ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:173/988)

SERNIK KAJMAKOWO BAKALIOWY 500

Gospodyni Mlekovita 1 budyń waniliowy  2 łyżki mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka mleka opakowanie herbatników  pół puszki masy kajmakowej orzechowej  1/4 szklanki orzechów włoskich  1/4 szklanki żurawiny suszonej  1/4 szklanki rodzynek  Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka  dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry(...)proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy  papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy  upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze  kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta.   Zapraszam na stronę Mlekovity:   http://www.mlekovita.com.pl/php/ Zapraszam również na profil

Z Majeczką w kuchni
Rolada makowa 158

pieczenia. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją wielkość o połowę. Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Lukier: do miski wsypać cukier puder oraz sok z cytryny. Ubijać mikserem przez 10 minut. Gotowym lukrem pokryć roladę makową. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Rolada makowa Smacznego! O czym(...)drożdżową roladę z makiem. Rolada makowa Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 10 na 32 centymetry. Do maku możecie także dodać rodzynki lub krojone orzechy włoskie. Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę . The post Rolada makowa appeared first on MeCooks

mecooks
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 192

mąki pszennej razowej 510g wody 20g soli 4g drożdży instant cała biga 140g orzechów włoskich 140g sułtanek Do dzieży wkładamy wszystkie składniki oprócz bigi, orzechów, rodzynków. Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy partiami zaczyn ( bigę ) W razie potrzeby korygujemy hydrację dolewając nieco wody. Włączamy drugą prędkość i mieszamy 2-3 minut. Ciasto uzyska średnią gęstość(...)będzie wystarczająco silne i z dobrze rozwiniętym glutenem. Dodajemy orzechy i sułtanki i mieszamy na pierwszej prędkości aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Wymagana temperatura ciasta to 24' Fermentacja wstępna: 2 godziny Składanie: po pierwszej godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie: Dzielimy na porcje 0,68kg, zaokrąglamy i pozostawiamy na lekko posypanej mąką powierzchni złączeniem do góry. Przykrywamy folią

Mia Cucina Sofieta
Tarta na spodzie z granoli 92

mogą lub raczej nie chcą zrezygnować zupełnie ze słodyczy. Spód zrobiłam z mąki ryżowej z dodatkiem mąki owsianej i domowej pysznej granoli , w której pełno jest chrupiących orzechów i bakalii . Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale dla osób liczących każdą kalorię jest to bardzo ważne, aby cukru było jak najmniej. Tarta ma wyjątkowy smak, zupełnie inny niż dobrze Wam znane

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb gryczany 173

chleb na blogu, a oto link do posta zapraszam: chleb Składniki:  1 i 3/4 mąki gryczanej,  3/4 puszki mleka kokosowego, 1/4 szklanki oliwy, 1/4 szklanki syropu klonowego, Orzechy, Sól, 1/2 łyżeczki sody,  Puree z 2 marchwi (mogą być 2 banany, albo dynia), Cynamon 5-6 łyżek wody.  Wykonanie: Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce(...)wodę oraz puree. Kiedy jedne i drugie składniki dobrze się połączą można je połączyć ze sobą.  Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wierzch obsypać orzechami. Ja wierzch chleba posmarowałam oliwą.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.  Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Ciasto ala Kinder Maxi King 21518

Jeśli lubicie mleczko z tubki to coś dla was. Można ją wykorzystać również do innych wypieków. Poniższy przepis można zmodyfikować i na przykłąd zamiast biszkoptu użyć herbatników.   Polecam! Ciasto ala Kinder Maxi King           Składniki: Biszkopt: ·        5 jajek ·        1/2 szklanki cukru pudru(...)masą krówkową, a następnie przełożyć kremem. Przygotować polewę czekoladową. Orzechy włożyć do worka i potraktować tłuczkiem. Można również posiekać nożem ale pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy. Polać ciasto polewą i posypać orzechami Włożyć do lodówki na kilka godzin aby masa się ścięła

Mania Gotowania
Czekoladowo - orzechowe ciasto z suszonymi śliwkami 211

Proste i pyszne ciasto, którego smak pokochają wielbiciele orzechów laskowych. Ja się do nich zaliczam! ;) O cieście tym można rzec, że to taka wariacja na temat Murzynka ( któż nie zna jego smaku... ;) ). Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne, z wyraźną nutą orzechową. Zamiast śliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale nie będzie mniej(...)smacznie :) Ciasto w sam raz na jesienną chandrę ( w końcu zawiera czekoladę ;) ), wspaniałe ze szklanką mleka lub filiżanką ulubionej herbaty/kawy. Bardzo bardzo polecam. Bo czasem tak niewiele potrzeba, by przegonić jesienne smuteczki... ;) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego ( lub 1/2 szklanki cukru białego ) 1 łyżka kakao 12 5 g masła 100 g czekolady deserowej 4 łyżki

Opowieści z piekarnika
Ciasteczka owsiane 82

jest bardzo prosty, ciastka są smaczne i idealne do spodów na sernik co sprawdziłam w przepisie na sernik z nutką pomarańczy . Ciasteczka owsiane świetnie smakuję udekorowane ciemną czekoladą posypane orzechami, można tutaj poszaleć i dodać do nich ulubione bakalie. Ciasteczka owsiane można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam! Print Ciasteczka owsiane .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star(...)temperatury 170 st C. Wyjąć ciasto z lodówki, nabierać łyżką równe porcje, zwilżonymi dłońmi formować kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 5 cm odstępach, kulki rozpłaszczyć na cieniutkie ciasteczka. Wstawić do piekarnika, piec 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Notes Kulki z ciasta robiłam wielkości orzecha włoskiego i z takiej porcji ciastko wychodzi bardzo

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka serduszka z marmoladą + film 178

Przepyszne kruche ciasteczka z marmoladą, polane czekoladą i orzechem na wierzchu to moja propozycja na podwieczorek lub popołudniową kawę. W moim domu znikają w błyskawicznym tempie. Polecam do wypróbowania.   składniki na 15 sklejonych serduszek 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli jajko 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie ) 150 g masła 125 g marmolady owocowej(...)pieczemy 10 minut. Po upieczeniu ciastek jeszcze ciepłe smarujemy marmoladą i składamy po dwa . W kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę czekoladową i ciepłą smarujemy wierzch ciasteczek, na każde ciasto kładziemy połówkę orzecha włoskiego

Smakowite Dania
Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz 194

zmiksować razem z tahini przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła 1-2 cm wolny rant i zwinąć(...)rulon ułożyć na kształt koła bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub dużej formie w kształcie koła (w formie zachowa ładniejszy kształt). Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym i 1 łyżką mleka lub wody. Obsypać posiekanymi orzechami włoskimi piec w 180' C 25 minut, do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 180

sezonową przygodę z tym warzywem, ale ja dopiero co zaczynam :) Także przygotujcie się na to, że na blogu zagoszczą teraz dyniowe klimaty. Orzechów także nie zabraknie. Powoli zaczynam już także myśleć o świątecznych wypiekach. Tak tak - ciasto na dojrzewający piernik już leżakuje w piwnicy a ja siedzę wygodnie na kanapie z moim kochanym rudo - białym futrzakiem i wertuję książki, gazety(...)mąki pszennej i 20 dag mąki pełnoziarnistej) 1 jajko spora szczypta soli około 1 szklanki ciepłej wody Na farsz: 1 cebula 40 dag dyni 3 dag orzechów włoskich sól, pieprz, cukier kminek (pominęłam) Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sporą szczyptę soli i wbijamy jajko. Wlewamy niepełną szklankę ciepłej wody i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Cebulę drobno pokroić

My simple kitchen
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 186

Kruche orkiszowe ciasto, z dodatkiem bezy z orzechami, wszystko to przełamane dżemem z czarnej porzeczki, ot po prostu pychotka... Ciasto idealne na wystawne uroczystości, ale nie tylko. Wbrew pozorom nie jest czasochłonne i trudne w wykonaniu. Warto spróbować, efekt końcowy zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia. U nas to ciacho smakowało dosłownie wszystkim, nawet tym, którzy deklarowali iż nie lubią ciast(...)szczypta soli dodatkowo: - ok.300g dżemu z czarnej porzeczki - 100g rozdrobnionych orzechów (dałam starte orzechy laskowe) Do misy miksera odważyć mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, sól, ksylitol z wanilią, ksylitol mielony, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części

Smaczne Zdrowe
Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 200

właśnie on stanowi o wyjątkowości tych ciasteczek! Po duńsku nazywają się pebernødder , czyli dosłownie orzeszki z pieprzem . Orzeszki - ze względu na swój kulisty kształt, wielkością zbliżony do orzecha laskowego. Z pieprzem - wiadomo.  Moje wyszły trochę za duże - oryginalne są mniej więcej o połowę mniejsze. Niemniej, smakują wyśmienicie. I nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu! Jeśli więc szukacie(...)dodawać suche składniki, miksując na najniższych obrotach miksera.  Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto urośnie). Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Dziś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
śnieżne kule i kruche ciasteczka renifery 106

ucierając.Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przeźroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając  kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy(...)ciasteczka renifery 150 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 150 g mąki tortowej, 75 g mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Wymieszać i odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C i piec 15 minut następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C  i piec 7 minut. Gdy ciastka ostygną

noteskulinarnyfiga
Ciasto czekoladowe z moimi powidłami śliwkowymi 105

powideł śliwkowych, które także zostały wzbogacone czekoladą. Całość wyszła wybornie! W sam raz na taki listopadowo – grudniowy czas! A więc? Czas na ciasto czekoladowe! A jak przygotować takie ciasto czekoladowe? Składniki 150-200 g gorzkiej, dobrej czekolady 200 g masła 1,5 szklanki cukru do wypieków 1 łyżeczka esencji waniliowej 150 ml mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego 4 jajka(...)rozpuściłam z odrobiną masła, polałam nią wierzch ciasta w taki sposób, aby polewa mogła przez dziurki nasączyć wnętrze ciasta. Gdy polewa lekko przestygła, całość posypałam siekanymi orzechami laskowymi. Smacznego czekoladowego!   Artykuł Ciasto czekoladowe z moimi powidłami śliwkowymi pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania