Gruszka, słodka gorgonzola i orzechy włoskie to dla mnie połączenie idealne. Dziś chciałam Wam je przedstawić jako wytrawne ciasto z gruszkami. Ciasto wyjątkowe bo bez grama cukru (nie licząc tego w gruszkach). Zamiast niego znajdziecie tutaj sól, pieprz i ser. Już widzę miny niektórych z Was – ciasto na wytrawnie? Też tak myślałam i nawet wydawało mi się, że tego(...)połączenie smaku i chyba w cieście sprawdza się najlepiej Łapcie przepis i testujcie Wytrawne ciasto z gruszkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 2 średnie gruszki 3 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia
365 dni dookoła kuchniGruszka, słodka gorgonzola i orzechy włoskie to dla mnie połączenie idealne. Dziś chciałam Wam je przedstawić jako wytrawne ciasto z gruszkami. Ciasto wyjątkowe bo bez grama cukru (nie licząc tego w gruszkach). Zamiast niego znajdziecie tutaj sól, pieprz i ser. Już widzę miny niektórych z Was – ciasto na wytrawnie? Też tak myślałam i nawet wydawało mi się, że tego(...)połączenie smaku i chyba w cieście sprawdza się najlepiej Łapcie przepis i testujcie Wytrawne ciasto z gruszkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 2 średnie gruszki 3 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia
365 dni dookoła kuchniSkładniki: ciasto: 100 g marchewki (1 duża) 100g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 70 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 100 … Czytaj dalej Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem
czarrna od kuchniGorzka czekolada i delikatne w smaku orzechy pekan, stanowią tu doskonale połączenie. Ciasto jest wilgotne, ale nie kleiste, a orzechy niezwykle chrupiące. Jakiś czas temu zakupiłam większą ilość tych orzechów, bo miałam piec tradycyjny american pecan pay ale trochę o tym zapomniałam. Teraz to już niemożliwe, bo część orzechów została zjedzona przez domowników, a tego co zostało jest za mało
Wiem co jemgodziny (a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym bardziej popęka w trakcie pieczenia). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
My Culinary ArtMąkę połącz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. W misce utrzyj jajko, olej i brązowy cukier na jednolitą masę. Wsyp mieszankę mączną, całość zmiksuj. Do ciasta wmieszaj startą marchew, rodzynki, orzechy i płatki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakładaj łyżką stołową porcje ciasta, formując ciastka. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajka 130 g cukru 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 2 i 1/2 łyżki kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Połowę mlecznej czekolady i orzechy pokroić na drobne kawałki. Do rondelka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i 50 g mlecznej(...)cukier całkowicie rozpuszczony. Następnie wlać masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek żedo pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki mleczną czekoladą. Wstawić na 30-40 minut do zamrażarki. Nabierać łyżką schłodzoną masę i formować małe kuleczki (ciasto będzie się lepić) następnie lekko je spłaszczać
Słodka Strefawyrastają i wyglądają apetycznie, nie można im się oprzeć. Do ich przygotowania polecam bardzo dojrzałe banany, babeczki będą miały wtedy więcej smaku. Polecam szczególnie osobom, które lubią ciasta bananowe. Muffiny bananowe z orzechami świetnie nadają się na śniadanie. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Cotton Bud by Christopher Vine . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)cytryny, wymieszać ( patrz FILM ). 3. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami ( patrz FILM ). Wierzch udekorować plasterkami bananów i orzechami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 23-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika
Mała Cukierenkamleka 100 g posiekanych orzechów Przygotowanie: Wszystkie składniki suche: kokos, mąka, cukier, proszek do pieczenia - wymieszać wszystkie składniki razem i zalać je mlekiem. Całość mieszamy łyżką i dzielimy je na trzy części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy :) Formę w kształcie serca mocno natłuszczamy i posypujemy mąką. Na spód wlewamy dwie części kokosowego ciasta(...)górę część kakaową. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Na przestudzone ciasto wylewamy polewę: czekoladę kruszymy i rozpuszczamy na parze, dolewamy mleko i wsypujemy orzechy. Ciepłą masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy całość ;) Jest pyszne! I najważniejsze, że Mężowi się podobało
Lawendowe Niebociepło jak i na zimno. Ciastka z ciasta francuskiego są rewelacyjnie chrupiące, bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka cukru waniliowego dżem jagodowy 40g zmielonych orzechów włoskich z dodatkiem cukru Przygotowanie : Jabłka obrać i pokroić(...)kostkę. Dusimy chwilę na patelni z cukrem i cynamonem. Uważać żeby nie rozgotować. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty. Ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Nakładamy jabłka, orzechy i dżem jagodowy. Ciastka sklejamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180, 200 stopniach. Przed pieczeniem
Smaczne Potrawyciasto, idealnie wpasowujące się w jesienną porę roku. Wilgotne dzięki dyni lub jabłkom i długo zachowujące świeżość. Z dużą ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek. Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu(...)jajkami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Dodajemy jabłka, orzechy, bakalie i czekoladę. Mieszamy szpatułką lub łyżką, bardzo delikatnie, starając się nie zniszczyć delikatnej struktury ubitych jajek. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto
cool and mintySkworcu Sposób przygotowania : 1. Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto i wymieszać mikserem . Gdy ciasto będzie grudkowate przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. 2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Każdą kulkę rozwałkować ma powstać koło. 4. Przygotowanie masy ; 5. Białka ubić z cukrem
Sama słodycz i szczypta chilinadzienie z pieczarek, grzybów i orzechów. Po degustacji daliśmy tym pierogom zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona. Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klik farsz: 300 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Suszone grzyby moczymy
Przysmaki KarolkiPyszne bułeczki dla miłośników ciasta drożdżowego i cynamonu. Dzięki dodatkowi karmelowej glazury są właśnie sticky (lepkie), a cudownie podpieczone orzechy radośnie chrupią przy jedzeniu. To wspaniała alternatywa dla popularnych amerykańskich ślimaczków. Ich zapach unosi się w całym domu i nie sposób im się oprzeć! Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży(...)włoskich lub pekan Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać nań glazurę. Wysypać orzechami. Bułeczki po odwróceniu Składniki na nadzienie: 3 jabłka 10 dag rodzynek 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Cukier wymieszać z cynamonem
Food SquareSkładniki Ciasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie sól i pieprz 1 jajko Bułka tarta Przygotowanie Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy(...)dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy. Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę. Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
R'n'G Kitchenciasta. Do wypieku wykorzystałam foremki silikonowe w kształcie mini babeczek. Możemy to ciasto upiec w większej blaszce, wtedy jednak czas pieczenia wydłużamy do około 1 godziny. Składniki CIASTO 50 g zmielonych orzechów (pekan lub innych) 300 g mąki 4 jaja 200 g obranej marchwi 100 g ananasa świeżego lub z puszki 180 g cukru 150 ml oleju 1 łyżeczka przyprawy(...)cukru pudru 50 g miękkiego masła 50 g serka ricotta lub twarogu 10 ml soku z cytryny 2 łyżeczki pudru marchewkowego PUDER MARCHEWKOWY 2 – 3 marchewki Wykonanie CIASTO Obrane marchewki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ananasa (świeżego obieramy) miksujemy na pulpę. Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej. Następnie dodajemy utartą marchewkę i pulpę
Tajemnice Smaku