ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:205/988)

Sernik jaglany na zimno 306

weekend postawiłam na zdrowe ciasto 😊 A jest nim Sernik z kaszy jaglanej💙 Ciasto smakuje wybornie! Uwielbiam połączenie zdrowych smakołyków o niepowtarzalnym smaku. Spód ciasta zrobiłam z daktyli i orzechów włoskich, masę a'la serową zrobiłam z kaszy jaglanej z dodatkiem mleka kokosowego, masła orzechowego oraz skórki z pomarańczy, a wierzch ciasta ozdobiłam truskawkami i oblałam galaretką...Idealne ciasto na lato(...)świeżymi truskawkami i galaretką. Jagielnik odpowiedni jest dla wegan i osób na diecie bezglutenowej.  Takie ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia 😃 Zapraszam moi drodzy na przepis oraz na stronę  Uczymy jak słodzić Składniki (tortownica 24 cm): spód 14 daktyli, orzechy włoskie 1 szklanka, olej kokosowy 3 łyżki, masa: kasza jaglana 2 szklanki, woda 2 szklanki, mleko kokosowe

kulinarne odsłony pati
ciasto Hucułka vel Hukzulka 480

pudru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy stopniowo cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i miksujemy na jednolitą masę. Na pierwszym schłodzonym blacie ciasta rozsmarujemy 1/2 część dżemu porzeczkowego. Posypujemy 1/2 porcją posiekanych orzechów i wykładamy 1/2 część ubitych białek. Na wierzch ścieramy 1 porcję pozostałego schodzonego ciasta. Tak samo postępujemy z drugim blatem ciasta. Jeśli mamy duży piekarnik(...)wystudzenia. składniki na krem: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 560 g wykonanie: Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę kajmakową i miksujemy do połączenie się składników. Gotową masę wykładamy równomiernie na jedno ciasto i przykrywamy drugim. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed podaniem

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek kokosowo- orzechowy 184

łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 puszki masy orzechowej z kawałkami orzeszków   HELIO , Dekoracja: orzechy włoskie HELIO, rodzynki, wiórki kokosowe, jajka czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję wiórki kokosowe, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy(...)24cm. Ciasto wystające na brzegi podwijam w stronę środka i lekko dociskam. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Na przestudzonym mazurku rozsmarowuję masę orzechową . Ciasto dekoruję wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi , rodzynkami oraz czekoladowymi jajkami. Do przygotowania mazurka wykorzystałam masę orzechową oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Produkty HELIO to składniki idealne do przygotowywania

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTO JOGURTOWE Z BAKALIAMI 181

Wiem wiem , uwielbiacie ciasta jogurtowe! Dziś mam dla Was przepis na kolejne jogurtowe – tak samo łatwe i szybkie jak jego poprzednicy. Puszyste ucierane ciasto obficie obłożone ulubionymi bakaliami. Są orzechy włoskie … i nerkowce … i ziemne …. Są migdały … czekolada i trochę kokosu. Pyszności na nim pod dostatkiem! Ciasto bez dodatku bakalii jest ciastem dietetycznym i śmiało

Ostra na Słodko
Torcik orzechowy z czarnym bzem i gruszką na powitanie jesieni 216

kryje się krem z sokiem z czarnego bzu i słodkie, soczyste gruszki :) Całość otoczona pysznym płaszczykiem z cynamonowego kremu, zwieńczona kilkoma chrupiącymi orzechami laskowymi. Jest pysznie, trochę wykwintnie i naprawdę jesiennie ;) W dodatku totalnie bez glutenu! Ciasto warte każdej minuty studzenia, czekania, aż stężeje i ubijania. Naprawdę! Jeżeli zbliża się u Was jakieś jesienne przyjęcie, na którym chcielibyście wywołać słodkie(...)wybór :) A jesień, podobno ma w planach trochę złagodnieć na weekend...:) Torcik orzechowy z czarnym bzem i gruszką Potrzebujesz: Ciasto: 4 jajka 120g cukru  75g masła 75g mąki kukurydzianej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g zmielonych orzechów laskowych Krem z czarnego bzu: 100ml soku z czarnego bzu + 20ml do nasączenia 50g cukru 150g mascarpone 50ml śmietanki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
JABŁECZNIK ZAPARZANY 147

takie dni jak ostatnio dobre ciasto z jabłkami jest jak znalazł Wilgotne ciasto, w którym zakochała się moja Mama i ja. Przepis jest tak świetny a ciasto puszyste i wilgotne (długo zachowuje świeżość), że spokojnie można do niego dodać inne twarde (i wybrać niezbyt słodkie) owoce, np. śliwki, morele, brzoskwinie czy gruszki, powstanie pyszne ciasto z owocami. Do jabłecznika możecie(...)masę mikserem (na wolnych obrotach). Wlewam powoli gorące masło, mieszam do połączenia. Drugą szklankę mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i szczyptą cynamonu, wsypuję teraz do ciasta i mieszam. Dodaję 2 łyżki tartych orzechów włoskich i mieszam do połączenia mikserem lub łyżką. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wylewam połowę ciasta, posypuję równomiernie 3/4 jabłek. Na jabłka wylewam

Zasmakuj Kuchni
Chlebek bananowy 169

składniki: śmietanę, a następnie masło. Ucieramy. Do ciasta wsypujemy stopniowo przesiane składniki suche (prócz cukru, który już wykorzystaliśmy!) i mieszamy rózgą lub mikserem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównujemy i układamy na wierzchu przeciętego wzdłuż banana. Wgniatamy go lekko i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Rozeta orzechowo-brzoskwiniowa. 117

Składniki. Ciasto. 400 g mąki 50 g drożdży   200 ml mleka 30 g cukru szczypta soli 2 żółtka Masa orzechowo-brzoskwiniowa. 300 g mielonych orzechów mieszanych 100 g cukru pudru 2 białka 1 słoik konfitury brzoskwiniowej tłuszcz do formy Z drożdży ,1 łyżki mąki ,cukru i 3 łyżek letniego(...)mleka zrobić rozczyn. Kiedy zacznie "pracować" dodać resztę składników ciasta i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. w ciepłe miejsce. Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i konfiturę brzoskwiniową ,dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt 50 X 40 cm,posmarować masą, zwinąć w rulon i pokroić na 10 części. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych

Kulinarny karnet Christophera
Łazanki z makiem 224

łyżki zimnej wody -szczypta soli     Składniki masy makowej: -15 dkg mielonego maku -2 i 1/2 szklanki mleka -4-5 łyżek miodu -garść orzechów włoskich i garść rodzynek    Z podanych składników zagniatamy ciasto.    Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki.    Pozostawiamy do przeschnięcia(...)Zagotowujemy mleko. Dosypujemy mak i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.    Dodajemy do smaku miód.    Dosypujemy pokrojone orzechy i rodzynki i gotujemy do zredukowania mleka.    Ciasto kroimy w pasy a następnie w łazanki.    Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut. Przelewamy na sitku zimną wodą i przekładamy

Maminek kulinarny
Piernik czekoladowy najlepszy 918

oleju 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika garść orzechów włoskich 2 łyżeczki sody Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować.  Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą.  Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej

Chocolate Muffin Blog
Makowiec na kruchym cieście 719

250g suchego maku 70g cukru 60g masła 60g miodu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g bakalii (u mnie: rodzynki, suszone morele i daktyle, migdały, orzechy włoskie) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać - dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz jajko, składniki wymieszać, zagnieść(...)rodzynki, migdały i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki - jajka wyjąć wcześniej z lodówki - białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do ostudzonego maku, wymieszać - białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE - masę makową od razu przełożyć na podpieczony

Smakołyki Bereniki
Mazurek czekoladowy 170

dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja, czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, parzymy kawę na poncz i odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich(...)zupełnie zimny budyń i kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi i wierzch ciasta smarujemy kremem. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Z obranych migdałów układamy „ramkę” na wierzchu ciasta. Wierzch ciasta smarujemy

Ciastkozercy
Najlepsze ciasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego 202

serka mascarpone lub śniadaniowego. Oto przepis na pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe i super krem do przełożenia. Składniki na ciasto marchewkowe 3 jajka 200 g drobnego cukru lub cukru pudru ¾ szklanki oleju roślinnego 3 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach) ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 nieduże jabłko ½ szklanki wiórków kokosowych 2 pełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)mniej) 1 łyżeczka skórki z cytryny Przygotowanie naszego ciasta marchewkowego zaczynamy od przygotowania marchewki i jabłka, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natomiast orzechy siekamy nożem, tak żeby były wyczuwalne w naszym cieście. Następnie całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem do białości. Dodajemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania gęstej, kremowej masy. Nie przerywając ubijania cienką strużką

Korniszonki
Najlepsze ciasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego 231

serka mascarpone lub śniadaniowego. Oto przepis na pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe i super krem do przełożenia. Składniki na ciasto marchewkowe 3 jajka 200 g drobnego cukru lub cukru pudru ¾ szklanki oleju roślinnego 3 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach) ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 nieduże jabłko ½ szklanki wiórków kokosowych 2 pełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)mniej) 1 łyżeczka skórki z cytryny Przygotowanie naszego ciasta marchewkowego zaczynamy od przygotowania marchewki i jabłka, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natomiast orzechy siekamy nożem, tak żeby były wyczuwalne w naszym cieście. Następnie całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem do białości. Dodajemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania gęstej, kremowej masy. Nie przerywając ubijania cienką strużką

Gotujemy i jemy