sobą. Ciasto wychodzi klejące i takie ma być. Nie należy dosypywać mąki. 4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. 5. Dłonie zwilżamy wodą i z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego lub odrobinkę większe). Po kilka kulek wrzucamy na olej i smażymy na rumiano. 6. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!! P.S. A oponki lubicie
Kuchnia domowa Anidrobno dowolnych orzechów , 4 łyżki kakao , szczypta soli . Masło, cukier puder i sól połączyć razem, można to zrobić mikserem lub drewnianą pałką. Dodać mąkę i orzechy wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Obie porcje wyrobić dokładnie - oczywiście oddzielnie :) Można to ciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje. Ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennarobota z sypkimi składnikami, łączymy całość hakiem robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące. Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodczas gotowania mikserem. Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno 3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudru Masło rozpuścić dodać orzechy
Z Kuchni Do Kuchnipiec jeszcze 5-10 minut, do zrumienienia. Podawać na ciepło ze złotym syropem, ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego! A jutro... Jutro upiekę ciasto. Ze śliwkami i orzechami. W cudownym towarzystwie. Ach, jak się cieszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońcu wsypać bakalie, dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, dość mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać ciasteczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną). Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić 5-10 minut na blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzecynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć. Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Z przykrością
Pożeraczka, czyli raz adobrzeekstrakt i mleko,połączyć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec w 170 st. C. przez 10-12 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje. Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną
Gospodyni Miejskacukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować - blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam
Basia w kuchnidalej miksować - do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować - dodać czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia. - z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką - układać na blaszce z sporych odstępach. - piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam
Basia w kuchnijeszcze ciepłe, przy formowaniu trochę się kleiły ale dałam radę) ziemniaki przcisnąć przez praskę lub zmielić, dodać odważoną proporcjonalnie ilość mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Odrywać kawałki ciasta, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie (ja dodałam także łyżeczkę oleju kokosowego), ok.1 minuty
Smaczne Zdrowe