ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:146/988)

Tarta mocno czekoladowa z daktylami 152

kruche ciasto masę czekoladową wylałam, do której pokrojone daktyle dodałam. 😊 Orzechami włoskimi ozdobiłam i do zastygnięcia w chłodne miejsce pozostawiłam.  Dwie łyżki cukru  trzcinowego tylko do ciasta dodałam, a dzięki  daktylom słodki smak tarty uzyskałam. 🍰🍹 Jeśli takie smaki lubicie to z łatwością tą tartę zrobicie. 😉💛🎉 Prosta jest do przygotowania, a sama słodycz jest z jej smakowania. Składniki(...)trzcinowego, opcjonalnie 3 -4 łyżki zimnej wody, masa: 300 g gorzkiej czekolady 70% cacao, 200 g słodkiej śmietanki 30%, 30 g masła, 200 g suszonych daktyli, garść orzechów włoskich do dekoracji. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę.  Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki

Moniki Smakołyki
Tureckie ciasto z suszonymi figami i orzechami 238

Puszyste, tureckie ciasto z suszonymi figami i orzechami. Smakuje doskonale. Jest wilgotne, aromatyczne i delikatne. Miks smaków - to tutaj bakalie mieszają się z cynamonem, razem smakując cudownie. Łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam :) PS Polecam stronę http://gieciewalcowanie.pl/  - profesjonalna, plastyczna obróbka metali w technologii CNC. Szeroko pojęta obróbka metali, różnymi technikami :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu(...)Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i wymieszać łyżką, dodać orzechy i mieszankę z figami, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 20 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-65 minut, w połowie pieczenia wierzch

Domowa cukiernia Ewy
śmietanowy zawijaniec z masą orzechowo-kakaową 170

kawki Zawijane ciasto drożdżowe na bazie śmietany w masą kakaowo-orzechową :-) Polecam SKŁADNIKI CIASTO -50g drożdży świeżych -3/4 szkl cukru (szklanka 250ml) -3 szklanki mąki pszennej -250 ml śmietany 18%  -łyżka cukru waniliowego -50g masła -2 jajka MASA -100g zmielonych orzechów włoskich -2 czubate łyżki kakao -125ml mleka -5 łyżek cukru Drożdże kruszymy(...)minut. MASA *jest bardzo podobna do tej jaką można znaleźć w kupnych drożdżówkach z masą kakaową  Mleko, cukier i kakao dajemy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy orzechy-mieszamy. Studzimy. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy go zimną masą. Zwijamy jak roladę. Następnie kroimy ją wzdłuż, zostawiając  kawałek nie przekrojony. Następnie zawijamy jak na zdjęciu. Smarujemy jajkiem i pieczemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Trójkątne ciasteczka z orzechami 175

cukru waniliowego 200 g zmielonych orzechów laskowych 200 g posiekanych orzechów laskowych 4 łyżki drzemy z brzoskwini 150 g ciemnej czekolady Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i dodajemy 130 g masła, 130 g cukru, proszek do pieczenia i dwa jajka. Całość wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut(...)orzechową, w tym celu roztapiamy w garnku pozostałe 200 g masła. Dodajemy cukier, oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy i 4 łyżki zimnej wody. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się wymieszają i ładnie skleją. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego i rozsmarowujemy

KasiaiKrzysiu.pl
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1158

pieczenia, 4 łyżki śmietany 12%.  Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa:  250g maku mielonego (użyłam BackMit),  2 żółtka,  1/2 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny(...)olejku migdałowego. Mak sparzyć wrzącym mlekiem. Dodać żółtka utarte z cukrem, margarynę, miód oraz olejek migdałowy.  Całość dokładnie zmiksować i odstawić do ostygnięcia. Masa orzechowa:  350g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),  1/2 szklanki mleka,  3/4 szklanki cukru, łyżka margaryny. Mleko zagotować, dodać cukier oraz margarynę. Mieszać, aż się rozpuści. Gorącym mlekiem zalać orzechy.  Dokładnie wymieszać

Z miłości do słodkości
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 191

Dziś na blogu zapachniało w końcu świętami. A to za sprawą przepisu na pyszne ciasto z gruszkami, daktylami i orzechami, które zapewniam, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil. Jest słodkie, puszyste i wilgotne, szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka(...)imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami. Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut, po tym czasie przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, piecz kolejne 25-30 minut

karmelowy
Rurki ze śmietaną z nutą orzecha włoskiego 136

Rurki ze śmietaną z nutą orzecha włoskiego Składniki: ciasto: - 166g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 66g margaryny roślinnej - 83g śmietana 18% - cukier waniliowy 8g - 1 łyżeczka cukru   śmietana orzechowa: - 165ml śmietanki 30% - 2 łyżki tartych orzechów włoskich (u mnie Backmit) - 1 łyżeczka cukru pudru - 10g śmietana-żel (u mnie to było pół opakowania) dodatki: - cukier do obtaczania Przygotowanie(...)osiągnięcia gęstej śmietany. Dodaję tarte orzechy i miksuję jeszcze chwileczkę. Gotową masę odkładam do lodówki. Wyjmuję upieczone rurki i pozostawiam do ostygnięcia. Gdy są jeszcze ciepłe, ściągam z foremek. A gdy ostygną całkowicie, to nadziewam rurki gotową bitą śmietaną. Ja użyłam do tego specjalnego trójkątnego woreczka. I gotowe. Wypiek bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . Piekłam razem

Kuchnia co dnia
Ciastka pełnoziarniste bez cukru 157

namiastki słodyczy, możecie dodać posiekaną drobno dobrej jakości czekoladę. W przepisie liczą się proporcje, jednak jeśli czegoś nie macie, to nie panikujcie. Dążcie po prostu do odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie macie orzechów włoskich? Nic strasznego, dodajcie więcej innych bakalii lub dosypcie trochę mąki. Możecie użyć dowolnych bakalii, byle pi razy drzwi, mieściły się one w tych 200 g. Ja użyłam(...)pieczenia 200 g masła 200 gram bakalii (daktyle, żurawina, pestki dyni, siemię lniane, pestki słonecznika) 50 g mielonych orzechów włoskich 2 jajka szczypta soli Sposób przygotowania Mąkę wysypać na stolnicę. Zimne masło posiekać i dodać jajka oraz bakalie i sól. Zagnieść ciasto. Urywać kawałki ciasta i rozpłaszczać je w dłoniach. Kłaść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Mieszam w Garnku
Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami 119

drobno), wsypać do masy bananowej. Dodać mąkę, proszek, płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, śliwki pokroić, wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste. Blachę wyłozyć papierem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić zwilżonymi dłońmi), spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 17-20 minut

Obiad gotowy
Szybkie ciasteczka z tahini 115

użyć po prostu wiórków kokosowych). Następnie do mąki dodaj tahini oraz kila kropel olejku migdałowego. Składniki dokładnie wymieszaj, aby dobrze się połączyły i powstało zwarte ciasto. Z ciasta uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego. Podobnie postępuj z pozostałym ciastem. Potem każdą z nich rozpłaszcz, otocz w sezamie i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz ok. 15 minut

365 dni dookoła kuchni
ZBIÓR PRZEPISÓW NA CIASTA NA ŚWIĘTA 123

zdaniem można przygotować na świąteczny stół.  Orzechowiec http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/11/orzechowiec.html Szybki piernik "last minute" z powidłami śliwkowymi http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/10/szybki-wilgotny-piernik-last-minute-z.html Ciasto z masą krówkową, śmietaną i orzechami http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/04/ciasto-z-masa-krowkowa-smietana-i.html Ciasto Snickers http://www.zrobtosmacznie.pl/2016/11/ciasto-snickers_5.html Ciasto 3 bit http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/ciasto-3-bit.html Malinowa chmurka na biszkoptach http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/06/malinowa-chmurka-z-beza-na-poduznych.html Ciasto "palce lizać" http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/05/ciasto-palce-lizac.html Raffaello na biszkopcie http://www.zrobtosmacznie.pl

Zrób to smacznie
Jabłecznik z karmelem 183

orzechów włoskich puszka masy krówkowej 3 kwadratowe wafle Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać resztę składników ciasta. Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Orzechy i jabłka wymieszać z ciastem. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Wafle dociąć w ten sposób aby pasowały do wielkości ciasta, posmarować grubo masą

Smakołyki Asi
Ciasteczka z mandarynkami 152

nerkowców dodatkowo: 80 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać, wymieszać ze skórką z mandarynek i drobno posiekanymi orzechami. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kulki nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z Myszką Miki 155

rzadkie, bo córcia w międzyczasie podkradła 2 kawałki ;) przez co uszy mi koślawe wyszły.... :/ Do foremek na babeczki nałożyć po 1 łyżce jasnego ciasta. Z ciemnego ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na białe ciasto. Następnie uformować cienki wałek i zwinąć go w wianuszek i położyć na kulce, która będzie głową myszki Miki. Następnie wszystkie główki pokryć

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania