ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:255/988)

Prince Polo 630

specjalne okazje. Mało tego, że bardzo fajnie wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie ;) Przepis pochodzi ze strony  Zjem to! Polecam!:) Blaszka 22x33cm. Składniki: Ciasto: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100g siekanych orzechów włoskich 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne(...)żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Maślane ciasteczka z orzechami 170

Przepis na ciasteczka z rodzinnego zeszytu mojego ząbkowickiego sąsiada Daniela. Zapisane, jako ciasto wyciskane. W wykonaniu przepisu zagubiło się masło a ciasteczka wyciska się szprycą do tortów. Z niedokładnością przepisu poradziłam sobie, zamieniłam mąkę pszenną zwykłą na orkiszową a orzechów nie mieliłam tylko pokroiłam nożem. Tak powstały przepyszne ciasteczka. Po upieczeniu trzeba poczekać aż wystygną na blasze, zanim je zdejmiemy(...)Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wymieszane mąki z cukrem waniliowym i odrobiną soli. Łączymy składniki dokładnie, na koniec dodając pokrojone orzechy przyprażone wcześniej na suchej patelni. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą zawijamy w folię spożywczą i formujemy, tworząc okrągłe batony z ciasta. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Ciasto odwijamy z foli i ostrym

Leśny Zakątek
Jogurtowy sernik na zimno 266

owocowy smak - 3 opak woda gotowana - 1 szkl Wierzch sernika : galaretki niebieskie - 2 opak woda gotowana - 750 ml Przygotowanie : Chałkę zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić wałkiem do ciasta. Do chałki dodać tarte orzechy, wymieszać. Masło roztopić w rondlu, dodać starte produkty, wymieszać. Gorącą masę  wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm,dobrze docisnąć łyżką. Masa serowa: Do blendera wlać

Kuchnia Danusi
Makowiec z bezą na kruchym cieście 263

kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki orzechów włoskich 200g masy marcepanowej Beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto: Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut

Pyry na Gaz
makowiec na cieśnie ucieranym 119

mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki na masę makową: 350 g maku 145 g cukru pudru 4 jajka (biała oddzielone od żółtek) 1 łyżka olejku migdałowego lub do smaku ok. 2 garści bakalii lub więcej (skórka pomarańczowa, posiekane orzechy, rodzynki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie(...)suchego patyczka, przez ok. 60 min. lub więcej. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy np. posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. składniki na polewę do ciasta: 60 g masła 1 i 1/2 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 2 i 1/2 łyżki śmietany 1/2 łyżki żelatyny 1 łyżka gorącej wody wykonanie: Żelatynę zalewamy

Domowy Smak Jedzenia
Tort bezowy ze śliwkami 306

jeszcze chrupiące. Na drugi dzień wszystko mięknie, ale smakuje równie dobrze :) Przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , orzechy włoskie , śliwki

https:KKuchniaMniam
Kostka Kinder Bueno 324

więcej pisać... Koniecznie spróbujcie bo ciasto jest mega pyszne. Składniki:  Biszkopt :  4 jajka  75 g mąki pszennej  50 g mąki ziemniaczanej  140 g cukru  3 łyżki wrzącej wody  30 g kakao Na poncz:  125 ml mocnej herbaty earl Gray Na masę orzechowo- mleczną :  80 g orzechów laskowych  80 g migdałów(...)pół i smarujemy połową masy przykrywamy drugą połową biszkoptu.  Na wierzchu rozprowadzamy drugą część masy wyrownujac.  5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta tworząc dowolny wzór. Wbijamy orzechy ziemne w tężejącą masę  i chodzimy min 1 godzinę by całość stężała

vaniliowoczekoladowa
Tarta kokosowa a la Bounty (wegańska) - bez cukru, laktozy, glutenu, jajek 182

znów blendujemy. Wsypujemy wiórki kokosu, kakao, dodajemy olej kokosowy wraz z syropem z agawy i mieszamy. Blachę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy, odkładamy do lodówki. Zabieramy się na masę kokosową.  Wykonanie masy kokosowej: Orzechy nerkowca odsączamy z wody i blendujemy. Dodajemy do nich olej kokosowy wraz z syropem z agawy. Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym i dodajemy(...)Wsypujemy wiórki kokosu, kakao, dodajemy olej kokosowy wraz z syropem z agawy i mieszamy. Blachę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ciasto na blaszkę, dokładnie dociskamy, odkładamy do lodówki. Zabieramy się na masę kokosową.  Wykonanie masy kokosowej: Orzechy nerkowca odsączamy z wody i blendujemy 10s. obr. 9w naczyniu miksującym. Dodajemy do nich olej kokosowy wraz z syropem z agawy. Otwieramy puszkę

Mania Wypiekania
Łatwy makowiec 420

ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia.  Mieszamy masę makową z  bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.  Odłożone ciasto rozprowadzamy po maku . Ciasto wkładamy do piekarnika temp.180, i pieczemy około 1 godziny.  Po upieczeniu dekorujemy polewą lub  cukrem pudrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik z bakaliami 112

szklanki wody 4 łyżki kakao 4 jajka szczypta soli 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika 100 g rodzynek 50 g orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy masło lub margaryna do natłuszczenia formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Margarynę, cukier, wodę i kakao umieścić w garnku, podgrzewać do zagotowania(...)połączyć składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wmieszać w ciasto. Na koniec dodać sparzone rodzynki, płatki migdałów, kandyzowaną skórkę pomarańczy i posiekane orzechy laskowe. Keksówkę lub tortownicę natłuścić, wylać równomiernie ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 50-60 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu piernik polać pozostałą masą kakaową. Piernik

niecodziennikpary
Chlebek turecki żulik 145

łyżek melasy, najlepiej z karobu 2 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżeczki kawy zbożowej 30 g masła, można użyć roślinnego 80 g rodzynek 50 g drobno posiekanych migdałów lub orzechów pół łyżeczki soli Do posmarowania chlebka tureckiego 1 jajko rozbełtane i wymieszane z 2 łyżkami mleka Do wypieku chlebka tureckiego najlepiej sprawdza się melasa z karobu, jest znaczniej bardziej aromatyczna niż(...)sól, kawę zbożową i wyrabiam miękkie jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze około 1 minuty. Z ciasto formuję kulę, przekładam do obsypanej mąką miski i odstawiam na około 90 minut w ciepłe miejsce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brzoskwinie w malinach 121

można wykorzystać dysponując tylko mrożonymi, a brzoskwinie mogą być świeże lub z puszki. Znam to ciasto ze starego zeszyty przepisów "Ciasta domowe". Dla własnego dobrego samopoczucia nie wspomnę, z którego jest roku. Mam w domu trochę takich starych zeszytów  z różnorakimi recepturami, ciast, sałatek, obiadów i innych. Najczęściej z każdego z nich zrobiłam  na przestrzeni lat jeden, góra(...)brzoskwiniowy placek z dodatkiem malin i orzechów. Do jego przygotowania potrzebujecie: - 200g masła  - 200g cukru brązowego lub innego - 200g mąki pszennej - 4 jajka - 150g orzechów zmielonych - 5-6 brzoskwini świeżych albo 1 puszkę -150g malin świeżych lub mrożonych - szczypta soli -16g proszku do pieczenia - 50g płatków migdałowych To jest ciasto typu ucieranego, dlatego jedną z ważniejszych zasad

I tu będę miała takie te
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 179

Świetna propozycja dla osób szukających prostego i szybkiego w wykonaniu ciasta o wyśmienicie czekoladowym smaku. Przepis wynaleziony w mojej starej stercie wycinków z gazet niewiadomego pochodzenia ;-) Wpis bierze udział w Durszlakowej akcji 'Warzywa w słodyczach' . Składniki -24 dag mąki -4 dag kakao -łyżeczka sody oczyszczonej -po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli -10 dag masła -10 łyżek brązowego cukru(...)dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec ok. 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Chlebek z serem i ziołami wypiekany na śniadanie 184

łyżek świeżych ziół (estragonu) 1 żółtko garść orzechów włoskich Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki  i 50 ml  wody. Poczekaj aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiej do salaterki, dodaj  sól,  zaczyn drożdżowy oraz 250 ml serwatki Mikserem połącz składniki na gładką masę. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdy podwoi objętość zagniataj je przez chwilę rękoma(...)środka, dobrze sklej końce. Blaszkę keksową posmaruj masłem i posyp mąką. Włóż uformowane ciasto i odstaw do wyrośnięcia.  Na złączeniu dwóch rulonów ułóż  orzechy włoskie. Żółtko wymieszaj z łyżką wody i posmaruj ciasto. Nagrzej piekarnik do 180-200' i piecz 40-45 minut w zależności od piekarnika.  Wypieki w ramach akcji pojawiły się na blogach SMACZNA PYZA

Gotuj Sam!
Murzynek z jabłkami, orzechami włoskimi i kawałkami czekolady 187

Murzynek to ciasto, które nie wymaga wiele nakładu sił i pracy ze strony, pieczącego. Najczęściej pojawia się u mnie zwykły z polewą czekoladową. Czasem jednak jak w tym przypadku chciałam, aby był wilgotny, pachnący orzechami ( co kojarzy mi się z okresem zimowym) oraz delikatnie zaskakujący kawałkami czekolady w środku. Lubicie takie czekoladowe niespodzianki? Jeżeli tak to spróbujcie :)   Składniki(...)olej, mleko oraz wodę i dokładnie mieszam łyżką. Obieram i kroję w kostkę. Obrane orzechy i czekoladę siekam (dość grubo). Jabłka, czekoladę i orzechy łączę w miseczce z odrobina maki pszennej, aby nie opadły w cieście. Dosypuję do masy. Blachę (25x35cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wkładam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 50 minut

ChilliJemy