ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:217/988)

Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami 298

faworyt na lutowe mroźne wieczory. Prosto, smacznie…i aromatycznie za sprawą powideł śliwkowych z dodatkiem cynamonu. No i do tego pyszna kruszonka z… siekanych orzechów laskowych. Zamiast mleka krowiego do przygotowania ciasta na drożdżowe bułeczki wykorzystałam domowe mleko owsiane, Polecam też inne przepisy na bułeczki drożdżowe wytrawne: bułeczki z rukolą i serem bułeczki drożdżowe z ajwarem Składniki(...)roztopionego masła Dodatkowo: powidła z cynamonem mielone orzechy laskowe Przygotowanie: Jajko ubijemy z 4 łyżkami cukru w misie robota. Masło rozpuszczamy w rondelku, wlewamy mleko owsiane aby zmniejszyć temperaturę rozpuszczonego masła. Wlewamy płynne składniki do ubitego z cukrem jajka, Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowe ciasto orzechowo – czekoladowe 107

wypiek nie jest słodki i nie dodawałam do niego w cale cukru. Są za to orzechy laskowe – miękkie, te ze środka, i rozkosznie chrupiące, lekko czekoladowe na wierzchu (to wynik działania temperatury szalejącej w piekarniku). Jeżeli czujecie już jesień, koniecznie przygotujcie to ciasto, można je nawet zjadać z masłem i popijać gorącym mlekiem lub kawą! Do przygotowania ciasta potrzebujemy(...)proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą łyżki. Na samym końcu dodajemy orzechy. Przenosimy do keksówki (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy kilka sztuk orzechów, dodatkowo wciskając je w ciasto. Pieczemy ok 40-45 minut w 170 stopniach (termoobieg). Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Makowiec na cieście krucho drożdżowym 116

drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli Masa makowa: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana skórka pomarańczowa 100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich 6 białek Ciasto krucho- drożdżowe : Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść

Słodki Zakątek
Makowo- orzechowe ciasto z gruszkami 169

kawy właśnie z gruszkami. Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji   JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Makowo- orzechowe ciasto z gruszkami Składniki: na ciasto jajka - 6 szt orzechy tarte laskowe - 1 łyżka mak mielony suchy - 1 łyżka kakao - 1 łyżka cukier - 1 szkl cynamon - 1 łyżeczka soda - 1 łyżeczka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka

Kuchnia Danusi
Ciasto 3 Bit z krakersami. 162

masy kajmakowej orzechowej 20 dag masła ok. 25 dag krakersów orzechy włoskie do dekoracji     Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem a następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy (25x35cm) i piec około 30 min w temp. 170C. Masę kajmakową(...)rozsmarować masę, przykryć kolejnymi krakersami i czynność powtórzyć Powinno być 3 warstwy krakersów. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy masą i posypujemy pokrojonymi orzechami. Zamiast masy na wierzchu ciasto możemy polać czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Orzechowe ciasteczka z kajmakiem 206

Czekoladowe, kruche ciasteczka obtoczone w orzechach włoskich ze środkiem z masy kajmakowej... chyba nie muszę Was specjalnie przekonywać, że to słodka uczta dla podniebienia.   Na ok. 25 ciasteczek:   Ciasto: 2 1/3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 200 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku   2 szklanki zmielonych(...)orzechów do obtaczania 1 białko ½ puszki masy kajmakowej   Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.   Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha włoskiego, obtaczamy w ubitym białku, a następnie w orzechach, lekko spłaszczamy i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową. Pieczemy 20 minut

Jadło i czytadło
sernik w herbatnikach i powidłach 368

zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą.  Paluszki lizać! P.S. ciasto to piekłam w bardzo dużej blaszce (26*45 cm) dlatego proporcje składników są duże. Na standardową blaszkę wystarczy zrobić z połowy porcji. * foremka 26*45 cm Składniki: 2 kg sera(...)sernik posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników. W rondelku rozpuścić masło, dodać resztę składników i mieszając gotować na małym ogniu aż polewa będzie gęsta i jednolita. Polać ciasto i udekorować kawałkami orzechów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
mazurek z kajmakiem i czekoladą orzechową 157

fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą lub dżemem i udekorować. Taki kolorowy mazurek będzie na pewno ładną ozdobą stołu. A co do tego konkretnego ciasta to smakuje trochę jak snickers- łączy w sobie orzechy, kajmak i czekoladę. Polecam zwłaszcza wielbicielom tego popularnego batonika.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko(...)szczypta soli na wierzch: 75 g czekolady z orzechami  2 łyżki mleka 2 łyżki masy kajmakowej 2 łyżki kolorowych żelek Mąkę, sól i cukier puder przesiać na blat. Dodać żółtko, masło i wszystko razem najpierw posiekać a następnie zagnieść.  Gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy będzie schłodzone rozwałkować je na podsypanym mąką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO DROŻDŻOWE ZAWIJANE Z MARMOLADĄ 188

mąki pszennej * 4 g suchych drożdży * 4 łyżki cukru * 125 ml ciepłego mleka * 50 g bardzo rozpuszczonego masła * 1 jajko * szczypta soli * marmolada do posmarowania ciasta (użyłam marmolady wieloowocowej  Orzech ) Wykonanie: Mleko podgrzać (musi być letnie, ale nie gorące), wlać do miski, wsypać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Miskę przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około

Zrób to smacznie
RAW brownie proteinowe (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 189

już rano możesz cieszyć się obłędnie czekoladowym ciastem rozpływającym się wręcz w ustach 😋 To jak, przekonałyśmy Cię? Składniki: - 150g daktyli (lub świeżych) -100g płatków owsianych (bezglutenowych) -3 łyżki melasy z karobu -4 łyżki kakao -2 miarki roślinnej odżywki białkowej Siła roślin ( u nas o smakudzikiej jagody ) -1/2 szkl. orzechów laskowych Dodatkowo do ozdoby -ubita śmietanka kokosowa z ksylitolem(...)wody (jeśli jest za dużo wody to ją po prostu odlać). Następnie daktyle, namoczone płatki i melasę zmielić blenderem na gładką masę. Dodać kakao, odżywkę białkową, posiekane orzechy i wszystko wymieszać. Ciasto jest gęste i lepkie, dlatego za pomocą łyżki maczanej w gorącej wodzie należy ubić je w kwadratowym naczyniu i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pokroić brownie

Candy Pandas
Ciasteczka owsiano-jaglane 156

składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane ciasteczka posypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pani Walewska (Pychotka) -ciasto 449

szklanki posiekanych orzechów włoskich Blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wylepić dno blachy. Posmarować ciasto dżemem i wylać połowę ubitej piany. Posypać połową porcji orzechów. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35 minut. Tak samo upiec drugi placek. Krem 500 ml  mleka 2 żółtka 4 łyżki(...)Zdjąć z palnika, nakryć folią spożywczą tak, aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na pusztą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń stale miksując. Składanie ciasta kruche ciasto z bezą krem kruche ciasto z bezą Całość schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Pychotka! Pani Walewska (Pychotka

O kuchni z uczuciem
Pełnoziarniste muffiny 155

naturalnego; - 1/2 szklanki ksylitolu/cukru; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli morskiej; - 1 łyżka malibu luk słodkiego likieru; - garść orzechów brazylijskich; - 1 jabłko; - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżka oleju kokosowego do przygotowania polewy. Przygotowanie ciasta :   - do miski dodajemy wszystkie składniki czyli: mąkę pełnoziarnistą, oliwę, wodę, sodę oczyszczoną, cukier/ksylitol, sól, jogurt, likier i delikatnie mieszamy wszystko(...)powinno być ani za gęste ani za rzadkie, jeżeli jest za gęste dodajcie jeszcze jogurtu i troszkę oliwy; - następnie nakładamy ciasto do papilotek: dno papilotki zakrywamy ciastem, następnie do środka dodajemy posiekane wcześniej orzechy brazylijskie oraz kosteczkę jabłuszka i ponownie na to nakładamy masę - papilotki należy napełnić ciastem do ok.3/4 ich wysokości; - wypełnione masą papilotki układamy na blaszce i wkładamy

MintTaste
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami 148

tłuszcz do formy, wiórki do formy. Składniki na nadzienie: 75 dag rabarbaru, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag orzechów włoskich. Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody(...)torciku: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia. Ciasto wyjąć, posypać połową potłuczonych orzechów, nałożyć marmoladę rabarbarową, posypać resztą orzechów i pokrasić lukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut. Torcik możemy podać z bitą

Tradycyjna Kuchnia
Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata (poWeekendowe Łakocie odc.167 186

startego na grubej tarce masła nadzienie: 200 g masła, zamrożonego i startego 200 g cukru 150 g maki pszennej 50 g uprażonych i zblendowanych orzechów włoskich lub pekan do posmarowania: 1 jajko Przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę, proszek i sól. W drugim naczyniu łączymy jajko, śmietanę, wanilię. Do mąki dodajemy masło i całość rozcieramy na okruszki. Wlewamy płynne składniki(...)szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią  i wkładamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy nadzienie mieszając masło z cukrem, mąką i orzechami. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C a blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich rozpłaszczamy a następnie wałkujemy tak by otrzymać prostokąt o grubości pół centymetra. Każdy z prostokątów smarujemy nadzieniem i zwijamy

Dzieje kuchennej Wiewióry