ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:155/988)

Orzechowa szarlotka 164

niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna. Przepis ciutkę zmieniony od   Dorotki ) Składniki na orzechowe kruche ciasto: 250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka z migdałów ze skórką) 200 g mąki 200 g zimnego masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżki   bułki tartej   3 białka   80 g drobnego cukru do wypieków   1 łyżka mąki ziemniaczanej  Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi

Mia Cucina Sofieta
MÓJ DOMOWY ORZECHOWIEC 165

przełożenia: ********************************* 1 szkl.cukru 6 białek 1 op.krmu typu karpatka 1 słoik powideł sliwkowych(250g) 20 dag.łuskanych orzechów włoskich 100 g.wódki polewa czekoladowa na wierzch i orzechy ziemne **********************************************************  Zagniatamy ciasto na stolnicy,dzielimy je na pół i wykładamy nim dwie blaszki tej samej wielkości 26x38cm.Ciasto smarujemy po połowie powidłami sliwkowymi i posypujemy po 10 dag.na każdy placwk orzechami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kajmakowe Ciasteczka Z Orzechami I Czekoladą 155

proszkiem do pieczenia, orzechy i czekoladę i mieszamy całość, zagniatając ciasto. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 4. Odrywamy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, następnie tłuczkiem odciskami wzorek na ciastku.  5. Ciastka pieczemy w 180 stop przez 15-18 minut. Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl

Gotowanie...to proste !
Bananowy sernik z jagodową polewą (na twarogu) 170

można dodać również jajka i… baza do sernika gotowa. Prosto, szybko i bez problemu. Robot ułatwia mi przygotowywanie wielu ciast. Można w nim ubijać białka, rozdrabniać orzechy, a nawet mieszać ciasta drożdżowe. Już niedługo na blogu podzielę się z Wami przepisem na pyszną drożdżówkę z owocami lub serem. Którą wolicie? A wracając do przepisu na bananowy sernik z jagodową

Słodkie okruszki
CIASTECZKA PIEGUSKI PAJĄCZKI 112

ucierania stopniowo dodajemy mleko i   roztrzepane jajka, następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy czekoladę, posiekane orzechy i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( ja użyłam łyżki do lodów), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy ponieważ ciastka  sporo rosną podczas pieczenia, następnie spłaszczamy

Słodkie zapomnienie
Wielkanocne gniazdko kokosowe 137

misce ucieramy jaja z cukrem i masłem, następnie cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe i na koniec wiórki kokosowe. Jak ciasto będzie gotowe dodaj orzechy i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą.  Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
ciasto marchewkowe z nutą kokosa (raw) 153

mieszamy, a następnie przekładamy do aluminiowej formy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub zamrażarki (na dwie godziny) . *Dodatkowo: Gotowe ciasto polewamy rzadkim mlekiem kokosowym i posypujemy orzechami włoskimi. Przepis na ciasto zgłosiłam do  konkursu , więc jeśli chcecie mi pomóc, możecie głosować klikając  tutaj  i "lajkując" zdjęcie

healthy dreams
CIASTECZKA Z JABŁKAMI I BAKALIAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 112

Proponuję dziś pyszne ,chrupiące, cynamonowe ciasteczka  nadziewane jabłkami i bakaliami. Składniki: płat ciasta francuskiego 2-3 szt. jabłek 10 szt. suszonych śliwek garść rodzynek koktajlowych garść orzechów włoskich/laskowych płaska łyżka cynamonu 3-5 szt. goździków łyżka miodu białko gorzka czekolada do posypania Jabłka umyłam,obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki. Podlałam(...)niewielką ilością wody i dusiłam,aż jabłka zmiękną. Pokroiłam suszone śliwki. Dodałam je wraz z rodzynkami do jabłek. Dodałam posiekane drobno orzechy. I łyżkę miodu. Wszystko wymieszałam,dusiłam  i w miarę potrzeby podlewałam wodą. Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części. Na każdą część nakładałam farsz. Zawijałam i formowałam ciasteczka.       Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka

potrawyregionalne
Orzeszki z kakaowym kremem 165

pudru 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukier puder oraz sodę przesiać do miski.Dodać masło, śmietanę, jajka i sól. Zagnieść ciasto. 2. Patelnię do orzechów posmarować olejem i nagrzać. Z zagniecionego ciasta uformować kulki i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. 3. Usmażone skorupki odstawić do wystygnięcia. 4. W garnku roztopić masło

A Ty Smakuj Mnie
Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji 175

skórka pomarańczowa) 200 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 buteleczka, polewa: czekolada mleczna lub gorzka 1,5 tabliczki, mleko 8-10 łyżek, dodatkowo: orzechy włoskie do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Jeżeli jest za suche- dodać kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce. Masa: Mak sparzyć i zemleć. Białka(...)palnik o małej mocy, przez cały czas czekoladę z mlekiem należy intensywnie mieszać, gdy czekolada całkowicie się rozpuści to garnek ściągamy z ognia. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Na polewie układamy połówki orzechów włoskich lub posypujemy posiekanymi orzechami

kulinarne odsłony pati
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 320

mleka 6 łyżek kaszy manny 200 g masła 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa orzechy włoskie Sposób przygotowania Miód z cukrem zagotować, cały czas mieszając. Gorącym miodem sparzyć mąkę i wymieszać , aby nie powstały grudki. Dodać jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować do wymiarów blachy na papierze do pieczenia. Piec(...)rozpuszczą i na sam koniec dodajemy margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , którra polewamy wierzch ciasta. Dodatkowo: Mielimy w blenderze 20 g orzechów włoskich . Zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi dekorujemy ciasto. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 425

mleka 6 łyżek kaszy mannej 200 g masła 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa orzechy włoskie Sposób przygotowania Miód z cukrem zagotowac, cały czas mieszając. Gorącym miodem sparzyc mąkę i wymieszac , aby nie powstały grudki. Dodac jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 części. Każdą rozwałkowac do wymiarów blachy na papierze do pieczenia. Piec(...)rozpuszczą i na sam koniec dodajemy margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , którra polewamy wierzch ciasta. Dodatkowo: Mielimy w blenderze 20 g orzechów włoskich . Zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi dekorujemy ciasto. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Sposób na smętne jabłka 147

pojęcia, ile ma wspólnego z Hiszpanią, i czy jakakolwiek Hiszpanka piekła kiedyś ciasto według podobnego przepisu.  Pokrojone w kostkę jabłka zanurzone w kakaowym cieście, z dodatkiem aromatycznego cynamonu i chrupiących orzechów, a całość zwieńczona odrobiną białej czekolady. Czyż nie brzmi kusząco...? Dla mnie zabrzmiało, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, więc raz dwa ciasto było(...)rumu, połączyć. Wsypać orzechy i jabłka razem z rumem, w którym się moczyły. Dokłądnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię łyżką. Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Szprycą lub łyżeczką ozdobić wierzch ciasta. Smacznego! W poniedziałek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gryczana focaccia bezglutenowa z orzechami 137

starożytnym bogom w ramach ofiary, a nikt nie chciałby zdenerwować bogów. Cały dowcip polega na tym, żeby nie przedobrzyć ze składnikami, dlatego max 2. U mnie oliwki i orzechy, oczywiście włoskie :) Ciasto zrobiłem gryczane na zakwasie według bardzo starej , tradycyjnej receptury. Składniki: - kasza gryczana niepalona - oliwki zielone - olej - orzechy włoskie Wykonanie: Kaszę gryczaną zalewamy wodą tak, żeby była ledwo przykryta

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 182

drożdżowe z jagodami i kruszonką, niezapomniany smak z dzieciństwa :) Ciasto wyszło wysokie, puszyste i mięciutkie. Kruszonce możemy nadać lekko orzechowy smak zamieniając połowę mąki na zmielone orzechy włoskie. Polecam!       Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką   Składniki na blaszkę 24x33cm:   Na ciasto: 0,5kg mąki pszennej 30g świeżych drożdży 80g cukru 250ml ciepłego mleka

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania