ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:146/988)

Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA! 153

kombinujecie. Nie radze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam.  To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego smaku i chrupkości. Z jednego smaku jabłek z cynamonem, robi nam się aż 3 i efekt tego jest oszałamiający(...)spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy na ciasto. 4. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z soku, mieszamy z cynamonem i wykładamy na orzechy. 5. Białka

zdrowo i aktywnie
Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA! 207

kombinujecie. Nie radze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam.  To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego smaku i chrupkości. Z jednego smaku jabłek z cynamonem, robi nam się aż 3 i efekt tego jest oszałamiający(...)spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy na ciasto. 4. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z soku, mieszamy z cynamonem i wykładamy na orzechy. 5. Białka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Szarlotka orzechowo rumowa z słonym karmelem 184

Dzisiaj mam dla was nie lada delicje, jeśli chodzi o wszystkie ciasta z jabłkami. Miękkie puszyste i mega aromatyczne  ciasto biszkoptowe, z dużą dozą orzechów włoskich oraz sosem karmelowym  z solą morską. Osobiście bardzo lubię ciasta z jabłkami, choć nie często je przygotowuję. To chyba dopiero drugi przepis na szarlotkę, więc obiecuję że zacznę publikować ich więcej(...)jajka ciągle ucierając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać wraz z tartymi orzechami włoskimi. Mąkę naprzemiennie dodawać do masy jajecznej wraz z śmietaną i rumem.  4. Masę przelać do prostokątnej formy, a na masie równomiernie ułożyć jabłka w karmelu. Ciasto pieczemy w 200 st C przez 35-45 minut.  5. Przygotowujemy słony karmel. Cukier wsypujemy

vaniliowoczekoladowa
Ciasto marchewkowe bezglutenowe 267

marchewkowe , marchewkowe brownie (wegańskie), czas na opcję bezglutenową, meeega pyszną. Ciasto jest puszyste, wilgotne i zdrowe, bo słodzone ksylitolem. Rewelacyjnie komponuje się z roślinnym mascarpone - na bazie orzechów nerkowca. Ponadto zaletą ciasta jest łatwość i szybkość jego wykonania, jest tanie i na pewno macie wszystkie składniki pod ręką :) Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): 4-5 jajek (4 duże(...)wmieszać tartą marchewkę. W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche. Połączyć dokładnie zawartość obu misek, następnie przełożyć ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec ok. 30 min. w temp. 180 ° C - do suchego patyczka. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Mascaropne z orzechów nerkowca: Odsączone nerkowce włożyć do naczynia blendera, dodać mleko roślinne i miksować do uzyskania aksamitnej konsystencji. Następnie

Domowa Cookierenka Agi
Naleśniki owsiane z musem jabłkowym 252

inne - zdrowsze - naleśniki i z nieco innym niż zwykle farszem i wymyśliłam takie: naleśniki owsiane z mąki razowej z musem jabłkowym z karmelizowanymi  orzechami Muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowały  :) SKŁADNIKI   Ciasto: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki mąki razowej 2/3 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta soli olej do smażenia Nadzienie 1 słoiczek musu(...)ciasta. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na średniej patelni z obu stron na złoty kolor - trochę dłużej niż tradycyjne naleśniki. Jeśli ciasto za bardzo  zgęstnieje - dodajemy trochę mleka. Karmelizowane orzechy siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Smarujemy nadzieniem i składamy naleśniki. Oprószamy cukrem pudrem

Moje Kuchenne Rewelacje
Mazurek bakaliowy 202

Mazurek bakaliowy to ciasto przepełnione suszonymi owocami i orzechami. Bakalie są tutaj najbardziej wyczuwalne, więc odpowiednio dobierając ich rodzaj, możecie sterować smakiem wypieku. Całość udekorowałam pomarańczowym lukrem, a także dodatkową porcją bakalii. Mazurek przygotowałam w formie o wymiarach 28x27cm . Mazurek bakaliowy Składniki: CIASTO 150g mąki 125g masła 75g cukru pudru 3 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy 2/3 łyżeczki proszku(...)sokiem grzbietem łyżki, do uzyskania gładkiego i dość gęstego lukru (w razie potrzeby można dodać nieco więcej cukru lub soku) - gęsty lukier rozsmarować na ostudzonym cieście, na lukrze w odstępach od siebie poukładać orzechy włoskie i kawałki owoców suszonych (lub inne bakalie) - udekorowany mazurek pozostawić do zastygnięcia lukru, dopiero wtedy kroić - przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 395

wykonania napisu (opcjonalnie) Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ananasa kroimy w małą kostkę. Orzechy i żurawinę siekamy dość drobno. (Jeśli nie pokroimy ananasa, żurawiny i orzechów wystarczająco drobno, to później ciasto nie będzie się dobrze kroić, a przekrojenie go wzdłuż może okazać się wręcz niemożliwe.) Następnie wszystkie składniki: marchew, ananasa, orzechy, żurawinę, mąkę, cukier, jajka, olej, przyprawę do piernika(...)ozdabiamy wyciskając szprycą podłużne kształty, zaczynając u dołu i kierując końcówkę równiutko do samej góry ciasta. I tak dookoła całego ciasta. Następnie brzeg tortu ozdabiamy rozetkami, falami i znów rozetkami z kremu oraz żurawiną w czekoladzie, a boki połówkami orzechów. Na koniec można dodać napis. Ja wykonałam go z plastycznej czekolady i przy krojeniu niestety nie trzymał się podłoża, dlatego

Ratunku obiad
Tort cukiniowo-czekoladowy 121

czekoladowy . Cukinia i w tym wypieku potwierdziła, że bardzo dobrze nadaje się do ciast i dobrze odnajduje się także w bardziej złożonych kombinacjach. Składniki na tort cukiniowo-czekoladowy Ciasto: 300 g cukinii 250 g cukru 4 jajka 120 ml oleju 250 g mąki 50 g orzechów włoskich 50 gorzkiej czekolady 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło(...)dużych oczkach. Czekoladę posiekać nożem na grube kawałki, orzechy zmielić. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie miksując, stopniowo dolewać olej. Do masy jajecznej przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukinię, czekoladę, orzechy oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciasto wlać do formy, piec z termoobiegiem 40 minut

niecodziennikpary
Chleb marchwiowy. Listopadowa piekarnia 174

Listopadowej piekarni.  Świetny wybór, bo to smaczna odmiana dla chleba powszedniego. Wyjątkowo smaczny i kolorowy, o cudownie pachnącym miąższu z wielkimi dziurami. Lekko słodki słodyczą rodzynek, a orzechy nadają mu chrupkiej tekstury. Chlebek bardzo prosty do przygotowania. Jedyną trudność może stanowić dość lużna jego konsystencja. Dlatego jednak lepiej umieścić chlebek do wyrastania w ściereczce, ale w misce, a później(...)szklanki orzechó włoskich 1 łyżeczka nasion kminku Wykonanie: w misce wymieszaj mąkę ( u mnie orkiszowa 630), sól, drożdże i dodaj sok. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Dodaj rodzynki i orzechy (posiekałam), wymieszaj, aż do połączenia z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki, a ciasto podwoi objęrość. Trwa to 12-18 godzin hojnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczne ciasto makowe 195

jajek  15 dag mąki pszennej 15 dag cukru Masa: 3/4 kostki masła  1 łyżka śmietany  2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 7 dag orzechów włoskich Dodatkowo: bakalie nasączone alkoholem   Ciasto makowe:  Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem,  po czym dodajemy żółtka.  Dokładnie ucieramy na puch.  Powoli dodajemy(...)spodzie. Masa : Orzechy mielimy.  Masło ucieramy.  Następnie dokładamy do niego śmietanę,   cukier i żółtko.  Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe. Dodatkowo: Bakalie nasączone alkoholem wykładamy na masę orzechową.  Bakalie pozostały mi z nalewki bożonarodzeniowej.     Smacznego

Pyszności Słodkości
Naleśniki z dżemem i orzechami oraz sosem czekoladowym + film 189

polecam do wypróbowania to proste, nie wymagające zdolności kulinarnych przepyszne danie.     składniki na około 10 porcji nadzienie 5 łyżek dżemu morelowego 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich skórka starta z 1 cytryny ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka rozpuszczonego masła sos czekoladowy(...)tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki kakao 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1 łyżka masła 1 łyżka cukru przepis nadzienie W małej miseczce umieszczamy posiekane orzechy, dodajemy dżem oraz startą skórkę z cytryny i całość dokładnie razem łaczymy. ciasto Do miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, oraz olej i rozpuszczone ( wystudzone ) masło, wszystko miksujemy aż otrzymamy

Smakowite Dania
Ciasto jabłkowe z bakaliami 219

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe ciasto z dodatkiem jabłek, rodzynek i orzechów. Wierzch polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujemy do jego zrobienia nawet miksera. Często gości na moim stole. Polecam. Post Ciasto jabłkowe z bakaliami pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Murzynek 149

wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać wystudzoną masę czekoladową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i również delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników i otrzymania gładkiego, bezgrudkowego ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28x9 cm lub 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać.  Piec przez około 45 minut w temperaturze(...)oraz mleko. Wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji ( uwaga: polewy nie gotujemy! ). Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki mleka i wymieszać. Gotową polewą polać wystudzone ciasto. Można posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.  Smacznego

Opowieści z piekarnika
Szarlotka w kruchym cieście z orzechami, rodzynkami i żurawiną 198

masła (zimne, z lodówki) 160 g gęstej śmietany (zimnej) 4 żółtka garść rodzynek garść żurawiny garść orzechów kilka biszkoptów 1 jajko (do posmarowania) Ponadto: tłuszcz do wysmarowania boków tortownicy 1 łyżka bułki tartej do obsypania boków tortownicy 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiałam do miski. Wymieszałam. Dodałam pokrojone na kawałeczki(...)wyjęłam z piekarnika żeby chwilę przestygło. Biszkoptami obsypałam wystudzony spód tortownicy. Jabłka odcedziłam z soku. Wsypałam odciśnięte rodzynki i żurawinę. Wymieszałam. Przełożyłam do tortownicy. Na wierzchu rozsypałam orzechy. Drugi, mniejszy kawałek ciasta rozwałkowałam dokładnie wielkości średnicy tortownicy i przeniosłam na wału wprost do tortownicy. Wyrównałam brzegi i lekko docisnęłam. Jajko roztrzepałam rózgą i   za pomocą pędzelka rozsmarowałam na wierchu

Kuchnia u Krysi
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 179

dodatkowo 3 łyżki zrumienionych i posiekanych orzechów laskowych do dekoracji Do miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia(...)Piekarnik nagrzać do 160  ° C , ciasto piec 35 min, do zrumienienia. Ostudzić. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Delikatnie ostudzić i wyłożyć na ciasto. Udekorować posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce

Atlas Smaków