ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:224/988)

Ciasto Ambasador 181

bakaliami, masą budyniową z cytryną, słodkimi brzoskwiniami oraz galaretką. Nie jest bardzo wymagające, jakby mogło się wydawać, ale potrzeba trochę czasu, aby kremy i galaretka dobrze stężały.  Ciasto na weekend, na Święta, na urodziny i bez okazji ;) Składniki: biszkopt: 4 jajka L, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek cukru, opakowanie(...)szklanka cukru, 3 duże łyżki skrobi ziemniaczanej, 425 g masła, 2 łyżki kakao, starta drobno skórka z 1 cytryny, 2 łyżki suszonej żurawiny, 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 garści orzechów włoskich, dodatkowo: 1/3 szklanka wody, sok z 1/2 cytryny, 2 galaretki brzoskwiniowe, brzoskwinie w puszce (w mnie 490g) Przygotowanie: Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą

Lena Gotuje
Sernik z kuleczkami Nesquik 171

jaja kilka kropli aromatu waniliowego 2 łyżki kakao 1 szklanka kulek czekoladowych tłuszcz do formy Pianka i góra ciasta: 6 białek (pozostałych z masy serowej i ciasta) 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na stolnicy i przenieść na wałku do formy wysmarowanej tłuszczem. Górę ciasta posypać kakao(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Z białek i jednej szklanki cukru ubić na sztywno pianę. Po półgodzinnym pieczeniu wyciągamy placek z piekarnika, studzimy go około pół godziny, następnie wykładamy ubitą pianę, posypujemy orzechami i wiórkami kokosowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
sernik "Kropka" Siostry Anastazji 193

Anastazji. Zaciekawił mnie, tym bardziej, że potrzebowałam niebanalnego przepisu ale takiego, żeby sernik pieczony był w całości. Ten łączy w sobie smak orzechów, sera i kisielu. Co prawda przygotowanie jest czasochłonne, bo trzeba ubić w sumie cztery ciasta ale potem już idzie szybciutko.  Ciasto wychodzi bardzo duże, wysokie, dobrze się kroi tuż po wystudzeniu. Warto je upiec, nawet jeśli(...)kisielu (najlepiej czerwonego, ja użyłam cytrynowy i słabo widać warstwy, odradzam fioletowy- ciasto może nie ładnie wyglądać) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  na ciasto orzechowe: 3 jajka 2,5 łyżki mąki 90 g startych orzechów włoskich 3 łyżki cukru na masę serową: 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Do trzech razy 436

CIASTO,skladniki -3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 140 g masła lub margaryny kasi 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Orzechowa warstwa - 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu  Budyniowa masa 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g masła(...)masy orzechowej ---Masło z cukrem i miodem zagotować .W momencie gdy cukier bedzie rozpuszczony dodac posiekane orzechy,wymieszac i chwile gotować .Wyłozyc na warstwę ciasta i upiec.- -- 3)masa budyniowa- -Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu,dodając cukier i 3 szklanki mleka Ucierając maslo dodawac partiami ostudzony budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć

w mojej kuchni
Miodowa krówka. 258

rumie od firmy Eterno 1 puszka masy krówkowej 1/2 szklanki posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich Blaszka o wymiarach 24/36 cm Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, miód i masło. Wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 10 minut. Ciasto podzielić(...)miękką margaryną na puszysty krem. Warstwy ciasta : 1. Placek 2. Polowa masy krówkowej 3. Masa budyniowa 4. Placek 5. Reszta masy krówkowej 6. Wierzch posypać orzechami Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują po kilku dniach, ale na drugi dzień też jest już pyszne. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
KORZENNY CHLEBEK BANANOWY 168

drugiej mieszamy namoczone siemię lniane, rozgniecionego banana, jogurt i ewentualnie miód (jeśli banan jest mało słodki). Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy – delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min w 180 st. C (czas zależy od mocy piekarnika, po 30 min. Warto sprawdzić za pomocą patyczka czy chlebek

Marcepanowa kuchnia
Marchewkowe ciasto z orzechami 186

jajka 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki bez dodatku cukru /z tego co się orientuję jedyne takie znajdziemy w NETTO) 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki krem: około 400-500g sera mielonego do serników PRESIDENT + ksylitol wg. smaku (ja ograniczyłam ksylitol do minimum bo same ciasto jest dość słodkie, dlatego niesłodka masa(...)Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, ksylitol, sól, proszek, sodę, przyprawy w drugim naczyniu miksujemy jajka z olejem łączymy zawartość obu naczyń dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy przekładamy ciasto do formy (prostokątnej lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka studzimy w formie, następnie wyjmujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kunafa - ciasto wyśmienite 303

nadal gotować na małym ogniu aż zgęstnieje.  Dodać wodę różaną. zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszone orzechy lub pistacje i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto : masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokruszone ciasto knafeh (lub zmiksowany chleb tostowy) i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszać do czasu aż ciasto całkowicie wchłonie rozpuszczone masło(...)Ciasto podzielić na dwie części Masa serowa : ser ricotta wymieszać ze śmietaną na gęstą masę (uwaga: do masy serowej także można dodać rozdrobnione orzechy) Blachę do pieczenia wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do blachy, wygładzić, lekko dociskając, tak aby powstała równa warstwa. Masę serową nałożyć na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia.i również

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche babeczki z kremem mleczno-orzechowym 138

proszku do pieczenia Składniki na krem: – 125 g serka mascarpone – 100 g gęstego mleczka kokosowego – 2 łyżki masła orzechowego – banan Dodatki: – orzechy włoskie, orzechy ziemne, kiwi Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone zimne masło, jajko, erytrytol, proszek do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki(...)Formę do pieczenia wypełnij ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 10-13 min w temp. 180°C. Krem: Mleczko kokosowe połącz z serkiem mascarpone, bananem i masłem orzechowym, a później dokładnie zblenduj do kremowej konsystencji. Do babeczek dodaj mleczno-orzechowy krem, posyp posiekanymi orzechami i plasterkami kiwi. Zjadaj ze smakiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się

Mrs. Endorfina
Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru) 186

słodkich endorfin. Jak dobrze więc, że można przygotować wypieki dobre dla naszego zdrowia i zaspokajające potrzeby wewnętrznego głodomora :) Dzisiejszy chlebek pierwotnie miał być zwykłym ciastem cukiniowym (czytaj z cukrem), które chciałam urozmaicić dodatkiem gruszek i orzechów włoskich. Gdy jednak postanowiłam zrezygnować z pieczenia tradycyjnych słodyczy, za radą Gosi zamieniłam gruszki na jabłka (których od Taty mam dostatek) i odrobinę miodu(...)grubo posiekaj i wrzuć do mokrych składników razem z rodzynkami. Na koniec wsyp płatki owsiane i mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników.  Przelej ciasto do foremki i wyrównaj. Możesz wierzch udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i plasterkami jabłka. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez 50-60 min. - aż patyczek wbity w środek chlebka będzie suchy.  Wyjmij chlebek

Chilli Czosnek i Oliwa
Makowiec śnieżny wg siostry Anastazji 203

Przepis na przepyszny makowiec śnieżny z bitą śmietaną i masą orzechową oraz makiem według przepisu siostry Anastazji pochodzący z książki 100 nowych ciast. Biszkopt składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa I składniki: 25 dag maku mielonego 10 dag cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek(...)szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnia żelatynę. Wymieszać. Masa III Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa I - masa II - masa III Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Piekielne bliźniaki 206

dodać do masła. Posiekać całość nożem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie z ciasta urywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować rękami w kulki, lekko rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 10-12 min. Ostudzić. Krem(...)podgrzać (nie doprowadzić do zagotowania!), zalać nią czekoladę i odstawić na chwilę, by się roztopiła. Dodać cynamon i chilii, wszystko dokładnie wymieszać. Przekładać kremem upieczone ciasteczka. Smacznego! :) źródło: gazetka "Ciasta świąteczne

Słodkie inspiracje
Chleb na zakwasie z ciemnym piwem, miodem i orzechami włoskimi 141

wyrabianiem ciasta na chleb mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze około 21°C. CIASTO Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli. Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na około 30 minut do autolizy. Jednym z celów autolizy jest nasycenie mąki wodą przed wyrabianiem ciasta. Pod koniec(...)minut ręcznie. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wstępnej fermentacji na około 2,5 godziny. W trakcie fermentacji ciasto składamy* trzy/cztery razy w odstępie 30 minut. Przed ostatnim składaniem dodajemy posiekane orzechy. *Jak składać chleb? Polecam krótki film instruktażowy Kathariny Arrigoni 30 minut po ostatnim składaniu wyrzucamy ciasto na deskę podsypaną mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy

Tajemnice Smaku
Muffiny z orzechami i jabłkiem 170

zmieni stan skupienia) Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Do masy wrzucamy posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy. Wykładamy silikonowe foremki ciastem. Posypujemy ciasto posypką (mieszamy w miseczce 2 łyżki cukru trzcinowego z 1/2 łyżeczki cynamonu i garstką posiekanych orzechów laskowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

Ania i Marcin gotują
CIASTO ORZECHOWY PUSZEK 202

się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :) SKŁADNIKI NA  CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM 1 1 kostka masła 200-250 g 2 szklanki mleka(...)posypania WYKONANIE : Orzechy mielimy mieszamy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier, oraz po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z orzechami, delikatnie mieszamy łyżką. Dwie formy o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na pół i wylewamy na blachy. Pieczemy w 180 stopniach C (góra - dół) ok. 30 minut

Pani na deser