ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:151/988)

Rogaliki nadziewane masą orzechową 188

francuskiego. Jednak najlepsze w nich jest nadzienie - na pierwszy rzut oka wygląda jak czekolada, a w rzeczywistości są to zmielone orzechy i kakao. Jedne z najlepszych rogalików, jakie udało mi się upiec;) Polecam je nie tylko na Tłusty Czwartek... Ciasto: 200g mąki pszennej,  200g serka homogenizowanego waniliowego,  100g masła,   100g margaryny,  2 czubate łyżeczki cukru(...)100g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),  3 łyżki kakao,  80g cukru pudru, 50g masła,  białko,  cukier perlisty do posypania. Masło stopić, zmieszać z orzechami, kakao i cukrem pudrem. Ciasto podzielić na trzy porcje. Każdą rozwałkować na kształt koła. Ostrym nożem podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć łyżeczkę farszu i zwinąć, sklejając dokładnie końce. Delikatnie podwinąć rogi

Z miłości do słodkości
Bajaderki 194

formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki(...)kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kokosie, mielonych orzechach  lub migdałach

Ala piecze i gotuje
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 134

orzechów włoskich Dodatkowo: jajko lub masło do posmarowania rogalików Drożdże zasypujemy cukrem, zalewamy mlekiem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, do wyrośnięcia. Banany rozgniatamy widelcem. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy rozbełtane jajko, puree bananowe, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto(...)skórki jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy je do garnka, dodajemy cukier oraz masło. Smażymy do miękkości i odparowania soku z jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon oraz orzechy. Studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy na podsypanej lekko mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 kawałków (jakbyśmy kroili pizzę). Na każdy trójkącik wykładamy jabłkowe nadzienie. Zwijamy rogaliki. Rozkładamy

Smaki Na Talerzu
W biegu: tarta wyśmienita 286

pomidorów suszonych w oliwie 4 cebulki szalotki 1 pęczek pietruszki 1 mała garść orzechów włoskich 3 jajka 200ml śmietany 30% 1/4 małej łyżeczki proszkowanego czosnku odrobina chilli sól i pieprz do smaku ok. 10 dużych płatków parmezanu PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na spód tarty łączymy i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik(...)małe cząstki, cebulki w krążki, natkę pietruszki siekamy drobno. Mieszamy w misce razem z przyprawami. Wkładamy do lodówki na 10 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną i dodajemy pokruszone orzechy. Wyjmujemy upieczone ciasto, wykładamy nadzienie i zalewamy masą jajeczną, posypujemy płatkami parmezanu. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach (góra-dół), po pierwszych 10 minutach włączamy termoobieg. Smacznego

Kuchnia w biegu
Miodownik / Grysikowiec 252

delikatną masą z kaszy manny, której słodycz zostaje złamana konfiturą śliwkową, a całość zwieńcza masa kajmakowa oprószona kawałkami orzechów włoskich.  Już sam opis zachęca do sięgnięcia po kawałek tego tradycyjnego, idealnego w smaku ciasta. Polecam. Miodownik / Grysikowiec -Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (125 g) 2/3 szklanki cukru 2 duże żółtka (lub 3 małe) łyżeczka octu(...)szklanki cukru cukier waniliowy 12 łyżeczek grysiku (kaszki manny) 150 g masła konfitura śliwkowa (ok. 200 g) masa kajmakowa (ok. 200 g) ok. 150 g orzechów włoskich Miodownik / Grysikowiec - Sposób Przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 4 części.  Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy jedną

Słodka Strona
Wegański sernik bezglutenowy z nerkowców 166

konsystencję. Wzięłam się do dzieła i odniosłam sukces. Napiszę to od razu, jeśli nie masz blendera o sporej mocy, który jest w stanie zmiksować namoczone orzechy na gładki krem, to lepiej sobie odpuścić to ciasto. Bo efekt może być taki, że albo silnik blendera się przepali (tak skończył mój poprzedni blender) albo w cieście pozostaną nieprzyjemne grudki i choć sernik(...)łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można też użyć kukurydzianej lub z tapioki) kilka malin do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Robię miejsce w zamrażalniku, żeby swobodnie wstawić ciasto, tak aby stało idealnie w poziomie. 2 Orzechy nerkowca odcedzam i odstawiam do przeschnięcia. 3 Wycinam z pergaminu okrąg idealnie pasujący do formy i umieszczam go w formie (średnica formy to u mnie 20cm). Forma

Book of spells
Mazurek marchewkowy 161

ciasta stanowiącego bazę - będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 60 g orzechów laskowych, zmielonych 60 g orzechów włoskich, posiekanych 2 szczypty zmielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu(...)przekroić na dwie równe warstwy. Połową kremu posmarować spód ciasta, przykryć drugim blatem i posmarować go pozostałym serkiem (boki ciasta również). Na koniec udekorować układając owoce oraz orzechy. Szczerze mówiąc - wbrew pozorom ciasto jest dosyć wymagające (szczególnie spód) i trzeba szczegółowo, trzymać się wszystkich wskazówek. Dlatego bardzo polecam, przed rozpoczęciem pracy, obejrzenie filmu, gdzie Paweł Małecki, wyjaśnia punkt po punkcie

Świat Ciasta
Orzeszki z kremem orzechowo migdałowym 205

łyżki mleka w proszku (zwykłe pełne) - 200 g zmielonych orzechów laskowych (bez skórki) - 200 g mielonych migdałów (bez skórki) - ok. 70 g pekanów - ok. 25 ml rumu bacardi (w wersji dla dzieci oczywiście pomijamy) Dodatkowo: - elektryczny wypiekacz do orzeszków Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Sodę mieszmy ze śmietaną. Ciasto zrobiłam w blenderze. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek(...)kawałki miękkie masło, śmietanę z sodą oraz mąkę z proszkiem. Miksujemy do połączenia składników. Zagniatamy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego (wiśni itp. nie większe), najlepiej sprawdzić piekąc najpierw 1 sztukę. Dołki w opiekaczu smarujemy przy użyciu pędzla olejem, wkładamy przygotowane porcje ciasta i pieczemy. W moim wypiekaczu

mojewypiekiinietylko
Galette orzechowe z owocami 187

kruszonkę, układam ponownie owoce, zawijam boki, smaruję mlekiem i sypię cukrem. Uff.. udało się!   Składniki: na 1 ciasto o średnicy ok. 20 cm ciasto: 250 g mąki tortowej 80 g zmielonych orzechów (lub migdałów) 115 g masła 50 g brązowego cukru  1 żółtko 2 łyżki śmietany  szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżeczki mielonych orzechów(...)robocie kuchennym zagniatamy ciasto z podanych składników. Można również tradycyjnie przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku, dodać posiekane zimne masło, zmielone orzechy, cukier, żółtko, sól oraz śmietanę.  Wyrabiamy na w miarę gładkie ciasto (elastyczne ono raczej nie będzie). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki kruszonki razem mieszamy. Owoce myjemy. Śliwki kroimy na pół

bistro mama
Sernikowa krówka 246

pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany  150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę z mlekiem rozpuszczamy z cukrem na średnim ogniu. Dodajemy żółtka, kakao oraz roztopioną tabliczkę czekolady (roztapiamy w kąpieli wodnej) i wszystko razem mieszamy. Gotową masę zostawiamy(...)karmelowej. Na zimne już ciasto czekoladowe wylewamy na zmianę po łyżce sernika białego i karmelowego tak aby powstały łatki. Wierzch sernika rysujemy fale karbowaną łopatką do dekoracji tortów (ja kupiłam taką w Kauflandzie ale podejrzewam, że dostępne są w każdym większym sklepie). Masę pieczemy 50 minut w 170 stopniach.  Do dekoracji użyłam pokrojonych orzechów włoskich wymieszanych z pozostałą masą

ciastkarnia na kruchym spodzie
MAZUREK ORZECHOWO CZEKOLADOWY + FILMIK 408

Mazurek czekoladowo - orzechowy, to pyszne połączenie orzechów, czekolady i powideł. Jest kruchy i wyjątkowo smaczny. Polecam przygotować to ciasto a zaskoczycie jego smakiem swoich gości.  Mazurka przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik  SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 200 g masła 120 g orzechów włoskich 1 jajko 60-70 g cukru(...)podgrzewamy do 35 % i cięgle mieszamy aż składniki się połączą.  Po rozpuszczeniu przelewamy do miseczki i odkładamy do ostudzenia. Masę czekoladową wylewamy na mazurka. Ciasto chłodzimy około 2 godzin w lodówce. Następnie dekorujemy orzechami. Po zastygnięciu czekolady kroimy na kawałki i podajemy.  Ciasto jest przepyszne, smacznego. Mazurek przechowujemy w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli
Pani Walewska 175

uroczystości. Dość pracochłonne ale na prawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:)   Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić na dwie(...)Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec

Maślane ciasteczko
Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia 184

cytryny. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Składniki. Spód. 15 dkg daktyli 5 dkg oleju kokosowego 10 dkg orzechów włoskich Nadzienie: 20 dkg orzechów nekrowca 2 łyżki syropu z agawy 5 dkg chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1 łyżka soku(...)Daktyle oraz nerkowca wsypać do miseczek, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Z namoczonych daktyli odlać wodę. Wrzucić daktyle do blendera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę do ciasta jakiej będziemy używać wyłożyć folią aluminiową. Do formy wyłożyć krem daktylowy, rozłożyć równomiernie lekko ugniatając palcami. Orzechy nerkowca osuszyć z wody, włożyć do blendera. Dodać syrop

mecooks
Kora dębu 188

Według niektórych, mimo dużej ilości zużytego cukru , ciasto wyszło niezbyt słodkie, z lekkim posmakiem bakalii, alkoholu i brzoskwini.  Składniki: ciasto: 8 białek 3 żółtka 200 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek krem: 2 budynie śmietankowe 300 ml wody syrop z dużej puszki po brzoskwiniach(...)dodatkiem 2 łyżek wódki Sposób przygotowania: Pieczemy 2 jednakowe placki. Jeśli nie mamy 2 takich samych foremek, składniki ciasta dzielimy na 2 porcje. Nie dzielimy ciasta, gdyż białka czekając na drugie pieczenie opadną. Orzechy włoskie przekładamy do foliowego woreczka i kilka razy wałkujemy wałkiem do ciasta, aby uzyskać dość sypką konsystencję. Składniki suche mieszamy ze sobą: orzechy włoskie, rodzynki, wiórki

na moim stole...