opakowanie ciasta francuskiego, 2 piersi kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć(...)mieszając zagotować. Zdjąć z ognia. Ciasto francuskie podzielić na pół, lekko rozwałkować obie połówki (tak, aby można było dokładnie zawinąć pierś). Na lekko rozwałkowanym kawałku ciasta położyć kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach połowę fig, na figach położyć pierś kaczki. Przykryć ciastem. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem lub tłuszczem. Wstawić do nagrzanego
królestwo garówSKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 250 ml mleka 80 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: Sok z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek 100 g orzechów (u mnie włoskie i laskowe) 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g cukru 1.Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy zagłębienie(...)składników ( ciasto będzie kleiste i lekko lejące- ale takie ma być ) 4. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1h do podwojenia objętości. 5. W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie. Orzechy siekamy drobno lub miksujemy z cukrem i sokiem z pomarańczy lub mandarynek. 6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Ciasto nie powinno kleić się do rąk
Marcepanowa kuchniaodpowiednich warunkach, jak choćby te oferowane przez SklepAgnex.pl , pełen zdrowych inspiracji kulinarnych dla każdego. Przejdźmy do samych przygotowań. Zaczynamy od zmielenia orzechów. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy orzechy i zagniatamy dokładnie ciasto. Z tak powstałej masy formujemy niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich. Układamy je na blasze, wyłożonej pergaminem. Trzeba pamiętać o zachowaniu odległości między nimi, żeby się nie posklejały, gdyż
kruche babeczkiolej kokosowy i masło orzechowe. Mąkę przesiać z proszkiem, razem z płatkami wsypać do płynnych składników, wymieszać. Dodać orzechy, sezam, posiekaną czekoladę i wymieszać jeszcze raz. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 180stC, aż lekko się przyrumienią. Wyjąć, ostudzić. Przechowywać
Obiad gotowycukrem pudrem na białą masę. Dodajemy sól, mąkę i cynamon i ucieramy dalej. Na końcu dosypujemy posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i aromat rumowy. Mieszamy szpatułką. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na talerzu i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciastka przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut
Aga w kuchnimlekiem z tubki oraz połamaną na kawałki czekoladą. Masę zdjąć z ognia, dodać pokruszone płatki kukurydziane - najlepiej włożyć je do foliowego worka i przejechać kilka razy wałkiem do ciasta. Dodać posiekane orzechy oraz rodzynki . Masę dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje na papier do pieczenia, tworząc ciasteczka. Odstawić na co najmniej 2 godziny, by ciasteczka zastygły
Z miłości do słodkościżurawiny szczypta soli Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę z sodą, kakao i jajko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę oraz żurawiny i sól. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Ciastka rosną więc zachowujemy odstępy. Pieczemy je ok 12-15 minut w temp
Dzieje kuchennej Wiewióryminut). Dodać jajo, zmiksować. Mieszając dodać puree z dyni. Dodać mieszankę mączną. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek placka nałożyć porcję masy serowej. Brzegi dokładnie zlepić, zrolować kulkę. Obtoczyć
Pełny talerzhouse Proste pyszne genialne lody kawowe Brownie kawowe Delikatnie kawowe ciasto z gruszkami Mirabelkowy blog Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami Moje domowe kucharzenie Ciasto kawowo-migdałowe Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami Murzynek z kawą Kawowa pianka Ciastka kawowe Ciasto kakaowo-kawowe na jogurcie Moje gotowanie Sernik-tiramisu Torcik piernikowo-serowy My sweet morning Krwawy omlet Paleo Jedzonko Kawa bananowo(...)macchiato Słodkie zDania Ciasto-latte czyli lekkie przebudzenie Smaczne domowe wypieki Muffinki czekoladowe z kremem cappuccino Smaki ogrodu Ciasto latte-macchiato Sprawdzone przepisy Misiaczka Pejzaż Ciasto carycy U stóp Benbulbena Kawowe cupcakes z orzechami włoskimi W mojej kuchni Serniczek z mascarpone W zaciszu mojej kuchni Tiramisu Zakątek Smakosza Tort orzechowo-kawowy Zdrowie zależy ode mnie Likier kawowy Z miłości
Moje domowe kucharzenienastąpiło bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ ciasto jest przepyszne. Piekę go bardzo często i tak już zostanie ;-) Składniki; 1/2 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki mleka 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) pół szkl. orzechów pekan Do garnuszka z wrzącą(...)uzyc tortownicy)wyłożyć papierem do pieczenia. (papier jest obowiązkowy jeśli chodzi tez o tortownice ponieważ masa jest bardzo płynna i mogłaby wypłynąć szczelinami )Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 180ºC przez około godzine. Kroic dopiero po ostudzeniu, ponieważ ciasto jest dość wilgotne i lużne co jest bardzo mylne ponieważ wydaje nam się, ze jeszcze powinno
Radość kipiąca uśmiechem.minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i pozostałą wodę (można nią przepłukać miseczkę po zaczynie). Dosypujemy posiekane orzechy i starty ser. Mieszamy końcówka do ciast drożdżowych, tzw. hakiem, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży, będzie gładkie i lśniące. Na 1 minutę przed końcem wyrabiania d osypujemy posiekane(...)orzechy i starty ser. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, formując kulę. Lekko natłuszczamy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Garnek, najlepiej żeliwny, o średnicy 22 cm, dokładnie natłuszczamy masłem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i chwilę wyrabiamy dłońmi. Formujemy kulę, lekko natłuszczamy oliwą i przekładamy do garnka. Przykrywamy ściereczką
cool and mintywierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie. Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo! :D Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru(...)jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła Ciasto: Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części
Czerwona Porzeczkacukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej miksować. W drugiej misce połączyć suche składniki. Wsypać je partiami do ciasta i wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Do gotowego ciasta wrzucić żurawinę, orzechy i czekoladę - wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać w lekkich odstępach, kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja nakładałam je łyżeczką. Zgnieść palcem, albo widelcem. Piec około
Słodkie PrzyjemnościMiałam w domu śliwki i chęć na coś słodkiego. I tak powstał prosty, smaczny placek ze śliwkami. Oczywiście kruszonkę można zrobić bez orzechów. Zajadajcie póki śliwek dostatek! składniki ciasto: 250 g mąki 125 g masła 60 g cukru (lub ksylitolu) 1 jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek) 2 łyżki maki kukurydzianej 1 łyżka cukru (ksylitolu) kruszonka: 75 g masła 75 g mąki 75 g zmielonych orzechów 40 g cukru (ksylitolu) przygotowanie składniki ciasta zagnieść ręcznie lub włożyć do robota, zagniatać aż ciasto się scali i utworzy kulę. Wyjąć, rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia lub folii do żywności
Stare Gary