ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:216/988)

Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami 138

można było wykorzystać cały otwarty produkt. Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami Proporcje  na formę z kominem o średnicy 24 cm. Czas przygotowania:  60 minut Składniki Ciasto: 4 jajka 1 1/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g  jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma 90 g oleju 2 czubate łyżki(...)składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.  Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Polewą oblewamy ciasto i dekorujemy płatkami, orzechami i posypką

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka czekoladowe z orzechami 306

Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Składniki: 170g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki kakao 1 opak. cukru wanilinowego 150g brązowego cukru 50g orzechów laskowych(...)miski. Masło utrzeć na puszystą masę z brązowym cukrem i wanilinowym. Dodać jajko, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo mąkę, dalej miksując. Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystko dorzucić do masy i wymieszać łyżką lub wyrobić ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować 15 kulek na ciasteczka, spłaszczyć je i wyłożyć na blaszce

Kulinarne Przeboje
Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową. 152

puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe połączenie. Ostrzegam, znikają błyskawicznie!!! Składniki na tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową: KRUCHE CIASTO: 75 g zimnego masła 75 g cukru pudru 30 g zmielonych migdałów (lub orzechów) 150 g mąki pszennej 1 żółtko      Pokrojone w kostkę masło, cukier puder, migdały i mąkę mieszamy w misce i miksujemy

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z masą orzechową 398

ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp. 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu odrobinę nasączyć herbatą górną warstwę ciasta kruchego. Masa orzechowa: 250 g obranych, drobno zmielonych orzechów włoskich gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy w miseczce 1 kostki masła (lub margaryny) – tj. ok. 250 g 1 szklanka cukru pudru spirytus(...)gorącym mlekiem – studzimy. Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem na gładką masę. Na koniec dodajemy wystudzone już orzechy (trzeba je nieco odcisnąć z nadmiaru mleka) i odrobinę spirytusu do smaku. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednorodną masę. Wykładamy na zimne ciasto. Wierzch udekorować np. startą gorzką czekoladą. Najlepiej włożyć do lodówki, by masa się nie rozpływała. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Dietetyczne bajaderki (kule rumowe) 169

ciasto kruszymy w rękach lub miksujemy w blenderze mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę i ksylitol, a następnie zalewamy nim rodzynki, odstawiamy na kilka minut do pokruszonego ciasta dodajemy mleko, rodzynki, orzechy, otręby, olejek rumowy oraz krem z awokado (w razie potrzeby dosładzamy) formujemy w rękach kule dość dużej wielkości, a następnie obtaczamy część kul w kakao, a część

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bajaderki - ziemniaczki 203

ciastek,mogą być herbatniki,(nie dodajemy ciasta z kremem i owocami) 5 łyżek kakao pół tabliczki gorzkiej czekolady słoiczek powidła śliwkowego(u mnie własnej roboty) łyżka miodu 1/4 szklanki cukru pudru(ilość cukru zależy od słodkości użytych ciastek, można zmniejszyć bądź zwiększyć jego ilość) 6 łyżek wódki garść orzechów pokruszonych garść kokosu pół szklanki mleka 100 gram masła Wykonanie: Ciastka(...)przestudzić.Kolejno masę dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać do połączenia się składników.Następnie dodajemy powidła śliwkowe, alkohol, garść kokosu, miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy, całość mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy okrągłe ciasteczka, możemy je przyozdobić np kokosem, posypką, pokruszonymi orzechami a nawet rozpuszczoną czekoladą. Gotowe ziemniaczki chłodzimy przez kilka godzin w lodówce

Krakowskie smaki Ani
Ciastka owsiane z bakaliami 165

proszkiem do pieczenia. Do ciasta wsypać płatki i otręby. Wymieszać i odstawić mikser. Wsypać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je w dłoni i układać w odstępach na blasze. Ciastka piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut

My simple kitchen
Łącki przekładaniec wg Siostry Anastazji 414

Składniki: ciasto orzechowe 25 dag orzechów grubo krojonych 5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 1/2 l mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek (pozostałych z ciasta) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które

Pychotkaaa
Ciasto MAKOWA PANIENKA 201

bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować makową panienkę, czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. Ciasto z wierzchu posypałam podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pycha! Składniki na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm: biszkopt 8 białek (jajka(...)łyżce) cukier. Gdy masa będzie gęsta to powoli dodawać żółtka. Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać suchy mak, wiórki kokosowe i zmielone orzechy laskowe. Całość delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia, wyłożyć papierem. Ciasto wylać, rozsmarować i piec około 30-35 minut w 165ºC (aż do zarumienienia biszkoptu). Ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować krem : miękkie masło utrzeć z cukrem

Ugotować
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 172

daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego - 30g świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego Krem daktylowy: - 150g suszonych daktyli - ziarenka z 1 laski wanilii(...)rozsmarujemy na rozwałkowanym cieście. 5. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je na stolnice i rozwałkowujemy w kształcie prostokąta o grubości ok. 5mm. 6. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie nasz krem, a następnie posypujemy go posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko razem zawijamy jak roladę i przekładamy na papier do pieczenia. 7. Przygotowaną roladę przecinamy wzdłuż i zawijamy jak warkocz. Tak przygotowane ciasto

Kuchenne Wariacje
Najsmaczniejsze ciasto marchewkowe 173

lubiłam tego ciasta ,ale dostałam marchewkowe ciasto z cukierni Cynamon i postanowiłam zrobić podobne ,lub lepsze ...i udało się .Aby uzyskać lepszy smak,można podsmażyć wiórki i orzechy przed dodaniem ich do ciasta .Ciasto robi sie szybko,jak wszystkie produkty przygotowane.Polubiłam to ciasto i reszta domowników i wiem ,że już kupnego nie chce.Ps.ciasto jest lepsze jak postoi pare godzin(...)wiórek kokosa 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pekan Wykonanie Blacha 35x26 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem ,sodą i solą . Do masy jajecznej dodać mąkę z wymieszanymi składnikami ,połączyć miksując na średnich obrotach na gładką masę. Następnie dodać startą marchewkę i pozostałe składniki ,wymieszać łopatką . Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec

w mojej kuchni
Rogale jak marcińskie ale dużo łatwiejsze w wykonaniu 135

pieczonych co roku z okazji 11 listopada. Są to jednak oszukane rogale marcińskie gdyż nadzienie wykonane jest z kaszy manny wymieszanej z orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest dużo prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne. Polecam wypróbować!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g(...)wsypujemy kaszkę i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia *** *** Migdały oraz orzechy mielimy na proszek *** *** Zmielone orzechy łączymy z kaszką, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszamy energicznie. Nadzienie odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto: do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn

Blog z Apetytem
Dyniowe Drożdżówki z jabłkami i orzechami 163

jajko 3 jabłka 1 łyżka cynamonu, czubata 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 3 łyżki orzechów laskowych, grubo pokrojonych Lukier 2 łyżki soku z cytryny 80 g cukru pudru Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj dyniowe puree, jajko, mąkę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodaj sól i kardamon. Uformuj ciasto w kulę, włóż do lekko natłuszczonej(...)250ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnika). Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką stolnicę i rozwałkuj w prostokąt o grubości 1 cm. Na powierzchni ciasta rozprowadź równomiernie usmażone jabłka. Posyp jabłka pokrojonymi orzechami. Zwiń prostokąt w roladę, następnie pokrój na grube plastry. Z podanej porcji ciasta wychodzi 12 sporych drożdżówek. Dyniowe drożdżówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj

codojedzenia
Tarta migdałowo orzechowa z prażonym słonecznikiem 171

tarta zapewne Wam posmakuje, bo jak słodki baton smakuje. Jest bardzo sycąca, w smaku zaskakująca. Orzechy, migdały słonecznik z cukrem uprażyłam, ze śmietanką, masłem, jajkami połączyłam, na ciasto przełożyłam, sezamu dołożyłam, 25 min poczekałam i gotową tatrę już miałam. Zarówno na ciepło smakowała, ale po schłodzeniu jeszcze lepszy smak miała. Składniki: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 200 g mąki pszennej(...)podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.  Masa: Migdały i orzechy  mieszamy z 50 g cukru i prażymy na dużej patelni, odstawiamy (przesypujemy) do przestygnięcia.  Na tej samej patelni prażymy słonecznik z dodatkiem

Moniki Smakołyki