je nożem, ale musisz to zrobić bardzo drobno). Wymieszaj orzechy z posiekanymi suszonymi owocami i cynamonem. Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmroź go przez noc w lodówce. Ciasto wyjmij z opakowania, rozwiń i przykryj papierem do pieczenia, aby nie obsychało.  Na dużym arkuszu papieru

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMI 144

tortownica 24 cm ) CIASTO: * jajko ( duże ) – 3 szt * mleko – 125 ml * mąka pszenna – 2 szkl * kakao – 2 łyżki * cukier – 1 szkl * orzechy włoskie – 50 g * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki DODATKOWO: * gruszki – 3 szt * bakalie ( orzechy nerkowca i piniowe, migdały, żurawina, rodzynki(...)miksujemy. Dodajemy podprażone i posiekane orzechy włoskie oraz białka ubite na sztywno i dokładnie, ale zarazem delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki kroimy na pół ( nie obieramy ) i wydrążamy środek. Wszystkie bakalie dokładnie siekamy, mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy miód oraz cynamon. Nadziewamy gruszki, a następnie wkładamy do ciasta czekoladowego i wstawiamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 192

szklanki cukru trzcinowego, łyżkę masła i 2 szklanki mielonych orzechów włoskich oraz zmieloną laskę cynamonu i kardamon.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować. Rogale: - Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą(...)Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku. - Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki - Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i piec 15 minut w 160 st. z termoobiegiem, góra, dół. ZDROWIE W NADZIENIU: ORZECHY: są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a wiec regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki

Wypisz Wymaluj
Bakaliowe z jabłkami 123

Kolejne ciasto z książki siostry Anastazji, które przypadło mi do gustu. Kruche ciasto, powidła śliwkowe, bakalie oraz jabłka. Obowiązkowe ciacho do wypróbowania w sezonie jabłkowym.  Składniki blaszka 23/33 : ciasto kruche: mąka pszenna 25 dag, cukier puder 10 dag, żółtka 3 szt, cukier waniliowy 16 g, margaryna 15 dag, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, ciasto orzechowe: masło(...)słoik, rodzynki 5 dag, orzechy włoskie krojone 5 dag, jabłka winne średnie 6 jabłek, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Kruche ciasto zagnieść i rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami i posypać rodzynkami oraz 5 dag orzechów. Na to równomiernie rozkładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Ciasto orzechowe: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać

kulinarne odsłony pati
Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle) 136

temperaturze pokojowej ok. 24-25oС): 250 g - mąka pszenna typ 650 lub 750; 188 g - woda; 6 g - drożdże świeże prasowane; 38 g - zaczyn "stare ciasto"; 6 g - sól; 28 g - orzechy makadamia (wstępnie rozłupane w moździerzu na 2-4 części); 48 g - krążki cebulowe, lekko podduszone i schłodzone. Ciasto bez soli wyrabiać mikserem przez 8 minut na dużej(...)prędkości, następnie dodać sól i wyrabiać kolejne 5 minut. Potem wmieszać orzechy, na końcu dodać wystudzoną cebulę. Zostawić przykryte do wstępnej fermentacji na ok. 90 minut w temperaturze pokojowej ok. 24-25oС. Wyrobione ciasto wyłożyć na obsypany mąką stół i uformować w kulę. Posmarować (za pomocą pędzelka) wierzch ciasta oliwą lub olejem, nakryć reklamówką, tak aby nie stykała się

Przepisy na domowy ser i chleb
WIENIEC DROŻDŻOWY Z MAKIEM 108

szkl. cukru, 2 pełne szklanki mąki, 100 g margaryny, 100 ml mleka, 1 łyżka śmietany kwaśnej, szczypta soli Nadzienie: 300 g masy makowej, kilka orzechów laskowych, 1 żółtko, olejek migdałowy Dodatkowo: lukier żurawina suszona WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i mąki, zalewamy letnim mlekiem, wszystko mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki mieszamy z solą i cukrem(...)miksujemy z margaryną. Dodajemy żółtko, śmietanę i zaczyn z drożdży, wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Mak mieszamy z żółtkiem, posiekanymi orzechami laskowymi i olejkiem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy masę, zostawiając 2 cm po bokach. Zwijamy jak roladę, rozcinamy na pół zostawiając kilka centymetrów z jednej strony. Zawijamy w warkocz, formujemy wieniec

słodki bratek
CIASTO CUKINIOWE Z KREMEM ANANASOWYM 148

przygotowałam je w formie z kominem, Wy śmiało możecie zrobić w klasycznej tortownicy albo brytfance. Spróbujcie! SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier – 1 szkl * tarta, odciśnięta cukinia – 1 szkl * olej roślinny – 0,5 szkl * posiekane orzechy – 3/4 szkl * jajko – 3 szt * ananas – 3 plastry * cukier waniliowy – 1 łyżka * soda(...)szkl * budyń waniliowy – 40 g * masło – 150 g * cukier – 1 pełna łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: Jajka ubijamy z cukrami i olejem. Dodajmy mąkę przesianą z sodą, proszkiem, cynamonem – miksujemy. Dodajemy tartą, odciśniętą cukinię, orzechy, pokrojonego drobno ananasa. Wylewamy na tortownicę, pieczemy do suchego patyczka ( ok. 50 – 60 minut ) – 180C z termoobiegiem. Studzimy, kroimy

Ostra na Słodko
Szybkie ciasto Snickers bez pieczenia 190

czas można sobie pozwolić na odrobinę słodkiej przyjemności Szybkie ciasto Snickers bez pieczenia przepis na blachę o wymiarach 36 cm x 24,5 cm 200 g herbatników jasnych 200 g herbatników kakaowych 250 ml mleka 200 g masła 100 g cukru 350 g mleka w proszku Puszka masy krówkowej + orzechy ziemne + 3 łyżki cukru Do rondla wsyp cukier, dodaj mleko(...)masy mlecznej. Masę mleczną przykryj ciemnymi herbatnikami. Na patelni rozpuść cukier z 2 łyżkami wody, dodaj orzeszki i całość podsmażaj ok 2 minut. Na ciemne herbatniki wyłóż orzechy, rozprowadź je po cieście. Gotowe ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego Artykuł Szybkie ciasto Snickers bez pieczenia pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Tarta orzechowa 306

sobie przegryźć ich nie mogę, ze względu na zęby uzbrojone w aparat , dlatego zbawieniem okazała się tarta z mielonymi orzechami :) Wykonanie bardzo proste, a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny. Polecam oczywiście wszystkim :) Składniki: Ciasto kruche: (składniki na dużą formę 26-29 cm, lub na dwie mniejsze po 20 cm) 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko(...)Nadzienie: Jajka ubić z cukrem do białości (miksować kilka minut). Następnie dodać stopione i ostudzone masło, syrop klonowy (lub zamiennik), ekstrakt z wanilii i zmielone orzechy Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy. Ciasto posmarować dżemem, a następnie wlać na nie nadzienie. Wstawić tartę do piekarnika

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka maślane z powidłami,bardzo pyszne, jak z cukierni 108

Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy żółtka i znowu ucieramy. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Z ciast formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, koniec kuli do ucierania  moczymy w mące i delikatnie dociskając robimy wgłębienie w kulce ciasta. Każdą dziurkę napełniamy powidłami. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, pieczemy około

Sama słodycz i szczypta chili
Grysikowe ciasto bez pieczenia 113

Ciasto grysikowe, masa pochodzi ze starego sprawdzonego przepisu, którą przełożyłam herbatnikami a górę oblałam miodem z orzechami przyrządzonymi jak do ciasta snickers. Robione w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Ciasto Wiewiórka 188

sąsiadami i rodziną. I tak owoce się nie marnują i każdy jest zadowolony. Mogę tylko marudzić, że niektóre gatunki śliwek szybko się skończyły. Dziś przepis na pyszne ciasto z jabłkami i orzechami nazywane Wiewiórką. Najlepsze jest na drugi dzień, ale i zaraz po upieczeniu jest niczego sobie. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą 158

Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej twarde i chrupiące. Przechowywać

Obiad gotowy
Piernikowe muffiny z jabłkami i orzechową kruszonką 114

środku muffinki piernikowe z jabłkami i słodką orzechową kruszonką na wierzchu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką (nawet nie trzeba używać miksera!), dodać jabłka, przełożyć ciasto do papilotek, posypać orzechami, wstawić do piekarnika i po około pół godziny możemy się cieszyć pysznym smakołykiem, polecam! :) Składniki na 12 dużych sztuk: Suche składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)jabłka i jeszcze raz przemieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolać kilka łyżek mleka, żeby ją rozrzedzić.    Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, ale nie za drobno, dodać do nich masło oraz cukier, dokładnie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem (ja swoje wypełniłam aż po górny brzeg), wierzch posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez

Simply Food
Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami 162

natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec okołom 10 minut w temp. 190st. Dodatkowo:  1/2 słoiczka powideł śliwkowych,  orzechy włoskie do dekoracji (użyłam Helio ). Mazurek wyjąć z piekarnika i kratkę wypełnić powidłami. Piec jeszcze około 15 minut w temp. 175st

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania