ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:259/988)

Jasny chleb żytni z orzechami i sezamem 166

właściwe: zaczyn (cały) 300 g mąka żytnia jasna typ 720 185 g woda ciepła 25 g miód 6 g sól Wyrabiane do połączania składników. Potem sypnąłem trochę orzechów i sezamu, wrobiłem w ciasto. Fermentacja ciasta 45 minut w misce.  Potem przełożone do foremki i około 90 minut wyrastania w foremce w temp. ok. 28oC Pieczenie : 10 minut 230oC

Przepisy na domowy ser i chleb
malinowy ekler 199

pudru 60 gram mąki pszennej 15 gram gorzkiego kakao pół laski wanilii Wszystkie składniki należy połączyć i włożyć wyrobione ciasto do lodówki na około 20 minut . Z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma. * przed dodaniem kakao

na gazie
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 209

cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. ( ja natomiast podzieliłam

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA Z NERKOWCAMI 102

Ciasteczka z nerkowcami lub dowolnymi orzechami polecają się do popołudniowej kawy. Maślane i chrupiące, z kilku prostych składników. Z przepisu wychodzi 18 ciasteczek. Do formowania ciastek użyłam okrągłej foremki o średnicy 5,5 cm. Ciastka lekko się rozpłaszczą/rozpłyną, więc podczas układania ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowajcie odstęp. Takie maślane ciasteczka z nerkowcami możecie dodatkowo polać(...)dodaję do ciasta – wgniatam je delikatnie w ciasto aż do połączenia. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki. Można też na ok. 15 minut wstawić do zamrażarki. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Z ciasta urywam małe kawałki – ok. wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę

Zasmakuj Kuchni
Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja 156

pasuję i psują smak ciasta, to co wtedy? To nic. To przecież eksperyment, doświadczenie, nauka. Tylko tak powstają naprawdę dobre rzeczy…   Jesienią staramy korzystać się z każdego słonecznego dnia…Zbieramy szyszki na świąteczne stroiki, oglądamy liście w przeróżnych barwach, w ulubionych parkach podglądamy i karmimy wiewiórki Składniki spód 80 g herbatników garść orzechów laskowych kilka igiełek świeżego(...)tortownicy, okrawając jego brzegi blisko rantu za pomocą cienkiego noża. W małym garnuszku stapiamy kilka kostek karmelowej lub białej czekolady z niewielką ilością śmietany. Dekorujemy sernik polewą. Ciasto dekorujemy pokruszonymi piernikami, posiekanymi orzechami laskowymi oraz świeżymi figami i gałązkami świeżego rozmarynu. Smacznego! Artykuł Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Bogaty Keks Angielski – Fruit Cake 266

Cake – Kolejne świąteczne ciasto w Małej Cukierence, które powstało przy współpracy z marką Bakalland . Ciasto jest przepełnione bakaliami, są w nim: rodzynki, morele, wiśnie, daktyle, orzechy, jest bardzo bogate. Jest to tradycyjne angielskie ciasto pieczone na Święta Bożego Narodzenia i również na wyjątkowe okazje, np. śluby. Można je upiec już z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać owinięte w pergamin i folię(...)mieszanki kandyzowanych skórek (może być mieszanka keksowa) 450g rodzynek sułtańskich Bakalland 100g suszonej żurawiny Bakalland 100g suszonych wiśni Bakalland 100g suszonych moreli Bakalland 100g suszonych daktyli Bakalland 100g posiekanych orzechów 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) + 2 łyżki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru skórka starta z 1 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny 300g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 250g

Mała Cukierenka
Batony owsiane z kremem krówkowym i orzechami 166

klei. Mieszamy. 3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Na podpieczony spód rozkładamy orzechy, smarujemy kremem krówkowym. Posypujemy pozostałym ciastem, tak by powstały okruszki/kruszonka. 5. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy

Szefowa kuchni
Rogale marcinkowickie 166

znowu wałkujemy do uzyskania dużego płata po czterokrotnym wałkowaniu i składaniu ciasto zawijam jak rulon przy pomocy folii, dodatkowym kawałkiem folii owijam całość szczelnie folią i w takim śpiworku ładuję do lodówki. NADZIENIE Nadzienie rogali na 11 listopada opiera się na białym maku i orzechach. Potrzebujemy: 260 g białego maku 80 g masy marcepanowej 80 g orzechów włoskich(...)temperaturę. Po wyjęciu gotowych rogali trzeba je jeszcze pomalować lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody i przykleić na nim posiekane orzechy lub mieszankę posiekanych orzechów i migdałów. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe i półfrancuskie najlepsze są wciąż odrobinkę ciepłe, kruche na zewnątrz, miękkie wewnątrz,  ale i w kolejnym dniu są warte swoich ok. 400 kalorii - spalić można

I tu będę miała takie te
strucla serowo makowa 597

orzechów laskowych Helio 2 białka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Masę makową mieszamy z orzechami oraz cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej i mieszamy. dodatkowo: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką śmietany lukier do dekoracji wykonanie strucli: Ciasto rozwałkowujemy o grubość ok. 0,5 cm (jeśli zachodzi potrzeba podsypujemy mąką). Formujemy prostokąt, którego krótsze boki

Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 276

wiecie, co zrobić z jej płynną zawartością to polecam takie właśnie ciasto :) Jak zwykle bez cukru, za to z ksylitolem i dodatkiem syropu daktylowego.  Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki ryżowej aquafaba (woda) z 1 puszki po cieciorce 2 dojrzałe banany 2 łyżki(...)syropu daktylowego 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżeczki karobu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Wodę z puszki miksować do uzyskania białej, błyszczącej piany. Dodawać po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając do momentu, aż piana będzie sztywna. Wlewać oliwę po łyżce, nie przerywając miksowania, a następnie syrop daktylowy. Banany obrać ze skórki

FitKot
Quiche ze szparagami w sosie beszamelowym 229

kolację. Składniki: z podanej ilości składników uzyskacie 8 porcji, tj. wystaczą na dużą blachę prostokątną lub na dużą torotownicę o średnicy 26 cm opakowanie ciasta francuskiego pęczek 500 g szparagów 50 g orzechów włoskich sos beszamelowy: czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka sojowego pół łyżeczki mielonej(...)minuty) do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mleko i cały czas mieszając zagotuj. Gdy sos zgęstnieje dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Sos przełóż na ciasto, a na wierzchu poukładaj wcześniej przygotowanie szparagi. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Piecz całość w temp. 190-200 C przez około 30-40 minut. Smacznego!       Artykuł Quiche ze szparagami w sosie beszamelowym

greenscarf
Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami / Quick Apple Nut Bread 107

Dziś zapraszam na kolejne z moich ekspresowych ciast, tym razem z jabłkami, cynamonem, migdałami i orzechami laskowymi. Jest tak proste w przygotowaniu, że nie potrzeba nawet wyciągać do niego miksera. Sprawdzi się również w formie muffinek, wtedy należy piec je tylko 20-25 minut. Polecam, smacznego:) na blaszkę o wymiarach 10x20cm: 2 i 1/4 szklanki mąki, 1 i 1/4 szklanki(...)jabłka, ok. 100 g posiekanych orzechów (u mnie orzechy laskowe ), ok. 3 łyżek płatków migdałowych Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, orzechami, cynamonem, kardamonem i gałką. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem i olejem. Połączyć zawartość obu misek, dodając pokrojone w kostkę jabłka - mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać dodatkowymi

Lekcje w kuchni
Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką 616

Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką Składniki: Biszkopty: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 70g zmielonych orzechów włoskich Do nasączenia: 150ml ostygniętej kawy(...)Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na jedną przesiać kakao, wymieszać, a do drugiej dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać ( patrz FILM ). 5. Każde ciasto przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego

Mała Cukierenka
Apfelstrudel mocno jabłkowy ;) 142

jabłka pokrojone w kostkę - 3 jabłka starte na grubych oczkach - 9 łyżek cynamonu** - 5 łyżek cukru brązowego - 2 garści orzechów (najlepiej włoskich) - 3/4 szklanki rodzynek - 50 g rozpuszczonego masła - 2 garści bułki tartej (najlepiej z ciemnego pieczywa) Składniki na ciasto zagniatać, tak długo, aż stanie się sprężyste. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Jabłka pokrojone(...)kostkę poddusić na małej ilości oleju razem z cukrem brązowym i trzeba łyżkami cynamonu. Dusić, aż do miękkości (ok. 10 minut). Orzechy rozdrobnić (np. orzechy włożyć do woreczka foliowego i uderzać tłuczkiem). Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować jak najcieniej, ułożyć na ściereczce. Rozwałkowane ciasto wysmarować połową masła, posypać garścią bułki tartej, połową odsączonych rodzynek, połową jabłek startych na grubych

Corner With Recipes
Rogale z białym makiem i orzechami 164

także dość pracochłonne w przygotowaniu.  Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim,  ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów. Nie są to tradycyjne rogale Marcińskie. Są jednak na tyle smaczne, że można je zabrać do pracy na drugie śniadanie lub przygotować(...)szkolnej śniadaniówki. Składniki na 16 sztuk: Na ciasto: 400g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej 50g masła 1 jajko 3 łyżki brązowego cukru 20g świeżych drożdży Nadzienie: 150g białego maku 100g orzechów włoskich 50g płatków migdałowych lub mąki migdałowej 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki lub więcej ksylitolu Dodatkowo do posmarowania: 1 jajko 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło rozpuścić

Fabryka pomysłów
Szarlotka z orzechową pianką i lodami 182

łyżka smalcu 35 dag cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe 1 kg jabłek 1 budyń wiśniowy lub malinowy 1/3 szklanki orzechów włoskich tłuszcz do formy lody Wykonanie: Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść ciasto, zawinąć w folię i przenieść na pół godziny do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka, cienko pokroić i rozgotować w małej ilości wody(...)jasny złoty kolor. Po przestudzeniu, posypać budyniem w celu zatrzymania soku z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem 243

Składniki na ciasto: 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżki soli 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczka cukru 15g drożdży 1 łyżka oliwy   Dodatki do pizzy: 1 gruszka orzechy włoskie ser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowy łyżka miodu pieprz kilka listków mięty  Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach(...)ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej

Smakowity Blog Kulinarny