Marcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje. Składniki: 200 g margaryny/masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia(...)robocie kuchennym na jednolitą masę. Dodawać porcjami tarte orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć
Ala piecze i gotujeprzy ciepłej herbatce. To co, kto z Was skusi się na ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)" Składniki : 4 żółtka 2 jajka kostka masła śmietankowego 145 g cukru 210 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 150 g świeżej żurawiny 50 g orzechów arachidowych 2 łyżki miodu naciowego Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło(...)proszkiem do pieczenia - mieszamy. Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym. Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut
Słodkie Przyjemnościjeden kruchy placek i przykrywamy drugim. Mielone orzechy zalewamy szklanką gorącego mleka i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestygnięte orzechy i wódkę. Całość dokładnie mieszamy. Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, a następnie kakao. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Polewę delikatnie rozprowadzamy(...)kremie. Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc. Można udekorować wierzch kawałkami orzechów
My simple kitchenRAFAELLO Ciasto przygotowane na wzór pralinek. Spód to perfekcyjny biszkopt, który nie wymaga nasączania. Do tego krem ala karpatkowy, herbatniki, masa krówkowa z orzechami i delikatna śmietana obsypana wiórkami kokosowymi. Delikatne i obłędne ciasto dające wiele radości. W prost stworzone do kawy. ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto: mąka pszenna 3 łyżki mąka ziemniaczana 3 łyżki jaja 3 łyżki cukier puder(...)według opakowania herbatniki ok. 100-150 g. śmietana kremówka 30 % 250 ml. śmietan fix 1 op. wiórki kokosowe do obsypania masa krówkowa z orzechami 5 łyżek + mleko 3 łyżki ~~METODA~~ Ciasto: Jaja ubijamy na najwyższych obrotach z cukrami na puszystą, białą masę, która powinna podwoić się. Następnie dodajemy stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy
Kuchnia PaulettesWitam Kochani dziś przychodzę do Was z pysznym świątecznym wypiekiem :-) Moją wersją świątecznej choinki-jest ona drożdżowa z powidłami oraz posypana orzechami :-) Powszechnie znana jest jej wersja z kupnego ciasta francuskiego,ja jednak zrobiłam swoją Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-) Składniki 2 szklanki mąki pszennej tortowej(...)blachę piekarnikową wyłożoną papierem. Smarujemy powidłami i przykrywamy druga częścią. Wykrawamy kształt choinki. Nacinamy na brzegach i zawijamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Resztki ciasta możemy pozwijać i upiec z nich kilka drożdżówek :-) I nasza piękna choineczka gotowa :-) Polecam Wam taki wypiek,jest prosty,pyszny i piękny :-) Bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujogurt naturalny 150 gram, mleko 50 gram GALARETKOWE JABŁKA: jabłka 1 kg, woda 2 szklanki, gożdziki 10 sztuk, galaretka truskawkowa Delecta 2 opakowania, orzechy włoskie opcjonalnie do posypania margarynę użyłam miękką-nie stopioną = ciasto jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać z 4 minuty na gęste ciasto forma 30x15 cm z papierem(...)ciasto z papierem wyjąć z formy i przekroić na dwie części, włożyć z papierem jedną część do formy, nałożyćodpowiednią ilość galaretkowych jabłek, nakryć drugą częścią ciasta, lekko przycisnąć do masy, wierzch posmarować jabłkami, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu lub lodówce na kilka godzin do stężenia galaretkowych jabłek ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i smakuje wybornie bez okazji
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia i budynie/mąkę ziemniaczaną. Namoczone orzechy zblenduj razem z mlekiem w którym się moczyły oraz z cukrem i olejem. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto. Uformuj kilki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszcz dłonią, w każdym zrób dziurkę kciukiem i umieść w niej łyżeczkę dżemu. Piecz w temperaturze 180 C przez maksymalnie 15 minut. Po całkowitym wystygnięciu twardnieją
greenscarfżółtek -0,5 l. śmietany 35% -cukier wanilinowy -puszka kajmaku -0,4 kg. orzechów włoskich Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy na parze. Kiedy będzie cała rozpuszczona dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Margarynę z cukrem łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka. Ciasto dzielimy(...)dwie równe części. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno. Układamy kolejno: ciasto, śmietana, ciasto, kajmak i posypujemy orzechami. Smacznego
Magia jedzenia.Na początku roku obiecałam przepisy na klasyczne, niemieckie ciasta i desery. Znane, lubiane i bardzo smaczne. Jak Wielkanoc to oczywiście tort ajerkoniakowy. Ciemny, orzechowy biszkopt z
dolcevitainmykitchenwsypujemy mąkę przesianą z kakao i solą. Miksujemy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 40 minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w cukrze demerara (ja o tym kroku zapomniałam, posypałam uformowane ciastka tylko po wierzchu i bokach, ciasto miałam miękkie i już nie chciałam niepotrzenie(...)ciasteczek, z tym, że robiłam je nieco większe, by ładnie odbiło się serduszko. Poza okresem Walentnkowym, wystaczy w ciasteczku zrobić zgłębienie kciukiem. Wówczas ciasteczka mogą być faktycznie wielkości orzecha włoskiego i wyjdzie nam ich troszeczkę więcej. Źródło
Smaki Na Talerzupodanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na grubość około 3 mm (ponieważ ciasto trochę się klei, najlepiej rozwałkować je między dwoma arkuszami folii spożywczej) (fot.1) . Wycinać kółka o średnicy(...)ułatwienia sobie pracy krem można przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać niewielką ilość na połowę krążków. Na koniec na każdej markizie za pomocą lukru przyklejać połówki orzechów (fot.4) . Źródło: mysweetworld drukuj przepis
Świat CiastaNajbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na 3 blachy 23x39 cm): 500 g miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli(...)przykryć drugim. 2. masa: Cukier, mleko i orzechy zagotować, cały czas mieszać, aby się nie przypaliło. Zestawić z ognia i dodać masło, następnie spirytus i jeszcze raz wymieszać. Posmarować drugi blat piernika i przykryć trzecim. Owinąć folią aluminiową i równomiernie obciążyć, odstawić w chłodne miejsce. IV etap (1 dzień przed świętami): Ciasto podzielić na 2 lub 3 części, aby wyszły
Domowa Cookierenka AgiWielkanoc coraz bliżej, warto więc pomyśleć o świątecznych wypiekach. Polecam w tym roku, na wielkanocne śniadanie, upiec te proste bułki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi. Przepis na samo ciasto znacie doskonale z przepisu na tradycyjne bułki pszenne . To ich rozszerzona wersja! Są pyszne :). Składniki: (na 10 sztuk) Ciasto: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego(...)czosnku 1 mała cebula 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 120 g słonego serka śmietankowego, np. Almette sól, pieprz, oregano Dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 100 g sera feta 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto: Odważyć wszystkie składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Wlać całe ciepłe mleko, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Wsypać
Nastoletnie Wypiekaniedomu rozchodzi się zapach pieczonych ciastek. Ciastka są kruche i pyszne. Wykonanie – masło, cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli utrzeć na jednolitą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciastka o dowolnych kształtach. Posmarować ciastka mlekiem i udekorować
Kuchnia Pokoleńmąka jaglana przeszkadza mi w wypiekach. Chyba już nie polubię jej charakterystycznej goryczki, więc następnym razem zdecydowanie dodam mąki kukurydzianej. Wypiek dodaję do akcji ciasto na nadzielę . CIASTO: 5 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag mąki ziemniaczanej 7,5 dag mąki jaglanej (lub kukurydzianej) 7,5 dag mąki owsianej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 7,5 dag ksylitolu(...)zmielony na puder ksylitol do oprószenia WYKONANIE: W misce wymieszać wszystkie mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, wanilię i zmielone orzechy. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na drobne grudki. Dodać jajko i dobrze wymieszać całość łyżką. Ciasto przykryć folią i z miską wstawić do lodówki na około 60 minut. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końcówkę z liściem, łodygę
Kuchenne zapiski Edyty