białkami, odżywką białkową i rabarbarem. Drugi był z jajkiem, białkiem i rabarbarem. Trzebi był z jajkiem, białkiem, rabarbarem i orzechami. Który najbardziej smakował? Sama nie wiem, dużo się nie różniły :D Głównie chodziło mi o to by ciasto było zwarte i odchodziło bez problemu od naczynia. Składników jest 6, czas wykonania ok 40 minut. SKŁADNIKI: - 30g kaszy jaglanej (przed(...)stevi/słodzik i wymieszaj. 3) Ugotowaną kaszę (powinna wchłonąć cały płyn) zblenduj (można pominąć, ale polecam tę czynność), dodaj żółtko, słodzik (u mnie 3 krople) rabarbar, pokrojone orzechy. Wymieszaj. 3) Do ciasta dodaj 2 łyżki ubitych białek i ponownie wymieszaj. 4) Naczynie wysmaruj lekko tłuszczem (ja smaruje masłem klarowanym) i wylej gotową masę. Na wierzch dodaj ubite wcześniej białka
fitolarun.blogspot.comkogo: dla fanów masy karmelowej dla lubiących kawę, karmel, czekoladę i orzechy dla tych, którzy szukają ciasta, w którym jest wszystko co dobre :) Składniki na ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao szczypta proszku do pieczenia Wykonanie ciemnego biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wykładać(...)połamaną na kawałki czekoladą wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie można ją posypać kawałkami orzechów włoskich. Przełożenie (od dołu): połowa biszkoptu ciemnego masa kawowa biszkopt orzechowy masa kajmakowa połowa biszkoptu ciemnego polewa czekoladowa Przepis pochodzi od mojej cioci. Może
Mania WypiekaniaPyszne babeczki z ciasta francuskiego , faszerowane powidłami śliwkowymi z rumem ORZECH oraz serem białym. Idealna propozycja na wiosne. Zapraszam do odwiedzenia FP ORZECH. oraz do wzięcia udziału w- KONKURS Gotowaniepatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego na 10 babeczek 10 łyżek Powidła Śliwkowe z Rumem ORZECH 20 dag sera białego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 laska wanilii kakao
Gotowanie Patkiteż i pyszne ciasta. Ja ma dzisiaj dla was wersję trochę zdrowszego ciasta z dynią bo na mące orkiszowe i słodzone ksylitolem. Do tego dorzuciłam pestki dyni, orzechy włoskie i pachnący cynamon. Ciasto warte polecenia szczególnie teraz gdy sezon na dynie w pełni. Składniki: Suche składniki: 240 g mąki orkiszowej T650 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmiksować jajka z dynią wlać rozpuszczone masło i zmiksować na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i pestki dyni. Wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem
Ala piecze i gotujekogo: dla fanów chałwy dla szykujących wielkanocne wypieki dla lubiących połączenie orzechów i czekolady Składniki na ciasto: 120 g masła (zimnego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) 80 g cukru pudru 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki zmiksować - tak by wyszła jednolita masa (lub zagnieść(...)zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować tylko 3 minuty, tak by trochę zgęstniało. Powstałą masę wylać na wystudzone ciasto i wyrównać. Gotowe ciasto ozdobić gorzką czekoladą (70-80g) roztopioną w kąpieli wodnej i posypać orzechami. Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-chalwowo---orzechowy-z-czekolada
Mania Wypiekaniamasła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 2 białka 80 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 75 g orzechów włoskich 25 g orzechów laskowych duże jabłko skórka starta z połowy pomarańczy pestki granatu Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztwyno. Roztopioną czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Formę na tartę (o średnicy 28-30 cm) wykładamy rozwałkowanym, większym kawałkiem ciasta. Na cieście rozsmarowujemy masę czekoladowo-orzechową, posypujemy ją skórką z pomarańczy, a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki
Mienta blogszklanki klarowanego masła lub 1/2 kostki masła niesolonego 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka posiekanych, uprażonych orzechów (mogą być pisacje, migdały, orzechy piniowe itp.) 1/4 do 1/2 szklanki syropu (dodawać ostrożnie, bo ciasto musi być gęste) 1 - 2 łyżki wody różanej Przygotowanie ciasta mafroukeh Na suchą patelnię wsypać semolinę i podsmażać na małym ogniu około(...)pozostawić do ostygnięcia. Łączenie składników Przestudzone ciasto przełożyć na płaski półmisek, kiedy ciasto będzie już zupełnie zimne nałożyć krem qashta i posypać siekanymi uprażonymi orzechami. Można dodatkowo ozdobić dżemem różanym Ciasto przechowywać w lodówce, podawać schłodzone Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodać wodę i wodę różaną, całość dokładnie wymieszać. Następnie ciasto wyrobić na stolnicy, aż osiągnie gładką konsystencję. Jeżeli ciasto będzie wyraźnie twarde należy dodać odrobinę więcej ciepłej wody i jeszcze raz je wyrobić. Składniki na nadzienie: 1,25 szklanki mielonych orzechów włoskich(...)szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka wody pomarańczowej lub różanej; 2 łyżki oliwy; Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa na nadzienie będzie trochę sypka, pomimo dodatku oliwy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy w dłoniach na niewielki placek grubości 4-5 mm, układamy w foremce, napełniamy wgłębienie foremki nadzieniem i zalepiamy ciastem. Następnie uderzamy foremką w blat stołu
In my kitchensię oprzeć, i kupiłam. A potem zastanawiałam się, co by tu z nimi zrobić... Przeglądając Ciasta i desery , nr 3/2011, zauważyłam bardzo ciekawe ciasto - ze śliwkami. Pomyślałam jednak, że morele doskonale się nadadzą... Zamiast migdałów użyłam orzechów laskowych, od siebie dałam też rozmaryn, który dziwnie mi do moreli pasuje (tak jak lawenda). Ciasto na początku nie wzbudzało mojego zaufania(...)się nie klei. Po upieczeniu smakuje jak ucierane - miękkie i pyszne. Do tego słodko-kwaśny morelowy dżem wymieszany z orzechami, które są tutaj dobrze wyczuwalne, ale nie dominują (czego też się obawiałam). Subtelna nuta rozmarynu podkręca całość i sprawia, że ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Lukier z odrobiną alkoholu nadaje ciastu charakteru, i uwierzcie mi, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Morelowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny 2 opakowanie serka mascarpone Ponadto 50 gram orzechów włoskich 50 gram obranych ze skórki migdałów. 1 pomarańcza Wykonanie: Jajka wbijmy do miski dodajemy cukier miksujemy do białości. Mąkę przesiewamy łączymy ze kakaem dodajemy proszek do pieczenia mieszamy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy partiami mąkę bardzo delikatnie mieszając ciasto aby nie opadło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, ciasto(...)części, masę również dzielimy na 3 części. Ciasto układamy na paterze, pierwszy krążek smarujemy masą przykrywając go następnym krążkiem biszkoptowym, który smarujemy masą, przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, smarujemy masą. Orzechy oraz migdały drobno siekamy, posypujemy wierzch tortu. Pomarańczę obieramy dokładnie ze skórki przekrawamy na drobne cząstki, dekorujemy brzegi tortu. Tort upiekła Małgorzata Smacznego
kgwjanczewożółtka oraz szczyptę soli – siekamy. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Orzechy i migdały drobno siekamy. Wodę z miodem gotujemy przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone bakalie i jeszcze chwilę(...)blaszce wyłożonej papierem dopieczenia. Na cieście równomiernie rozkładamy karmelizowane bakalie. Delikatnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 18-20 minut. Jeżeli orzechy zaczną się zbyt mocno rumienić,przykrywamy ciasto papierem do pieczenia. Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika kroimy na małe kwadraty. Połowę ciasteczek smarujemy masłem orzechowym na spodzie i przekładamy drugą połową. Smacznego
I LOVE LIFEPyszne ciasto składające się z 6 miodowych spodów i każde przełożone kremem budyniowo -krówkowym a na górze posypane orzechami.Co tu dużo mówić :) trzeba spróbować. SKŁADNIKI miodowe spody -150g masła lub margaryny -3 szklanki mąki -4 łyżki miodu -180g cukru pudru -1 i 1/2 łyżki octu(...)łyżka sody oczyszczonej -3 jajka krem -2 budynie śmietankowe po 40g -3 szklanki mleka -400g masy kajmakowej (temp.pokojowa) -250g masła dodatkowo garść orzechów włoskich i okruchy z upieczonych spodów WYKONANIE Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania budyniu.Kiedy budyń będzie stygł,zabierzemy się za robienie spodów. w garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka,budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy
Mała w garnku mieszadodaję mąkę, sól, jajko, wyrabiam na gładkie ciasto. Podczas wyrabiania możesz dosypać mąki, ale nie za dużo ponieważ zbyt duża ilość spowoduje, że ciasto będzie gumowate. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam na okrągłe placuszki, na środek ciasta kładę śliwę i delikatnie nadaję ciastu kształt kulki. Knedle gotuję przez 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię
Kukuleczkidodaję mąkę, sól, jajko, wyrabiam na gładkie ciasto. Podczas wyrabiania możesz dosypać mąki, ale nie za dużo ponieważ zbyt duża ilość spowoduje, że ciasto będzie gumowate. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam na okrągłe placuszki, na środek ciasta kładę śliwę i delikatnie nadaję ciastu kształt kulki. Knedle gotuję przez 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię
Kukuleczkiskładników, chwila pracy i mam! Mam i częstuję, bo lubię – smakować i dzielić się celebrując wspólnie chwile. Do ciasta można dodać dowolne suszone owoce lub świeże, orzechy lub kakao. Gotowe ciasto polewam domowym lukrem cytrynowym i dekoruję dodatkowo aronią, polewa czekoladowa lub sypany cukier puder też będzie pasował, będzie fantastycznie! Zapraszam na pyszne, domowe ciasto ucierane z kandyzowaną aronią
Zasmakuj Kuchni