ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:154/988)

Wegański sernik bezglutenowy z nerkowców 159

konsystencję. Wzięłam się do dzieła i odniosłam sukces. Napiszę to od razu, jeśli nie masz blendera o sporej mocy, który jest w stanie zmiksować namoczone orzechy na gładki krem, to lepiej sobie odpuścić to ciasto. Bo efekt może być taki, że albo silnik blendera się przepali (tak skończył mój poprzedni blender) albo w cieście pozostaną nieprzyjemne grudki i choć sernik(...)łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można też użyć kukurydzianej lub z tapioki) kilka malin do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Robię miejsce w zamrażalniku, żeby swobodnie wstawić ciasto, tak aby stało idealnie w poziomie. 2 Orzechy nerkowca odcedzam i odstawiam do przeschnięcia. 3 Wycinam z pergaminu okrąg idealnie pasujący do formy i umieszczam go w formie (średnica formy to u mnie 20cm). Forma

Book of spells
Mazurek marchewkowy 150

ciasta stanowiącego bazę - będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 60 g orzechów laskowych, zmielonych 60 g orzechów włoskich, posiekanych 2 szczypty zmielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu(...)przekroić na dwie równe warstwy. Połową kremu posmarować spód ciasta, przykryć drugim blatem i posmarować go pozostałym serkiem (boki ciasta również). Na koniec udekorować układając owoce oraz orzechy. Szczerze mówiąc - wbrew pozorom ciasto jest dosyć wymagające (szczególnie spód) i trzeba szczegółowo, trzymać się wszystkich wskazówek. Dlatego bardzo polecam, przed rozpoczęciem pracy, obejrzenie filmu, gdzie Paweł Małecki, wyjaśnia punkt po punkcie

Świat Ciasta
Orzeszki z kremem orzechowo migdałowym 195

łyżki mleka w proszku (zwykłe pełne) - 200 g zmielonych orzechów laskowych (bez skórki) - 200 g mielonych migdałów (bez skórki) - ok. 70 g pekanów - ok. 25 ml rumu bacardi (w wersji dla dzieci oczywiście pomijamy) Dodatkowo: - elektryczny wypiekacz do orzeszków Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Sodę mieszmy ze śmietaną. Ciasto zrobiłam w blenderze. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek(...)kawałki miękkie masło, śmietanę z sodą oraz mąkę z proszkiem. Miksujemy do połączenia składników. Zagniatamy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego (wiśni itp. nie większe), najlepiej sprawdzić piekąc najpierw 1 sztukę. Dołki w opiekaczu smarujemy przy użyciu pędzla olejem, wkładamy przygotowane porcje ciasta i pieczemy. W moim wypiekaczu

mojewypiekiinietylko
Galette orzechowe z owocami 180

kruszonkę, układam ponownie owoce, zawijam boki, smaruję mlekiem i sypię cukrem. Uff.. udało się!   Składniki: na 1 ciasto o średnicy ok. 20 cm ciasto: 250 g mąki tortowej 80 g zmielonych orzechów (lub migdałów) 115 g masła 50 g brązowego cukru  1 żółtko 2 łyżki śmietany  szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżeczki mielonych orzechów(...)robocie kuchennym zagniatamy ciasto z podanych składników. Można również tradycyjnie przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku, dodać posiekane zimne masło, zmielone orzechy, cukier, żółtko, sól oraz śmietanę.  Wyrabiamy na w miarę gładkie ciasto (elastyczne ono raczej nie będzie). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki kruszonki razem mieszamy. Owoce myjemy. Śliwki kroimy na pół

bistro mama
Sernikowa krówka 238

pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany  150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę z mlekiem rozpuszczamy z cukrem na średnim ogniu. Dodajemy żółtka, kakao oraz roztopioną tabliczkę czekolady (roztapiamy w kąpieli wodnej) i wszystko razem mieszamy. Gotową masę zostawiamy(...)karmelowej. Na zimne już ciasto czekoladowe wylewamy na zmianę po łyżce sernika białego i karmelowego tak aby powstały łatki. Wierzch sernika rysujemy fale karbowaną łopatką do dekoracji tortów (ja kupiłam taką w Kauflandzie ale podejrzewam, że dostępne są w każdym większym sklepie). Masę pieczemy 50 minut w 170 stopniach.  Do dekoracji użyłam pokrojonych orzechów włoskich wymieszanych z pozostałą masą

ciastkarnia na kruchym spodzie
MAZUREK ORZECHOWO CZEKOLADOWY + FILMIK 398

Mazurek czekoladowo - orzechowy, to pyszne połączenie orzechów, czekolady i powideł. Jest kruchy i wyjątkowo smaczny. Polecam przygotować to ciasto a zaskoczycie jego smakiem swoich gości.  Mazurka przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik  SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 200 g masła 120 g orzechów włoskich 1 jajko 60-70 g cukru(...)podgrzewamy do 35 % i cięgle mieszamy aż składniki się połączą.  Po rozpuszczeniu przelewamy do miseczki i odkładamy do ostudzenia. Masę czekoladową wylewamy na mazurka. Ciasto chłodzimy około 2 godzin w lodówce. Następnie dekorujemy orzechami. Po zastygnięciu czekolady kroimy na kawałki i podajemy.  Ciasto jest przepyszne, smacznego. Mazurek przechowujemy w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli
Pani Walewska 170

uroczystości. Dość pracochłonne ale na prawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:)   Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić na dwie(...)Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec

Maślane ciasteczko
Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia 172

cytryny. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Składniki. Spód. 15 dkg daktyli 5 dkg oleju kokosowego 10 dkg orzechów włoskich Nadzienie: 20 dkg orzechów nekrowca 2 łyżki syropu z agawy 5 dkg chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1 łyżka soku(...)Daktyle oraz nerkowca wsypać do miseczek, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Z namoczonych daktyli odlać wodę. Wrzucić daktyle do blendera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę do ciasta jakiej będziemy używać wyłożyć folią aluminiową. Do formy wyłożyć krem daktylowy, rozłożyć równomiernie lekko ugniatając palcami. Orzechy nerkowca osuszyć z wody, włożyć do blendera. Dodać syrop

mecooks
Kora dębu 181

Według niektórych, mimo dużej ilości zużytego cukru , ciasto wyszło niezbyt słodkie, z lekkim posmakiem bakalii, alkoholu i brzoskwini.  Składniki: ciasto: 8 białek 3 żółtka 200 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek krem: 2 budynie śmietankowe 300 ml wody syrop z dużej puszki po brzoskwiniach(...)dodatkiem 2 łyżek wódki Sposób przygotowania: Pieczemy 2 jednakowe placki. Jeśli nie mamy 2 takich samych foremek, składniki ciasta dzielimy na 2 porcje. Nie dzielimy ciasta, gdyż białka czekając na drugie pieczenie opadną. Orzechy włoskie przekładamy do foliowego woreczka i kilka razy wałkujemy wałkiem do ciasta, aby uzyskać dość sypką konsystencję. Składniki suche mieszamy ze sobą: orzechy włoskie, rodzynki, wiórki

na moim stole...
Ciasto krówka 320

łyżeczki żelatyny lub 1,5 op. śmietan-fixu Dodatkowo: 1/2 puszki masy krówkowej 100 g orzechów włoskich, posiekanych Mąkę przesiewamy wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz sodą. Dodajemy masło i wyrabiamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy miód i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wykładamy do formy(...)śmietany. Gotową masą przekładamy oba ciasta. Puszkę z masą kajmakową wkładamy do lekko gotującej wody i chwilę ogrzewamy. Gdy masa jest już lekko płynna rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami

Smaki Na Talerzu
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 157

Foremkę lekko natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Do rozwałkownia ciasto delikatnie podsypać mąką. Nadmiary ciasta można obciąć, ja zostawiłam, bo bardzo lubię chrupiące brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut orzechy nerkowca podrażyć na suchej patelni do zezłocenia. Pod koniec dodać odrobinę masła i soli. Odstawić do ostudzenia pół małego ananasa pokroić w kostkę, zalać wodą(...)około 1 minuty. Jarmuż wyjątkowo duży, wtedy liście są twardsze gotować przez 5-10 minut. Wylać na durszlak i pozostawić do obcieknięcia. Ostudzony drobno poszatkować na cieście rozłożyć jarmuż, kawałki ananasa i orzechy nerkowca. Przestudzony sos wymieszać z ubitymi jajkami i równomiernie rozlać na kruchym spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190`C i zapiekać 35 minut. Po wyjęciu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Trójplacek 382

łyżką. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto kokosowe, wygładzamy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto orzechowe: 150 g zmielonych orzechów 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki bułki tartej 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy. Na sam koniec dodajemy

Made By Mom And Son
piernik z pianką 139

szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 3 łyżki kokosu 3 łyżki startych orzechów Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przesz około pół(...)dolny blat ciasta i przykryć pozostałym ciastem.  Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować orzechami i kokosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placek orzechowy – kuchnia podkarpacka 139

nazwą przekładaniec, albo mazurek królewski. W Gliniku (gmina Wielopole Skrzyńskie) z kolei tradycją jest pieczenie przekładańca drożdżowego, w którym 2 warstwy nadzienia stanowią orzechy, a warstwa środkowa to powidła. Z kolei samym nadzieniem makowym przekładają ciasto drożdżowe gospodynie z wioski Grzęska pod Przeworskiem. Prezentowany przepis na placek orzechowy pochodzi z miejscowości Gać w gminie Przeworsk. Placek składa się(...)około 40 minut. *W oryginale podano temperaturę pieczenia 190-200 stopni C.   Placek orzechowy - kuchnia podkarpacka Przepisy na wspomniane przeze mnie inne ciasta warstwowe tego typu znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Drożdżówka z makiem i orzechami Glinicki przekładaniec drożdżowy Makowiec warstwowy

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania