ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:153/988)

Ciasteczka orzechowo-dyniowe 180

masła 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki puree z dyni (wg  tego przepisu  ) 1 łyżka śmietany szczypta cynamonu Do mieszanki na ciasto kruche dodać jajko, miękkie masło, mielone orzechy, puree z dyni, śmietanę i cynamon. Zagnieść ciasto i schłodzić w zamrażalniku około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, jeśli się za bardzo klei można wgnieść troszkę

talerz przyjemności
Nussecken - orzechowe trójkąty 140

piekłam w dzieciństwie, tym już trochę starszym, kiedy to zaczęłam bardziej interesować się wypiekaniem placków i założyłam swój własny zeszyt z przepisami. Tam właśnie miałam takie ciasto pod nazwą "Pszczółka". Ale wtedy mieliśmy orzechów pod dostatkiem, bo na naszym podwórku rosły trzy potężne orzechy włoskie, a dziś srogo za nie płacę.  A "nuseki" są rewelacyjne i pewnie bardzo kaloryczne(...)Przygotowanie: Połowę orzechów siekamy drobno, pozostałe na większe kawałki.  W większym rondlu topimy masło z cukrem i wodą, Dodajemy orzechy (lub migdały, albo jedne i drugie pół na pół).  Gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu.  Ciasto, które wyłożyliśmy na blaszce, smarujemy dżemem morelowym i na wierzch wykładamy gorącą (lub ciepłą) masę orzechową. Pieczemy w piekarniku

bistro mama
kora dębowa 365

orzechy. No ja prawie się ustawiłam, ale nie zawsze ten ktoś jest pod ręką. Jednego dnia siadłam spokojnie i odreagowałam stresy życiowe namiętnie tłukąc młotkiem w orzechy. Dobra terapia polecam ;) Następnego dnia upiekłam ciasto a znów następnego wykończyłam. Najlepsze było to, że robiąc zakupy przez internet zamówiłam za małą puszkę brzoskwiń. Dziecko wyratowało mnie z opresji całe szczęście i kupiło(...)dużą puszkę. Składniki na korę dębową: Ciasto: * 8 białek * 3 żółtka * 20 dkg cukru * 20 dkg orzechów drobno posiekanych, bądź zmielonych * 10 dkg wiórek kokosowych * 10 dkg rodzynek * 1 łyżka mąki pszennej *  łyżka proszku do pieczenia Co do mielenia orzechów wzięłam się na sposób. Zawsze zamęczałam młynek do kawy albo wałek do ciasta. Tym razem użyłam maszynki do siekania

Pieprzyć z Fantazją
Orzeszki. 278

posiekane masło/margarynę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię do pieczenia orzeszków. Kiedy jest dobrze rozgrzana układamy w niej nasze przygotowane wcześniej kawałki ciasta zamykamy i pieczemy na małym ogniu co chwilę(...)pozbawiamy nadprogramowego ciasta dookoła. Najlepiej robić to delikatnie nożem. W garnku umieszczamy 200 g masła/margaryny, pół szkl mleka, cukier, kakao, aromat. Doprowadzamy do wrzenia mieszając. Dodajemy mleko w proszku i za pomocą miksera mieszamy wszystko ze sobą na gładką jednolitą masę.  Każdą połówkę naszego orzeszka wypełniamy masą lub nutellą i wkładamy do środka 1 orzech laskowy. Sklejamy

Malinowe Pocałunki
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 310

Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie łyżki(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich 6 białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 200 g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Sposób

Różne smaki w kuchni
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 655

Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C  źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich 6 białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 200 g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej

Słodkości i nie tylko
Bułki z nerkowcami - najlepsze 161

Przez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę płynów i drobno piekane orzechy, wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 904

budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka(...)zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM ). Biszkopt II: 6. Wszystko dokładnie przygotowujemy, jak przy „biszkopcie I”, tylko wraz z mąką dodajemy orzechy i rodzynki. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg

Mała Cukierenka
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2616

budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka(...)zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM ). Biszkopt II: 6. Wszystko dokładnie przygotowujemy, jak przy „biszkopcie I”, tylko wraz z mąką dodajemy orzechy i rodzynki. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg

Mała Cukierenka
Ciasto czekoladowo-dyniowe 113

dynię kochają i dla tych , którzy nie do końca ją lubią zapraszam na pyszne mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem dyni. Dynia jest mało wyczuwalna w smaku, co sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto czekoladowo-dyniowe Składniki 100 g orzechów laskowych mielonych 100 g orzechów włoskich mielonych 1 łyżka spirytusu 200 g dyni startej na tarce(...)końcu spirytus. Całość miksujemy i dodajemy startą dynię, a po chwili orzechy wymieszane z mąką i cynamonem. Białka ubijamy na sztywno w oddzielnej misce ze szczyptą soli. 2 łyżki piany dodajemy do masy i delikatnie miksujemy, a po chwili dodajemy resztę piany i już całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia

To co lubię - gotuję i polecam
Świąteczne ciasto z białek 241

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki kandyzowanego imbiru 1/2 szklanki świeżej żurawiny 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki orzechów laskowych Sposób przygotowania ciasta z białek: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy do wcześniej ubitych białek - mieszamy razem(...)dodatkiem oleju. Czekoladę, imbir i orzechy kroimy na drobne kawałki dodajemy do wcześniej wymieszanych składników razem z żurawiną. Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Studzimy w formie. Smacznego! Inne świąteczne przepisy znajdziecie

Słodkie Przyjemności
Szarlotka sypana z orzechami. 164

Pamiętacie szarlotkę z bułki tartej ? Przepis nieco zmodyfikowałam dodając mielone orzechy i okazało się, że to jest to! Pyszne, chrupiące, orzechowe ciasto, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Mmm... Pycha!!! Składniki na szarlotkę sypaną z orzechami na tortownicę o średnicy 28cm 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku(...)składników wysypujemy na blaszkę, na nie ścieramy 1/3 porcji margaryny, następnie wykładamy masę jabłkową. Do pozostałych suchych składników dodajemy dodatkowe orzechy, mieszamy i równomiernie rozsypujemy na masie jabłkowej. Resztę margaryny ścieramy i równomiernie rozkładamy na wierzchu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Po tym czasie ciasto jest gotowe. Najlepiej podawać

Rozpustne gotowanie
Chleb orzechowy 173

koniec dodać oliwę/olej. Jak ciasto będzie już jednolite dodać do niego rozdrobnione orzechy (ja je wcześniej stostowałam na patelni) i całość jeszcze chwilę wyrobić aby orzechy równomiernie rozłożyły się w cieście. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Po wyrośnięciu uformować dwa małe bochenki i zrobić w środku otwory lub jak ja włożyć

UgotujmyTo.pl