ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:179/988)

Ciastka Pieguski + film 173

gęstą konsystencję. Mleczną i gorzką czekoladę kroimy w niewielką kostkę lub rozdrabniamy na mniejsze kawałki po czym wrzucamy do ciasta i dokładnie wszystko łączymy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczamy łyżką nadając im pożądany kształt. Ciastka pieczemy w piekarniu rozgrzanym do temp

Smakowite Dania
Mini pączki z ricottą i skórką cytrynową - Baci di ricotta 215

rondelkiem na średnią, aby pączki smażyły się wolniej i zdążyły dojść w środku.  Przy pomocy łyżki do lodów, dwóch zwykłych łyżek lub zwyczajnie zwilżonymi dłońmi, formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Do rondelka mieszczą się 4 pączusie na raz. Smaż przez 2-3 minuty na złoty kolor.  Usmażone pączusie przełóż na talerz

Chilli Czosnek i Oliwa
Delikatne 4 składnikowe ciasteczka z budyniem 234

opakowania z budyniem, ponownie utrzeć. Przesiać do masy mąkę i wymieszać. Powstanie dosyć miękka, plastyczna masa dająca się formować. W tym przypadku foremki się nie przydadzą. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią, najlepiej robić to od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny, lub w zamrażalniku

greenscarf
MURZYNEK Z DŻEMEM 167

rozpuszczamy w odrobinie wody łyżeczkę żelatyny, następnie wlewamy do roztopionej czekolady. Jeszcze gorącą polewamy ciasto.  ** Dzięki żelatynie polewa jest plastyczna i ciasto łatwo się kroi !  Dodatkowo ciasto można udekorować orzechami włoskimi i startą skórką z pomarańczy

Marcepanowa kuchnia
Sernik bez masła na biszkoptowym spodzie. 252

prawami fizyki się nie dyskutuje.  Powiedział jeszcze jedną ciekawą rzecz, wysypywanie formy bułką to ujma dla ciasta. Każdy szanujący się cukiernik robi to mąką lub jakimś składnikiem ciasta, np wiórki, orzechy, sezam itp. Nie ukrywam, że z tą fachowością różnie bywa, raczej  tak, że co się nawinie pod rękę. 😉 Do twarogu dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Formę

Dieta moja pasja
CIASTO BANANOWE ZWANE TEŻ CHLEBKIEM 177

Pieczemy ok. 1 godziny do suchego patyczka. Możemy je polać czekoladową polewą lub po prostu posypać cukrem pudrem. Polecam i życzę smacznego :)   MAŁA RADA: do ciast można dodać orzechy, rodzynki oraz łyżeczkę kakao

Pani na deser
Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą 149

wędzona do dekoracji Przepis na ciasteczka z wędzoną solą Zagnieść ciasto ze wszystkich składników oprócz soli morskiej. Włożyć je na 15 minut do zamrażalki. Następnie odrywać z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę cienko rozwałkować na macie do pieczenia wałkiem do ciasta we wzorek tak żeby nadać im lekko prostokątny kształt i żeby powstał wzorek na wierzchu. Przed

Ugotowane pozamiatane
Zielony makaron pici i zapach słońca 237

łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Makaron: 1. Szpinak i mąkę umieść w robocie kuchennym i miksuj tak długo, aż powstanie kula ciasta. 2. Blat podsyp mąką, odrywaj od ciasta kawałki wielkości orzecha laskowego i roluj makaron. Niech będzie podobny do fasolki szparagowej. 3. Zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron ok. 5min. (jeśli świeży) i 8-10min. (jeśli go najpierw ususzyliście

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kruche ciasteczka z marmoladą 172

zagłębienie i nakładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w temp. 200 st. C, aż nabiorą złocistego koloru, nie dłużej niż 20 minut. Upieczone ciasteczka odkładamy na kratkę, do ostudzenia. Do ciasta możesz dodać orzechy zmielone np. włoskie

Moja smaczna kuchnia
Dyniowe, bezglutenowe ciastka orzechowe z kawą i bakaliami czyli poWeekendowe Łakocie odc.146 221

mielonego cynamonu nasiona z połowy laski wanilii spora szczypta soli himalajskiej W misce zagniatamy wszystkie składniki ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wilgotną dłonią układamy uformowane z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je i za pomocą zamoczonego w wodzie widelca. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 15-20 min. Uważamy, by ciasteczka się

Dzieje kuchennej Wiewióry
KRUCHE KSIĘŻYCE MOCNO WANILIOWE 175

opakowanie budyniu waniliowego bez cukru * 2 łyżki cukru waniliowego i 3 łyżki cukru pudru do obtoczenia Wykonanie: Ze wszystkich składników (oprócz cukrów do obtoczenia) zagnieść ciasto. Odrywać od ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego i uformować kształt księżyca. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z ciastkami i piec około

Zrób to smacznie
BROWNIE PIERNIKOWE 182

czekoladę, lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały i orzechy laskowe - wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm  wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu ciasto

Ciastka - domowe słodkości
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 11.11.2016r. 195

kokosową nutą Magdalena  Cytrynowa babka piaskowa Joanna  Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata  Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna  Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami   A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
Ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami 171

Sezon na dynię już się rozpoczął więc zapraszam na pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami. Pychotka Składniki: 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni 1 i 1/2 łyżeczki sody  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki kakao

Cukiernia Pychotki
Ciasteczkowy potwór czyli ciasteczka z kminkiem 234

płynnej konsystencji i zblenduj na puszysta masę z cukrem. W dużej misce połącz wszystkie składniki. Ciasto ma konsystencję plastycznej gliny i łatwo się formuje. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz. Do odciśnięcia wzoru użyłam foremek do plasteliny (wiecie, dla maluchów taka „playdo” czy czoś takiego, co niby dzieci jej nie zjedzą bo ohydna w smaku

greenscarf