ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:160/988)

Ciasto marchewkowo-orzechowe 207

Wilgotne i lekkie, rozpływa się w ustach :)   Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 200 g marchwi 100 g startych orzechów włoskich 3 łyżki mąki 1 płaska łyżeczka … Czytaj dalej Ciasto marchewkowo-orzechowe

czarrna od kuchni
Orzechowiec z jabłkami (duża blacha) 143

wydm.. Orzechowe blaty przełożone kwaskowatymi jabłkami ze słodkim karmelowym wierzchem - to jest to co złagodzi każdy smutek.... Proporcja na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 2 szklanki mąk - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 25 dag masła / margaryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przełożenie: - 2 kg jabłek - 3 galaretki cytrynowe - 0, 5 szklanki(...)cukru ( opcjonalnie jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa z puszki ( 450gr) - 100 gr orzechów włoskich grubo posiekanych - 100 gr migdałów w płatkach Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą. Podzielić na 3 części. Piec po 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180'C. Każdy upieczony blat wyjmować wraz z papierem, gdyż gorące są bardzo

kawawszklance
Tarta z orzechami i karmelem 158

dużo myślę lub się martwię. Nie dość, że zajmuje sobie czas to jeszcze mam pyszny deser Może Wy też spróbujecie :)? Tarta z orzechami i karmelem przepis na blachę o wymiarach 16 cm x 22 cm CIASTO: 100 g zimnego masła 200 g mąki ryżowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (gdy unikasz glutenu, użyj proszku bezglutenowego) jajko szczypta soli łyżka śmietany(...)wysyp orzeszkami ziemnymi. Na to wylej karmel i rozprowadź go po całej powierzchni ciasta. Gotową tartę odstaw na ok. 2h przed podaniem. Smacznego Czytaj więcej – ciasta kruche   Artykuł Tarta z orzechami i karmelem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
„Ósme życie” i czekoladowa poezja 92

Rewelacyjnie czekoladowe ciasto na zimno, bez pieczenia, sprawiające, że przymkniesz oczy, żeby zatrzymać smak Takie ciasto przygotowałam dla Was do książki „Ósme życie” – tak wiem, książka nie jest nowa, już wszystko zostało zapewne o niej powiedziane i napisane, a w księgarniach pojawiła się niedawno nowa pozycja Nino Haratischwili. Ale Ósme życie wywołuje tyle emocji, ma taki rozmach i tak zatapia(...)lodówki na jakieś 40 minut. W tym czasie mielę orzechy na lepką masę, ale nie na masło. Do orzechów dodaję 2 łyżki cukru pudru i masło orzechowe. Masę dokładnie ucieram, a następnie wykładam na zastygniętą już warstwę czekoladową. Ponownie odstawiam ciasto do lodówki na około 40 minut. W tym czasie przygotowuję polewę. Śmietankę zagotowuję. Zdejmuję z ognia i dodaję pokruszoną

Słodki sentyment
„Ósme życie” i czekoladowa poezja 67

Rewelacyjnie czekoladowe ciasto na zimno, bez pieczenia, sprawiające, że przymkniesz oczy, żeby zatrzymać smak Takie ciasto przygotowałam dla Was do książki „Ósme życie” – tak wiem, książka nie jest nowa, już wszystko zostało zapewne o niej powiedziane i napisane, a w księgarniach pojawiła się niedawno nowa pozycja Nino Haratischwili. Ale Ósme życie wywołuje tyle emocji, ma taki rozmach i tak zatapia(...)lodówki na jakieś 40 minut. W tym czasie mielę orzechy na lepką masę, ale nie na masło. Do orzechów dodaję 2 łyżki cukru pudru i masło orzechowe. Masę dokładnie ucieram, a następnie wykładam na zastygniętą już warstwę czekoladową. Ponownie odstawiam ciasto do lodówki na około 40 minut. W tym czasie przygotowuję polewę. Śmietankę zagotowuję. Zdejmuję z ognia i dodaję pokruszoną

Słodki sentyment
Tropikalne ciasto dyniowe z książki "Moje wypieki na cztery pory roku" 172

soczyste i radosne. Letnie wypieki uginają się od truskawek, czereśni i innych owoców, znajdziemy tutaj także orzeźwiające desery bez pieczenia. W przepisach jesiennych pojawiają się jabłka, orzechy, śliwki i dynia. I wreszcie ciasta na zimę pełne aromatycznych korzennych przypraw. Jak tak przeglądałam tą książkę to połowę ciast miałam ochotę spróbować odrazu, a wszystko przez piękne zdjęcia, których w niej(...)orzechów włoskich Jajka roztrzepujemy i wsypujemy do nich cukier, skórkę z pomarańczy, wlewamy olej i mieszamy. Dodajemy pokrojonego ananasa, posiekane orzechy i dynię i znów mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy do mokrych i znów mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 170 st. C ok godziny do tzw. suchego patyczka

Cynamonowe szczęście
Miodownik (Stefanka) 1150

jajka i wyrobić ciasto ręką. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki. Ciasto podzielić na cztery równe części i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie każdą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat piec 15 minut w temperaturze 180°C, do lekkiego zarumienienia. Blaty(...)cukrem. Dodać kakao i śmietanę i dokładnie wymieszać ciągle trzymając na ogniu. Wierzch ciasta polać polewą (polewać od razu, jeszcze ciepłą polewą) i posypać drobno posiekanymi orzechami. Po wystygnięciu polewy, ciasto zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po co najmniej dwóch dniach przechowywania w lodówce. Źródło: http://kuchniawzieleni.blogspot.com (przepis lekko zmodyfikowany

Bullio
Ciasto imbirowo-orzechowe z gruszkami 132

spróbować połączenia imbiru z gruszkami dla fanów ciast z owocami dla lubiących ciasta bez mas Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (300g) 130g masła 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki) 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki) 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego) pół szklanki mleka(...)każdym wbiciu. Przestawić mikser na niskie obroty i wsypywać po trochę suche składniki (mąkę z proszkiem, imbirem, solą i sodą) na zmianę z mlekiem. Następnie wmieszać w ciasto kawałki imbiru i orzechów włoskich. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić na plasterki. Ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki (23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać plasterki gruszek (lekko

Mania Wypiekania
pierniczki orzechowe 65

łyżeczki sody wykonanie: Żółtko i jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy miód, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Na końcu dodajemy zmielone orzechy i wyrabiamy ciasto (będzie trochę luźne). Schładzamy w lodówce przez noc. Następnie wałkujemy (podsypując odrobiną mąki), wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
ORZECHOWO- KOKOSOWA PYCHOTKA 913

margaryny 5 żółtek 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *ciasto kokosowe: 5 białek 1 szkl cukru 20 dag wiórek kokosowych *ciasto orzechowe: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru *krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru(...)zrumienienia. *kokosowe:Białka ubijamy, dodajemy cukier,miksujemy dodajemy wiórki kokosowe. Rozsmarowujemy na blachę, pieczemy ok 30 minut w 160 st. *orzechowe:Połowę orzechów posiekać, połowę zemleć. Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Rozsmarować ciasto na blasze, piec ok 30 minut w 170 st. *krem: W pół szklanki rozrobić budyń z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrami

Z Majeczką w kuchni
Trdelnik (trdlo) - zawijasy z ciasta drożdżowego 134

pierwszy spróbowałam tego przysmaku - od razu wiedziałam, że muszę zrobić go sama w domu. Zawijasy z drożdżowego ciasta otulone słodką posypką na bazie cynamonu, cukru waniliowego i orzechów są naprawdę rewelacyjne. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika. Warto dodać, że jest to wariacja na temat trdelników - słowackiej potrawy. Nazwa tego słodkiego dania pochodzi od słowackiego wyrazu trdlo, który(...)dłoni lekko rozszerzyć w środku. Każdy trdelnik posmarować rozkłóconym jajkiem, a następnie obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem, cukrem z wanilią i opcjonalnie z orzechami włoskimi. Piec około 15-20 minut w 180ºC .  Ciasto nawinąć na wałek zachowując lekkie odstępy Następnie ciasto delikatnie rozwałkować; zdjąć razem z folią z wałka Każdy kawałek ciasta obtoczyć w posypce (z cukru, wanilii

Ugotować
Vanillekipferl- niemieckie waniliowe księżyce 451

wigilijny stół. Vanillekipferl zrobiłam do szkoły na Dzień Języków Obcych. Zrobiły furorę! Polecam z całego serducha ;).     Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 270 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 70 g cukru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego

Nastoletnie Wypiekanie
174. Baklawa 314

zdobyć. Ciasto filo: 700 g mąki pszennej 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy szczypta soli mączka ziemniaczana do procesu wałkowania 1 kostka masła do smarowania ciasta farsz: 300 g orzechów włoskich 200 g pistacji 100 g masła syrop 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny wody. Przygotowujemy ciasto filo: Do miski wlewamy wodę, oliwę, sól i wsypujemy większą połowę(...)wolnym ogniu przez ok 10-15 minut, następnie pozostawiamy do schłodzenia. Masło do farszu roztapiamy i dodajemy do orzechów, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy natłuszczoną formę (ja miałam kwadrat o wymiarach ok. 30x30 cm). Rozpuszczamy masło i przygotowujemy pędzelek do smarowania Ciasto dzielimy na 8 części. Bierzemy pierwszą część i podsypując mąkę ziemniaczaną wałkujemy na jak najcieńszy placek, grubości kartki papieru

Jadło i czytadło
Ciasto Marchewkowe 110

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Ciasto marchewkowe - idealna harmonia marchwi i orzechów! Nie ma tygodnia marchewkowego bez ciasta z marchewkowego! To jest dla tych, którzy uwielbiają słodycze. The post Ciasto Marchewkowe appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey

Proponowane wyszukiwania