ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:188/988)

Bezowe Eldorado 440

Bezowe Eldorado Delikatne bez pieczenia ciasto z serków homogenizowanych, galaretek, gruszek, ozdobione bezami i pokruszonymi orzechami. Składniki: ·        185 g herbatników kakaowych ·        2 galaretki czerwone ·        2 galaretki żółte ·        2 galaretki niebieskie(...)ciasto tworząc następną warstwę. 5.    Na wierzch układamy bezy, czekoladę rozpuszczamy, dolewamy śmietanę, 1 minutkę gotujemy, chłodzimy i polewamy bezy. 6.    Orzechy drobno kruszymy i posypujemy wierzch ciasta i chłodzimy 2 godziny. 7.    Ciasto gotowe. 8.     Smacznego

Kulinarna Chwila
Gerbaud 178

rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche. Ciasto: 45 dag mąki 2 żółtka 4 dag drożdży  1 szklanka śmietany(u mnie 18%) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka cukru sól Masa: 3 szklanki dżemu morelowego- ja użyłam powideł śliwkowych 30 dag mielonych orzechów włoskich 40 dag cukru- proponuję zmniejszyć o połowę Polewa: 1 szklanka wody(...)mąki z masłem. Starannie wyrabiam ciasto i dzielę na trzy części. Rozwałkowuję pierwszą część ciasta układam w blaszce 35x35 cm. W razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową tej masą smaruję wyłożone na  blasze ciasto. Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, układam na masie, wykładam pozostałą część masy i przykrywam

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto "Zośka" 1140

zawsze bardzo ładnie, a to się ceni. Ja wyjątkowo zamieniłam kolejnością warstwy, dając orzechowy placek na spód (swoją drogą - trochę marnie orzechowy, bo orzechy były na wykończeniu ;)), ale praktycznie zawsze układam w to miejsce kakaowy placek. Ciasto Zośka u mnie w domu pieczone było niezliczoną ilość razy, więc z całkowitym przekonaniem zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego! Składniki: 30 dag margaryny(...)śmietanki 36% lub 30 % Powidła, filiżanka drelowanych wiśni Wykonanie: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: 1+orzechy, 2+kakao, 3+2 łyżki mąki, i pieczemy trzy placki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni drelowanych. Galaretkę cytrynową

psgotujemy
Ciasto Snikers 341

szczególnie na wszelkie rodzinne uroczystości. Biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek 120 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 220 g cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich, grubo posiekanych 5 białek 190 g cukru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowo - maślany(...)przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać miód, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki oraz orzechy i delikatnie wymieszać.  Masę przełożyć do formy wyłożonej

Opowieści z piekarnika
Bułeczki orkiszowe z orzechami włoskimi i rodzynkami 110

odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodać masło i sól. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Znowu odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Orzechy obrać ze skorupek, pokroić. Rodzynki odcedzić, pokroić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Jedną część zagnieść z orzechami włoskimi, drugą część z rodzynkami. Z każdej części uformować 3 bułeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtko

Moja Galeria Smaku
Czekoladowy tort urodzinowy 166

niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki) – cukier waniliowy(...)termoobiegiem – 40 minut minimum. * Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem orzechowym (dodałam dodatkowo kilka batoników karmelowo-orzechowych) i drugi blat ciasta posmarować grubo kremem z orzechów laskowych i czekolady. Skleić ze sobą (patrz zdjęcia). Górę drugiego blatu posmarować grubo powidłami. Z pozostałymi dwoma blatami ciasta postąpić jak w przypadku dwóch pierwszych i położyć

Szybko Tanio Smacznie
Babeczki burczane 247

czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych 1/3 szklanki żurawiny suszonej, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych 1/3 szklanki dowolnych orzechów 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka(...)umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane

moj przepis na
Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką 135

Ciasto na kruchym spodzie z kawałkami pomarańczy, startą dynią, uprażonymi orzechami włoskimi, suszonym imbirem, goździkami i lekką bezową pianką. Bardzo aromatyczne i oryginalne w smaku, pomarańcze i dynia świetnie do siebie pasują. Jeśli jesteście smakoszami takich połączeń, ten przepis przypadnie Wam do gustu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 160 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka(...)oczkach dyni (użyłam hokkaido) 4 małe pomarańcze 3/4 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru szczypta mielonych goździków Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia

Oryginalny smak
Herman - ciasto szczęścia 404

mleka - 250 ml oleju - 3 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia - opakowanie cukru wanilinowego - szczypta soli - wg uznania - 2-4 tarte jabłka, szczypta cynamonu, rodzynki, orzechy Dużo tego, czyż nie? Pamiętajmy jednak, że z gotowego ciasta otrzymujemy trzy kolejne zaczyny. Ba, zaczyn można sobie zamrozić i mieć na potem, więc to naprawdę dobry interes ;) Zaczynamy! Dzień 0 Staliśmy się posiadaczami zaczynu(...)kazali...), szczypta soli i cukier wanilinowy. Tym razem mieszamy ;) Na sam koniec do gotowego ciasta dodajemy to, na co akurat mamy ochotę - jabłka plus cynamon, orzechy, rodzynki... Ja poprzestałam na tych ostatnich. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem keksówki i pieczemy około godziny w temperaturze 180 st. C. Jak widać, nie jest to zabawa czasochłonna, bo przez zdecydowaną większość czasu

Kulinarne zapędy Kokosa
DYNIOWE PANCAKES Z ORZECHAMI 189

sezonu na dynię jeszcze nie skończyłam! Częstowałam Was fantastycznym dyniowym ciastem … jogurtowymi racuchami … kopytkami , kluseczkami i fantastyczną potrawką ! ( obłędną! ) Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pancakes ( pankejki ). Zrobione z dyniowe purre … niesamowicie delikatne. Są świetnym pomysłem na leniwe śniadania , słodki obiad albo podwieczorek! Oblane syropem klonowym albo miodem zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI(...)proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy jajko, oliwę oraz dyniowe puree. Wlewamy napój migdałowy lub mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe. Wsypujemy posiekane orzechy i jeszcze raz dokładnie mieszamy ( tym razem już za pomocą łyżki ). Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego! http://sklep.sante.pl/pl/p/Alpro-Napoj-Migdalowy-1l/168

Ostra na Słodko
Ciasto piernikowe z ricottą i orzechami włoskimi 179

Zima to czas ciast pachnących przyprawami korzennymi. Dzisiaj mam propozycję na miękkie, wilgotne ciasto piernikowe, z ricottą i orzechami włoskimi. Składniki: 220 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika   (u mnie Skworcu ) 1 czubata łyżeczka kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g siekanych orzechów włoskich   2 jajka 160 g cukru(...)mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, orzechy włoskie. W innej, dużej misce, jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy wymieszane produkty suche i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki

Smak mojego domu
Kruche tureckie ciasteczka Şekerpare w cytrynowym syropie 118

mąki tortowej 100 g semoliny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z pomarańczy orzechy laskowe (20 sztuk) Wykonanie SYROP Wodę z cukrem zagotowujemy. Wlewamy sok z cytryny i czekamy, aż ponownie się zagotuje. Wyłączamy kuchenkę i odstawia syrop na bok. CIASTO Masło ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puch. Dodajemy połowę porcji obu mąk, startą skórkę(...)pieczenia. Mieszamy krótko mikserem, po czym dodajemy drugą połowę mąki pszennej i semoliny. Ponownie miksujemy, krótko, około 30 sekund. Ciasto powinno wyglądać jak mokra kruszonka. Włączamy piekarnik i ustawiamy moc na 180°C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą w bijamy orzech laskowy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 20 minut

Tajemnice Smaku
Zakręcone drożdżówki z orzechami 226

Pyszne, pachnące cynamonem i orzechami drożdżówki. Jest przy nich trochę zabawy ale tylko wydają się być trudne do zrobienia. Naprawdę warto je upiec :)  (Przepis znaleziony kiedyś w internecie ale już nie pamiętam strony) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7g drożdży instant szczypta soli 6 łyżek cukru pudru jajko 250 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 100g(...)mielonych orzechów 4 łyżki cukru brązowego 70 ml mleka 50 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: Orzechy wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić z mlekiem i gorącym zalać orzechy. Wymieszać i ostudzić. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać jajko, rozpuszczone masło (ciepłe, nie gorące!) i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić

Smakołyki Asi
Donkey Fruit Crepe z Lollipop Chainsaw 180

pomimo użycia owoców, chciałem zachować wytrawny charakter dania. Składniki: - mąka - kasza jaglana - jakieś orzechy - jabłka - banany - chilli - sól - cukier Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto i smażymy naleśnika.  Orzechy miksujemy na gładką masę i dodajemy do nich ugotowanej kaszy jaglanej oraz dosypujemy chilli. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska