ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:172/988)

Cynamonowy drożdżowy chlebek z orzechami 121

rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 2 jajka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 kopiaste łyżki masła 3 szklanki mąki tortowej 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu 10 dag  orzechów włoskich HELIO ewentualnie ciepłe mleko, tak z pół szklanki Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego(...)Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, ma być ciepłe. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Orzechy siekamy. Do miski wsypujemy cynamon, dodajemy utarte jajka, orzechy, rozczyn i masło.  3. Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto dolewając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 4. Do pieczenia: Następnie wyrośnięte ciasto formujemy

Izabelawkuchni
"MAGICZNE CIASTO" ORZECHOWE 330

Dlaczego ciasto nazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości - zależy to od czasu pieczenia), orzechów i biszkoptu, a skoro masa powstaje sama, to oszczędzamy mnóstwo czasu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 144

rewanżu za wysłany jej przepis na nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba najbardziej popularne w Meksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón . Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną i udekorowane owocami. Słodkie i wręcz ociekające mlekiem, rewelacyjne jako deser(...)ciasta nie będzie widać. Odstaw do lodówki do całkowitego wchłoniecia mleka przez ciasto, najlepiej na całą noc. Ubij na sztywno śmietankę 30% i pokryj nią górę ciasta, a następnie udekoruj czekoladą, owocami, orzechami - czym chcesz i jak chcesz. Ciasto przechowuj w lodówce. Podawaj na talerzyku, podlewając zbierającym się na dnie foremki mlekiem. Ciasto po prostu musi nim ociekać, tak bardzo

Grahamka, weka i kajzerka
Kora orzechowa 183

Kora orzechowa Ciasto te bardzo przypadło mi do gustu, gdyż łączy w sobie owocową nutę i orzechy. Myślę, że każdy(...)choć raz na swej drodze spotkał się z tym ciastem. Należy one zdecydowanie do pracochłonnych, ale efekty są moim zdaniem oszałamiające. Składniki: Na ciasto orzechowe: 8 białek 200 g cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów 100 g wiórek kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem brzoskwiniowy: 400 ml syropu brzoskwiniowego

My sweet a life
Rolada makowo-orzechowa 122

łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem.  Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać.  Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.  Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia(...)dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.  Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować.  Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać.  Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier.  Polewa czekoladowa :  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę.  Orzechy włoskie posiekać

Kuchnia Danusi
ZIELONE CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 150

udowadnia, że zaskakujące połączenia są smaczne. To ciasto przypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: orzechy i rukola  z orzechową nutą oraz letnie borówki z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 1 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 100 g orzechów(...)cukru fiołkowego 3 żółtka borówki Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Rukolę z olejem miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz ze zblednowaną rukolą oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Masę

Kuchnia w oparach
„Ambasador” mojej Mamy 149

pyszne ciasto niegdyś zwykle pojawiało się u nas na świątecznym stole. W czasach mojej młodości, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, takie ciasto z fantastyczną masą, naszpikowane galaretką, orzechami, rodzynkami i czekoladą było prawdziwym rarytasem. Zawsze czekając na święta, czekałam też i na nie:) Dziś, po tylu latach, myślę, że nic nie traci na swojej świetności:) Ambasadora piekłam w blaszce piekarnikowej(...)kostkę. Rodzynki zalewamy 1/3 szkl. rumu. Orzechy drobno siekamy. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, lub trzemy na tarce. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej piany jajecznej cienkim strumieniem wlewamy olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Ciasto Meduza 303

potem pokrojone jabłka (z sokiem, który się utworzy) i orzechy. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach. masa: Na soku z ananasów gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ostudzonym budyniem i sokiem z cyrtyny. wierzch: Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Upieczone ciasto smarujemy warstwą masy, na której układamy plastry ananasa oraz

Bon appetit mon amie
Twardy orzech do zgryzienia 120

cholesterolu,   Pekany to także bogate źródło cynku, miedzi i manganu. Pekany mają słodki, maślany smak, w kuchni wykorzystywane są głównie jako dodatek do deserów, ciast, a także jako słodką lub słona przekąskę.   Orzechy brazylijskie spotkać można w puszczy amazońskiej i   nietrudno się domyślić, że pochodzą z Brazylii. Orzesznica brazylijska osiąga długość nawet 50m, rosnie dziko, a same(...)dużą zawartość tłuszczu (powyżej 70%) musza być przechowywane w chłodzie, gdyż szybko jełczeją. Orzechy makadamia mają delikatny słodki smak, dlatego mogą być dodawane do ciast, deserów, ale również do sałatek. Olej z orzechów makadamia ze względu na swoje właściwości używany jest również w przemyśle kosmetycznym. Orzechy makadamia są toksyczne dla psów, dlatego nie wolno ich podawać naszym pupilom. Orzechy piniowe

Obiad gotowy
Sernik czekoladowy 111

smakuje na drugi dzień, nabiera jeszcze lepszych walorów smakowych. Wierzch można dekorować białą czekoladą, posypać cukrem pudrem lub polać polewą z gorzkiej czekolady i posypać mielonymi orzechami. Każda wersja będzie smakowała wyjątkowo. Ciasto proste w przygotowaniu nie przysporzy zbyt wielu problemów, nawet początkującym cukiernikom:) Zapraszam do przepisu. Składniki Spód 60 g cukru 100 czekoladowych wafelków, pokruszonych 80 g orzechów laskowych(...)piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Białą lub ciemną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło, mieszamy i ozdabiamy wierzch ciasta, robiąc kratkę, paski lub polewamy całość i posypujemy orzechami. Lub wersja nie co inna z cukrem pudrem. Smacznego:)   Artykuł Sernik czekoladowy pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Camembert pieczony w cieście francuskim. 165

Jeśli lubicie ser camembert to mam dla Was fajny sposób na chrupiący wierzch z ciasta francuskiego i po przekrojeniu wylewający się ser. Rewelacyjnie smakuje i bardzo bardzo syte. Dodatkowo ser przełożony żurawiną i orzechami. Czy może być coś lepszego? Inną wersję podania tego sera możecie zobaczyć tutaj . Nieco inna wersja, ale równie smaczna. Żurawinę możecie zamienić na rodzynki lub pokrojonego(...)łyżki żurawiny suszonej 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 jajko Serki przeciąć w poprzek na dwa plastry. Na jednym plasterku ułożyć żurawinę , a na drugim posiekane orzechy. Złożyć razem i ułożyć na cieście po czym ładnie obkleić ser tak, aby łączenia ciasta były na górze. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
W domu: mam smaka na… tartę! 186

masła • 2 łyżki mleka • łyżeczka soli • łyżeczka suszonego oregano na nadzienie • 1 średni bakłażan • 100 g sera koziego • 3 jajka • 200 ml śmietany 18% • duża garść orzechów włoskich • sól, pieprz, tymianek PRZYGOTOWANIE: Ciasto na tartę wyrabiamy w dużej misce, łączymy ze sobą wszystkie składniki i formujemy jednolitą kulę. Zawijamy ją w folię i wkładamy na 10-15 minut do zamrażarki(...)złocistego koloru). W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy masę jajeczną. Łączymy śmietanę i jajka, dokładnie mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól, a także tymianek. Siekamy drobno orzechy i dodajemy do masy. Na upieczone ciasto wykładamy usmażonego bakłażana i zalewamy masą jajeczną. Na wierzch kładziemy ser kozi porwany na cząstki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni (góra-dół) przez 25 minut

Kuchnia w biegu
Orkiszowe ciasto dyniowe 236

Orkiszowe ciasto dyniowe – Na kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam ciasto na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem dyni i orzechów, polane polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego i miodu. Ciasto jest smaczne, wilgotne i korzenne. Polecam… Orkiszowe ciasto dyniowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej : Ciasto: 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 4 kopiaste łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka purée(...)Polewa czekoladowa: 4 płaskie łyżki oleju kokosowego 4 płaskie łyżki kakao bez cukru 1 kopiasta łyżka miodu 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wymieszać łyżką. Wsypać orzechy, wymieszać. 2. W drugiej misce wymieszać razem miód i olej kokosowy (można wymieszać mikserem na średnich obrotach). Następnie dodać jajka i wymieszać łyżką

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania