ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:240/988)

Bułeczki drożdżowe z orzechami i cynamonem 96

świeżych – 25g miękkiego masła + 30g masła do posmarowania bułeczek – 4 łyżki cukru – 2 jajka ( 1 jajko do ciasta, drugie do posmarowania bułek) – ekstrakt z wanilii wg smaku – szczypta soli Dodatkowo: – garść dowolnych orzechów (u mnie orzechy włoskie) – 25g cukru (u mnie trzcinowy) – 1 łyżeczka cynamonu Mleko podgrzać do temperatury około 40 stopni(...)przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie się kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, inaczej bułeczki będą zbyt „zbite” i twarde. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 8 równych części i uformować kulki. Orzechy zblendwać, wymieszać z cukrem

Smaki Armine
Polewa czekoladowa do ciast 124

wersję ciast bez polewy, taką jaką zazwyczaj my robimy;) Polecam do polewy użyć czekolady 90% lub kaletek czekolady pitnej. Polewa wystyga dość długo, więc spokojnie zdążycie udekorować ciasto ulubionymi dodatkami jak wiórki, orzechy czy owoce. Przepis zaczerpnięty z któregoś z przepisów Doroty z mojewypieki.com z lekkimi modyfikacjami. Drukuj Polewa czekoladowa do ciast window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 łyżka miodu

Mieszam w Garnku
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 138

talerzem próbując wyszukać  ich jak najwięcej w potrawie. Tylko po co kogoś katować grzybami, jak ich nie lubi? Doskonale można je zastąpić orzechami. Uspokajamy wtedy  tych antygrzybowych,   jak i tworzymy fajne nowe smaki. Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka krupczatki jajko 100 g masła  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka(...)placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma. Kroimy na niewielkie paszteciki, układamy na blaszce, łączeniem do spodu, smarujemy jajkiem. Ja do posypania użyłam maku i sezamu, można też użyć orzechów. To już indywidualna sprawa, jak tam kto woli. Pieczemy w 180 stopniach, około 40 minut

Dieta moja pasja
Mazurek kajmakowy 323

pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki margaryna 150 g masa krówkowo orzechowa 400 g orzechy włoskie drobno krojone 50 g Przygotowanie:   Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Uformować z ciasta jajko, nakłuć(...)widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni

Ala piecze i gotuje
Sernik wiejski 346

mąki szklanka cukru Masa serowa: 200g masła 220g cukru 4 łyżki cukru waniliowego Wanilia 5 żółtek 70g mąki 1kg twarogu 3 krotnie mielonego 5 białek karmel, czekolada, orzechy laskowe Sposób przygotowania: Kruche ciasto : Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie(...)blat i pieczemy 60 minut w 200`C Ja po około 30 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, aby się przesadnie nie przypiekło. Sernik studzimy w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Po ostudzeniu wierzch dekorujemy  karmelem, następnie ścieramy czekoladę na tarce i posypujemy poszatkowanymi orzechami laskowymi. Idealny smak uzyskamy po paru godzinach trzymania sernika w lodówce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 185

stołowa masła 82% 1 – 2 łyżki ciemnego kakao 60 gramów orzechów i migdałów (mieszanka)  60 gramów czekolady  Do obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały  Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera.  W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W misce umieść pokruszone(...)Jeśli zbyt mokra - zwiększ ilość pokruszonych ciast. Masa powinna ładnie się skleić i dać się formować, jednak nie powinna się kruszyć. Po dokładnym zmieszaniu włóż masę do lodówki na około godzinę.  Z masy formuj zgrabne kuleczki (jak to relaksuje, ja tam lubię kulać ... :)). Następnie obtocz każdą kulkę w kakao, wiórkach lub posiekanych orzechach. Włóż do lodówki na 2 godziny

Garniec Magalie
Marchewkowo-orzechowe! Łap ten dzień! 138

piekarniku nagrzanym do 150 stopni (u mnie 160 st.). Na zimne ciasto wylewamy polewę i ozdabiamy w dowolny sposób. - See more at: http://www.bistromama.pl/2012/09/ciasto-marchewkowo-imbirowe.html#sthash.qhwkPOwz.dpuf Składniki: 200 g mąki  2 jajka 170 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 150 g posiekanych orzechów (mieszanych: włoskich, laskowych, nerkowca) 50 g rodzynek 1 łyżeczka świeżo startego(...)ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy startą marchewkę,orzechy, imbir i delikatnie mieszamy.  Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki). Na samym końcu dodajemy rodzynki i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy

bistro mama
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami 85

Orzechy brazylijskie są smaczne i zdrowe, zawierają w swoim składzie mnóstwo witamin oraz minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje to, że orzechy brazylijskie stanowią najbogatsze, naturalne źródło

Tajemnice Smaku
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru 304

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True Taste Hunters , tylko delikatnie go zmodyfikowałam. Zamiast zwykłej marchewki dałam odpady z soku buraczano-marchewkowego, więc ciasto jest bardzo ekonomiczne . Ciasto nie zawiera cukru, nabiału, jajek, glutenu. Jest odpowiednie dla alergików i wegan. Składniki(...)odpady z soku, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 175 stopniach, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce w formie przez kilka godzin, wyjąć z formy, pokroić. Nie trzymać w lodówce, bo stwardnieje. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Wegańskie i bezglutenowe ciasto

moj przepis na
Babeczki Kajmakowe 188

Babeczki o dość "sypkich" spodach których serce stanowi czysty kajmak. Idealnie komponują się z wilgotnym delikatnym, rozpuszczającym się w ustach śmietanowo-kajmakowy kremem posypanym orzechami i polanym niczym innym jak... kajmakiem.   Babeczki Kajmakowe - Składniki: Ciasto: 2 jajka 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g masła (w temperaturze pokojowej) 175 g brązowego cukru cukier waniliowy(...)śmietanki kremówki (30%) 2 fixy do ubijania śmietany ok. 140 g kajmaku  Dekoracja: ok. 2 łyżki kajmaku do polania ok. 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów Babeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo

Słodka Strona
Salceson z jabłkami i rabarbarem. 244

Typowe jesienne ciasto z pomocą jednego składnika  zmieniłam na wiosenne. Zmiana ta, to strzał w dziesiątkę.  Szybkie, efektowne i bardzo smaczne.  Składniki: 6 jajek 3/4 lub cała szklanka cukru 1 i 1/2 szkl oleju  (rzepakowego Polski) 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 szklanki mąki (ekologiczna Szymanowska) 3 łyżki kakao łyżeczka cynamonu nasiona z laski wanilii/aromat waniliowy(...)kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując.  Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Kulki z nutą pomarańczy i cynamonu 172

babki,biszkoptu itp.) 200 g pokruszonych herbatników 100 g serka mascarpone 2 czubate łyżki nutelli łyżeczka startej  skórki z pomarańczy szczypta cynamonu 50 g posiekanych orzechów (opcjonalnie) wiórki kokosowe do obtoczenia Ciasto i herbatniki dokładnie pokruszyć,dodać resztę składników i zagnieść.Jeżeli ciasto będzie za mało stabilne można dodać więcej serka lub nutelli. Masę lekko schłodzić w lodówce,wyjąć

Anielskie wypieki
Placki z maślanki z jagodami goji i orzechami 160

Propozycja na dziś to placki z pysznymi wkładkami. Lekkie ciasto jogurtowe i do tego orzechy i jagody goji, czyli chrupiące placuszki. Podałam je z nawłociowym miodem ale tutaj pełna dowolność, co kto lubi. Zapraszam na pyszne śniadanie, podwieczorek czy kolację. Na jaki posiłek najchętniej zajadacie takie placki? Placki z maślanki z jagodami goji i orzechami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mazurek orzechowy 108

szkl cukru 3 żółtka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 1/5 szkl mielonych orzechów 3 białka 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy do dekoracji Z podanych składników zagnieść ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować ,a jeden lub kilka małych mazurków. Z reszty ciasta wykonać brzegi. Spody upiec w temp 180 st ok 15 min. Białka ubić

Gotowanie jest łatwe
Ciasto Maminkowe 216

orzechów włoskich -1,25 szklanki cukru -4 jajka 3 łyżki mąki    Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami: -35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy ) -15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki    Na początek gotujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, dosypujemy wiórki i mieszamy do wchłonięcia się mleka i studzimy.    Zagniatamy składniki kruchego ciasta. Jeśli(...)Dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i miksujemy.    Dodajemy wiórki i mieszamy łyżką.   Podobnie, jak wyżej przygotowujemy masę orzechową ( wcześniej orzechy rozdrabniamy, np. wałkiem do ciasta ).    Składniki warstw ciasta są gotowe do nakładania:    Na kruche ciasto wykładamy warstwę dżemu.   Na dżem wylewamy masę wiórkową.    Na nią wysypujemy

Maminek kulinarny