ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:255/988)

Kluski śląskie 186

Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski. Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia. Kluski odcedzić

Mama Gotuje
Baklava 167

Gdy dorwałam w sklepie ciasto filo, oczywiste dla mnie było, że zrobię baklawę. Przepis jest bardzo prosty, a efekty bajecznie pyszne i strasznie kaloryczne. No cóż

Ditecz
sernik kawowy z nutą cynamonu 168

składniki na spód ciasta: 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl pokruszonych herbatników 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru wykonanie: Herbatniki i orzechy mieszamy razem, wysypujemy na dno blaszki (21 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia), polewamy masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C. składniki na masę serową: 800 g twarogu

Domowy Smak Jedzenia
Mleczne ciasteczka 146

szybkie dodanie jajek spowoduje zważenie się masy!). Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać białą czekoladę i wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w średnich odstępach, ponieważ ciastka trochę urosną i rozleją się na boki. Lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym

CookYourself
Kruidnoten - najszybsze pierniczki 133

łyżeczki kakao - 50g brązowego cukru - szczypta soli Piekarnik nagrzać do 160C. Do miski wrzucić wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego i układać je na blasze, zachowując niewielkie odległości (pierniczki delikatnie urosną). Piec ok.20 min bez termoobiegu. Ostudzić i przełożyć do szczelnej puszki. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'addio

CookYourself
Mazurek czekoladowy 169

  Składniki: Ciasto: 250 g mąki (najlepiej krupczatki) 50 g cukru pudru 150 g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Masa czekoladowa: 150 g masy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasteczka z nutellą + film 146

dodajemy również nutellę oraz mąkę na końcu wlewamy jogurt. Dłonią wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego spłaszczamy je dłonią i widelcem odciskamy kratkę. Ciasteczka przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C

Smakowite Dania
Zdrowe batoniki czekoladowe bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia 499

Daktyle namoczyć i zostawić na noc. Na drugi dzień zmielić na gładką i gęstą masę. Przełożyć do miski, dodać kakao (lub kakao i karob), amarantus oraz posiekane orzechy laskowe. Wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt gęste można podlać wodą. Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Uformować placek. Przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość

Moja Delicja
owsiane ciasteczka z kokosem 222

jasną i puszystą masę, dodać jajko, olej i kontynuować ucieranie. Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je łyżką. Układać na blasze w sporych odstępach. Piec ok. 15 min. do zarumienienia ciastek. Po wyjęciu chwilę ostudzić i zdjąć z blachy. PORCJE

zabawa smakiem
Janek Tym i ciasteczka 204

mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była fleur

les mirabelles
Ciasteczka Jacobsiki 160

Wszystkie składniki na ciasteczka razem z rozpuszczoną kawą dokładnie i szybo wyrobić, następnie wstawić do lodówki na ok. 0,5 do 1 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać obficie w cukrze pudrze, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 20 minut w 170 stopniach

Jadło i czytadło
Żytnie ciasteczka z melasą 205

proszku do pieczenia, przy diecie bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej Po składniki na ciasteczka warto zajrzeć na stronę   www.Skworcu.com.pl 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej formie do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć, a wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 2. Piekarnik rozgrzać do 200 C, czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Ciasteczka owsiane z prażonymi migdałami 161

jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 18-20 min (ciastka muszą się zarumienic

Zawsze głodna!
"Słodkie środy" - Owsiane kakaowe ciasteczka z mieszanką studencką 154

margaryny dodajemy suche składniki i całość mieszamy do połączenia, dodajemy mix bakalii i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.  Po upływie 30 minut z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  układamy na blaszce do pieczenia Rozgniatamy kuleczki widelcem formując ciasteczka.  Pieczemy w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez około 17 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Orzeźwiające czekoladowe ciasteczka 265

wlać do miski i wymieszać. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a z ciasto formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w niedużych odstępach. Piec przez 10-15 minut w temp. 180 st.C. Warto jednak co jakiś czas sprawdzać czy się nie przypalają

Pasja Smaku