ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:166/988)

Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 195

rewanżu za wysłany jej przepis na nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba najbardziej popularne w Meksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón . Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną i udekorowane owocami. Słodkie i wręcz ociekające mlekiem, rewelacyjne jako deser(...)ciasta nie będzie widać. Odstaw do lodówki do całkowitego wchłoniecia mleka przez ciasto, najlepiej na całą noc. Ubij na sztywno śmietankę 30% i pokryj nią górę ciasta, a następnie udekoruj czekoladą, owocami, orzechami - czym chcesz i jak chcesz. Ciasto przechowuj w lodówce. Podawaj na talerzyku, podlewając zbierającym się na dnie foremki mlekiem. Ciasto po prostu musi nim ociekać, tak bardzo

Grahamka, weka i kajzerka
Kora orzechowa 221

Kora orzechowa Ciasto te bardzo przypadło mi do gustu, gdyż łączy w sobie owocową nutę i orzechy. Myślę, że każdy(...)choć raz na swej drodze spotkał się z tym ciastem. Należy one zdecydowanie do pracochłonnych, ale efekty są moim zdaniem oszałamiające. Składniki: Na ciasto orzechowe: 8 białek 200 g cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów 100 g wiórek kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem brzoskwiniowy: 400 ml syropu brzoskwiniowego

My sweet a life
Rolada makowo-orzechowa 164

łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem.  Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać.  Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.  Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia(...)dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.  Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować.  Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać.  Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier.  Polewa czekoladowa :  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę.  Orzechy włoskie posiekać

Kuchnia Danusi
ZIELONE CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 223

udowadnia, że zaskakujące połączenia są smaczne. To ciasto przypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: orzechy i rukola  z orzechową nutą oraz letnie borówki z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 1 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 100 g orzechów(...)cukru fiołkowego 3 żółtka borówki Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Rukolę z olejem miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz ze zblednowaną rukolą oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Masę

Kuchnia w oparach
„Ambasador” mojej Mamy 193

pyszne ciasto niegdyś zwykle pojawiało się u nas na świątecznym stole. W czasach mojej młodości, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, takie ciasto z fantastyczną masą, naszpikowane galaretką, orzechami, rodzynkami i czekoladą było prawdziwym rarytasem. Zawsze czekając na święta, czekałam też i na nie:) Dziś, po tylu latach, myślę, że nic nie traci na swojej świetności:) Ambasadora piekłam w blaszce piekarnikowej(...)kostkę. Rodzynki zalewamy 1/3 szkl. rumu. Orzechy drobno siekamy. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, lub trzemy na tarce. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej piany jajecznej cienkim strumieniem wlewamy olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Ciasto Meduza 352

potem pokrojone jabłka (z sokiem, który się utworzy) i orzechy. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach. masa: Na soku z ananasów gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ostudzonym budyniem i sokiem z cyrtyny. wierzch: Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Upieczone ciasto smarujemy warstwą masy, na której układamy plastry ananasa oraz

Bon appetit mon amie
Twardy orzech do zgryzienia 172

cholesterolu,   Pekany to także bogate źródło cynku, miedzi i manganu. Pekany mają słodki, maślany smak, w kuchni wykorzystywane są głównie jako dodatek do deserów, ciast, a także jako słodką lub słona przekąskę.   Orzechy brazylijskie spotkać można w puszczy amazońskiej i   nietrudno się domyślić, że pochodzą z Brazylii. Orzesznica brazylijska osiąga długość nawet 50m, rosnie dziko, a same(...)dużą zawartość tłuszczu (powyżej 70%) musza być przechowywane w chłodzie, gdyż szybko jełczeją. Orzechy makadamia mają delikatny słodki smak, dlatego mogą być dodawane do ciast, deserów, ale również do sałatek. Olej z orzechów makadamia ze względu na swoje właściwości używany jest również w przemyśle kosmetycznym. Orzechy makadamia są toksyczne dla psów, dlatego nie wolno ich podawać naszym pupilom. Orzechy piniowe

Obiad gotowy
Sernik czekoladowy 164

smakuje na drugi dzień, nabiera jeszcze lepszych walorów smakowych. Wierzch można dekorować białą czekoladą, posypać cukrem pudrem lub polać polewą z gorzkiej czekolady i posypać mielonymi orzechami. Każda wersja będzie smakowała wyjątkowo. Ciasto proste w przygotowaniu nie przysporzy zbyt wielu problemów, nawet początkującym cukiernikom:) Zapraszam do przepisu. Składniki Spód 60 g cukru 100 czekoladowych wafelków, pokruszonych 80 g orzechów laskowych(...)piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Białą lub ciemną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło, mieszamy i ozdabiamy wierzch ciasta, robiąc kratkę, paski lub polewamy całość i posypujemy orzechami. Lub wersja nie co inna z cukrem pudrem. Smacznego:)   Artykuł Sernik czekoladowy pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Camembert pieczony w cieście francuskim. 219

Jeśli lubicie ser camembert to mam dla Was fajny sposób na chrupiący wierzch z ciasta francuskiego i po przekrojeniu wylewający się ser. Rewelacyjnie smakuje i bardzo bardzo syte. Dodatkowo ser przełożony żurawiną i orzechami. Czy może być coś lepszego? Inną wersję podania tego sera możecie zobaczyć tutaj . Nieco inna wersja, ale równie smaczna. Żurawinę możecie zamienić na rodzynki lub pokrojonego(...)łyżki żurawiny suszonej 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 jajko Serki przeciąć w poprzek na dwa plastry. Na jednym plasterku ułożyć żurawinę , a na drugim posiekane orzechy. Złożyć razem i ułożyć na cieście po czym ładnie obkleić ser tak, aby łączenia ciasta były na górze. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
W domu: mam smaka na… tartę! 261

masła • 2 łyżki mleka • łyżeczka soli • łyżeczka suszonego oregano na nadzienie • 1 średni bakłażan • 100 g sera koziego • 3 jajka • 200 ml śmietany 18% • duża garść orzechów włoskich • sól, pieprz, tymianek PRZYGOTOWANIE: Ciasto na tartę wyrabiamy w dużej misce, łączymy ze sobą wszystkie składniki i formujemy jednolitą kulę. Zawijamy ją w folię i wkładamy na 10-15 minut do zamrażarki(...)złocistego koloru). W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy masę jajeczną. Łączymy śmietanę i jajka, dokładnie mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól, a także tymianek. Siekamy drobno orzechy i dodajemy do masy. Na upieczone ciasto wykładamy usmażonego bakłażana i zalewamy masą jajeczną. Na wierzch kładziemy ser kozi porwany na cząstki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni (góra-dół) przez 25 minut

Kuchnia w biegu
Orkiszowe ciasto dyniowe 301

Orkiszowe ciasto dyniowe – Na kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam ciasto na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem dyni i orzechów, polane polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego i miodu. Ciasto jest smaczne, wilgotne i korzenne. Polecam… Orkiszowe ciasto dyniowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej : Ciasto: 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 4 kopiaste łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka purée(...)Polewa czekoladowa: 4 płaskie łyżki oleju kokosowego 4 płaskie łyżki kakao bez cukru 1 kopiasta łyżka miodu 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wymieszać łyżką. Wsypać orzechy, wymieszać. 2. W drugiej misce wymieszać razem miód i olej kokosowy (można wymieszać mikserem na średnich obrotach). Następnie dodać jajka i wymieszać łyżką

Mała Cukierenka
Super mazurek 274

pieczenia  4 żółtka 2 łyżki kakao  1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto.  Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao. Z białek(...)cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy jedną część jasnego ciasta, smarujemy je cienko marmoladą lub dżemem. Nakładamy połowę piany, posypujemy orzechami i migdałami. Ścieramy na grubej tarce ciemne ciasto, nakładamy pozostałą część piany. Na koniec ścieramy na tarce jasne ciasto i posypujemy je na wierzch. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone

Pyszności Słodkości
Piernik 304

ucieramy z cukrem, miodem oraz żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy maślanej. Do gładkiej masy dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Orzechy siekamy i dodajemy do ciasta razem ze skórką pomarańczową i dwoma łyżkami rumu. Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i na koniec delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w 160 stopniach(...)się upiecze i przestygnie polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady. Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto i dowolnie ozdabiamy. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser Tagged: czekolada mleczna , jajka , masło , miód , mąka , orzechy włoskie , piernik , przyprawa do piernika

Mam apetyt na ...
Niskokaloryczne i tradycyjne polskie ciasta 160

ciasto. Ciasto najczęściej kruche lub półkruche. Jest to wyrób cukierniczy, który swoje korzenie ma we Francji. Nazwa ciasta pochodzi od imienia księżnej Charlotte. Pyszny polski sernik Drugim typowo polskim i bardzo cenionym ciastem jest sernik . Sernik jest ciastem deserowym. Głównym składnikiem sernika tradycyjnego jest gruba warstwa sera z rodzynkami, skórką z pomarańczy i wanilią. Oraz cienki spód z ciasta półkruchego(...)karpatka ma ich o 10 mniej. Kaloryczność ciast jest różna. Dla porównania cisto stefanka w 100 gramach posiada 565 kalorii. Ciasto napoleonka 350 kalorii. A piernik 355 kalorii. Zapoznaj się z polecanymi przepisami, gdzie opisaliśmy także kaloryczność: Proste ciasto czekoladowe z jabłkami i kakao Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi Maślany mazurek wielkanocny z białą czekoladą

ProstePesto.pl