ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:194/988)

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 418

Bardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z kawałkami orzechów i były jeszcze lepsze. Orzeszki w nich tak fajnie chrupią. Tak więc bardziej polecam tę drugą opcję. Choć i pierwsza jest również ok. :-) Znalezione tutaj .  Wychodzi dość dużo tych ciastek, coś ok.50 sztuk(...)orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy po jednym jajku. Do uzyskanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasto schładzamy w lodówce ok.30 minut. Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i odciskamy na każdym ślad widelcem, Gdyby widelec się kleił ,to oprószyć go mąką, moje ciasto się nie kleiło. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15

Smaczne Zdrowe
Dietetyczne muffinki marchewkowe z fasoli 383

marchewki orzechy włoskie * można dodać jeśli masa jest za rzadka (ja dodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły(...)wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki. Wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać startą marchewkę, ew. pokruszone orzechy i inne dowolne bakalie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200ºC (do suchego patyczka). Można pozostawić jeszcze muffiny w wyłączonym piekarniku. Nie jeść od razu po upieczeniu! Przed jedzeniem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Piernik staropolski 85

Etap pierwszy eksperymentu. Przygotowanie ciasta. Przepis na piernik staropolski znajdziecie w wielu miejscach w sieci i jest to w zasadzie jeden przepis o podobnym składzie. W każdym z tych przepisów jest ważna informacja, która mówi o 6 tygodniowym dojrzewaniu ciasta przed pieczeniem. Zaintrygowało mnie to „dojrzewanie” ciasta. Przez 6 tygodni ciasto dojrzewa w chłodnym miejscu, zastanawiam się(...)jestem ciekawa, co wyjdzie z tego eksperymentu. Oczywiście możecie nastawić ciasto z czterotygodniowym wyprzedzeniem i przygotować piernik tak, jak robiły to nasze Babcie, skład ciasta się nie zmienia! Zapraszam na drugi odcinek link tutaj . Print Piernik staropolski .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Przygotowanie ciasta dojrzewającego. Course Desery Cuisine Polska Keyword bakalie Prep Time 15 minutes

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z pieczarkami, porem, camembertem i orzechami 158

pieczarek pół pora  2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich  natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku ok.12 minut . Pieczarki obieramy, kroimy w dosyć grubą kostkę. Pora myjemy i kroimy w talarki(...)posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na podpieczonym cieście wykładamy podsmażone pieczarki z porem, polewamy masą śmietanową. Na wierch układamy pokrojony ser camembert i grubo posiekane orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach, aż ciasto będzie rumiane

psgotujemy
Owsiane babeczki na powitanie grudnia! 166

misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Jabłka pokroić w drobną kostkę. Połączyć obie masy. Ciasto będzie bardzo gęste (co jest charakterystyczne dla mąki kokosowej). Do ciasta wmieszać pokrojone kawałki jabłek i orzechy włoskie. Dno każdej z natłuszczonych 6 foremek posypać owsianym crunchy. Ciasto przelać do foremek i piec około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Poranek na słodko
Drożdżowy chlebek z marchewką i orzechami włoskimi 179

minut i dopiero wtedy dodaj do reszty składników. Obok piekącej się formy z ciastem koniecznie postaw żaroodporną miseczkę z wodą – chlebek stanie się jeszcze bardziej delikatny.  Wspaniały i zdrowy wypiek w pyszny sposób łączący ze sobą pożywność orkiszu, witaminy marchewki i zdrowe tłuszcze orzechów włoskich. Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700 szczypta soli 1 opakowanie (7g) drożdży instant(...)rondlu podgrzej mleko sojowe tak, aby było ciepłe i dodaj do niego syrop klonowy. Powoli przelej je do miski z suchymi składnikami i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj też orzechy włoskie z olejem kokosowym, a potem startą marchewkę i całość dalej zagniataj do momentu, aż uzyskasz gładkie ciasto, co powinno zająć około 10 minut. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe

Roślinna - blog wegański
Bajaderki 114

biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia  duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej żurawiny Ciasta kruszymy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozdrobnione orzechy i żurawinę, a także resztę składników (najłatwiej jest to właściwie zrobić w robocie kuchennym, ja użyłam rozdrabniacza

Kardamonovy
Ciasto dyniowe z polewą czekoladową 262

Festiwal dyni trwa dalej. Kilka dni temu piekłam Ciasto orzechowe z dynią i lukrem . Ciasto dyniowe z polewą czekoladową i lukrem to kolejna moja propozycja na wykorzystanie dyni w słodkich wypiekach. 3 szkl. mąki + szczypta soli 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich 10 łyżek cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki jogurtu(...)papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 45 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, następnie dekorujemy lukrem, obkładamy kawałkami orzechów włoskich. polewa czekoladowa wg tego przepisu 125 g margaryny 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 3 łyżki mleka Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka jaglane 193

łyżki mąki kokosowej Przygotowanie: Do miski wsypujemy płatki jaglane, ksylitol i mąkę kokosową. Następnie dodajemy jajko i masło, zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy tak z całym ciastem. Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Jabłecznik z pianką kokosową na kruchym cieście z orzechami włoskim 221

kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny min. 80% tłuszczu 5 łyżek wiórków kokosowych Ciasto kruche: 3 żółtka 10 niepłaskich łyżek mąki pszennej tortowej 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 5 łyżek cukru kilka kropel aromatu waniliowego lub op. cukru waniliowego 50 g masła 50 g margaryny min. 80% tłuszczu Przygotowanie: Do malaksera wsyp cukier na ciasto kruche, płatki owsiane i orzechy. Zmiksuj na drobno, prawie na mąkę - 1-2 minuty na dużych obrotach. Rozdziel białka od żółtek. Włącz piekarnik na 180stC. Przygotuj tortownicę. Posmaruj spód i boki lekko

Anioszek w kuchni
Placek dyniowy z jabłkami i orzechami. 419

nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag  brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy, smażymy przez chwilę, rozsmarowujemy na cieście i posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru Pieczemy jeszcze ok. 20 min, po upieczeniu możemy podawać z bitą śmietaną. przepis znalazłam tu Moje uwagi : - karmelowa kruszonka(...)jest za słodka. Zwykła kruszonka,                 ewentualnie z niewielką ilością pokruszonych orzechów byłaby wystarczająca, - jeśli dynia po starciu jest bardzo mokra i puściła dużo soku należy ten sok         odcisnąć, bo ciasto i tak jest bardzo wilgotne

Proste Potrawy
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 173

tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła pszenna , ewentualnie z maleńką domieszką mąki ziemniaczanej, oczywiście przesiana – przy wypiekach to zawsze zwiększa szansę sukcesu. Dodatkowo możemy wzbogacić smak ciasta zastępując część mąki mielonymi orzechami np. włoskimi, laskowymi itp. W tym punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki(...)Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelnie, wystudzić i zmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 199

tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła pszenna , ewentualnie z maleńką domieszką mąki ziemniaczanej, oczywiście przesiana – przy wypiekach to zawsze zwiększa szansę sukcesu. Dodatkowo możemy wzbogacić smak ciasta zastępując część mąki mielonymi orzechami np. włoskimi, laskowymi itp. W tym punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki(...)Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelnie, wystudzić i zmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki

Fitsweet.me
Pani Walewska 1726

mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g orzechów włoskich Masa kremowa: 500 ml 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 200 g masła kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy. Gotowe dzielimy na pół i owinięte w folię spożywczą wkładamy(...)wymiarach 25 x 33 cm.  Do każdej wkładamy  jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane  orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania