ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:192/988)

Biszkopt z ulubionymi bakaliami 67

bułki z pobliskiej piekarni  - z szynką, kotletem, jajkiem lub pastą z cieciorki dla eko bio vege zwolenników. Do popołudniowej herbatki. Nie dla zdeklarowanych wydłubywaczy rodzynek z ciast i uczulonych na orzechy. Niestety. Jeśli się do nich zaliczacie, na tym etapie zakończcie lekturę tego przepisu. Bo proponuję placek bakaliowy. Z orzechami, rodzynkami lub w zastępstwie rodzynek - z daktylami, figami, morelami(...)powinno go skonsumować, bo szybko wysycha. Pozostaje smaczny, ale chrupią w nim już nie tylko orzechy - cały chrupie. Jeśli zostało wam pół paczki rodzynek po pieczeniu świątecznego sernika, paczka orzechów, które nie zmieściły się w świątecznym pierniku, kilka fig, które niewykorzystane pozostaną - upieczcie to ciasto. Jest przyjemne. Jak piątkowy wieczór po pracowitym tygodniu. Dziś mamy piątkowy wieczór. Dlatego to pierwsze

Kronika Piekarnika
Ciasto dyniowe 142

czas na pieczenie ciasta w moim wypadku był mało odpowiedni), to ciacho było na prawdę smakowite i wilgotne. Składniki: 1.5 szklanki cukru 3 szklanki mąki  3 jajka  1 szklanka oleju  1 szklanka puree z dyni  2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka łyżek drobno pokrojonych orzechów włoskich Przygotowanie: Suche składniki ( mąkę, cukier(...)wymieszać.  W osobnej misce ubić olej z jajkami, na koniec dodać puree dyniowe i ponownie zmiksować.  Połączyć obydwie mieszanki i delikatnie miksować aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać orzechy lub ziarna słonecznika. Wylać do natłuszczonej blaszki, np. keksówki. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ( najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone niż sztywno trzymać

Ukojenie Podniebienia
Rogale Marcińskie z białym makiem 246

powiem Wam, że absolutnie było warto! Domowe Rogale Marcińskie nie mają sobie równych! Pachną masłem, ręcznie robioną kandyzowaną skórką pomarańczową i orzechami, są pełne nadzienia, do którego nie żałujemy bakalii i smakują wprost obłędnie. Delikatne ciasto półfrancuskie z wierzchu jest chrupiące, a w środku maślane i mięciutkie. Do tego wprost rozpływające się w ustach nadzienie z białego maku i jesteśmy(...)szklanki cukru pudru 3 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu kilka kropli olejku migdałowego 1-2 łyżki śmietany Dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej * PRZYGOTOWANIE Ciasto półfrancuskie Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Wbij jajko, dodaj ekstrakt i wlej letnie (niegorące!) mleko. Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wlej

Food Square
Tarta z marcepanem, pomarańczowym serkiem i orzechami 73

bliskich, proponuję upiec tartę, która z powodzeniem wystarczy dla dużej ilości osób. Kruche ciasto wypełnione słodkim marcepanem, śmietankowym serkiem z nutą pomarańczy, a całość posypana chrupiącymi orzechami w miodzie cynamonowym. Smakuje obłędnie! ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli jajko 2 łyżki jogurtu lub śmietany nadzienie: 200 g marcepanu 500 g mascarpone(...)minut (zależy od piekarnika, ciasto ma być lekko rumiane). Upieczone ciasto studzimy na kratce. Marcepan kroimy na cienkie plasterki lub rozwałkowujemy na wielkość ciasta. Wykładamy na upieczony spód. Mascarpone miksujemy z konfiturą. Wykładamy na marcepan. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy będą lekko rumiane, dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Wykładamy je na serek. Smacznego :) Artykuł Tarta z marcepanem, pomarańczowym serkiem

Mienta blog
Brownie z masłem orzechowym 362

Brownie z masłem orzechowym to połączenie klasycznego ciasta czekoladowego typu brownie z pysznym masłem fistaszkowym. Jeśli wykorzystacie masło z dodatkiem orzechów, to dodatkowo wzbogacicie ciasto o element crunchy (czyli chrupiący). Ciasto można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce, oczywiście w obu przypadkach pod przykryciem.  Brownie z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 20x30cm . Brownie

Smakołyki Bereniki
Czekoladowa rozpusta – czyli idealne ciasto z czekoladą i bananami 636

jakieś 2-3 minuty i ściągamy z gazu. Po lekkim schłodzeniu polewamy nią ciasto i wkładamy je znów do lodówki. Dodatkowo : – drobno posiekane migdały lub inne orzechy którymi dowolnie dekorujemy ciasto Z foremki wykroiłam 8 porcji. Jedna to około 520 kcal. Oj dużo wyszło, ale uwierzcie, że warto Najlepsze połączenie smakowe: czekolada i banany Czekoladowa rozpusta: łatwy torcik czekoladowo

Relaxtime
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 194

Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek na blachę. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 208

Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek na blachę. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Piernik z orzechami 135

ciastem. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Śmietanę podgrzewamy z cukrem i kakao, aż się cukier rozpuści. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami

Zainspirowana w kuchni
"Popękane" ciasteczka czekoladowe 119

blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do miseczki przesiewamy cukier puder. Czekoladowe ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie nabierając porcje łyżką formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Najlepiej formować ciasto w zwilżonych dłoniach, co zapobiegnie przyklejaniu się go do rąk. Obtaczamy każdą kulkę bardzo dokładnie w cukrze pudrze i układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Ciasteczka pieczemy przez

MyCookBook.pl
Kruche ciasteczka z m&m'sami 109

razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w średnich odstępach - ciasta trochę urosną. Każda kulkę delikatnie spłaszczyć palcami i ułożyć na nich po 3-4 sztuki

CookYourself
Lebkuchen 328

cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z kajmakiem i orzechami 149

sernik powinien być delikatny i puszysty, a na pewno nie powinien być suchy i zbyt słodki. Taki właśnie jest sernik z kajmakiem i orzechami. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom dobrych serników. Kruche ciasto na dno: 30 dkg mąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki(...)budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g orzechów pecan Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ

Świat Ciasta
Miodownik 83

margaryny 1 szklanka cukru Polewa: 125 g margaryny 2 łyżki kakao 4 łyżki miodu 2 łyżki mleka Dodatkowo: 1 słoiczek kwaśnego dżemu (wiśniowego, śliwkowego) garść orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto miodowe: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną margarynę, posiekać ją nożem. Dodać cukier, miód, jajka oraz sodę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części, upiec z nich(...)Przykryć drugim plackiem, który posmarować tylko masą z grysiku, na nią położyć trzeci placek i na nim rozprowadzić resztę dżemu oraz masy grysikowej. Przykryć ostatnim miodowym ciastem, wylać czekoladową polewę i rozsypać pokruszone orzechy włoskie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Miodownik pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Nerkownik cytrynowo-żurawinowy 163

odmianę sernika na zimno bez sera, który zastępują zmielone orzechy nerkowca. Nerkownik uchodzi za wegańską odmianę sernika. U mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną, robiąc spód(...)robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm, ale polecam mniejszą - wtedy deser będzie wyższy. Na spód ryżowy wyłożyć masę z nerkowców. Rozprowadzić równo, dociskając do dna. Na orzechy wyłożyć ścinającą się galaretkę. Ciasto przechowywać w lodówce. ----- Podobne: Śmietanowiec Ciasto "brązowa wiewiórka" Jagielnik piña colada

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania