Dzisiaj przepis na pyszne ciasto serowo-piernikowe. Zachęcam do użycia przyprawy piernikowej własnoręcznie przygotowanej. Przepis znajdziecie na blogu. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto serowo-piernikowe z orzechami Składniki Składniki na spód piernikowy: ¾ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki miodu 1 jajko łyżeczka przyprawy do piernika 75 masła ½ łyżeczki sody Składniki na masę serową: 500 g twarogu dwukrotnie(...)pieczenia może być różna. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą masę studzimy i polewamy upieczone i wystudzone ciasto. Artykuł Ciasto serowo-piernikowe z orzechami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamprzetrwało nawet jednego dnia. Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie : kasza jaglana- bomba witaminowa, migdały i orzechy- zdrowe tłuszcze, kakao- przeciwutleniacze, żelazo, magnez, jajka- pełnowartościowe białko i witaminy, miód- naturalny antybiotyk. Jeden kawałek ( 32g ) to 100kcal(...)zblendować- ja całość zmiksowałam gdyż lubięę kaszę jaglaną w takiej wersji, ale jeśli wolicie, żeby ciasto tworzyło gładki, jednolity mus to polecam blender Do masy wrzucić posiekane orzechy włoskie i dokładnie wymieszać Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać płatkami migdałowymi Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Przed wyjęciem z foremki całkowicie wystudzić Dzisiejsze brownie świetnie
peanutbuttermonsterSzybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4 składniki! Wymaga bardzo mało naszej pracy i gotowa jest w niecałe 30 minut! Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło(...)zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każde ćwiartki kroimy na cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 18 małych prostokątów. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku układamy
Kuchnia MagdaLenySzybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4 składniki! Wymaga bardzo mało naszej pracy i gotowa jest w niecałe 30 minut! Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło(...)zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każde ćwiartki kroimy na cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 18 małych prostokątów. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku układamy
Kuchnia MagdaLenyrównież na Nowy Rok. Ulubionych przepisów na keks mamy kilka, jednak ten ucierany na maśle z dodatkiem wanilii nie ma sobie równych: smakuje jak najlepsze belgijskie ciasto maślane i pełen jest orzechów i suszonych owoców. Och tak, ich nie żałujemy! Powinno być ich więcej niż mąki — w końcu to ciasto na bogato i ma być ono ozdobą bożonarodzeniowego stołu! * SKŁADNIKI(...)wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia. Lukier Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Lukrem o konsystencji gęstej śmietany oblej wierzch keksa. Udekoruj kawałkami suszonych owoców i orzechami. *Bakalie: W moim domu do keksa obowiązkowo zawsze dodaje się
Food Squaresłodkości byłam niestety ja. Cóż zrobić jeśli nie można się oprzeć temu tofurnikowi- snickersowi? SKŁADNIKI : CIASTO: kostka tofu naturalnego 180g łyżka syropu daktylowego 3/4 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/4 szklanki ksylitolu POLEWA: czubata łyżka gęstego mleka kokosowego łyżka karobu +orzechy do posypania WYKONANIE: Tofu ugniatamy, po czym mieszamy z syropem daktylowym. Mąkę mieszamy(...)ksylitolem, po czym wraz z mlekiem dodajemy do tofu - całość ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 16-18 cm).Ulubione orzechy delikatnie ugniatamy i posypujemy ciasto. Dłonią staramy się je w nie wklepać. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. Mleko kokosowe rozpuszczamy w garnuszku delikatnie podgrzewając, dodajemy do niego karob i energicznie
healthy dreamskarmelu. Wszystkie kusiły swoim wyglądem i obietnicą boskiego smaku. Nie mogłam już dłużej się opierać. Zawędrowałam po śliwki do sadu, zebrałam, wypestkowałam, rozłupałam kilka włoskich orzechów i ucierałam. Marzyło mi się puszyste ucierane ciasto z wyraźną orzechową nutą, za to Wspaniały Mąż chciał kakaowe. Uszczęśliwiając nas oboje nadałam mojemu wypiekowi formę łaciatą orzechowo-kakaową. Na wierzchu ułożyłam piękne soczyste węgierki(...)białek delikatnie połączyłam z ciastem. Masę podzieliłam na 2 części do pierwszej dodałam kakao oraz 1 łyżkę mleka do drugiej dodałam 100g podprażonych i zmielonych orzechów oraz pozostałą część mleka. Ciasto wykładałam do formy na przemian po łyżce masy orzechowej i kakaowej. Na masie ułożyłam śliwki (skórkami do dołu), a w środek każdej z nich włożyłam marcepanową "pestkę". Piekłam
Zapiski Młodej Żonyłyżki miodu Krem: 0,5l mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru(1/2szkl.) cukier waniliowy WYKONANIE: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, orzechy posiekać na mniejsze części, rozpuścić margarynę, wsypać orzechy dodać cukier i miód, przesmażyć 5 min, piekarnik rozgrzać do 180 stopni, jedną część ciasta rozłożyć na blasze, piec(...)zrumienienia, na drugą część wyłożyć orzechy i upiec, następnie robimy krem: mleko zagotować(odlać 3/4 szkl. do rozrobienia mąki),dodać cukier i cukier waniliowy, do gotującego się mleka wlewamy rozmieszaną w mleku mąkę, "budyń" nieco studzimy, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, energicznie miksujemy aż otrzymamy puszysty krem. kremem przekładamy ciasto i gotowe
Kuchnia Beatykrótkiej przerwie :) koniec urlopowania i czas się wziąć do pracy :) Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech . Składniki na ciasto : około 400 g mąki 1 łyżka oleju 250 ml ciepłej wody Składniki na farsz : 3 szklanki Kwaszonej kapusty firmy Orzech vegeta , pieprz do smaku(...)maśle Dodać do kapusty , przyprawić do smaku solą , pieprzem lub vegetą. Wszystko dokładnie wymieszać . Na stolnicy zrobić kopczyk a w nim dołek , wlać olej i stopniowo wodę szybko zarabiając ciasto. Ciasto ma być elastyczne . Jeśli wyda wam się za gęste dodajcie więcej wody , jeśli za rzadkie więcej maki , wszystko zależy od jakości mąki jakiej użyjecie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką
Sama słodycz i szczypta chiliCzas na jabłka . A to ciasto jest tak pyszne, że nie mogliśmy oprzeć się pokusie zjedzenia jeszcze jednej porcji, stąd ta nazwa. Oczywiście sprawdziliśmy w Internecie, czy nie ma takiego ciasta i okazało się, że propozycji jest kilka, ale każda z nich to inne wykonanie. Nasza “ jabłkowa pokusa ” jest orzechowa z nutką cynamonu, mocno jabłkowa, a do tego(...)Kolejno wbijać jajka i miksować do połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Orzechy posiekać nożem, dosypać do ciasta, ponownie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić, wylać równomiernie ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 o C piekarnika. Piec z termoobiegiem 30 minut
niecodziennikparyprzepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 120 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka 2 łyżeczki olejku waniliowego 100 g czekolady gorzkiej ( 70 % kakao) 100 g suszonych śliwek 100 g orzechów włoskich 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około
Na słodko lub wytrawniepołożyć kulkę ciasta przykryć ją papierem rozwałkować na cieniutki placek o wymiarach 20 x 23 cm, odciąć nadmiar ciasta. Chwytając za papier pod plackiem przełożyć całość to formy. Z odciętych kawałków ciasta uformować wałeczki, którym należy wyłożyć boki formy, widelcem nakłuć spód ciasta, wstawić do piekarnika, piec przez 20 - 25 minut ( bez termoobiegu ). Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika(...)wymieszać, odstawić na chwilę, aby masa przestygła. Na suchą i rozgrzaną patelnię wysypać orzechy, prażyć je przez kilka minut ciągle potrząsając patelnią do chwilki, kiedy orzechy zaczną nabierać karmelowego koloru, a ich skórka będzie popękana, gotowe przesypać na talerz, aby przestygły, następnie pocierając ręką o orzechy obrać je z popękanej ciemnej skórki, nie trzeba robić tego zbyt dokładnie
SprawdzonaKuchnia.pldojrzałe banany 20 szt. suszonych daktyli 1 szklanka płatków jaglanych 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki oleju rzepakowego + dodatkowo, forma pieczenia do ciast, papier do pieczenia, mix orzechów do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby w całości były pod wodą i odstaw. Płatki jaglane zmiksuj w malakserze na mączkę i przesyp do miski. Dodaj przesianą(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułóż pozostałe kostki czekolady. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175'C i piecz przez 20-23 min. Ciasto po wystudzeniu udekoruj pokruszonymi orzechami. Smacznego
kulinarnyJaStopień trudności prosty Skala smaku 10/10 do palmierów polecam sos czosnkowy Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: SMAK NR 1 1 opakowanie ciasta francuskiego mąka pszenna do oprószenia blatu 40 g orzechów włoskich drobno posiekanych 125 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią) 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub z paczki 1 białko jaja (opcjonalnie) Składniki(...)paczki szynka serrano, szwarcwaldzka sól pieprz Przygotowanie: Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie. Na pierwszym cieście równomiernie posypać pokruszonym serem pleśniowym, a następnie orzechami włoskimi i listkami tymianku. Na drugie ciasto: w misce umieścić miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na płat ciasta równomiernie
Kubki smakudomu bardzo dużo orzechów, chałwa przywieziona z Ukrainy leży w lodówce, ciasto drożdżowe wszyscy lubią... dlaczego więc nie upiec tych pysznie wyglądających drożdżówek na blogu Antenki ? Upiekłam je, a jakże! I nie żałuję, bo rzeczywiście są smaczne:) Dla własnych potrzeb zwiększyłam proporcje składników na ciasto drożdżowe, farsz pozostawiłam bez zmian. Składniki na 15 drożdżówek: ciasto(...)soli, rozpuszczone i ostudzone masło oraz amaretto. Zagnieść tzw. luźne ciasto, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. farsz: 200 g orzechów włoskich; 50 g migdałów ( u mnie bez); 3 łyżki śmietany 30% (u mnie śmietana 18%); 200 g chałwy; 3 łyżki amaretto; Wykonanie: 150 g orzechów zmielić
In my kitchen