ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:266/988)

Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 83

świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie

Szybko Tanio Smacznie
Ciasta i wypieki wielkanocne 1897

TUTAJ *** *** BABKA PIASKOWA PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO CZERWONY KAPTUREK PRZEPIS TUTAJ *** *** KOPIEC KRETA NA DUŻĄ BLACHĘ PRZEPIS TUTAJ *** *** JABŁECZNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK TWIX PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO DYNIOWE Z MIODEM I ORZECHAMI PRZEPIS TUTAJ *** *** SEROMAKOWIEC PRZEPIS TUTAJ *** *** KOKOSOWA FANTAZJA PRZEPIS TUTAJ *** *** WIELKANOCNA SZARLOTKA PRZEPIS TUTAJ *** *** TRUSKAWKOWA MGIEŁKA PRZEPIS TUTAJ *** *** KOSTKA SZWARCWALDZKA PRZEPIS TUTAJ *** *** SKUBANIEC PRZEPIS TUTAJ *** *** BABKA TULIPAN PRZEPIS

Blog z Apetytem
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 216

całkiem gładka. Żebrowana po przekrojeniu w poprzek przypomina kwiat, kolor miąższu od białego przez żółty do bladopomarańczowego. Świetna do pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry

Karo in the Kitchen
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 173

świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie

Szybko Tanio Smacznie
CIASTECZKA ORKISZOWO-ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE Z DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM 216

płat. Przy użyciu foremek do ciastek wycinamy ulubione kształty, Pamiętamy o mocnym dociskaniu form. Ja większą część wycinałam foremkami, pod koniec kilka uformowałam już ręcznie. Oderwałam kawałek ciasta, utoczyłam kulkę wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczyłam i odstawiłam na blaszkę. Po zapełnieniu blaszki wstawiamy ją jeszcze na kilka minut do lodówki, a w tym czasie zapełniamy drugą blaszkę. Gdy formujemy ciastka

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE KRUCHE CIASTKA Z MĄKI ŻYTNIEJ 187

jajko * 100 g masła * 70 g brązowego cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią wyrobić ciasto na gładką masę. Z ciasta odrywać małe kawałki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, formować kulkę, następnie lekko spłaszczyć. Tak postąpić do wykorzystania całego ciasta. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić

Zrób to smacznie
Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką 222

skórka z połowy cytryny 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 ml mleka + 700 g jabłek KRUSZONKA: 200 g orzechów włoskich 70 g mąki pół szklanki cukru 25 g zimnego masła WYKONANIE: Ja wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o boku 25 cm. Na samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny(...)smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ja wybrałam papier do pieczenia i uważam, że jeżeli chodzi o to ciasto, to wybór był idealny :) Przekładamy ciasto do formy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Obieramy orzechy, następnie wkładamy je do torebki lub woreczka i rozdrabniamy. Ja użyłam do tego tłuczka :) Orzechy przesypujemy do miseczki, dodajemy do nich mąkę, cukier i zimne masło

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 272

piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.  Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki(...)placki. Każdą część polewamy rumem z dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z kawą

Bon Appetit Małgorzaty
ekspresowe ciasteczka z orzechami i czekoladą 700

małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy (ciasto będzie gęste). Na końcu dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowo - kawowy tort Wielkanocny 181

tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy.  Tortownica 25 cm  Składniki:  ciasto  1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej  16 łyżeczek żelatyny  0,5 l gorącej wody 4 żółtka

Niezły Młynek
Ciasto 3 Króli 174

zrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj .U mnie z braku kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam cynamon..zamiast migdału włożyłam orzech..młodsza córka od razu trafiła na niego [ nie widziała jak robię ciasto].. Składniki około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 1 szkl. letniego mleka  1/3 szkl. ciepłego oleju  1 jajko(...)elastyczne i gładkie. Ciasto zostawić w misce, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ( dłuższy bok około 45 cm ), posypać cukrem i kakao, cynamonem,położyć w dowolnym miejscu migdał, orzech. Na koniec zetrzeć masło na dużych oczkach. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasno zwinąć roladę. Końce rolady skleić, tak żeby otrzymać okrągły

Moje domowe kucharzenie
Babeczki wiśniowe z orzechami 138

Wiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche • 300 g mąki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • kilka łyżek orzechów włoskich • dżem wiśniowy • kilkanaście wiśni wydrylowanych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć(...)kwaśnej śmietany. • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. • Do środka włożyć po połówce orzecha włoskiego i po łyżce dżemu wymieszanego ze świeżymi wiśniami. • Wyciąć mniejsze kółka i zakleić nimi

To co kocham
Jesienny jabłecznik. 140

pyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki- przed zmieleniem rozsypuję(...)Zaczynamy od spodu. Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (należy je przesiać przez sitko), kaszę manną, orzechy, dżem, kakao i miksujemy, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem

Rozpustne gotowanie
Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami 136

propozycja orzechowa z migdałami. Skosztujcie tego rarytasu, bo nie dość, że śmiesznie łatwy, to jeszcze szybko zaskarbia sobie zwolenników.     Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka twarogowego 2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1-2 łyżeczki cukru pudru garść płatków migdałowych rukola do dekoracji Wykonanie Schłodzone w lodówce ciasto francuskie rozwinąć i wyprostować brzegi. Małym kieliszkiem(...)nawet kieliszkiem do jajka wykrawać z ciasta kółka i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. Twaróg połączyć z cukrem i startymi orzechami. Wystudzone poduszeczki smarowac kremem orzechowym. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, posypać wierzchy poduszeczek. Poduszeczki układać na półmisku udekorowanym rukolą lub inną, ulubioną zieleniną

Raj dla Podniebienia
BABKA KAKAOWO-CYTRYNOWA NA MAJONEZIE Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 154

jajka 3/4 szkl. cukru 4 łyżki majonezu 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem(...)jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp. 170 st. Na babkę wylewamy lukier, oraz pokruszone orzechy laskowe i wiórki kokosowe. Espumisan Max to wyrób medyczny

Kuchnia w oparach
Tarta z winogronami i serem pleśniowym 154

Może nie jest to najszybsze danie świata. Przygotowanie samego ciasta trochę zajmuje. Smak jednak nadrabia wszelkie niedogodności przygotowania. Spróbujcie i przekonajcie się sami! Składniki na ciasto: 220 g mąki 30 g orzechów włoskich, zmielonych 120 g masła 1 jajko 2 łyżki letniej wody szczypta soli Składniki na farsz: 3 jajka 100 g sera z niebieską pleśnią ok 400 g czerwonych(...)winogron, bez pestek 150 g śmietany 30% sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę, zmielone orzechy , wodę i sól umieszczamy w misce (lub dzieży robota), dodajemy masło, wodę oraz jajko i wyrabiamy ciasto do połęczenia składników. Ciasto owijamy w folię spozywczą i na ok 30 minut umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowyjemy cienko

Szybko Tanio Smacznie
Grecka baklava wg Aleex 164

maleńkich, nieziemsko słodkich porcyjek. Przepyszny smakołyk, ale tylko dla tych, którzy lubią naprawdę słodkie desery. Podpytałam szefa kuchni o tradycyjny przepis, który Wam zdradzam. Składniki: • ½ kg ciasta filio • 4 szklanki grubo posiekanych orzechów • 2 łyżeczki cynamonu • ½ szklanki cukru • 1 szczypta mielonych goździków • ½ szklanki podprażonego ziarna sezamowego • 1 szklanka masła Syrop: • 2 szklanki wody • 3 szklanki cukru • 1 szklanka miodu • skórki(...)cytryny • 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem, mielonymi goździkami i ziarnem sezamowym. 2. W średniej foremce ułożyć 4 płaty ciasta filio, każdy z nich smarując masłem i pokrywając masą orzechową. 3. Układać kolejne warstwy ciasta i masy, aż skończą się składniki. 4. Całość przykryć 4 płatami ciasta filio. 5. Baklavę pokroić w niewielkie

W mojej kuchni
57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami 129

bułeczki: Ciepłe mleko rozmieszać z drożdżami a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz ketchupu) i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia.  8. Gdy ciasto wyrośnie, z kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego uformować długie ruloniki, o średnicy ok 2 cm i długości 10-15 cm. Oba końce ciasta zwinąć do środka formując  serduszko. 9. Pikantny ketchup włożyć

Jadło i czytadło