ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:152/988)

Świąteczne ciasto makowe 149

jajek  15 dag mąki pszennej 15 dag cukru Masa: 3/4 kostki masła  1 łyżka śmietany  2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 7 dag orzechów włoskich Dodatkowo: bakalie nasączone alkoholem   Ciasto makowe:  Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem,  po czym dodajemy żółtka.  Dokładnie ucieramy na puch.  Powoli dodajemy(...)spodzie. Masa : Orzechy mielimy.  Masło ucieramy.  Następnie dokładamy do niego śmietanę,   cukier i żółtko.  Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe. Dodatkowo: Bakalie nasączone alkoholem wykładamy na masę orzechową.  Bakalie pozostały mi z nalewki bożonarodzeniowej.     Smacznego

Pyszności Słodkości
Naleśniki z dżemem i orzechami oraz sosem czekoladowym + film 138

polecam do wypróbowania to proste, nie wymagające zdolności kulinarnych przepyszne danie.     składniki na około 10 porcji nadzienie 5 łyżek dżemu morelowego 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich skórka starta z 1 cytryny ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka rozpuszczonego masła sos czekoladowy(...)tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki kakao 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1 łyżka masła 1 łyżka cukru przepis nadzienie W małej miseczce umieszczamy posiekane orzechy, dodajemy dżem oraz startą skórkę z cytryny i całość dokładnie razem łaczymy. ciasto Do miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, oraz olej i rozpuszczone ( wystudzone ) masło, wszystko miksujemy aż otrzymamy

Smakowite Dania
Ciasto jabłkowe z bakaliami 177

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe ciasto z dodatkiem jabłek, rodzynek i orzechów. Wierzch polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujemy do jego zrobienia nawet miksera. Często gości na moim stole. Polecam. Post Ciasto jabłkowe z bakaliami pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Murzynek 99

wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać wystudzoną masę czekoladową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i również delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników i otrzymania gładkiego, bezgrudkowego ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28x9 cm lub 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać.  Piec przez około 45 minut w temperaturze(...)oraz mleko. Wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji ( uwaga: polewy nie gotujemy! ). Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki mleka i wymieszać. Gotową polewą polać wystudzone ciasto. Można posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.  Smacznego

Opowieści z piekarnika
Szarlotka w kruchym cieście z orzechami, rodzynkami i żurawiną 144

masła (zimne, z lodówki) 160 g gęstej śmietany (zimnej) 4 żółtka garść rodzynek garść żurawiny garść orzechów kilka biszkoptów 1 jajko (do posmarowania) Ponadto: tłuszcz do wysmarowania boków tortownicy 1 łyżka bułki tartej do obsypania boków tortownicy 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiałam do miski. Wymieszałam. Dodałam pokrojone na kawałeczki(...)wyjęłam z piekarnika żeby chwilę przestygło. Biszkoptami obsypałam wystudzony spód tortownicy. Jabłka odcedziłam z soku. Wsypałam odciśnięte rodzynki i żurawinę. Wymieszałam. Przełożyłam do tortownicy. Na wierzchu rozsypałam orzechy. Drugi, mniejszy kawałek ciasta rozwałkowałam dokładnie wielkości średnicy tortownicy i przeniosłam na wału wprost do tortownicy. Wyrównałam brzegi i lekko docisnęłam. Jajko roztrzepałam rózgą i   za pomocą pędzelka rozsmarowałam na wierchu

Kuchnia u Krysi
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 139

dodatkowo 3 łyżki zrumienionych i posiekanych orzechów laskowych do dekoracji Do miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia(...)Piekarnik nagrzać do 160  ° C , ciasto piec 35 min, do zrumienienia. Ostudzić. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Delikatnie ostudzić i wyłożyć na ciasto. Udekorować posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce

Atlas Smaków
Wilgotny sernik z mlekiem skondensowanym, orzechami i krówkami 1042

rondelka.\r","Rozpuszczamy ca\u0142y czas mieszaj\u0105c.\r","Na koniec dodajemy orzeszki i dok\u0142adnie mieszamy.\r","Wyk\u0142adamy mas\u0119 na wierzch upieczonego ciasta.\r"]} Drukuj Wilgotny sernik z mlekiem skondensowanym, orzechami i krówkami Składniki Spód: 75g masła 250g herbatników ( u mnie pełnoziarniste) Masa 900 g sera białego mielonego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego 4 jajka 2 łyżki(...)koniec dodajemy orzeszki i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na wierzch upieczonego ciasta. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/wilgotny-sernik-mlekiem-skondensowanym-orzechami-krowkami/ MieszamWGarnku Artykuł Wilgotny sernik z mlekiem skondensowanym, orzechami i krówkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pyszna czekoladowa tarta z orzechami laskowymi 127

bardziej tłuste ciasto na poprawę humoru ale się opanowałam :)   Życzę Wam wszystkiego najlepszego :) udanej zabawy sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego Roku :)  Składniki :  Na ciasto : 1 szklanka mąki  1/4 szklanki upieczonych orzechów laskowych 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć) 1 duże jajko  masło ok 100 g lub 50 g jogurtu naturalnego 1/4 szklanki ksylitolu lub cukru(...)czekoladę, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do zagotowania, można dodać ewentualnie trochę cukru lub ksylitolu, dodajemy pod koniec łyżeczkę ekstraktu waniliowego. 5. Wylewamy czekoladową masę na upieczone ciasto i posypujemy pokrojonymi na pół orzechami, odstawiamy w chłodne miejsce, na ok 1 godzinę.  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Przekładane ciasto miodowo - orzechowe 179

Już teraz wiem, że pojawi się u mnie na Wielkanocnym stole :) Placki miodowe przełożone kremem, do tego dżem wiśniowy, masa kajmakowa i pyszne, karmelowe orzechy na wierzchu... czy trzeba więcej pisać? :)   Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu ( klik )  Składniki: Ciasto miodowe: 600 g mąki 250 g masła lub margaryny 200 g cukru pudru  2 jajka(...)dżemem wiśniowym a następnie nakładamy krem budyniowy. Przykrywamy drugim plackiem, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową. Całość przykrywamy trzecim plackiem z orzechami. Lekko dociskamy i odstawiamy najlepiej na całą noc. Wówczas placki zmiękną i nie będzie problemów z krojeniem ciasta. A oto kolejna testowana przeze mnie kawa. Tym razem rozpuszczalna, o smaku orzeszków archaidowych. Sama kawa jest w smaku lekko kwaskowata

My simple kitchen
Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami 181

sztuk Ciasto: Ok 500g mąki 1 szklanka gorącego mleka 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: 200g mielonego maku 300ml mleka ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek płynnego miodu Dodatkowo: Wiórki masła Prażone płatki migdałów Sposób przygotowania Ciasto: W przesianej mące robimy dołek. Dajemy sól i powoli wlewamy mleko cały czas siekając wszystko nożem. Na końcu dodajemy roztrzepane jajko. Ciasto dokładnie(...)minut, pod szklanym naczyniem, by odpoczęło. Farsz: Mak zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie solidnie odciskamy z nadmiaru płynu, łączymy z orzechami i miodem.  Przygotowanie: Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm. Wycinamy szklaneczką kółka, nakładamy farsz i mocno sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie, a jeszcze ciepłe łączymy z wiórkami masła. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto orzechowo-czekoladowe 246

dlaczego by nie zrobić go właśnie na Święta? Przecież łączy w sobie wszystko to, co lubię ja i moi bliscy. Cudowne orzechy, których drobinki tak przyjemnie chrupią, czekoladę, którą uwielbiam i Amaretto, które sprawia, że zwykłe ciasto staje się wyjątkowe. Poza tym doszukałam się jeszcze jednej zalety tego wypieku, a mianowicie: jego   rozmiaru. To, że jest nieduże sprawia(...)nadzieję, że takie argumenty do Was trafiają i że może właśnie ktoś z Was skusi się i moje orzechowe ciasto przygotuje na te wyjątkowe Święta. Ciasto orzechowo-czekoladowe Składniki: 120 g mielonych orzechów 100 g drobno posiekanej czekolady 100 g cukru 5 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki Amaretto Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła

Przysmaki Karolki
Pyszne pierniczki last minut z lukrem 121

pyszne pierniczki last minut z lukrem. To idealny przepis dla spóźnialskich, zapracowanych i dla tych, którzy w ostatniej chwili przypomną sobie, że przecież trzeba upiec pierniczki na święta. Ciasto nie wymaga leżakowania ani dojrzewania, można je zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Bez wałkowania, bez wykrawania, w parę minut nasz dom będzie pięknie pachniał świętami. Potem wystarczy je tylko polukrować(...)mieszamy. Następnie dodajemy przesianą wraz z sodą i solą mąkę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy.  Z ciasta formujemy kulę, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30- 60 minut. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki o wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki (gdyby ciasto kleiło się do rąk, podsypujemy mąką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem

Kulinarne przygody Gatity
Metrowiec 229

ciasta. Porządnie chłodzimy. Polewa: Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy na małym ogniu i mieszamy, aż do połączenia. Polewa powinna się niemal zagotować. Odstawiamy do przestudzenia. Polewamy na wierzchu ciasta. Wierzch możemy przybrać np. orzechami lub wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto kroimy na kawałki pod kątem obejmującym ok. 3-4 kromki – wtedy widoczne będą wszystkie warstwy. Wpis zawiera lokowanie produktów "Ze Świata

Poezja smaku
Kruszonkowe ciasto z rabarbarem 149

niskiego typu lub bezglutenową. Kruche i półkruche ciasto z mąki ciężkiej, grubego przemiału często wychodzi bardzo suche. Jeśli robicie z mąki bezglutenowej, dodajcie mąkę kukurydzianą, aby nadała ciastu elastyczności. Odradzam mąki z orzechów, bo te sprawiają, że ciasto bardzo mocno się kruszy, tak w trakcie przygotowania ciasta, jak i po jego upieczeniu.   Kruszonkowe ciasto z rabarbarem Danie Ciasto Kuchnia

Kucharzyca
Banoffee 180

serka mascarpone – 200g śmietanki 36 % – 1,5 łyżki cukru pudru – gorzka czekolada lub kakao do posypania – garść orzechów włoskich Przygotowanie: Przygotowujemy masę kajmakową. Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do wody i gotujemy przez 2h. (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Ostudzić. Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę). Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę(...)piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy z piekarnika. Na tak podpieczone ciasto wykładamy pokrojone orzechy i wylewamy ostudzony kajmak. Następnie układamy pokrojone w plasterki 3 banany. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy serek mascarpone. Wykładamy śmietanę na banany. Dekorujemy

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania