ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:226/988)

Babka bakaliowa 131

mniejsze cząstki. Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy      a wszystko mieszamy i oprószamy mąką.    Ucieramy drożdże z 4 łyżkami cukru, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn, 4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.    Połowę ciasta odkładamy(...)się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami.    Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamy na rozwałkowanym placku.    Placek zwijamy i przekładamy do natłuszczonej formy. Bakalie zapakowane w ten sposób pozostaną mięciutkie

Maminek kulinarny
CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI 148

zbyt dojrzałych) owoców, postanowiłam przygotować z nimi ciasto. Wybór padł na ten przepis z dwóch powodów: 1. banany miałam tylko dwa, 2. uwielbiamy orzechy i żurawinę. Efekt końcowy wyszedł wow... pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto. Polecam bardzo gorąco. Piekłam w ciemnej formie, o śr. 16-17cm Składniki: - 110g mąki orkiszowej typ700  lub 100g pszennej - 1 mniejsze jajko(...)dojrzałe banany - 50-60g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 25g masła (stopionego) - 1 łyżka gorzkiego kakao - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50g orzechów (u mnie nerkowce) - 50g suszonej żurawiny - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta przed podaniem Banany rognieść dokładnie widelcem (lub zblendować), dodać do nich cukier (ksylitol) oraz stopione chłodne masło i całe jajko, wymieszać. Do masy dodajemy mąkę

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka cytrynowe 68

cytryny i jajko, ponownie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Schłodzone ciasto podzielić na porcję wielkości orzecha włoskiego, uformować kuli. Na talerz wsypać cukier puder, obtaczać w nim kuli z ciasta. Na blachę

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto czekoladowe 89

ciasta bez miksera, ciche i od ręki gdy za ścianą dziecko śpi Szybkie ciasto czekoladowe przygotowałam z domową polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Można posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe! SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g cukru trzcinowego 2 jaja roztrzepane

Zasmakuj Kuchni
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 203

dodatkami. Chleb marchewkowy z dodatkiem rodzynek i orzechów jest przepyszny. Posypany z wierzchu moim ulubionym kminem rzymskim - kmin świetnie komponuje się z rodzynkami. Użyłam kupionego soku z marchewki, trzeba poszukać takiego bez dodatków i konserwantów. A najlepiej oczywiście wycisnąć w domu. Mój chleb wyszedł dosyć płaski. To  wina nieumiejętnego przekładania ciasta do garnka i tego, że garnek był chyba(...)łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin. Hojnie

Stare Gary
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiane 82

Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam

Kubki smaku
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 148

mąkę, proszek do pieczenia i kakao.  Dodajemy orzechy i  mleko. Miksujemy szybko, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy

Mia Cucina Sofieta
Francuskie "cukiereczki" 144

Składniki: 300 g gotowego ciasta francuskiego ( 1 opakowanie) 1 opakowanie orzechów laskowych 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu 2 jajka 10 dag cukru pudru Wykonanie: Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i  kroję  w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam

Ciasteczkowy Potwór
Mazurek z masłem orzechowym, karmelizowaną pomarańczą, gorzką czekoladą i solą. 109

łyżeczki ksylitolu, 2 łyżeczki stewii, 1 łyżka agawy) 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Góra 1 szklanka orzechów ziemnych (lub gotowe masło orzechowe, bez dodatku cukru) pół pomarańczy ze skórką 100g gorzkiej czekolady 2 garści migdałów stewia syrop z agawy sól różowa lub morska (gruba) Przepis: Pierwsza część – dół(...)czekoladę, którą nakładamy formując dowolny wzór (zostawiając w misce, na ściankach odrobinę czekolady). Mazurka posypujemy lekko grobą solą. Siekamy jedną garść migdałów i posypujemy nimi całe ciasto. *Teraz siekamy drugą garść orzechów i wrzucamy ją do miski z czekolady. Dodajemy odrobinę agawy (ok. 1 łyżeczki) i dokładnie zbieramy migdałami całą czekoladę. Powinny uformować się z nich kuleczki. Kuleczki migdałowe

Fill The Bowl
Łącki przekładaniec 164

Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Ciasto orzechowe Składniki: 250 g grubo siekanych orzechów włoskich 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odłożyć(...)będą wykorzystane do kremu. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek, mąkę oraz miód. Całość dokładnie wymieszać. Upiec ciasto w 170stopni przez około 25 minut. Pozostawić do wystudzenia. 400g śliwek suszonych pokroić na połowę lub ćwiartki, zalać 250 ml czystej wódki ( ja to robię dzień wcześniej i zostawiam na noc). Krem Składniki: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek

W garach u Gosi
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI 329

pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g * mleko – 800 ml * margaryna – 220 g * olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza – 1 szt * cytryna – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy(...)tortownicy wkładamy 1 makowy blat, pokrywamy 1/3 kremu ( następnie kolejno: blat, krem , blat, krem ). Wyrównujemy wierzch i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy podprażonymi na patelni orzechami i kokosem oraz pokrojonymi owocami. Przepis zainspirowany przepisem na Tort makowo-budyniowy ze strony mojeciasto.pl . Zmniejszyłam ilość mleka w kremie. Dodałam olejek pomarańczowy. Dodałam orzechy oraz kokos. Dodałam pomarańcze oraz

Ostra na Słodko
Zapiekane jabłka z owsianką, orzechami i czekoladą 179

Kto nie lubi jabłek? Ja uwielbiam a szczególnie zapiekana. Jak byłam mała zawsze piekła je babcia i wcinałam, aż uszy mi się trzęsły. Nadal je uwielbiam

Niezły Młynek
Kruche ciasto z jabłkami, orzechami i kokosową bezą 252

masy jabłkowo - orzechowej: 0,8 kg twardych jabłek 40 g mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii  100 g siekanych orzechów włoskich pół łyżeczki olejku migdałowego Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są soczyste, odciskamy z nich nadmiar soku. Do jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną, wanilię, siekane orzechy włoskie oraz olejek migdałowy. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe. Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty): Białka ubijamy, aż będą sztywne. Do ubitych białek dodajemy stopniowo

Smak mojego domu
Błyskawiczny piernik (najłatwiejszy i najszybszy) / Quick and Easy Gingerbread Loaf 80

zupełności wystarczyć na piernik pieczony w małej blaszce. Jeśli spodziewacie się sporego grona gości, wystarczy podwoić ilość składników, przelać ciasto do dużej blaszki (25x35 cm lub trochę mniejszej) i piec około 40 minut. Ciasto możecie wzbogacić o bakalie, orzechy, kawałki czekolady czy skórkę pomarańczową. Gotowy piernik błyskawiczny możecie przełożyć powidłami, dżemem lub kremem. Nie musicie oblewać go polewą miodową, dobrze(...)łyżki miodu, 25 g masła, 1/3-1/2 łyżki kakao, szczypta cynamonu opcjonalnie garść wiórków kokosowych lub drobno posiekanych orzechów Połączyć mąkę, przyprawę do piernika, cukier i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej, miód i jogurt. Szybko wymieszać zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut. Przygotować polewę miodową: masło rozpuścić

Lekcje w kuchni
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z DODATKIEM ORZECHÓW I JAGÓD GOJI, ORKISZOWE, BEZ CUKRU 159

kruche ciasto. Oczywiście można ciasto zagnieść ręcznie. Ja już niestety zrobiłam się wygodna i tę czynność wykonuje za mnie mikser. Na końcu dodajemy jagody goji i kawałki orzechów. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek, zawinąć każdy w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Ja schładzam ok.15-30 minut w komorze 0*C. Może być

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania