ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:186/988)

Tarta z marcepanem, pomarańczowym serkiem i orzechami 104

bliskich, proponuję upiec tartę, która z powodzeniem wystarczy dla dużej ilości osób. Kruche ciasto wypełnione słodkim marcepanem, śmietankowym serkiem z nutą pomarańczy, a całość posypana chrupiącymi orzechami w miodzie cynamonowym. Smakuje obłędnie! ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli jajko 2 łyżki jogurtu lub śmietany nadzienie: 200 g marcepanu 500 g mascarpone(...)minut (zależy od piekarnika, ciasto ma być lekko rumiane). Upieczone ciasto studzimy na kratce. Marcepan kroimy na cienkie plasterki lub rozwałkowujemy na wielkość ciasta. Wykładamy na upieczony spód. Mascarpone miksujemy z konfiturą. Wykładamy na marcepan. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy będą lekko rumiane, dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Wykładamy je na serek. Smacznego :) Artykuł Tarta z marcepanem, pomarańczowym serkiem

Mienta blog
Brownie z masłem orzechowym 404

Brownie z masłem orzechowym to połączenie klasycznego ciasta czekoladowego typu brownie z pysznym masłem fistaszkowym. Jeśli wykorzystacie masło z dodatkiem orzechów, to dodatkowo wzbogacicie ciasto o element crunchy (czyli chrupiący). Ciasto można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce, oczywiście w obu przypadkach pod przykryciem.  Brownie z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 20x30cm . Brownie

Smakołyki Bereniki
Czekoladowa rozpusta – czyli idealne ciasto z czekoladą i bananami 669

jakieś 2-3 minuty i ściągamy z gazu. Po lekkim schłodzeniu polewamy nią ciasto i wkładamy je znów do lodówki. Dodatkowo : – drobno posiekane migdały lub inne orzechy którymi dowolnie dekorujemy ciasto Z foremki wykroiłam 8 porcji. Jedna to około 520 kcal. Oj dużo wyszło, ale uwierzcie, że warto Najlepsze połączenie smakowe: czekolada i banany Czekoladowa rozpusta: łatwy torcik czekoladowo

Relaxtime
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 224

Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek na blachę. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 240

Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek na blachę. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Piernik z orzechami 163

ciastem. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Śmietanę podgrzewamy z cukrem i kakao, aż się cukier rozpuści. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami

Zainspirowana w kuchni
"Popękane" ciasteczka czekoladowe 152

blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do miseczki przesiewamy cukier puder. Czekoladowe ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie nabierając porcje łyżką formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Najlepiej formować ciasto w zwilżonych dłoniach, co zapobiegnie przyklejaniu się go do rąk. Obtaczamy każdą kulkę bardzo dokładnie w cukrze pudrze i układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Ciasteczka pieczemy przez

MyCookBook.pl
Kruche ciasteczka z m&m'sami 131

razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w średnich odstępach - ciasta trochę urosną. Każda kulkę delikatnie spłaszczyć palcami i ułożyć na nich po 3-4 sztuki

CookYourself
Lebkuchen 366

cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z kajmakiem i orzechami 181

sernik powinien być delikatny i puszysty, a na pewno nie powinien być suchy i zbyt słodki. Taki właśnie jest sernik z kajmakiem i orzechami. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom dobrych serników. Kruche ciasto na dno: 30 dkg mąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki(...)budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g orzechów pecan Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ

Świat Ciasta
Miodownik 110

margaryny 1 szklanka cukru Polewa: 125 g margaryny 2 łyżki kakao 4 łyżki miodu 2 łyżki mleka Dodatkowo: 1 słoiczek kwaśnego dżemu (wiśniowego, śliwkowego) garść orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto miodowe: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną margarynę, posiekać ją nożem. Dodać cukier, miód, jajka oraz sodę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części, upiec z nich(...)Przykryć drugim plackiem, który posmarować tylko masą z grysiku, na nią położyć trzeci placek i na nim rozprowadzić resztę dżemu oraz masy grysikowej. Przykryć ostatnim miodowym ciastem, wylać czekoladową polewę i rozsypać pokruszone orzechy włoskie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Miodownik pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Nerkownik cytrynowo-żurawinowy 184

odmianę sernika na zimno bez sera, który zastępują zmielone orzechy nerkowca. Nerkownik uchodzi za wegańską odmianę sernika. U mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną, robiąc spód(...)robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm, ale polecam mniejszą - wtedy deser będzie wyższy. Na spód ryżowy wyłożyć masę z nerkowców. Rozprowadzić równo, dociskając do dna. Na orzechy wyłożyć ścinającą się galaretkę. Ciasto przechowywać w lodówce. ----- Podobne: Śmietanowiec Ciasto "brązowa wiewiórka" Jagielnik piña colada

Weekendy w domu i ogrodzie
CZEKOLADOWE CIASTO BURACZANE 180

200g oleju rzepakowego 100g czekolady gorzkiej drobno posiekanej Dodatkowo na polewę: 50g gorzkiej czekolady 70% 50ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka golden syrupu lub miodu garść orzechów np. włoskich (do posypania wierzchu ciasta)ale nie jest to konieczne Śmietankę kremówkę i golden syrup podgrzewamy , doprowadzamy prawie do wrzenia, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty(...)tortownicy (21-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 45 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170°C gotowe ciasto studzimy , polewamy  polewą czekoladową i jeżeli chcecie to można posypać wierzch orzechami. Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/buraczane-ciasto-czekoladowe

Słodkie zapomnienie
Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia 138

białego cukru, który został zastąpiony ksylitolem. Oto przepis na pyszny chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia.   2 szklanki mąki pszennej 3 dojrzałe banany + 1 do ułożenia na wierzchu 1/2 szklanki oleju  1/2 szklanki ksylitolu 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 2 łyżki nasion chia 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Trzy banany obieramy(...)miseczki. Dodajemy ksylitol i olej. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy zblendowane banany i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Na koniec dodajemy orzechy włoskie i nasiona chia. Mieszamy do połączenia. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy obranego i przekrojonego na pół banana. Wstawiamy

My Chcemy Jeść
Orzechowy jabłecznik z budyniem 131

Jabłka i orzechy, dwa jesienne składniki połączone w jednym cieście i wychodzą pyszności. Przepis na ciasto znalazłam dawno temu na jakiejś stronie i skorzystam pewnie jeszcze z niego nie raz. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g schłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleka 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi i przesiekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą i włożyć do zamrażalnika lub lodówki

talerz przyjemności