pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany 150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę z mlekiem rozpuszczamy z cukrem na średnim ogniu. Dodajemy żółtka, kakao oraz roztopioną tabliczkę czekolady (roztapiamy w kąpieli wodnej) i wszystko razem mieszamy. Gotową masę zostawiamy(...)karmelowej. Na zimne już ciasto czekoladowe wylewamy na zmianę po łyżce sernika białego i karmelowego tak aby powstały łatki. Wierzch sernika rysujemy fale karbowaną łopatką do dekoracji tortów (ja kupiłam taką w Kauflandzie ale podejrzewam, że dostępne są w każdym większym sklepie). Masę pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Do dekoracji użyłam pokrojonych orzechów włoskich wymieszanych z pozostałą masą
ciastkarnia na kruchym spodzieMazurek czekoladowo - orzechowy, to pyszne połączenie orzechów, czekolady i powideł. Jest kruchy i wyjątkowo smaczny. Polecam przygotować to ciasto a zaskoczycie jego smakiem swoich gości. Mazurka przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 200 g masła 120 g orzechów włoskich 1 jajko 60-70 g cukru(...)podgrzewamy do 35 % i cięgle mieszamy aż składniki się połączą. Po rozpuszczeniu przelewamy do miseczki i odkładamy do ostudzenia. Masę czekoladową wylewamy na mazurka. Ciasto chłodzimy około 2 godzin w lodówce. Następnie dekorujemy orzechami. Po zastygnięciu czekolady kroimy na kawałki i podajemy. Ciasto jest przepyszne, smacznego. Mazurek przechowujemy w lodówce
Kulinarne Fantazje Marioliuroczystości. Dość pracochłonne ale na prawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:) Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić na dwie(...)Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec
Maślane ciasteczkocytryny. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Składniki. Spód. 15 dkg daktyli 5 dkg oleju kokosowego 10 dkg orzechów włoskich Nadzienie: 20 dkg orzechów nekrowca 2 łyżki syropu z agawy 5 dkg chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1 łyżka soku(...)Daktyle oraz nerkowca wsypać do miseczek, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Z namoczonych daktyli odlać wodę. Wrzucić daktyle do blendera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę do ciasta jakiej będziemy używać wyłożyć folią aluminiową. Do formy wyłożyć krem daktylowy, rozłożyć równomiernie lekko ugniatając palcami. Orzechy nerkowca osuszyć z wody, włożyć do blendera. Dodać syrop
mecooksWedług niektórych, mimo dużej ilości zużytego cukru , ciasto wyszło niezbyt słodkie, z lekkim posmakiem bakalii, alkoholu i brzoskwini. Składniki: ciasto: 8 białek 3 żółtka 200 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek krem: 2 budynie śmietankowe 300 ml wody syrop z dużej puszki po brzoskwiniach(...)dodatkiem 2 łyżek wódki Sposób przygotowania: Pieczemy 2 jednakowe placki. Jeśli nie mamy 2 takich samych foremek, składniki ciasta dzielimy na 2 porcje. Nie dzielimy ciasta, gdyż białka czekając na drugie pieczenie opadną. Orzechy włoskie przekładamy do foliowego woreczka i kilka razy wałkujemy wałkiem do ciasta, aby uzyskać dość sypką konsystencję. Składniki suche mieszamy ze sobą: orzechy włoskie, rodzynki, wiórki
na moim stole...łyżeczki żelatyny lub 1,5 op. śmietan-fixu Dodatkowo: 1/2 puszki masy krówkowej 100 g orzechów włoskich, posiekanych Mąkę przesiewamy wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz sodą. Dodajemy masło i wyrabiamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy miód i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wykładamy do formy(...)śmietany. Gotową masą przekładamy oba ciasta. Puszkę z masą kajmakową wkładamy do lekko gotującej wody i chwilę ogrzewamy. Gdy masa jest już lekko płynna rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami
Smaki Na TalerzuRozpływające się w ustach, wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem dyni i orzechów włoskich. Polecam w szczególności osobom uzależnionym od czekolady ;) Proste, skromne, nieskomplikowane, polane błyszczącą polewą... palce lizać! Na jesienne, chłodne wieczory, przy kubku gorącej kawy będzie doskonałe :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1/3 szkl oleju 1/2 szkl puree z dyni, np. domowej(...)puree z dyni, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem
Nastoletnie WypiekanieForemkę lekko natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Do rozwałkownia ciasto delikatnie podsypać mąką. Nadmiary ciasta można obciąć, ja zostawiłam, bo bardzo lubię chrupiące brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut orzechy nerkowca podrażyć na suchej patelni do zezłocenia. Pod koniec dodać odrobinę masła i soli. Odstawić do ostudzenia pół małego ananasa pokroić w kostkę, zalać wodą(...)około 1 minuty. Jarmuż wyjątkowo duży, wtedy liście są twardsze gotować przez 5-10 minut. Wylać na durszlak i pozostawić do obcieknięcia. Ostudzony drobno poszatkować na cieście rozłożyć jarmuż, kawałki ananasa i orzechy nerkowca. Przestudzony sos wymieszać z ubitymi jajkami i równomiernie rozlać na kruchym spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190`C i zapiekać 35 minut. Po wyjęciu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżką. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto kokosowe, wygładzamy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto orzechowe: 150 g zmielonych orzechów 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki bułki tartej 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy. Na sam koniec dodajemy
Made By Mom And Sonszklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 3 łyżki kokosu 3 łyżki startych orzechów Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przesz około pół(...)dolny blat ciasta i przykryć pozostałym ciastem. Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować orzechami i kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianazwą przekładaniec, albo mazurek królewski. W Gliniku (gmina Wielopole Skrzyńskie) z kolei tradycją jest pieczenie przekładańca drożdżowego, w którym 2 warstwy nadzienia stanowią orzechy, a warstwa środkowa to powidła. Z kolei samym nadzieniem makowym przekładają ciasto drożdżowe gospodynie z wioski Grzęska pod Przeworskiem. Prezentowany przepis na placek orzechowy pochodzi z miejscowości Gać w gminie Przeworsk. Placek składa się(...)około 40 minut. *W oryginale podano temperaturę pieczenia 190-200 stopni C. Placek orzechowy - kuchnia podkarpacka Przepisy na wspomniane przeze mnie inne ciasta warstwowe tego typu znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Drożdżówka z makiem i orzechami Glinicki przekładaniec drożdżowy Makowiec warstwowy
Trzeci talerzMega cytrynowe ciasto polane lukrem i posypane siekanymi orzechami to coś, co każdy powinien spróbować. Idealne na każdy dzień, orzeźwiające i niezwykle smaczne. Ja uwielbiam takie smaki i aromaty, lecz mój połówek już nie koniecznie, ale co tam :D Mnie też się coś od życia należy po siedemnastu latach małżeństwa, bo właśnie dziś mija nasza rocznica ślubu i własnie dziś(...)pianę z białek i delikatnie łączę z ciastem. Piekę przez 45 min w temperaturze 180'C. Gotowe odstawiam by przestygło. Składniki na lukier ucieram i polewam ciasto połową lukru. Posypuję posiekanymi orzechami i polewam resztą lukru. Odstawiam, aż lukier zastygnie
Ciasteczkowy PotwórWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane) owoce zlepione ciągnącą masą przypominającą miękki nugat. Istnieją dwa warianty klasyczne (miodowe) lub czekoladowe. Panforte jest słodkie, orzechowe z wyraźną nutą skórki pomarańczowej, może leżakować w temperaturze pokojowej nawet do dwóch miesięcy, warto więc upiec je już(...)cukru 230 g miodu 30 g masła 100 g gorzkiej czekolady Orzechy i migdały osobno prażymy na patelni lub w piekarniku (na złoto). Chłodne orzechy, migdały, suszone i kandyzowane owoce, przyprawy, mąkę oraz kakao mieszamy w sporej misce, odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C. Z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości
Rozpustne gotowanieposiłkuję się, dosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką na dwa ciasta (850g). Co w środku? Woda, mak, cukier, bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa. Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki(...)cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zostawiamy lukier do całkowitego zastygnięcia. Zazwyczaj od razu robię dwie strucle – wagę składników łatwo pomnożyć przez dwa i od razu zrobić ciasto z 0,5kg mąki i całej puszki
Karo in the Kitchenpasuje? Strucla makowa Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 6 g drożdży 100g cukru pudru 1/2 szklanki śmietany 200g masła 1 jajko 3 żółtka skórka z 1 cytryny cukier waniliowy szczypta soli masa makowa: 300g maku 1/2 L mleka 100g masła 1/2 szklanki miodu 200g cukru pudru 3 jajka 1 szklanki np orzechy, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa(...)przez gęste sito. W innym garnku podgrzewamy masło z miodem. Dodajemy bakalie i mak. Mieszamy wszystko dokładnie, podsmażamy 10 minut. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik na 120'C termoobieg. Przygotować ciasto. Mąkę przesiewamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, mieszamy ze śmietaną. Do mąki dodajemy masło, c. waniliowy i cukier puder. Siekamy nożem.Dodajemy drożdże ze śmietaną oraz jajko i żółtka. Zagniatamy
Tagebuch po polsku